Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Проблем:

Со секое стартање на компјутерот се палат iexplore.exe и rundll32.exe. Ај шо ме нервира што ги гасам, туку и двете си се на свое место, во точен фолдер, скенирани од моите секјурити програми и со онлајн скенери на Тренд микро, Симантек, Софос, Касперски итн... Оваа аномалија ја имам 4-5 месеци и немам регистрирано ништо да ми фали од Пц, т.е. нема беља.

Денес ми се појавува едно Down(0).exe проследено од Symantecupdate2345345.exe, Realplayerupdate3456.exe, excelupdate32543.exe, spywaredoctor435345.exe

Ај што изгледаат крајно сумљиво, него јас не ни користам Симантек, Реал и Спајвердоктор. Фино лепо им мавам клоца од РАМ, па ги наоѓам на хард и во регистарот и ги бришам.

Се закачувам на гугл и го прашувам за Down(0).exe . Гугл ми вади ептен оскудни резултати од кои 70% се на кинески, а од другите 30% пола се нерелевантни а другата половина ми вика дека се работи за некој тројанец, али не пишува што прави тој тројанец или пак како се чисти.

Аномалијата како што реков ја имам 4-5 месеци, користам Виза кредитна, акаунти за игри (платени), мсн, мејл, разноразни срања и НИШТО не ми е компромитирано. Истотака, нема пад на перформансите у машинава.

Помагајте anyone?

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
GoCcCcCe напиша:
Откако инсталирам Мајкрософт .нет фрејмворк 1.1, автоматски ми се појавува виндоус скрин на покренувањето на виндоусот, и морам да кликам на мојот аконт за да стартува виндоусот. Пробав да го тргнам но не може. Мислам дека поискусните знаат за што зборувам.
Ај помош!
Оди во Control Panel -> User Accounts. Таму ќе најдиш еден јузер автоматски направен од виндоусот што се вика ASP.NET Мachine ... така некако беше отприлика. Избриши го тој јузер и нема да ти се појавува поќе windows logon екранот.
А како што рече некој погоре, да го одинсталираш 1.1 framework, мислам дека ако тоа го направиш, тогаш нема да ти работат некои апликации што бараат 1.1 фрејм...

Проблем:

Со секое стартање на компјутерот се палат iexplore.exe и rundll32.exe. Ај шо ме нервира што ги гасам, туку и двете си се на свое место, во точен фолдер, скенирани од моите секјурити програми и со онлајн скенери на Тренд микро, Симантек, Софос, Касперски итн... Оваа аномалија ја имам 4-5 месеци и немам регистрирано ништо да ми фали од Пц, т.е. нема беља.

Денес ми се појавува едно Down(0).exe проследено од Symantecupdate2345345.exe, Realplayerupdate3456.exe, excelupdate32543.exe, spywaredoctor435345.exe

Ај што изгледаат крајно сумљиво, него јас не ни користам Симантек, Реал и Спајвердоктор. Фино лепо им мавам клоца од РАМ, па ги наоѓам на хард и во регистарот и ги бришам.

Се закачувам на гугл и го прашувам за Down(0).exe . Гугл ми вади ептен оскудни резултати од кои 70% се на кинески, а од другите 30% пола се нерелевантни а другата половина ми вика дека се работи за некој тројанец, али не пишува што прави тој тројанец или пак како се чисти.

Аномалијата како што реков ја имам 4-5 месеци, користам Виза кредитна, акаунти за игри (платени), мсн, мејл, разноразни срања и НИШТО не ми е компромитирано. Истотака, нема пад на перформансите у машинава.

