Помош, проблеми, прашања, совети...

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
У ствари мене ова ме буни. На сликата од сајтот за CPU-Z кај graphic interface стои version PCI-express x16

Кај мене не стои ништо такво иако во биосот прв бут е PCI наместо онборд

Освен што само во секцијата graphics графичката ми е прикажана како nvidia geforce 7025

Сменив и кабел, но и без тоа би требало да ја препознае графичката, барем слотот, што знам. Сега веќе се сомневам и на МБ, но нема начин како да проверам оти едина PCI карта е од син ми, а неговиот е уште под гаранција што значи не можам ни од кај него.
За колку пари и каде може да се тестира овој проблем? Прашав анхоч, тие тестираат исклучиво нивни системи и компоненти.
geforce 7025 e onboard, ne e PCI графичка.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.379
geforce 7025 e onboard, ne e PCI графичка.
Тоа е у ствари и глупата работа со која мака мачам. ПЦИ ми е geforce 8600 gt, има и пци-екс излез, овозможени се во биосот со приоритет на ПЦИ излезот, а не ги прикажува. Ја прикажува само онбордот (Gf 7025), само таа и функционира.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Тоа е у ствари и глупата работа со која мака мачам. ПЦИ ми е geforce 8600 gt, има и пци-екс излез, овозможени се во биосот со приоритет на ПЦИ излезот, а не ги прикажува. Ја прикажува само онбордот (Gf 7025), само таа и функционира.
си ја пробал графичката на друг компјутер?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.379
Не, немам каде. Затоа засега ќе мора да функционира преку онбордот додека не најдам некоја прилика да пробам.

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
Што е битно дали е onboard или не, графичката мора да биде на некоја магистрала ( bus ) вржана. Било да се работи за интегрирана графичка картичка/звучна/мрежна - пак тие мора да се вржани на некоја магистрала, не комуницираат магично. Не е ни исто на сите плочи - кај некои на пример интегрираната звучна е вржана на USB ( интерно, дирекно - значи не е стаена у USB port ама ипак е на таа магистрала), кај други плочи може да е вржана на PCI магистрала и тн. Нека не те буни тоа уопште - небитно е у случајов.
Симни GPU Z не CPU z - според screenshots што ги најдов набрзина - интегрираната ( 7025 ) е вржана на обичниот PCI bus ( не PCI express ), симни GPU-Z и провери ако те интересира ( не дека е битно ).

И уште нешто - ако ја извадиш графичката скроз од PC дали се пали компјутерот од прва или пак мораш ресет да праеш на секое палење?
Ако се пали од прва тогаш ја би сумњал на неисправна графичка како најверојатен причинител на проблемот ( ѕирни ги баш кондензаторите, неретко тие први попуштаат - башка евтини се за мењавање ако те бива за лемење ), после тоа PCI express слотот на плочата, па напајањето, па баговит BIOS на плочата. Најверојатно проблемите со палењето и графичката картичка ти се поврзани.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.379
И уште нешто - ако ја извадиш графичката скроз од PC дали се пали компјутерот од прва или пак мораш ресет да праеш на секое палење?
Ако се пали од прва тогаш ја би сумњал на неисправна графичка како најверојатен причинител на проблемот ( ѕирни ги баш кондензаторите, неретко тие први попуштаат - башка евтини се за мењавање ако те бива за лемење ), после тоа PCI express слотот на плочата, па напајањето, па баговит BIOS на плочата. Најверојатно проблемите со палењето и графичката картичка ти се поврзани.
Додека функционираше графичката не правев баш ресет секојпат туку морав да држам копчето за палење неколку секунди за да се вклучи системот. Ако само го кликнев секунда, не се палеше па мораше со ресет копче. Сега кога мониторот ми е приклучен на интегрираната (иако сеуште графичката ми стои неизвадена, во PCI слотот, системот не ја ни препознава дека постои), само да го допрам копчето за старт, одма се вклучува и подига системот.
--- надополнето: 14 март 2013 во 13:30 ---
Ја и летоска уште се мислев за друга графичка ама кај што прашав ми рекоа дека за поновите ми треба плус многу појако напојување (така нешто добив одговор) што значи друго куќиште па дигнав раце од менување. Е сега, ако е до графичката, најверојатно треба да најдам некоја што не и треба некое екстра напојување. Се мислев за GeForce GT630 2GB DDR3 можеби ако е негде близу таа 8600 gt
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=374&pid=33976
но 350 вати не знам дали се многу за оние напојувања од 800-1200 денари што стандардно ги користам

