W
WildChild
Гостин
Да, би можело до тоа да е
Доста точно? Не е сосема?Секој добар кулер е добредојден, без разлика дали е топло во собата или не. И да, тоа што си читал за најдобар начин на ладење, иако е релативно сепак е доста точно.
Не е сосема....затоа што ако имаш еден пресилен кулер, кој не е соодветно наместен во комбинација со другите, ќе дојде до ослабен проток на воздух наместо подобар, (ќе си сметаат еден на друг) значи воздушното ладење е доста комплицирано и не работи секогаш на начин на којшто сакаме...Доста точно? Не е сосема?
Имај еден што внесува воздух и 2-3 што вадат воздух надвор од куќиштето.Едно можда нубско прашање
На овие CoolerMaster куќишта гледам дека сите имаат простор да се стави НАПРЕД еден кулер и назад Х кулери...
Е сега, читав на нет дека најдобар начин за ладење на компјутерот е да се стави еден кулер напред кој ќе зема “ладен“ воздух, а после назад може да се угради уште еден (+ тој што е од напајањето) кој ќе го одфрла топлиот воздух...И така би требало да се направи едно добро ладење на компјутерот...
Тоа е све ок, но
што ако во собата е топло? Да кажеме еве лето - дома не се дише (а клима да кажеме нема) и компјутерот ти работи...Тогаш тој кулерот напред што е ќе зима топол воздух и ќе го распределува низ целите компоненти?
Или најдобро е у лето тоа кулерче однапред што е да се извади и да се стаи позади да издувува воздух, а во другите сезони да се стави напред и да го “конзумира“ тој ладен воздух?
Хм, тогаш тој однапред кулер да биде со послаб RPM, додека тие два да бидат за едно 10-15 % побрзи во RPM вклучувајќи го и тоа од напајањето?Не е сосема....затоа што ако имаш еден пресилен кулер, кој не е соодветно наместен во комбинација со другите, ќе дојде до ослабен проток на воздух наместо подобар, (ќе си сметаат еден на друг) значи воздушното ладење е доста комплицирано и не работи секогаш на начин на којшто сакаме...
Нормално дека у куќиштето е потопло него во собата, него мене целата фора ми беше да не зима ТОПОЛ воздух од надвор (нели коа ќе е лето) пошо на МЕНЕ у собата ми е топло у лето а камоли на PC-то + тоа шо ќе има додатен кулер кој ќе му гура топлина низ компонентитеИмај еден што внесува воздух и 2-3 што вадат воздух надвор од куќиштето.
СЕКАКО во куќиштето е потопло од 20-25 степени во соба што ги имаш.
Во лош правец размислуваш.Хм, тогаш тој однапред кулер да биде со послаб RPM, додека тие два да бидат за едно 10-15 % побрзи во RPM вклучувајќи го и тоа од напајањето?
--- надополнето: Aug 28, 2011 8:58 PM ---
Нормално дека у куќиштето е потопло него во собата, него мене целата фора ми беше да не зима ТОПОЛ воздух од надвор (нели коа ќе е лето) пошо на МЕНЕ у собата ми е топло у лето а камоли на PC-то + тоа шо ќе има додатен кулер кој ќе му гура топлина низ компонентите
And how in the hell i'm gonna do that? Клима?Во лош правец размислуваш.
Треба да му носиш нов (поладен од тој во куќиштето) воздух за да го бутне и исфрли/извлече стариот (топол воздух во куќиштето) надвор од него.
Треба да размислуваш за џиркулација а не за топол-ладен воздух.
И што поголем RPM тоа подобро, за било кој кулер.
Ти НИШТО НЕ МЕ СВАТИ од до сега кажаното.And how in the hell i'm gonna do that? Клима?
е за тоа не знам, не работам јас таму па да ти кажам..А што точно матична (кој модел од кој производител) и напојување има таа конфигурација?
Друго, GTX560 со DDR3 меморија?
za letno vreme najdobro sto mozes da napravis e da go izvadis kapakot od stranata bez razlika dali e toplo ili ladno ako pak ti kreva premnogu temperatura odnosno premnogu toplo ti e vo sobata gasi go komjuterot i pocekaj do vecer... najbitno letno vreme e da stavis kuler koj sto ke gi ladi hard diskovite bidejki samo tie zagrevaat, a nemaat sopstveno ladenje ostantite delovi zavisno kolku dobar kuler si imaat tolku ke ladat se razbira zboram za kukiste so otvoren stranicen kapakAnd how in the hell i'm gonna do that? Клима?
Благодарам Сепак, не сме родени писмени, мора да се прашаza letno vreme najdobro sto mozes da napravis e da go izvadis kapakot od stranata bez razlika dali e toplo ili ladno ako pak ti kreva premnogu temperatura odnosno premnogu toplo ti e vo sobata gasi go komjuterot i pocekaj do vecer... najbitno letno vreme e da stavis kuler koj sto ke gi ladi hard diskovite bidejki samo tie zagrevaat, a nemaat sopstveno ladenje ostantite delovi zavisno kolku dobar kuler si imaat tolku ke ladat se razbira zboram za kukiste so otvoren stranicen kapak