Помагајте anyone?
Стави си касперски 7 со сите заштити вклучени (File, Mail, Web antivirus, и proactive defence) ... Доколку тој не најди ништо, испрати им ги тие фајлови Down(0).exe и другите што ти се јавуваат на newvirus@kaspersky.com , па ваљда ќе извадат дефниции за нив доколку ги нема веќе, и ако се уствари некакви вируси.
Исто така инсталирај некоја програма за спајвер, на пр. Webroot spy sweeper, и со неа исскенирај го цел ком.
И доколку ништо не напрајш со то, крајна солуција да го маниш наново виндоусот, па одма од ко ќе го инсталираш новиот, да инсталираш касперски и spysweeper, и нон стоп пазливо да го пратиш proactive defence од касперски додека не ги начекаш тие фајлови што те заебаваат. Тогаш мислам дека ќе откриеш што те заебава.
Исто така виндоусот нека ти биди апдејтиран со сите апдејти ( just in case ) ...

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Стави си касперски 7 со сите заштити вклучени (File, Mail, Web antivirus, и proactive defence) ... Доколку тој не најди ништо, испрати им ги тие фајлови Down(0).exe и другите што ти се јавуваат на newvirus@kaspersky.com , па ваљда ќе извадат дефниции за нив доколку ги нема веќе, и ако се уствари некакви вируси.
Исто така инсталирај некоја програма за спајвер, на пр. Webroot spy sweeper, и со неа исскенирај го цел ком.
И доколку ништо не напрајш со то, крајна солуција да го маниш наново виндоусот, па одма од ко ќе го инсталираш новиот, да инсталираш касперски и spysweeper, и нон стоп пазливо да го пратиш proactive defence од касперски додека не ги начекаш тие фајлови што те заебаваат. Тогаш мислам дека ќе откриеш што те заебава.
Исто така виндоусот нека ти биди апдејтиран со сите апдејти ( just in case ) ...
Не ми треба одговор како за лаик, пошто не сум. Формат не доаѓа у обзир, зошто да форматирам кога све е во ред со ситемот?

Имам NOD32 + Ad-Aware + Spybot S&D на компјутер. Скенирав со нив. Скенирав и со Kaspersky, Sophos, Symantec и Trend micro. Не најдоа ништо. За испраќање на фајлот, не е проблем, можам и на дечките од НОД да го испратам и на било која друга фирма. Проактивна заштита имам, не ми треба Касперски за тоа, за тоа ми служи мојот мозок + NOD32 Advanced Heuristics + Ad-Watch + Tea timer. Виндовсот секогаш ми е со најнов апдејт.........

Како што реков во првиот пост, ова е некоја ретка бубаљка, чим Гугл ми дава оскудни резултати од кои повеќето се на кинески јазик. И како што реков погоре, не ми треба одговор што го давате на лаици, ми треба чоек што ке ми помогне да дојдам до коренот на оваа бубаљка и да ја шутнам. РУЧНО!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Не сакав да те понижам ниту пак да те направам лаик со погорниот пост... Јас ваквите "бубаљки" ги наоѓам со proactive defence на чист форматиран компјутер, и демнам додека не се појават...
А за некој проблеми нема чаре, виндоусот можи да биди толку сјебан, па ќе видиш дека на крај ќе мораш да форматираш ...
Мене пример моментално кога ми се уклучува виндоусот, онај екранот "Windows is starting up..." си седи едно две минути, не работи ни хард ни процесор, си миирува компјутерот... и оп по некое време ќе му текни ќе проработи и ќе се уклучи вин... Најди му нзс сеа на то... Не интернет пребарав, шо ти не испробав... И не можам уште да го најдам проблемот.

Член од
9 мај 2006
Мислења
5
Поени од реакции
0
/Windows/system32/config/system дали ова му се појавилио на некого (освен мене) кога го вклучува компјутерот. После неколку рестартирања се стартува нормално имам XP.
до форматирање не е ставив дури и друг хардиск...

R

reactive89

Гостин
Aj da ve zamolam za pomos:

- Koristam Linux UBUNTU, ali postaviv preku system>keyboard makedonska podrska i mislam oti ne raboti ili jas neznam da menjam od angliska na makedonska podrska, ve molam dajte instrukcii sto kako da pravam, zasto premn me nervira ova so na forum pisuvam latinicno :nerv:

Fala odnapred!

