Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
за usb rufus
за двд треба нешо као неро, да одбереш burn image to disk...
2015 сме
Абе јасно ми е ама јас ја зезнав работата.. Ставив рекавери цд и посрав...до сеа 500пати го имам праено ова и не ми верува што се дешава.... Уопште нема ос, и одма нна бутирање ме носи и изгледа не го чита усб то

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како да направам бутабилно усб и двд.. Пробувам овие 4 дена, нерви искинав..
За Усб (под услов да имаш 7ца или 8 / 8.1) не треба треба ништо а за ДВД...хммм опет ништо.
Усб очисти со дискпарт и форматирај и копирај се од ISO-to (со 7zip, magicISO, PowerISO или сл ), за ДВД десен клик Burn ISO.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
За Усб (под услов да имаш 7ца или 8 / 8.1) не треба треба ништо а за ДВД...хммм опет ништо.
Усб очисти со дискпарт и форматирај и копирај се од ISO-to (со 7zip, magicISO, PowerISO или сл ), за ДВД десен клик Burn ISO.
Биосот имаше некоја заштита и плус простото UEFI ме заебаваше... Бидна се, завршив работа. Фала ти сепак.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.747
Поени од реакции
27.747
Кога сме веќе кај тоа UEFI, може некој да ми го објасни? Кога се користи? Ја ко шо знам тоа UEFI е, бисот да не ти e плаво ретардиран туку фенси пенси GUI. Последен пат кога инсталирав win 10 на нов лаптоп во опциите кога бутирав имаше преку UEFI нешто. Одбрав тоа, и после коа требаше да се креира партиција никако не сакаше и ми текна дека изгледа ради UEFI-во е. Бутирав нормално и си беше ок.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кога сме веќе кај тоа UEFI, може некој да ми го објасни? Кога се користи? Ја ко шо знам тоа UEFI е, бисот да не ти e плаво ретардиран туку фенси пенси GUI. Последен пат кога инсталирав win 10 на нов лаптоп во опциите кога бутирав имаше преку UEFI нешто. Одбрав тоа, и после коа требаше да се креира партиција никако не сакаше и ми текна дека изгледа ради UEFI-во е. Бутирав нормално и си беше ок.
Не е само “фенси пенси“ туку е од практични причини. А такви фенси шменси имам и обичен биос видено, а уефи сосем обичен текстуален. Сосем нешто друго е не е биос. Меѓу другото е што може да бутира дискови над 2 Тера, што стариов биос не може, побрз е и некои други можности.....
Сосем поинаку ги форматира дисковите Биосот користи MBR a Uefi користи GPT. Ако е веќе креиран MBR на дискот, не можеш да креираш GPT. Затоа не ти дозволил да креираш партиција. Освен ако не ги избришеш сите партиции па одновои да ги креираш. На UEFI може да се инсталира само 64 битен Windows.
Тоа би било накратко.

П.С. Windows при биос инсталација креира мала партиција на почеток (350 до 500 МБ) а со UEFI креира 3, ама помали се. по тоа можеш да приметиш кое е кое. Инаку препорачувам ако имате можност со UEFI да си инсталирате ако веќе имате таква плоча.
Dali nekoj moze da mi kaze od kade mozem da simnam dobar windows t.e. da mi dade link

POz...
Кој Windows? XP или 98?
На пајрат беј ги има дури и тие, се човек изџвакано да ви даде, барајте малку. Баталете тие замунди шмамунди. Од Murphy78 торентите се сите добри.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Член од
11 јули 2014
Мислења
1.124
Поени од реакции
341
Што би „изгубил“ доколку исклучам Location? Нешто во пребарувањата?

Член од
5 август 2011
Мислења
100
Поени од реакции
2
Вака како што имам напоменато претходно имам проблем со двд ром. Имав инсталирано Windows 7 и иконата во мојот п.с не ја покажува. Ја покажуваше во биос но не секогаш еднаш ја има потоа повторно ја нема. Го пратив во сервис затоа шго имам гаранција и ми го вратија со одговор хардверски е исправен а софтверски не гарантираат. Го преинсталирав повторно се појави иконата во my p.s. и повторно самото ја снема. Пробав инсталирав и windows 10 и исто се појави и повторно ја нема. Ве молам за инфо, помош што да барам од сервисот.
Станува збор за Dell laptop "
Mashita DVD+-RW UJ-875S ATA Device
Поз....

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
незнам што му стана на лаптопот али не се менува brightness .. ми истекоа очите, кажете како да го направам ... позз

Член од
31 мај 2009
Мислења
73
Поени од реакции
30
Имам проблеми со uTorrent не работи и само прави crash му правев Uninstall и пак исто. Ова се случи и на друг PC па чаре некое?

П.С пробав и со BitTorrent истиот проблем го имаше

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.984
Поени од реакции
23.184
Problem imam so BS Playerot veke cel den,go izbrisav i pak go instalirav i pak isto..help... Untitled.png

Kajgana Shop

На врв Bottom