Кога сме веќе кај тоа UEFI, може некој да ми го објасни? Кога се користи? Ја ко шо знам тоа UEFI е, бисот да не ти e плаво ретардиран туку фенси пенси GUI. Последен пат кога инсталирав win 10 на нов лаптоп во опциите кога бутирав имаше преку UEFI нешто. Одбрав тоа, и после коа требаше да се креира партиција никако не сакаше и ми текна дека изгледа ради UEFI-во е. Бутирав нормално и си беше ок.
Не е само “фенси пенси“ туку е од практични причини. А такви фенси шменси имам и обичен биос видено, а уефи сосем обичен текстуален. Сосем нешто друго е не е биос. Меѓу другото е што може да бутира дискови над 2 Тера, што стариов биос не може, побрз е и некои други можности.....
Сосем поинаку ги форматира дисковите Биосот користи MBR a Uefi користи GPT. Ако е веќе креиран MBR на дискот, не можеш да креираш GPT. Затоа не ти дозволил да креираш партиција. Освен ако не ги избришеш сите партиции па одновои да ги креираш. На UEFI може да се инсталира само 64 битен Windows.
Тоа би било накратко.
П.С. Windows при биос инсталација креира мала партиција на почеток (350 до 500 МБ) а со UEFI креира 3, ама помали се. по тоа можеш да приметиш кое е кое. Инаку препорачувам ако имате можност со UEFI да си инсталирате ако веќе имате таква плоча.
Dali nekoj moze da mi kaze od kade mozem da simnam dobar windows t.e. da mi dade link
POz...
Кој Windows? XP или 98?
На пајрат беј ги има дури и тие, се човек изџвакано да ви даде, барајте малку. Баталете тие замунди шмамунди. Од Murphy78 торентите се сите добри.