Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.419
Ме интересира како да изрежам филм на двд цд? Немам никогаш до сега режано.
Филмот е .avi формат, треба да го конвентирам нешто (ако да како) и после во Nero ако може некој да објасни кај да го ставам филмот пошто за DVD Video гледам има 2 фолдери. Кој ке биде љубезен да објасни? :smir:
За гледање филм на standalone двд плеер имаш 3 опции.
1. Ако ти поддржува плеерот (не на пц-то, туку самостојниот двд-плеер) преводи во срт формат.
Ќе го нарежеш филмот со исто име како и преводот, без директориуми. На пример Wanted.avi (филмот) и Wanted.srt (преводот).

2. Ако не ти поддржува плеерот (а и да ти поддржува, секогаш мора да подесуваш кодна страна кирилица, латиница) превод.
Има еден програм Ultra dvd joiner со кој се лепи преводот на ави филмот. После "лепењето" било каде да го пуштиш ќе имаш превод.

3. Трето решение би било двд-формат. За конвертирање во двд формат ти треба програмот ConvertXtoDvd. Со него додаваш превод на ави и ти го конвертира во двд како она што го кажа, со 2 фолдери (Audio_TS и Video_TS). Можеш на пример неколку епизоди (2-3) од серии да направиш на едно двд, со одредено мени по твоја желба. Можеш да експериментираш пред да режеш.

Предност на првото баш и нема. Едино не ти треба програм за конверзија, само Неро за режење.

Предност на второто е што имаш можност да ставиш повеќе филмови на еден двд диск (3-6, зависно од резолуција, аудио квалитет).

Предност на третото решение е што ќе имаш мени, изглед на вистинско двд и доста подобар квалитет за разлика од второто решение (што зависи од квалитетот на ави филмот, односно изворот).

Јас користам второто решение за обични хорори, комедии и слично, а за филмови кои ми се омилени (Fast & furious, Dark Knight) користам двд конверзија. Но вака се збира само еден филм и 2-3 епизоди на пример од Лост.

Во последно време излегоа многу blurayrip и hdrip снимки. Тие се сите со 5.1 звук, многу повисока резолуција и ФПС (фрејмови во секунда) и секако далеку со поквалитетна слика. Овие ги користам најчесто за двд конверзија.

Сигурно има и други начини, но јас овие ги користам и фино ми легнаа.

Бирај. Ако ти требаат програмите кажи. Во моментов на пример лепам превод на филмот Подарок Сталину.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.237
Поени од реакции
30
Другари имам проблем со MSN-то.
На Windows xp sp2 го имсталирав MSN-то 9, и ми се заеба нешто, го избришав MSN-то скроз, и кога сакав да инсталирам постара верзија на MSN не ми дава оти ми писува дека сум имал инсталирано некоја верзија и не мозе да се инсталира оваа неведена инсталација на MSN ? Како мозам да ја избришам таа верзија на MSN, а ја немам во PC-во, негде ја нема.
Проверив преку TuneUp Utilities 2009 таму ми дава дека имам усте инсталирана верзија во PC-то. Стискам да ја избрисам скроз од Windows-ов и ми показива некој ерор дека немозе да се избрише MSN-то. Ерор при бришење ????

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Другари имам проблем со MSN-то.
На Windows xp sp2 го имсталирав MSN-то 9, и ми се заеба нешто, го избришав MSN-то скроз, и кога сакав да инсталирам постара верзија на MSN не ми дава оти ми писува дека сум имал инсталирано некоја верзија и не мозе да се инсталира оваа неведена инсталација на MSN ? Како мозам да ја избришам таа верзија на MSN, а ја немам во PC-во, негде ја нема.
Проверив преку TuneUp Utilities 2009 таму ми дава дека имам усте инсталирана верзија во PC-то. Стискам да ја избрисам скроз од Windows-ов и ми показива некој ерор дека немозе да се избрише MSN-то. Ерор при бришење ????
Еве го решението. :)

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Од пред некој ден нешто почна да ме зеза winampot. Кога пуштам некоја песна не ми го покажува името на песната туку секогаш покажува нејоа друга песна од бон џови. Па сега сакав да го реинсталирам winampot ама ми е страв да не ми се избришат плејлистите.. Па сакам да ве прашам дали ќе се избришат после реинсталирањето или ќе останат плејлисите, или па ако знаете некое решение како да го поправам кажувајте. :toe:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Од пред некој ден нешто почна да ме зеза winampot. Кога пуштам некоја песна не ми го покажува името на песната туку секогаш покажува нејоа друга песна од бон џови. Па сега сакав да го реинсталирам winampot ама ми е страв да не ми се избришат плејлистите.. Па сакам да ве прашам дали ќе се избришат после реинсталирањето или ќе останат плејлисите, или па ако знаете некое решение како да го поправам кажувајте. :toe:
Вико немај гајле плејлистите ќе ти останат бриши слободно Винмпот(дај бе мајка му стара земи некој пософистициран плеер:wink:)!!!

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Вико немај гајле плејлистите ќе ти останат бриши слободно Винмпот(дај бе мајка му стара земи некој пософистициран плеер:wink:)!!!
Кај еден плеер се бара да е што попрост, на дофат да ти се сите опции а во исто време да е софистициран, како на пример Winamp.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.227
Поени од реакции
8.337
ме интересира ако е 64бит комјутерот мозе ли да се стави Хп 32бит ке му прави ли некој проблем или не.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Дали е можно и дали има некое програмче што ти враќа нешто претходно избришано со shift+delete. Најдов нешто ама не е тоа тоа.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Дали е можно и дали има некое програмче што ти враќа нешто претходно избришано со shift+delete. Најдов нешто ама не е тоа тоа.
Можно е:wink:

Има програма Handy Recovery

Има трајл верзија која ќе ти заврши работа и потоа можеш да ја купиш по цена од само 30$!!!!

Земи симни ја трајл верзијата и врши работа....позз:wink:

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
имам еден проблем!
сакам да го форматирам лап-топот и кога ќе го бутирам ми излегува
Setup did not find any hard disk drives installed in your computer
пробав направив друго бутабилно цд на кое ги има драјверите за харддискот но повторно се случува истото.
Ако има некој што знае шо е работата ве молам кажете..... се работи за
fujitsu siemens amilo m3538G

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.419
А проба тоа од блогот препораката? Од САТА на ИДЕ да смениш во Биосот?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Не е за овде прашањето ама ај......имаше пред некои 5-6месеци статија на Кајгана за тоа дека е најдено име за зависност од Интернет (пр. гугло********). Е сега ми треба тоа за во еден проект за зависности и такви работи ама не можам да го најдам......го прашав чичко Гугл ама и тој слабо запознаен.....ај ако знае некој како беше зборот нека каже или нека ја најде таа статија:smir:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Hakeri, pomagajte:)
Pred nekoe vreme nesto se izmesti kompjuterov, neke da pisuva na kirilica.Koga ke stegnam alt+shift na language barot se pokazuva MK, a sepak uste koga pisuvam se ispisuva latinica.Instalirav kirilica preku Language options od Control Panel, ama uste e istoto.Dajte pomos:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom