Помош, проблеми, прашања, совети...

N

Nicky Santoro

Гостин
MB MSI P55-GD55 Intel P55,LGA1156,4DDRIII,2PCI-E*16,3PCI-E*1,2PCI,6SATAII,GbLAN,DrMOS,APS,OC Genie,Heatsink,ATX
CPU Intel 2.8GHz Core i5-760 8Mb LGA1156 BOX
RAM 4 GB DDR-3 1333 MHz Mushkin
HDD Western Digital 1.0TB SATA WD10EALS 32MB (Caviar Blue)
VGA MSI N430GT-MD1GD3 1024MB DDR3,DVI-I,HDMI
i edno napojuvajne od 500w gore dolu 35-6 ?

С

Спенсер

Гостин
Причина за подуени кондензатори може да биде и лошо напојување...Спенсер, ај ако не можеш да го отвориш куќиштето, обавезно да тркнеш послем до СЕТ, да видат дали кондензаторите се во ред, а и да ни кажеш што напајање имаш. Матичната ти е релативно нова колку што се сеќавам, MSI H55 беше така? Не е којзнае што, лоу енд модел е ама сепак е подобра од повеќето матични од таква класа што се кај нас, не верувам дека на таа матична може за нецела година ова да и се деси.

Па погоре скоро сите причини ги набројав, остана само уште ова... ај провери па пиши што си направил :)
Матичната е Asus P7H55,солидно памтиш,а напојување не ми текнува кое беше.. :( . Во јануари годинава го земав пцто...

Игри не играм,нема некое големо оптеретување :) ќе видам кога ќе можам до сет ќе го однесам/ успат и формат ќе напраам, 7мица да стаам (уште сум на ХП,старомоден сум) :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Дечки еден совет ако може?Имам едно компјутерче дома на другарче ама матичната изгледа отиде во курац.Е сега за ефтини пари ми треба некој совет дали може да се најде некоја матична со процесор на што ке може да се уклопат деловиве и да гура основни работи,интернет,музика....Од делови имам ова:

Hantol Power Supply 535 Watt АC Output 230V
aData DDR2 RAM Memory 1024 Mb (3 плочки имам)
nVidia GeForce Inno 3D 6200 256 Mb AGP 64bit
DVD Rw
HDD-80 Gb
Кукиште
Монитор
Тастатура,Маус,Звучници

Значи нешто основно ми треба и доколку сеуште има во продажба нешто што би се склопило со ова,да ми кажете каде.
Најдобро е да најдеш некои делови на старо, како на пример некоја AM2+ матична сосе некој AMD 5200+ процесор колку да му држи додека не земе нов компјутер. Искрено јас не би давал пари за надоградба на таа антика.
--- надополнето: Jul 6, 2011 5:31 PM ---
MB MSI P55-GD55 Intel P55,LGA1156,4DDRIII,2PCI-E*16,3PCI-E*1,2PCI,6SATAII,GbLAN,DrMOS,APS,OC Genie,Heatsink,ATX
CPU Intel 2.8GHz Core i5-760 8Mb LGA1156 BOX
RAM 4 GB DDR-3 1333 MHz Mushkin
HDD Western Digital 1.0TB SATA WD10EALS 32MB (Caviar Blue)
VGA MSI N430GT-MD1GD3 1024MB DDR3,DVI-I,HDMI
i edno napojuvajne od 500w gore dolu 35-6 ?
Ѓубре графичка, иначе солидна конфигурација. Напојување Chiftech 500W за 4к во Мебиус.
Сепак он не се изјасни дека другарот сака нов компјутер, туку само некоја стара матична и процесор колку да гура додека не земе нов компјутер.

Матичната е Asus P7H55,солидно памтиш,а напојување не ми текнува кое беше.. :( . Во јануари годинава го земав пцто...

