Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
29 август 2008
Мислења
56
Поени од реакции
4
Здраво,
Имам HP 550 лап топ кога ќе го приклучам по некое време се вклучува кулерот и не престанува да работи цело време (се слуша повеќе од нормалното). Ако може некој да ми каже во што е проблемот?
Температурите:

Кулерот е чистен, компјутерот форматиран.... ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ!

akcioner

стартер
Член од
20 февруари 2010
Мислења
174
Поени од реакции
85
Дечки ако може едно прашање, имам лаптоп MSI CR 620 две години стар. Досега не сум имал некави проблеми, иако не е форматиран досега. Батеријата си е ОК засега, но денеска за прв пат нешто чудно ми се случи. Имено лед ламбичката која свети додека батеријата се полни за прв пат почна да ми трепка во некоја друга боја. Ова ме загрижи, видов во упатството вели дека тоа трепка жолто кога е потребна промена на батеријата. Е сега ме интересира доколку некој има искуство со ваков лаптоп, дали е нормално вакво нешто, каде може да се набави батерија и колку чини ?
Фала однапред.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Дечки ако може едно прашање, имам лаптоп MSI CR 620 две години стар. Досега не сум имал некави проблеми, иако не е форматиран досега. Батеријата си е ОК засега, но денеска за прв пат нешто чудно ми се случи. Имено лед ламбичката која свети додека батеријата се полни за прв пат почна да ми трепка во некоја друга боја. Ова ме загрижи, видов во упатството вели дека тоа трепка жолто кога е потребна промена на батеријата. Е сега ме интересира доколку некој има искуство со ваков лаптоп, дали е нормално вакво нешто, каде може да се набави батерија и колку чини ?
Фала однапред.
Батеријата ти е 1650 ден. Извади ја и не ја употребувај да не ти направи беља. Користи го лаптопот без батерија, само на полњач додека не ставиш нова.

Член од
31 август 2008
Мислења
501
Поени од реакции
38
Фала однапред.
Батерија треба да имаат едни дечки. Имаш ПП.

Член од
10 декември 2011
Мислења
228
Поени од реакции
150
Sorry,you have no video capture hardware.
Мислев дека со формат ќе се среди. Ама! Не се среди. Барав на нет како зошто пробав ствари не се средува никако. И камерава не работи. Некој, со сличен проблем и решение?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Sorry,you have no video capture hardware.
Мислев дека со формат ќе се среди. Ама! Не се среди. Барав на нет како зошто пробав ствари не се средува никако. И камерава не работи. Некој, со сличен проблем и решение?
Постара камера која работела под XP ја ставаш под Windows 7 и не работи, тоа ли е муабетот ?
Многу прашања имам за да ти помогам. Камерата кој производител и модел е, па да се најде драјвер за неа за под оперативен систем кој исто така незнам кој е ако не ни кажеш ти.
Мора да го познаваш хардверот за да знаеме што да бараме. види ја сликава ни треба тоа Hardware ID stringot евентуално и името на камерата па може ке најдеме нешто

Член од
10 декември 2011
Мислења
228
Поени од реакции
150
Камерата си работеше под ХР, ама со формат на компјутеров исто ХР нејќе да се среди. Камерата е gembird cam66u. проблемот е што не ја препознава компјутерот. Драјвери имав симнато и секогаш работеле кога ја средував ама сега не сака. Доле иконката за камерата ја дава ама со црвено пречкртано. А во дивајс менаџер не ми ја дава вака камерата како на сликата за да ти ги дадам тие бројки/букви. Amcap-от се отвара и го вика тој проблем-
Sorry,you have no video capture hardware. Фазла незнам.

--- надополнето: 24 јули 2012 во 00:17 ---
а за тие бројки вајда се овие, ако не се се прогласувам за дрво.
http://gyazo.com/8113552569b6f8c035adda23107c31e3

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Камерата си работеше под ХР, ама со формат на компјутеров исто ХР нејќе да се среди. Камерата е gembird cam66u. проблемот е што не ја препознава компјутерот. Драјвери имав симнато и секогаш работеле кога ја средував ама сега не сака. Доле иконката за камерата ја дава ама со црвено пречкртано. А во дивајс менаџер не ми ја дава вака камерата како на сликата за да ти ги дадам тие бројки/букви. Amcap-от се отвара и го вика тој проблем-
Sorry,you have no video capture hardware. Фазла незнам.

