Помош, проблеми, прашања, совети...

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Едно можда нубско прашање :D

На овие CoolerMaster куќишта гледам дека сите имаат простор да се стави НАПРЕД еден кулер и назад Х кулери...
Е сега, читав на нет дека најдобар начин за ладење на компјутерот е да се стави еден кулер напред кој ќе зема “ладен“ воздух, а после назад може да се угради уште еден (+ тој што е од напајањето) кој ќе го одфрла топлиот воздух...И така би требало да се направи едно добро ладење на компјутерот...
Тоа е све ок, но
што ако во собата е топло? Да кажеме еве лето - дома не се дише (а клима да кажеме нема) и компјутерот ти работи...Тогаш тој кулерот напред што е ќе зима топол воздух и ќе го распределува низ целите компоненти?

Или најдобро е у лето тоа кулерче однапред што е да се извади и да се стаи позади да издувува воздух, а во другите сезони да се стави напред и да го “конзумира“ тој ладен воздух?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Секој добар кулер е добредојден, без разлика дали е топло во собата или не. И да, тоа што си читал за најдобар начин на ладење, иако е релативно сепак е доста точно.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Секој добар кулер е добредојден, без разлика дали е топло во собата или не. И да, тоа што си читал за најдобар начин на ладење, иако е релативно сепак е доста точно.
Доста точно? Не е сосема? :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Доста точно? Не е сосема? :D
Не е сосема....затоа што ако имаш еден пресилен кулер, кој не е соодветно наместен во комбинација со другите, ќе дојде до ослабен проток на воздух наместо подобар, (ќе си сметаат еден на друг) значи воздушното ладење е доста комплицирано и не работи секогаш на начин на којшто сакаме...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Едно можда нубско прашање :D

На овие CoolerMaster куќишта гледам дека сите имаат простор да се стави НАПРЕД еден кулер и назад Х кулери...
Е сега, читав на нет дека најдобар начин за ладење на компјутерот е да се стави еден кулер напред кој ќе зема “ладен“ воздух, а после назад може да се угради уште еден (+ тој што е од напајањето) кој ќе го одфрла топлиот воздух...И така би требало да се направи едно добро ладење на компјутерот...
Тоа е све ок, но
што ако во собата е топло? Да кажеме еве лето - дома не се дише (а клима да кажеме нема) и компјутерот ти работи...Тогаш тој кулерот напред што е ќе зима топол воздух и ќе го распределува низ целите компоненти?

Или најдобро е у лето тоа кулерче однапред што е да се извади и да се стаи позади да издувува воздух, а во другите сезони да се стави напред и да го “конзумира“ тој ладен воздух?
Имај еден што внесува воздух и 2-3 што вадат воздух надвор од куќиштето.

СЕКАКО во куќиштето е потопло од 20-25 степени во соба што ги имаш.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Не е сосема....затоа што ако имаш еден пресилен кулер, кој не е соодветно наместен во комбинација со другите, ќе дојде до ослабен проток на воздух наместо подобар, (ќе си сметаат еден на друг) значи воздушното ладење е доста комплицирано и не работи секогаш на начин на којшто сакаме...
Хм, тогаш тој однапред кулер да биде со послаб RPM, додека тие два да бидат за едно 10-15 % побрзи во RPM вклучувајќи го и тоа од напајањето?
--- надополнето: Aug 28, 2011 8:58 PM ---
Имај еден што внесува воздух и 2-3 што вадат воздух надвор од куќиштето.

СЕКАКО во куќиштето е потопло од 20-25 степени во соба што ги имаш.
Нормално дека у куќиштето е потопло него во собата, него мене целата фора ми беше да не зима ТОПОЛ воздух од надвор (нели коа ќе е лето) пошо на МЕНЕ у собата ми е топло у лето а камоли на PC-то + тоа шо ќе има додатен кулер кој ќе му гура топлина низ компонентите :D

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Хм, тогаш тој однапред кулер да биде со послаб RPM, додека тие два да бидат за едно 10-15 % побрзи во RPM вклучувајќи го и тоа од напајањето?
--- надополнето: Aug 28, 2011 8:58 PM ---

Нормално дека у куќиштето е потопло него во собата, него мене целата фора ми беше да не зима ТОПОЛ воздух од надвор (нели коа ќе е лето) пошо на МЕНЕ у собата ми е топло у лето а камоли на PC-то + тоа шо ќе има додатен кулер кој ќе му гура топлина низ компонентите :D
Во лош правец размислуваш.

Треба да му носиш нов (поладен од тој во куќиштето) воздух за да го бутне и исфрли/извлече стариот (топол воздух во куќиштето) надвор од него.

Треба да размислуваш за џиркулација а не за топол-ладен воздух.

И што поголем RPM тоа подобро, за било кој кулер.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Во лош правец размислуваш.

Треба да му носиш нов (поладен од тој во куќиштето) воздух за да го бутне и исфрли/извлече стариот (топол воздух во куќиштето) надвор од него.

Треба да размислуваш за џиркулација а не за топол-ладен воздух.

И што поголем RPM тоа подобро, за било кој кулер.
And how in the hell i'm gonna do that? Клима? :D

Член од
2 јуни 2010
Мислења
8
Поени од реакции
1
здраво.имам проблем со dvd/cd-rw drive.не ми чита никакво двд дури ни оригинал,а музика чита

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
А што точно матична (кој модел од кој производител) и напојување има таа конфигурација?
Друго, GTX560 со DDR3 меморија?
е за тоа не знам, не работам јас таму па да ти кажам..
а за GTX 560 сигурно е печатна грешка зашто нема со ДДР 3

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
And how in the hell i'm gonna do that? Клима? :D
za letno vreme najdobro sto mozes da napravis e da go izvadis kapakot od stranata bez razlika dali e toplo ili ladno ako pak ti kreva premnogu temperatura odnosno premnogu toplo ti e vo sobata gasi go komjuterot i pocekaj do vecer... najbitno letno vreme e da stavis kuler koj sto ke gi ladi hard diskovite bidejki samo tie zagrevaat, a nemaat sopstveno ladenje ostantite delovi zavisno kolku dobar kuler si imaat tolku ke ladat se razbira zboram za kukiste so otvoren stranicen kapak

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
za letno vreme najdobro sto mozes da napravis e da go izvadis kapakot od stranata bez razlika dali e toplo ili ladno ako pak ti kreva premnogu temperatura odnosno premnogu toplo ti e vo sobata gasi go komjuterot i pocekaj do vecer... najbitno letno vreme e da stavis kuler koj sto ke gi ladi hard diskovite bidejki samo tie zagrevaat, a nemaat sopstveno ladenje ostantite delovi zavisno kolku dobar kuler si imaat tolku ke ladat se razbira zboram za kukiste so otvoren stranicen kapak
Благодарам :D Сепак, не сме родени писмени, мора да се праша :)

А BTW, дали кај нас има нешто вакво?

Значи ми треба за дримбоксот, пошо он се поврзува само преку ethernet кабел со рутерот, дали има нешто како:
приклучокот е ethernet (тој за лан шо го викаат...), а потоа искача со антена - примач на WiFi сигнали.
Е вакво:

Kajgana Shop

На врв Bottom