Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Член од
18 ноември 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
еј има некој состав за чичко Горио .тема : "Со парите се купува се, но не и среката " ?

Член од
19 ноември 2012
Мислења
171
Поени од реакции
317
Најпрво здраво на сите, нов сум на форумов, но сепак подолго време го следам во слободното време а особено форумот за Уметноста, литературата, јазикот. Се регистрирав за да прашам, каде би можел во Скопје или во РМ да ги најдам книгиве: „Храбар, нов свет“ , „Фаренхајт 451“ , „A Clockwork Orange“ ? Како на македонски да ја побарам оваа последнава ? Благодарам однапред.(y)

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
„A Clockwork Orange“ ? Како на македонски да ја побарам оваа последнава ? Благодарам однапред.(y)
Ја има во издавачката куќа Три, мислам дека околу 300 ден. ја купив минатата година...

TDM

Член од
5 јули 2012
Мислења
67
Поени од реакции
11
Може некој да ми преведи од латински што значи Dolus supervenies?

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Дали некој знае во која издавачка куќа можат да се најдат книги од Ајк и Деникен во Скопје ??

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Дали ја има во МК Black Celebration - Depeche Mode a Biography by Steve Malins ? или ќе треба да се порача од интернет?

Член од
8 септември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
110
mi traba esej za - Slobodataa na covekot prikazana preku pesnata Albatros..pls pomognete mi mi treba za utre.???

Член од
11 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
0
Ми треба писмена работаз за "Дон Кихот" и "Хамлет" за во понеделник . Ви благодарам однапред.

Член од
3 ноември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
1
Здраво пред се.
Би ве замолила да ми дадете кратка содржина за Крвава кошула. Благодарам многу.

M

M-Nikolovski

Гостин
Некој ако може да ми даде линк од книгата Шагринска Кожа доколку ја има на интернет за да прочитам нешто.. во библиотека ја немаше :( :unsure:

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Dude...порано што не ти текна? :) Еве ти ја книгата во главни црти.
Белешка за писателот

Оноре де Балзак е роден пред околу 200 години во 1799 година во градот Тур – туренска покраина.
Татко му бил без благородничата партикула “де” но имал трезовна смисла за систематизација, трпение, системи и идеи.
Таа дарба ќе ја покрие едната половина на Балзаковата идна личност. Втората половина е во знакот на мајка му која била религиозна, суптилна жена чија што библиотека со дела на мистичарите и илуминистите.
Сен Mортен, Сведенборг, Бене Напишал повеќе дела од кои романот “Изгубените илузии” во 1829 ќе го објави историскиот роман “Последниот Шуам”.
Умира релативно богат ослабен од долговите во својата сила што ја изгадувал во Париз.
Умрел кај Виктор Иго, кој во последниот миг стигна до умрениот.
На 21 август 1850 година огромна толпа на луѓе го следеле мртвото тело на Балзак до неговиот вечен дом до гробиштата Пер-Лешез

Ликови

Рафаел
- Добродушен човек, но сиромашен и сотрен од виорот на животот.
Федора
- Убава, елегантна но суетна грофица.
Полина
- Милозлива и добродушна девојка.

Тема на книгата

Животот на Рафаел и моќта на Шагринска кожа.

- Во оваа книга се зборува за еден човек по име Рафаел кој сотрен од виорот на животот сака да се самоубие во реката Сена.
Но не сака денски за да не го гледаат луѓето како си го одзема животот, тој причекува да се стемни.
Додека траел денот тој решил за последен пат да се прошета покрај брегот на реката Сена. Додека шета и разгледува влегува во антикварница и почнува да разгледува. Тогаш продавачот му нуди една необична Шагринска кожа која има необична моќ.
Имено таа ја исполнува сечија желба на нејзиниот сопственик но под еден услов при секоја желба таа се смалува и кога ќе се истроши сопственикот умира. Рафаел на верува во тоа и со последните пари што ги има ја купува кожата и решава да го одложи самоубивањето. Најмува стан и останува да живее во него. Сопственикот на станот е милозливата Полина која го сака Рафел. Тој не обрнува внимание на тоа и започнува да и се додоворува на убавата и суетна грофица Федора.
Таа има пари, моќ, убавина, но не сака љубов она што Рафаел и го нуди.
Тие почнуваат да излегуваат по театри, музеи, да се шетаат по паркови.
Но за тоа на Рафаел му требаат пари и затоа секогаш кога треба да излезе со Федора се молел да не врне дожд зашто треба да најми кочија а нема пари.
Дури и еднаш кога се спремал за излегување надвор врнело дожд. Во собата влегла Полина и му оставила пари а да најми кочија.
По многу пати излегување Федора го замолила рафаел да и сврши некоја работа со некој негов роднина.
Тој не ја одбива Федора и оди кај својот роднина.
Роднината на Рафаелне го сакал него за тоа што бил сиромашен, а тој богат.
Кога роднината на Рафаел ја здогледува Федора веднаш и завршува работа без помош од Рафаел.
И од тогаш секогаш кога Федора била во близина на Рафаел, се однесувала како да не го познава.