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Aj da ve zamolam za pomos:

- Koristam Linux UBUNTU, ali postaviv preku system>keyboard makedonska podrska i mislam oti ne raboti ili jas neznam da menjam od angliska na makedonska podrska, ve molam dajte instrukcii sto kako da pravam, zasto premn me nervira ova so na forum pisuvam latinicno :nerv:

Fala odnapred!
Ако памтам добро: System > Preferences > Keyboard > Layout Options > Group Shift/Lock behaviour.. тука би требало да има нешто како Alt+Shift changes group. Тоа ти треба :)
Нормално, за gnome зборам.

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
ако може ова некој...:
При вклучување на компјутерот му треба околу 5 мин додека се активира виндосот, повеке пати се рестартира дури се појави слика, а често ми се појавува и она "start windows normaly; safe mode itn" па одам на старт нормали па пак се рестартира и му треба време додека се вклучи.. ш
Што може да биде проблемот ако знае некој? (за ФОРМАТ знам, ок :D)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130

Ги читав и јас овие, фората е што немам ниеден од горенаведените симптоми освен фактот што iexplore.exe се старта со виндовс (и коа ке го исгасам, не се паки сам пак). Неможам да исчистам фајлови кои не постојат кај мене, ниеден од горенаведените по линковите го нема во мојот ПЦ, ниту стринговите во регистарот.... Утре ако не ме мрзи ке си го пуштам Hijackthis па цел ден ке роварам, ваљда ке откопам нешо.

Еден од линковите сугерираше да скенирам со Панда, и дека ке го најде. Тикви го најде... Ова е нешто ептен лево и ретко.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па сега што да ти кажам, ако не ти смета, не ти прави штета, не ти го оптеретува системот баталиго не губи време.Ако имаш бекап на потребното помалку време ќе изгубиш целосно да го обновиш системот отколку да се нервираш и бараш, а ако е во прашање изазов (такви глупости правам и јас) да го најдеш и преебеш тоа е друго.Сега и мене ме заинтересира си навлеков беља.

Член од
1 јули 2006
Мислења
853
Поени од реакции
84
коа уклучувам иконка не ми се отвара туку отвара пропертиес на иконката..како да наместам како што беше? :S

R

reactive89

Гостин
ако може ова некој...:
При вклучување на компјутерот му треба околу 5 мин додека се активира виндосот, повеке пати се рестартира дури се појави слика, а често ми се појавува и она "start windows normaly; safe mode itn" па одам на старт нормали па пак се рестартира и му треба време додека се вклучи.. ш
Што може да биде проблемот ако знае некој? (за ФОРМАТ знам, ок :D)

Brat epa samo toa ke mu e lekot - format, imas zakaceno gaden virus ili imas bad sectory na HDD (Hard Disc Drive)
A za brzinata na uklucuvanje zavisi od toa sto hardver imas, procesor, ram i sl...
ako imas onaka dovolno za da e brzo...a sepak ti namali i sporo ti otvara togas imas ili virus ili bad sactory.... moznosta od ovie dva e pogolema kaj virusot!!! Cisti pod itno, moze da ti se zezne cel, da ti go izede HDD-to!!!

R

reactive89

Гостин
Ако памтам добро: System > Preferences > Keyboard > Layout Options > Group Shift/Lock behaviour.. тука би требало да има нешто како Alt+Shift changes group. Тоа ти треба :)
Нормално, за gnome зборам.

Јоооо брат фала ти многу, е сеа сум смирен хаха, фала брат!!! :smir:

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Јас само да кажам дека веројатно го најдов проблемот со левиот Ctrl и заќутувањето на звукот. До тастатурата е, ја пробав на друг компјутер. Сега само да пробам друга тастатура на овој и ке се осигурам дека таа има некаква грешка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom