Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Зошто при форматирање на компјутерот покажува дека нема хард диск..?
Компјутерот иначе е антика, али е НАСА компјутер и решив да го средам малце, па сега допрва видов дека нејќе формат:icon_lol:
Па може цркнато е нешто... Сигурен си дека работи дискот? И контролерот?

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Компјутерот иначе е антика, али е НАСА компјутер и решив да го средам малце, па сега допрва видов дека нејќе формат:icon_lol:
Дали во биосот ти го чита хард дискот

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
некој добар Backup софтвер, нешто као Norton Ghost?
Acronis true image, по мене подобар од Гоустот
--- надополнето: 17 април 2012 во 12:47 ---
Ако пробуваш ХР да ставиш, најверојатно ХР инсталационото ЦД нема поддршка за твојот тип на диск (SATA, SCSI....) ако имаш флопи на Лаптопот (кој веќе денес има, реткост е) се решава многу лесно стисни Ф2 (или Ф6 беше, читај пораките на екранот) и вметни флопито со драјверите кога ќе ти ги побара. Ако пак немаш флопи најди инсталационо ЦД со вметнати нови драјвери за SATA или пак направи си надградба на инсталационото цд. Како се прави тоа види тука http://www.howtogeek.com/howto/windows/resolving-setup-did-not-find-any-hard-disk-drives-during-windows-xp-installation/

П.С. Има уште еден метод види во биосот може да се исклучат драјверите за дискот да работи во нејтив мод (не знам точно како се вика кај тебе, секој модел има различно име). Ако не се снајдеш кажи за кој модел се работи па ќе најдеме нешто.

H

HoT IcE

Гостин
Acronis true image, по мене подобар од Гоустот
--- надополнето: 17 април 2012 во 12:47 ---

Ако пробуваш ХР да ставиш, најверојатно ХР инсталационото ЦД нема поддршка за твојот тип на диск (SATA, SCSI....) ако имаш флопи на Лаптопот (кој веќе денес има, реткост е) се решава многу лесно стисни Ф2 (или Ф6 беше, читај пораките на екранот) и вметни флопито со драјверите кога ќе ти ги побара. Ако пак немаш флопи најди инсталационо ЦД со вметнати нови драјвери за SATA или пак направи си надградба на инсталационото цд. Како се прави тоа види тука http://www.howtogeek.com/howto/windows/resolving-setup-did-not-find-any-hard-disk-drives-during-windows-xp-installation/

П.С. Има уште еден метод види во биосот може да се исклучат драјверите за дискот да работи во нејтив мод (не знам точно како се вика кај тебе, секој модел има различно име). Ако не се снајдеш кажи за кој модел се работи па ќе најдеме нешто.
Веќе го пробав сети ова што го наброја, навистина не знам кој му е, се мислам дали е до САТА кабелот, треба и него да го проверам, ќе пишам овде што сум направил.
Иначе компјутеров е купен 2001 година, до ден денес има само 1 формат на него направено, и тоа од страна на сервисерите, така да шансите да биде лошо приклучен САТА кабел се големи.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Веќе го пробав сети ова што го наброја, навистина не знам кој му е, се мислам дали е до САТА кабелот, треба и него да го проверам, ќе пишам овде што сум направил.
Иначе компјутеров е купен 2001 година, до ден денес има само 1 формат на него направено, и тоа од страна на сервисерите, така да шансите да биде лошо приклучен САТА кабел се големи.
Кабелот да бил проблемот ни у БИОС ке го имаше хардов нит па нормално ке работеше ко што тврдиш.HDD LLF ако не ти го опраи ништо. Ке ти треба ХиренсБоотCd na USB и програмов ископиран на USBto, ке си бутираш у MINIWinXP или како е у менито на хирен цдто и ке си го исформатираш со ова.

H

HoT IcE

Гостин
Фала Стрелец, ќе пробам, но за кабелот не си во право.
На новиов компјутер што го купив, пак беше лошо поврзан САТА кабелот, и си работеше нормално хардот, се додека не дојде денот кога требаше да го форматирам, тогаш иста песна како на овој.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ми се верува дека е до кабелот, но види и тоа провери. Пробај од Hiren's, mini XP дали се подига и го гледа дискот. Пиши конкретно модел и производител, ќе гледам што може да ти помогнам.
А се подига ли воопшто старата инсталација што ја имаш?