Тогаш Рафаел ја сватил играта на Федора и не сакајќи ја посакал првата желба да биде богат.
Но не забележал дека кожата се намалила.
Во тие денови неговиот пријател Растињак го побарал Рафаел да му напише некој ракопис за многу пари.
Рафаел го пишува тој ракопис и зел многу пари по што се здобил со титулата марказ и повеќе не бил оној Рафаел кој мислел на самоубиство туку богат маркиз.
Тогаш се вратил во станот, им пратил на Полина и мајка и за шест месеци однапред а им ги вратил позајмените пари.
Тогаш забележал дека кожата се смалува.
По некое време тој не се чувстувал многу добро.
Една вечер за да се разведри отишол во театар.
Тогаш додека седел влегла една убава девојка од која на сите присутни во салата им застанал здивот но Рафаел не се свртел.
Долго време стоеле еден покрај друг без да се погледнат кога наеднаш двајцата се свртеле и кога виделе, тоа била Полина.
Двајцата се погледнале изненадувачки и Полина сама му рекла на Рафаел дека ќе го чека во станот каде што порано живеел и тогаш избегал.
Рафаел не тргнал по неа, туку останал на своето место. Наредниот ден пред да тргне на состанок со Полина тој повторно посакал желба.
Желба да Полина го сака, и желбата навистина му се исполнила.
И Полина се вљубила во него, но кожата повторно се смалила. Од тогаш тие двајца се засакале и почнале да излегуваат.
По некое време се зеле. Кога Рафаел ја видел кожата дека е смалена ја фрлил во бунарот. Едно утро додека појадувале во нивната вила слугата ја пронашол кожата и го прашал Рафаел што да прави со неа.
Кога Рафаел ја видел кожата се изненадил. Нејзе не и фалело ништо била потполно здрава и цврста како камен. Тој ја зачувал но по некое време почнало да не му е добро и избегал на село.
Полина му испраќала многу писма но тој не и одговарал.
Нему му било се полошо и полошо затоа што од кожата останало уште малку. Кога сватил дека му доаѓа крајот се вратил во вилата кај својата Полина. Тој легнал во смртна постела. Кога го видела Полина се исплашила а кога и ја раскажал приказната за Шагринската кожа избегала во другата соба и се заклучила. Меѓутоа кај Рафаел се појавила и последната желба да ја гушне Полина. Тој станал со последните сили, ја отворил вратата но во тој момент кожата се истрошила и Рафаел умира во прегратката на Полина.

M

M-Nikolovski

Гостин
Не ми треба во кратки црти .. отприлика знам за што се зборува ама сакам од почеток да ја прочитам ..
Или пак некој ако ја има моментално дома да ми ги скенира првите 20 страни и да ми ги прати .. :)

2

~2A

Гостин
Дали некој има анализа на главниот лик на делото Зора зад аголот од Димитар Солев?

Член од
29 ноември 2008
Мислења
49
Поени од реакции
2
ve molam itno mi treba sostav za pismena po makedonski na tema ''opis na likot Neda'' majkata na Kuzman od poemata ''Serdarot'' od Gligor Prlicev mi treba za utre nedela oti vo ponedelnik praveme pismena ako najdete nesto mnogu fala :helou:

:coffee:

aj kazitemi nesto za patriotskite custvana avtorot konstantin miladinov vo pesnata ,,t'ga za jyg' za utre mie kazete neston treba da naucam den
Neznam dali nekoj kje moze da mi pomogne ama kje probam.Treba da spremam ekspoze (za sledniot petok) na tema "Makedonska usna literatura, makedonski narodni prikazni" Imam informacii za site sobiraci: Cepenkov, Shapkarev, Miladinovi, ama nemam nikakvi hronoloshki informacii od tipot od koga od prilika datiraat, kako potocno bile prenesuvani i sl.A kako shto ne sum vo MK, teshko da najdam bilo kakva literautura taka da HELP ME !!!!!!!!!
moze da mi pomognes ako napisa nesto zza ovaa tema sega mi treba na mene istata

Kajgana Shop

На врв Bottom