Игри не играм,нема некое големо оптеретување :) ќе видам кога ќе можам до сет ќе го однесам/ успат и формат ќе напраам, 7мица да стаам (уште сум на ХП,старомоден сум) :)
Епа добра е матичната, нема причина зошто за 6 месеци нешто такво би и се десило, освен ако била лоша пратката, па си земал матична од таа пратка :)

Г

Гучи

Гостин
Ај мала помош..
Вчера пробав да ја оверклокувам графичката според еден туторијал од ИТ форумот. Со некоја програма RivaTuner и на друга програма треба да се гледа дали ке се изобличи една слика, и го мрднав тоа Core clock и се изобличи сликата и не го вратив назад само го ислкучив и си викам неможе. И нормално после си работеше компјутерот се до денес сабајле кога го уклучив. Се стартува се најнормално и само што ке се појави десктопот се кочи скроз. И ја извадив графичката, поврзав на интегрираната и си работи нормално..шо се десило?
Иначе имам грфичка GeForce 5500 на 256mb
процесор Intel Pentium 4 2.2 MHz
Матичната е IBM 830531G
Рам 2 плочки, 1 од 1 гига и една 512
И напојување незнам шо марка го земав пред некој месец, 700 вати е.
Некој??

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.901
Поени од реакции
722
Најдобро е да најдеш некои делови на старо, како на пример некоја AM2+ матична сосе некој AMD 5200+ процесор колку да му држи додека не земе нов компјутер. Искрено јас не би давал пари за надоградба на таа антика.
--- надополнето: Jul 6, 2011 5:31 PM ---
Па тоа е работата што не ја надоградуваме туку матичната е готова,затоа само тие 2 дела ги барам матична и процесор за да ги упасувам и овие делови и да тера уште некое време.Затоа прашав дали ги има некаде матичната и процесорот на продавање и колку би фатиле одприлика? :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Па тоа е работата што не ја надоградуваме туку матичната е готова,затоа само тие 2 дела ги барам матична и процесор за да ги упасувам и овие делови и да тера уште некое време.Затоа прашав дали ги има некаде матичната и процесорот на продавање и колку би фатиле одприлика? :)
Па штознам, сигурно ќе најдеш вакви или слични на Пазар3 или понуди по форуми.
Ако ти е за ептен ефтино, јас набрзо за една недела ќе ставам делови од стар компјутер на продавање, па за 1000ка би можал да земеш матична/процесор што ќе те гураат.

Сепак ако налеташ на некоја добра понуда за компонетнти слични на тие јас што ги пишав по Пазар3/форуми, не се двоуми, зимај ги одма, и така е во прашање антички компјутер :)

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Ај мала помош..
Вчера пробав да ја оверклокувам графичката според еден туторијал од ИТ форумот. Со некоја програма RivaTuner и на друга програма треба да се гледа дали ке се изобличи една слика, и го мрднав тоа Core clock и се изобличи сликата и не го вратив назад само го ислкучив и си викам неможе. И нормално после си работеше компјутерот се до денес сабајле кога го уклучив. Се стартува се најнормално и само што ке се појави десктопот се кочи скроз. И ја извадив графичката, поврзав на интегрираната и си работи нормално..шо се десило?
Иначе имам грфичка GeForce 5500 на 256mb
процесор Intel Pentium 4 2.2 MHz
Матичната е IBM 830531G
Рам 2 плочки, 1 од 1 гига и една 512
И напојување незнам шо марка го земав пред некој месец, 700 вати е.
се десило тоа што си ја клокнал графичката

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Малку помош за ЗАБЕГАН МАУС:) (на УСБ приклучок е).​
ЗОШТО ЗАБЕГАН?​
Затоа што откако ќе го исклучам ПС-то од струја комплет, и повторно кога ќе го уклучам, не работи се додека не го исклучам и повторно вклучам , Нормално си работи, небара рестартирање на системот.​
Знам дека е нешто до тоа што го исклучувам ПС-то од утикач. Затоа што ако не го исклучам пс-то од утикач, тогаш си работи најнормално и небара превклучување,​
Решение!!!!????​