H

HoT IcE

Гостин
Не ми се верува дека е до кабелот, но види и тоа провери. Пробај од Hiren's, mini XP дали се подига и го гледа дискот. Пиши конкретно модел и производител, ќе гледам што може да ти помогнам.
А се подига ли воопшто старата инсталација што ја имаш?
Ќе пробам првин со кабелот, па ако нејќе со него, ќе пробам со Хајрен.
Конкретно модел и производител неможам одма да ти кажам, затоа што компјутерот е оставен од Хитлер на бегање, па ќе треба да го прашам тој што го користи, па да ти кажам прецизно.
За инсталацијата не знам затоа што последен пат кој знае когаш е форматиран, сега тој ми вели дека пробал да го форматира и му покажува дека не постои Хард, му кажав да провери во Device Manager, после да провери bad sectors, и се беше во одлична состојба, значи хардот е исправен.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ај ако знај некој нека поможва... :place: На Интернет Експлорер не можам да слушам песна на Јутуб, значи само се појавува црно то прозорчето и нема ништо, ниту почнува да се полни. А со Хром кога ќе отворам на почетокот кочи цела песна и морам да ја вратам за да почни нормално....:(
Симни Ccleaner, инсталирај.....ичисти во делот на регистри/апликации...

Потоа, симни најнови драјвери за твојата графичка, избриши ги претходните, рестартирај, инсталирај најновите- рестарт и пробај пак.

П.С. Може и до нетот да ти е...дали цело време вака ти се случува и од кога трае ова? што последно си инсталирал на пс то?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Конкретно модел и производител неможам одма да ти кажам, затоа што компјутерот е оставен од Хитлер на бегање, па ќе треба да го прашам тој што го користи, па да ти кажам прецизно.
За инсталацијата не знам затоа што последен пат кој знае когаш е форматиран, сега тој ми вели дека пробал да го форматира и му покажува дека не постои Хард, му кажав да провери во Device Manager, после да провери bad sectors, и се беше во одлична состојба, значи хардот е исправен.
Не знам како да ти помогнам брат, мора да има налепница нешо одзади што модел е. Ако не успееш, пиши ако не на ПП ќе се договориме да ти го средам бесплатно. Нема таков РС што не сум опраил.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Нека симне HD Tune прво фревар програмче шо ми текнуе кое ке му исчита кој хард е без отврање кукиште. А за второво болдирано само ке прашам да не искочи накрај дека од тој хард подига Win и сака од Win да го форматира пошто не ни даде инфо во која ситуација му кажува дека нема хард и не му дозволува формат. Успут чим е хардов сата па и не е толку антика компјутеров за нашиов стандарт :) Ако е XP CDто мислам дека треба да е со СП3 интегриран (не слипстримед) за да има сата драјвери на него.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
522
Поени од реакции
235
Имам компјутерска конфигурација :

AMD Athlon II X3 440 3 GHz
2 GB RAM
ATI RADEON HD 5450 1GB
HDD 500 GB

обожавател сум на играње и сакам да го искористам максимумот од мојот компјутер. Имам дилема за кој оперативен систем да го инсталирам : XP, 7-32bit ili 7-64 bit. Ве молам за совет.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Имам компјутерска конфигурација :

AMD Athlon II X3 440 3 GHz
2 GB RAM
ATI RADEON HD 5450 1GB
HDD 500 GB

обожавател сум на играње и сакам да го искористам максимумот од мојот компјутер. Имам дилема за кој оперативен систем да го инсталирам : XP, 7-32bit ili 7-64 bit. Ве молам за совет.
Конфигурацијата ти е далеку од гејмерска, и со неа многу лесно ќе го искористиш максимумот дури и со стари игри.

Инсталирај Win 7 X32.

Shur1keN

Hard Gamer
Член од
27 март 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
еј вчера си инсталирав виндоус хп сам и сеа на пример кога го инсталирав гугл хромот ногу бавно одеше симнувањето чекав пола саат!ако може некој да ми помогне или да ми даде у пп некоја добра верзија од виндоус хп пошо сумјам дека е до тоа :S

Kajgana Shop

На врв Bottom