Помош за проекти (побарај и помогни на оние кои бараат помош)

• Креатор на темата Anck-Su-Namun
  • Време на започнување
Член од
2 јуни 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Ај ве молам итно ми требат проекти по физика за 1ва година или некој проекти за астрономија такво нешто .... фала однапред

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Економска Ревизија ?
Има на Википедија, ама малку . . . нешто повеќе . . .

Superhik

Краде од сиромашните, дава на богатите
Член од
26 јануари 2007
Мислења
128
Поени од реакции
4
луѓе ве молам ако може да најде проект стереометрија у пауер поинт многу е итно...премногу...за утре:helou:

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Ако може некој да ми најде за "Здрава храна и исхрана".
По можност да е поголем :)
Јас имам за ова едно 5-6 страни ако ти треба уште,пошто крај година е,а мене рано ми текна да ја видам темава.

Член од
17 мај 2008
Мислења
75
Поени од реакции
0
Луѓе мене ми треба есеј некој таму за како се глеам јас во мојата идна професија како логопед и појма неам сшто треба да пишувам затоа што никогаш у животов ЕСЕЈ неам пишувано:nenene:

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Ако може некој да ми најде за "Здрава храна и исхрана".
По можност да е поголем :)
Тука ќе ти пишам неколку пасуси, па ако ти треба повеќе пиши ми приватна порака...

Овошје, пет пати дневно
Вода: Кога претежно се храниме со сува храна, мудро би било на менито да има повеќе овошје. Водата со додадени фитохемикалии, витамини и минерали, како што е течноста од овошјето, го чисти нашиот систем за варење, го рехидрира и му дава многу повеќе корисни хранливи состојки.
Влакна: Во комбинација со вода, влакната совршено го прочистуваат организмот, заситувајќи не брзо.
Витамини: Главните антиоксиданси се витаминот Е, витаминот Ц и бета-каротенот. Бета-каротенот може да се најде во секое овошје, бидејќи тоа е всушност пигментот што на овошјето ја дава црвената, портокаловата или жолтата боја. Витаминот Ц е најзастапен во јужното овошје и во јагодите. Може да се внесе единствено преку свежото овошје и зеленчук, бидејќи на повисоки температури витаминот се разградува.
Базна реакција: Како и витаминот Ц, базната реакцијамво организмот ја обезбедуваат единствено овошјето и зеленчукот во свежа состојба. Храната што е претежно со кисел карактер ги исцрпува резервите на калциум, магнезиум, железо и на цинк од организмот, па се нарушува базната реакција во цревата. Консумирањето кисели намирници доведува до рамнотежа.

Замена на калоричните производи
Маслиново масло место свинска маст – ако свинската маст ја замените со квалитетно маслиново масло, нема да заштедите на калории, но на здравје сигурно. Сите маснотии имаат иста калориска вредност. Разликата е во составот на масните киселини. Маста содржи големи количества холестерол, кој во растителните масла воопшто и го нема. Ладното цедено масло е храна богата со каротиноиди. Заштитната улога ја засилува и витаминот Е. Редовното консумирање маслиново масло го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Мед место шеќер – Само една капка мед содржи повеќе од сто состојки, важни за здравјето. Тоа се фруктозата, гликоза, сахароза, малтоза, вода органски киселини, ензими и витамини од Б-групата, фитоматерии и антиоксиданти. Во споредба со обичниот бел шеќер, кој всушност е чиста сахароза, јасна е надмоќта на медот. Двојно е посладок од шеќерот, поради фруктозата и посиромашен е со енергија бидејќи содржи вода. Освен тоа, полесно се вари. Кога се користи како замена за шеќер, треба да се земе половина помалку од дозата на шеќерот.

Зачини место сол – големите количества сол го зголемуваат ризикот од висок притисок, мозочен удар и срцеви болести. При готвење, наместо сол, додајте зачини: ѓумбир, оригано, ловор, босилек. Во конзервираната храна, грицките и сувомесните производи се кријат големи количини сол.