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Малку помош за ЗАБЕГАН МАУС:) (на УСБ приклучок е).​
ЗОШТО ЗАБЕГАН?​
Затоа што откако ќе го исклучам ПС-то од струја комплет, и повторно кога ќе го уклучам, не работи се додека не го исклучам и повторно вклучам , Нормално си работи, небара рестартирање на системот.​
Знам дека е нешто до тоа што го исклучувам ПС-то од утикач. Затоа што ако не го исклучам пс-то од утикач, тогаш си работи најнормално и небара превклучување,​
Решение!!!!????​
Smeni maus ti prai kusa vrska na napon od 5 volti i zatoa ne ti se pali

Член од
24 март 2011
Мислења
18
Поени од реакции
0
ajde ako moze edna mala pomos.. Pred nekoe vreme ja simnav Crysis 2 ja instalirav se vklucva se e vo red koga zavsuva loading.. vo pocetokot na igrata trae okolu 10 sekundu potoa ce PC mi se restartira neznam zosto.. gi simnav i poslednata verzija na driveri od nVidia pls HELP! :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
ajde ako moze edna mala pomos.. Pred nekoe vreme ja simnav Crysis 2 ja instalirav se vklucva se e vo red koga zavsuva loading.. vo pocetokot na igrata trae okolu 10 sekundu potoa ce PC mi se restartira neznam zosto.. gi simnav i poslednata verzija na driveri od nVidia pls HELP! :)
Провери ги температурите на процесорот и графичката. Симни AIDA64.

McMurphy

натчовек
Член од
14 ноември 2008
Мислења
160
Поени од реакции
33
CPU:CORE I3-2100 3.1GHZ
RAM:4GB DDR3
MB:ASUS P8H61
VGA:GT240 1GB DDR3
HDD:1TB SATA SAMSUNG
CASE:800/WATT
MiK:DELUX
SPIKERS:DELUX 2.0
ODD:ASUS DVD-RW
MON:LG:1940S
Ајде збор два за конфигурацијава, вреди ли 31к и шо би можело да се измени и додаде за 5/6к

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
CPU:CORE I3-2100 3.1GHZ
RAM:4GB DDR3
MB:ASUS P8H61
VGA:GT240 1GB DDR3
HDD:1TB SATA SAMSUNG
CASE:800/WATT
MiK:DELUX
SPIKERS:DELUX 2.0
ODD:ASUS DVD-RW
MON:LG:1940S
Ајде збор два за конфигурацијава, вреди ли 31к и шо би можело да се измени и додаде за 5/6к
Ѓубре матична, ѓубре графичка, да не зборувам за напајањето, сигурно е Делукс, мониторот ѓубре. Не чини. Кажи буџет и целосно од темел да составиме нова конфигурација. :)

McMurphy

натчовек
Член од
14 ноември 2008
Мислења
160
Поени од реакции
33
Ѓубре матична, ѓубре графичка, да не зборувам за напајањето, сигурно е Делукс, мониторот ѓубре. Не чини. Кажи буџет и целосно од темел да составиме нова конфигурација. :)
35/6k, а и дали оваа конфигурација е попаметен избор според тебе ? http://amc.com.mk/ShopDetal.asp?ArticleID=30770&id=41&l=3&q=&SupplierArticleID=&Action=

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
CPU: Phenom II X4 955 - СЕТ
MB: Gigabyte 990XA-UD3 - Анхоч
RAM: 2x2GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX Genesis - Анхоч
GPU: ASUS HD 6770 - СЕТ
HDD: WD 500GB Caviar Blue - СЕТ
PSU: Chiftech 500W - Мебиус
Монитор: Benq G2222HDL - Анхоч (би ти препорачал Dell U2311H, со eIPS панел ама бајаги ќе го надминеш буџетот, 200 евра е, вака ќе имаш солиден TN панел)
и некакво куќиште и режач, ѕирни што ти се допаѓа во Анхоч или во СЕТ

Вкупно 37600 ден, подобро од ова за таа цена нема.

Kajgana Shop

На врв Bottom