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
Прво провери дали е сигурно до графичката ( или однеси го компјутерот каде што планираш да купиш - нека ти ја монтираат таму ).
За графичкава што си ја одбрал, ако има варијанта со 1 GB меморија - земи ја таа верзија ако е поевтина ( нема НИКАКВА придобивка од толку меморија на таа графичка, не фрлај пари без потреба ). Чим ти работела 8600 GT на старото напајање ( под услов да е исправно ) - ќе ти работи и со GT630 - разликата во потрошувачка е одприлика 15-20 W ( зависно од моделот ). Плус ако има верзија со 1 GB GDDR5 - таа верзија е побрза од верзијата со 2 GB DDR3 ( плус обично е поевтина - WIN WIN )

Тоа 350W што го пишува на сајтот од anhoch - тоа е некоја генерална препорака за потрошња на ЦЕЛ систем каде што би се користела таква графичка ( не можат да знаат точно што ти се другите делови, ама генерално толку би трошел цел компјутер на кој би се ставила таква графичка - бар тоа е логиката позади препораката ).
Само графичката кога е максимално оптеретена и требаат 65W. Во поголемиот дел од времето ќе троши значително помалку.

source за потрошњата на графичката:
http://www.geforce.com/hardware/desktop/geforce-gt-630/specifications
битно :Maximum Graphics Card Power (W) 65 W

Член од
17 април 2008
Мислења
393
Поени од реакции
41
Совет за конфигурација до 24-25 илјади ?? ( Да биде добар и за гејмање ) и од кои се најдобри и најефтини продавачи во Македонија ( сет , анхоч , амц ??? )

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ај еден совет ако може:

Имам плоча ASUSTeK P5LD2-X/1333 (LGA 775)

На нејзе имам 2 плочки рам:

Type DDR2
Size 2048 MBytes
Manufacturer Kingston
Max Bandwidth PC2-6400 (400 MHz)
Frequency 400.0 MHz
CAS# Latency 6.0
RAS# To CAS# 6
RAS# Precharge 6

И оваа:

Type DDR2
Size 1024 MBytes
Manufacturer Transcend Information
Max Bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
Frequency 333.3 MHz
CAS# Latency 5.0
RAS# To CAS# 5
RAS# Precharge 5

Сакам оваа од 1Gb да ја извадам и да ставам 2Gb.
Што меморија ми препорачувате?
И ако има некој да продава нека пише ПП.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Logitech RX1000, се спасив од купување на нов маус. На клик или сам ќе пуштеше или по два три пати кликаше одеднаш.
Го отворив, исчистив тоа што беше за чистење и видов дека каде што се контактите со сензорите жглебовите биле малце изедени залепив нешто и мука нема сега.
Сепак некогаш подобро да чепнеш него одма да фрлиш и да бараш ново, а маусов страшно добро лежи на рака веќе 6 година го терам.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Logitech RX1000, се спасив од купување на нов маус. На клик или сам ќе пуштеше или по два три пати кликаше одеднаш.
Го отворив, исчистив тоа што беше за чистење и видов дека каде што се контактите со сензорите жглебовите биле малце изедени залепив нешто и мука нема сега.
Сепак некогаш подобро да чепнеш него одма да фрлиш и да бараш ново, а маусов страшно добро лежи на рака веќе 6 година го терам.
Јас имав таков проблем на X7 747H, го отварав го чистев неколку пати така и ми ск*рчи на крај и земав нов маус :D
Сакам да кажам дека 90% можно е пак да се појави истиот проблем.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Јас имав таков проблем на X7 747H, го отварав го чистев неколку пати така и ми ск*рчи на крај и земав нов маус :D
Сакам да кажам дека 90% можно е пак да се појави истиот проблем.
Секако ама ако нешто може да се направи супер нека тера до смрт сега.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ај еден совет ако може:
Може. Земи уште една 2GB DDR2 PC2-6400 (800MHz), на местото на таа што е еден. Ова ја има во Анхоч, а ова во Сет. Гледај да биде DIMM, не SODIMM. Вторава е за лаптоп.

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
Имам hewlett packard laserjet 1100 штампач, дали може кабелот што треба да се поврзе во компјутер (плавото) да се смени и на тоа место да се стави усб приклучок, за да можам да го поврзам на лаптоп?

--- надополнето: 15 март 2013 во 13:36 ---

Kajgana Shop

На врв Bottom