--- надополнето: 24 јули 2012 во 00:17 ---
а за тие бројки вајда се овие, ако не се се прогласувам за дрво.
http://gyazo.com/8113552569b6f8c035adda23107c31e3
Во дивајс манаџерот имаш ли нешто со извичниче или прашалниче жолто пред него, ако имаш тоа треба да е камерата и мислам дека и таква пак на пропертиес треба да ги има бројкиве за Hardware ID. NA restart ти бара драјвер за камерава или не ? И уште нешто, камериве бараат прво да се инсталира драјверот а тек после да се приклучи во компјутерот незнам ти како ја имаш инсталирано, ако прво си ја приклучила тогаш прво ке ја искључиш, па Unninstall на драјверот, па рестарт па наново драјверот па ке ја уштекаш во USB слотот или кога ке ти каже да ја штекнеш или после инсталацијата.
И најбитно....драјвери за чипсетот имаш инсталирани после форматов ?
А драјверот треба да е овој овде т.е. овде за XP.
Исправка:
Го симнав драјверов што ти го посочив горе и од него се гледа дека иако на камерата ти пишува Gembird производител е VMICRO. (USB\VID_0AC8&PID_0323.DeviceDesc="VIMICRO USB2.0 PC Camera(VC0323)) Ке те упатам да го прочиташ постов пошо ме мрзи да пишувам, имаш линкови таму, симни го тоа kamera детекшн тулот и гарант е Vmicro a тулот ке ти каже кој модел, а драјверот ти е на истата страна, вероватно VC0323 ;)

Член од
10 декември 2011
Мислења
228
Поени од реакции
150
Ок, вака. Со прашалниче нема ништо се е ок. Земав друга камера направив се коо шо треба прво инсталирано после ја буцнав ми вика се ок ready for use, и по неколку секунди ми вика дека usb not recognized.

http://gyazo.com/bb7a2d3f69783920c18a6cf4a6541169

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Ок, вака. Со прашалниче нема ништо се е ок. Земав друга камера направив се коо шо треба прво инсталирано после ја буцнав ми вика се ок ready for use, и по неколку секунди ми вика дека usb not recognized.

http://gyazo.com/bb7a2d3f69783920c18a6cf4a6541169
Штом нема прашалниче значи драјвер не му фали. Тогаш или УСБ портовите не се у реду или на драјверот му фали нешто од системски фајлови од оперативниот за да работи ко шо треба. Значи чипсет драјвери мора да имаш инсталирано Intel или АМД тоа зависи од матичната плоча што ја имаш, а можно е да бара и некој Service Pаck 2 или 3 да е XPto. Со кој Service pack ти е XPto можеш да видиш со десен клик на Мај компјутер /Пропертиес

Член од
10 февруари 2009
Мислења
21
Поени од реакции
1
ај вака зедов нов лаптоп и кулерот нон-стоп се уклучува и исклучува без врска се случува цел филм додека го гледам за цело време да не се исклучи му имам ставено и надворешен кулер на усб и пак исто го однесов на сервис и као го средиле пак е ист,значи знае да се уклучи и исклучи кулерот три пати во 20секунди

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
ај вака зедов нов лаптоп и кулерот нон-стоп се уклучува и исклучува без врска се случува цел филм додека го гледам за цело време да не се исклучи му имам ставено и надворешен кулер на усб и пак исто го однесов на сервис и као го средиле пак е ист,значи знае да се уклучи и исклучи кулерот три пати во 20секунди
Tака ти е подесен биосот, на одредена температура да укључува кулерот после да гаси, чепни у биос мада на лаптоп биосите се закључени па така сите подесувања кои постојат, и ги има, не се гледаат за да не се чепка по нив. Едино да си побараш у супорт за тој лаптоп некој софтвер да не има за таа намена доколку ти е купен без оперативен, ако е со оперативен купен вероватно имаш таков софт само треба да го побараш.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Планирам да градам/купувам нов гејминг PC. Не се разбирам многу околу матични плочи и процесори, па се надевам дека некој ќе ми помогне околу изборот.

Ако може да ми препорачете некоја подобра матична плоча и добар процесор кој би бил компатабилен со неа.

Според вас, подобри се Intel или AMD за еден современ гејминг компјутер?

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ќе се обидам да им заштедам едно мислење на експертиве :P

Intel процесорите се подобри во моментов. Пиши која ти е крајна цена што можеш да ја дадеш, дали имаш нешто од стариот компјутер што можеш да искористиш, DVD-ROM, хард диск, монитор (колку ти е голем и дали ти е доволен)? Гледам БТ во името. Од Битола си? Сакаш делови само од битолска фирма?

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Ќе се обидам да им заштедам едно мислење на експертиве :P

Intel процесорите се подобри во моментов. Пиши која ти е крајна цена што можеш да ја дадеш, дали имаш нешто од стариот компјутер што можеш да искористиш, DVD-ROM, хард диск, монитор (колку ти е голем и дали ти е доволен)? Гледам БТ во името. Од Битола си? Сакаш делови само од битолска фирма?
Thanks for replying! :)

Од стариот компјутер мислам дека можам да ги користам хард дискот, DVD-Rom и мониторот. Меморијата е DDR II, а ако не се лажам, новите матилни поддржуваат само DDR III. Графичката обавезно ја менувам.

Kрајна цена за процесор и матична е околу 15000 и околу уште 5 или 6 за графичката.

Па, разгледав низ форумот и видов дека многу од компјутерџиите пазарат од Anhoch или од Нико. Во Битола има и Нико и Anhoch. Ако има подобра снабдени продавници во Скопје, би можел да порачам од таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom