Помош, софтверски проблеми и совети

Т

Триптико

Гостин
@Cannon ај за почеток отвори Device manager и види дали има некој извичник, прашалник...кај сите. После види во делот Battery истото. Треба да имаш 3 (три). На секое десен клик и update. Завршуваш и рестарт. Ако не сака, на следно стартување влези и комплетно избриши ACPI- Compliant Control Method Battery. Другото остави. Рестарт и би требало да проработи.

Пред горното, пробај една "евтина" финта: shut down, извади кабел, извади батерија, вклучи кабел, подигни windows, пак shut down, извади кабел, стави батерија, стави кабел, вклучи. Оди по овој редослед, да не направиш белја со батеријата.

Дури сега го видов видеото, не мораш без кабел. Само рестартирај и пробај го второто. А за драјвери, симни за 8.1, исто е со 10ка. Прво инсталирај чипсет, па со ред.
Ова ти е најважно

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/Apps_for_Win10/ATKPackage/ATKPackage_Win10_64_VER100039.zip

Последно уредено од модератор:
H

HoT IcE

Гостин
Зошто на тазе форматиран компјутер компјутерот има констатно 25% - 30% CPU usage и 4gb рам од 8. Се работи за win7? Не памтам вакви глупости да ми се дешавале порано на идле. Мислам не е баш идле, вклучено е она check for updates, ама само тоа.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.763
Поени од реакции
27.847
Зошто на тазе форматиран компјутер компјутерот има констатно 25% - 30% CPU usage и 4gb рам од 8. Се работи за win7? Не памтам вакви глупости да ми се дешавале порано на идле. Мислам не е баш идле, вклучено е она check for updates, ама само тоа.
па види на кои програми одат процесорот и рамот
напрај ги сите апдејти и дај му неколку дена да спадне

H

HoT IcE

Гостин
па види на кои програми одат процесорот и рамот
напрај ги сите апдејти и дај му неколку дена да спадне
Се среди сега, добро е, кој знае што има спајкнато заборавив да видам.

Член од
20 мај 2011
Мислења
126
Поени од реакции
52
Mene toa mi se slucuvase nekolku meseci vekje. Kompjuterot mi e idle 2-3 min i pocnuva da mi kopa 100% workload na grafickata. Ispadna deka e bitcoin miner od uTorrentot .... vidi vo Task Manager kolku pati ti go pokazuva nvtray.exe. Toa e nova verzija na bitcoin miner , koga go ostavas kompjuterot idle se vklucuva procesot.

H

HoT IcE

Гостин
Mene toa mi se slucuvase nekolku meseci vekje. Kompjuterot mi e idle 2-3 min i pocnuva da mi kopa 100% workload na grafickata. Ispadna deka e bitcoin miner od uTorrentot .... vidi vo Task Manager kolku pati ti go pokazuva nvtray.exe. Toa e nova verzija na bitcoin miner , koga go ostavas kompjuterot idle se vklucuva procesot.
Se sredi od sebe. Inace koristam utorrent 2.2.1 :)

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Член од
31 јануари 2007
Мислења
19.025
Поени од реакции
23.259
Вака,симнав ултра хд филм,но филмот сецка.Еве ја конфигурацијата на лаптопот
4 GB Ram
Procesor i3-3217U(1.8GHz,3MB L3cache)
2 GB NVIDIA GeForce GT 740M

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.763
Поени од реакции
27.847
Вака,симнав ултра хд филм,но филмот сецка.Еве ја конфигурацијата на лаптопот
4 GB Ram
Procesor i3-3217U(1.8GHz,3MB L3cache)
2 GB NVIDIA GeForce GT 740M
Под ultra hd мислиш 4K?
Слаб е процесорот и стар за таа резолуција.
И онака на лаптоп ништо нема да видиш од 4K-то...
Во случај да мислиш на 1080p (тоа е full hd ама може ги мешаш) тогаш тука некаде на граница е мислам процесоров ама не би требало да сецка. Пробај со различни плеери како MPC-HC и PotPlayer.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
19.025
Поени од реакции
23.259
Не,немислам на 1080p full hd,мислам на 4к.Имам 4 филмови во Blu Ray и филмовите се пуштат без проблем,сакав да ја видам сликата на 4к но сецка филмот.
Па затоа прашав што ми е слабо на лаптопот.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.253
Поени од реакции
10.356
Ми треба асален видео конвертер од било кој формат да го префрли во .ави.
Користам Ojosoft portable, супер конвертира ама до 60 и кусур минути и после ништо. На компјутер си го пушта фајлот, ама на ДВД кога го снимиш и пуштиш прекинува после 68 минути мислам.
Да не е до тоа што е портабле? :D
После симнав и xilisoft, и тој се супер завршува, на компјутер го пушта фајлот, ама кога го пуштив на ДВД плеерот, не го чита. Не даде ни грешка во кодек, резолуција, формат, а не го пушта.
Затоа дајте некое програмче што ќе може да ми конвертира филмови од 2 саати и кусур во ави и ќе може да се пуштат на ДВД плеер.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.763
Поени од реакции
27.847
Ми треба асален видео конвертер од било кој формат да го префрли во .ави.
Користам Ojosoft portable, супер конвертира ама до 60 и кусур минути и после ништо. На компјутер си го пушта фајлот, ама на ДВД кога го снимиш и пуштиш прекинува после 68 минути мислам.
Да не е до тоа што е портабле? :D
После симнав и xilisoft, и тој се супер завршува, на компјутер го пушта фајлот, ама кога го пуштив на ДВД плеерот, не го чита. Не даде ни грешка во кодек, резолуција, формат, а не го пушта.
Затоа дајте некое програмче што ќе може да ми конвертира филмови од 2 саати и кусур во ави и ќе може да се пуштат на ДВД плеер.
Пробај со Avidemux или тоа старото ConvertXtoDVD

Член од
31 јануари 2007
Мислења
19.025
Поени од реакции
23.259
Да прашам,дали и како може блуреј филм од 45 гига да се сними на CD и ако може на какво CD и каде може да се купи.

Оти имам 11 филма па да не ѓи бришам сакам да си ѓи имам.?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.763
Поени од реакции
27.847
Да прашам,дали и како може блуреј филм од 45 гига да се сними на CD и ако може на какво CD и каде може да се купи.

Оти имам 11 филма па да не ѓи бришам сакам да си ѓи имам.?
не може
ти треба блу реј режач и блу реј диск
не ти се исплати ова не ме зафркавај
ваљда се скапи сеуште а кај нас не знам ни дали ги има

Член од
31 јануари 2007
Мислења
19.025
Поени од реакции
23.259
не може
ти треба блу реј режач и блу реј диск
не ти се исплати ова не ме зафркавај
ваљда се скапи сеуште а кај нас не знам ни дали ги има
Баш сега разгледував,никаде нема блу реј дискови.
Нај арно е да си земам надворешен Хард диск 1,5 или 2 терабајти .

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.653
Поени од реакции
1.899
Да не отварам нова тема за ова:
Дали некој знае како да се стави екстензија на Хром што не е од Стор?
Порано имаше можност од самиот Хром ама ја скинаа.
Конкретно сакам да ставам екстензија што е discontinued. Зборам за Evernote Clearly конкретно:
http://www.crx4chrome.com/crx/625/

Ако не знае никој, кажете барем добра замена за Clearly.
Сега за сега се префрлив на Опера за да можам да ја користам. Таму уште може да се ставаат екстензии што не се во Стор.

И плус има проверка на правопис на македонски... Не дека е многу добар, ама боље ишта него ништа.

Kajgana Shop

На врв Bottom