Помош, совети, размена на искуства...

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Или ако имаш око и талент, можда нешто ќе извајш. Иначе сега користам дигитален апарат со вграден телефон, SAMSUNG E590, 3mpix и немат шо немат, секакви опции, па и многу добри фотки вадит. Ќе постирам некоја и да слушнам мислење од the pros.
А ако можи, да ми дајте предлог, дигитален апарат, за најмногу до 13 - 14.000.
за тие пари мојш да си земеш Fuji s5700 , или Canon A570is

Член од
4 февруари 2007
Мислења
328
Поени од реакции
8

ево една фотка од самсунгов. оригинална резолуција 2048 * 1536. иначе ова е Св.Наум за први мај.
Апаративе шо ми ги покажа ги зирнав, ама некаконе ми ја исполнувет душичкава :) хехе. поточно канонот ми е многу убав , ама 16000 многу ми се. Најверојатно или ќе си земам обичен, ко шо кажа за домашна употреба, или никаков сега засега, односно ќе си продолжам со телефонов. бај д уеј, фала за помошта -> Точкест

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941

Ме интересира како може да се направи ваков ефект на слика т.е такви коси сиви линии преку сликата (тука може не се гледа најдобро ама ова е единствено што најдов).

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ќе отвориш new document 100 х 100 и ќе направиш дијагонална линија со коцки, па ќе одиш дифајн патерн и кај сликата на која што сакаш да ги ставиш линиите ќе одиш во Блендинг опшнс и ќе селектираш патерн оуврлеј и ќе си играш со тие десно за да добиеш посакувана видливот и големина на линиите . :)

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941
Ќе отвориш new document 100 х 100 и ќе направиш дијагонална линија со коцки, па ќе одиш дифајн патерн и кај сликата на која што сакаш да ги ставиш линиите ќе одиш во Блендинг опшнс и ќе селектираш патерн оуврлеј и ќе си играш со тие десно за да добиеш посакувана видливот и големина на линиите . :)
Шта си рекла? :pos:
Како тоа дијагонална линија со коцки :jaj:
Ова другово горе-долу го сфатив.

Mind In Motion

Smirking Revenge
Член од
29 мај 2007
Мислења
816
Поени од реакции
46
Имам DSC-S730 ноф ганс, нема ни една недела, денеска пробав да сликам нешто и ете нема блиц..Чаре? (Сетинзите се проверени, се е сетирано како шо треба)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Имам DSC-S730 ноф ганс, нема ни една недела, денеска пробав да сликам нешто и ете нема блиц..Чаре? (Сетинзите се проверени, се е сетирано како шо треба)
Имаш четири сетинзи за блиц Auto, On, Off, Slow Sync....Ако ти е на ауто можеби детектирал премногу светлина па не се запалил, или па ако на горните модови имаш наместено нешто како двидлајт или незнам шо незнам како не се пали. Пробај со апаратот наместен све на ауто со On блиц.
Ако и тоа не го бива бидејќи ти е нов, ќе го спакуваш во кутија ќе отидешш таму кај што си го купил апаратот и од глава на некој од вработените:)

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Точкест, последното решение веќе сигурно го имал на ум :D

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Од а ем це ништо не е убаво. Иначе апаратот е добар.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
328
Поени од реакции
8
Или јас не гледам, или Кодак на пиксплус нема. :toe:
Ама ако пиксплус е продавница(најверојатно во Скопје), јас за то немам слушнал, по шо сум од Охрид.

Значи апаратов е добар.

Иначе сум во една двоумица, не поврзана конкретно со апаратов, туку општо за дигиталниве апарати: дали е подобро да е со Li-Ion-ска батерија(ко на телефониве) или со rechargable АА батерии?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Или јас не гледам, или Кодак на пиксплус нема. :toe:
Ама ако пиксплус е продавница(најверојатно во Скопје), јас за то немам слушнал, по шо сум од Охрид.

Значи апаратов е добар.

Иначе сум во една двоумица, не поврзана конкретно со апаратов, туку општо за дигиталниве апарати: дали е подобро да е со Li-Ion-ска батерија(ко на телефониве) или со rechargable АА батерии?
Доколку зимаш мање више нижа класа апрат значи пообичен јас од искуство ти препорачувам АА батерии да користи. Пред се ги имаш во секоја трафика и доколку ти се истрошат можеш да си купиш и да продолжиш со сликање. Е сега доколку некој апарат ептен ти влезе у око и е со Лиион батерија зимај го:) само најефтината батерија за тој е 2500 денари

Член од
4 февруари 2007
Мислења
328
Поени од реакции
8
Доколку зимаш мање више нижа класа апрат значи пообичен јас од искуство ти препорачувам АА батерии да користи. Пред се ги имаш во секоја трафика и доколку ти се истрошат можеш да си купиш и да продолжиш со сликање. Е сега доколку некој апарат ептен ти влезе у око и е со Лиион батерија зимај го:) само најефтината батерија за тој е 2500 денари
A со квалитетни АА батерии, отприлика колку слики може да се сликаат?

П.С. В Око ми остана Кодакот ЗД710

Сега на интернет странава за Panasonic видов интересни апарати, па денојве ќе поминам во нивната продавница, да видам дали имет нешто.

Сакам да проверам сегде, за да не сум пишман после, да не ми е мака, заради шо ми се брзало, па не сум видел подобра шанса.

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
A со квалитетни АА батерии, отприлика колку слики може да се сликаат?
мојов канон а560 при нормално фотографирање (денски услови , фотка на секои 2 минути) може да напраи околу 450 фотографии.(батерија користена во тој случај е алкална енерџајзер)
при ноќни фотки , околу 280 фотки.

Kajgana Shop

На врв Bottom