Пилешко место црвено месо – Се смета дека големите количества црвено месо предизвикуваат уништување на ДНК како последица од силните хемиски реакции во цревата. Затоа наместо кременадла, јадете парче мисиркино или пилешко месо. Тоа не значи дека треба целосно да се исфрли црвеното месо, напротив, избалансирајте го неделното мени, така што повеќе предност ќе дадете на белото месо.

Путер место маргарин –Штетните незаситени масни киселини се создаваат во делумната хидрогенизација – индустриска постапка за добивање маргарин. Затоа путерот ја враќа својата слава. Светската здравствена организација препорачува цврстите масти да ги замените со масла. Така се намалува внесот на заситени масни киселини.

melak

Слобода за Јохан Тарчуловски
Член од
25 мај 2008
Мислења
29
Поени од реакции
0
Три есеи на најкраток можен начин

Aјде ако може некој да ми најде на Интернет или пак ако има веке дома нека ги постира или пак ако не го мрзи да ми даде три есеи напишани на Англиски за следните 3 теми:
1. Should we listen advices from famous people.
2. What's better to be a member or leader of a group (без разлика каква група, не мора да е музичка)?
3. Most important characteristic of something or someone (eg. honesty)

Само нека биде побрзо бидејки ми треба до утре. Однапред Благодарам.

pirlo21

којотот
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.052
Поени од реакции
2.055
Ако се најде некој у следниве 6 часа дур сум дома да ми најде нешто за Криминал би му бил премногу благодарен, дај помагајте професорката мрдната е ќе ме стави на полагање.

Член од
20 мај 2006
Мислења
51
Поени од реакции
0
Тема: Наставни стратегии, методи и постапки на наставата по ПиО(Природо и Општество); Природо; Општество.
Ако има некој нешто во врска со ова, значи за методи и постапки на наставниците за подобрување на овој предмет, до вторник најкасно ми треба, на интернет се отепав од барање не можам ништо соодветно да најдам.
Благодарам однапред:)

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
Помош околу физика !!!

еј воаа мојата професорка ми рече да најдам до колкаво растојание штитат денешните громобрани ај ако некој знае нека помага !!!!!

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Gromobranot ne e nisho osven elektrichen kafez.
Gromot mava vo prvoto najvisoko neshto sto ke mu se najde na pat,ako e toa zgradata,mava vo zgradata,ako zgradata ima gromobran,mava vo nego,posho e privlecen od metal..

Isti kurac e i kolata.
Ako mavne grom u kola,nema nisho da ti se desi, ke se prenese do trkalata i od trkalata ke preripa do zemja.

D

drle

Гостин
Gromobranot ne e nisho osven elektrichen kafez.
Gromot mava vo prvoto najvisoko neshto sto ke mu se najde na pat,ako e toa zgradata,mava vo zgradata,ako zgradata ima gromobran,mava vo nego,posho e privlecen od metal..

Isti kurac e i kolata.
Ako mavne grom u kola,nema nisho da ti se desi, ke se prenese do trkalata i od trkalata ke preripa do zemja.
Абе не праша човекот што е громобран туку на колкаво растојание штити.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Oпсегот на заштита на громобранот е условен од висината на крајната точка на истиот - шилецот, и од интензитетот на громот. Исто така, во предвид се зема и фактот дека празнењето на електричниот набој на громот е во допир со земјата, така што, доколку поврзувањето е на пократко растојание со понизок громобран, громот ќе биде прифатен од него, и покрај тоа што постои повисок. Ако сакаш да и одговориш на професорката, речи и вака - патот на громот го следи законот на линија на најмал отпор до празнење во базата, т.е. земјата. Според тоа, не може да се дефинира и точно да се определи радиус на опфат на громобран.

Kajgana Shop

На врв Bottom