Помош за избор на лаптоп

Член од
14 јануари 2016
Мислења
52
Поени од реакции
17
замена на хард дискот со SSD.
Нискобуџетни лаптопи ама како што ти кажа членот погоре ќе треба да размислуваш и за надградба на рам и ставање ССД ќе ти биде едно 10 пати побрз лаптопот затоа разгледај и некоја варијанта која доаѓа со ССД .. пошто уште 4 гб рам и ССД ќе те кошта околу 6-7000...
А која е разликата меѓу DDR, HDD, SATA и SSD? Претпоставувам DDR е најслаб

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
А која е разликата меѓу DDR, HDD, SATA и SSD? Претпоставувам DDR е најслаб
ДДР ти е за рамот , HDD е хард дискот имаш различни конектори е сега кај лаптопите се најчесто SATA , а SSD ти се најновите хард дискови што излегуваат и се 10 и повеќе пати побрзи од обичниот значи подобра работа ќе ти има компјутерот побрзо ќе се пали и гаси нема да кочи како со обичен хард диск .. така да размисли и разгледај некој лаптоп барем да има ССД бидејќи ќе добиеш многу повеќе на перформанси.

Expecto Patronum

Citizen Erased
Член од
13 јули 2011
Мислења
1.331
Поени од реакции
3.281
WP_20170906_16_08_24_Pro.jpg WP_20170906_16_07_27_Pro.jpg WP_20170905_15_50_39_Pro.jpg WP_20170905_14_28_26_Pro.jpg WP_20170906_16_08_24_Pro.jpg

Кој од овие?
Ќе го користам за не многу demanding инженерски работи на софтвер како матлаб, аутокад... Филмови гледање, и чат пат ПЕС :P

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.299
Здраво дечки, се решив да земам нов лаптоп до кај 50-55к. Имам потреба од минмимум 16GB RAM, SSD и солиден процесор. Проблемот е во тоа што немам потреба од GPU, а сите солидни лаптопи кај нас доаѓаат со GPU кој (нормално) додава на цената. Се наоѓа ли нешто вакво на нашиот пазар ?

Член од
16 јули 2017
Мислења
108
Поени од реакции
169
Дечки препорачајте ми лаптоп до кај 500е, не ми треба нешто којзнае што да е брз за на интернет и све остало и да ги има сите овие модените функции сега што де трендовски :D Досега имав Dell не сум задоволна, брзо цркна батеријата и тастатурата.. Се мислам за HP, препораки?

П.с. И да не е некој тежок како Делов кој буквално ми ги смачкува нозете кога го држам во скут :cautious:

peac+tapanar

музицар
Член од
22 јануари 2015
Мислења
73
Поени од реакции
21
Дечки препорачајте ми лаптоп до кај 500е, не ми треба нешто којзнае што да е брз за на интернет и све остало и да ги има сите овие модените функции сега што де трендовски :D Досега имав Dell не сум задоволна, брзо цркна батеријата и тастатурата.. Се мислам за HP, препораки?

П.с. И да не е некој тежок како Делов кој буквално ми ги смачкува нозете кога го држам во скут :cautious:
Lap topot vikaat deka ne e preporacliv za vo skut.zatoa sto gree i ke ti zeze na nozete i mislam vikaa moze da ti se izgorat nozete pecenje ili veni dobivanje od cesto taka praenje:))

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Здраво дечки, се решив да земам нов лаптоп до кај 50-55к. Имам потреба од минмимум 16GB RAM, SSD и солиден процесор. Проблемот е во тоа што немам потреба од GPU, а сите солидни лаптопи кај нас доаѓаат со GPU кој (нормално) додава на цената. Се наоѓа ли нешто вакво на нашиот пазар ?
Ок, ја би ти порачал да гледаш некој Леново или Дел, може и Асус зависно од моделот.
Ќе си го купиш со супер процесор и глеј да може да се прават надградби, да има слободни слотови за рам.
И ќе си го надградиш со ССД и со екстра рам.
Ќе те кошта мн. помалку од 50к.[DOUBLEPOST=1505932567][/DOUBLEPOST]

500 карти се добра паричка за некој лаптоп за рандом употреба.
Батеријата зависи како ќе ти се погоди, стварно нема правила.
За да биде лесен, види некој од 13 - 14 инчи. обично и батеријата им трае повеќе.
Исто и ако го земеш со ССД хард диск батеријата треба да трае повеќе и побрз ќе биде.
Асус обично ги прават потенки и така гледааат на дизајн повеќе.
Со ХП имам различно искуство, еден исто батеријата нешо заебаваше еве еден друг толку години држи коска не ми се верува...

Последно уредено:

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.555
Поени од реакции
2.922
Ок, ја би ти порачал да гледаш некој Леново или Дел, може и Асус зависно од моделот.
Ќе си го купиш со супер процесор и глеј да може да се прават надградби, да има слободни слотови за рам.
За да биде лесен, види некој од 13 - 14 инчи. обично и батеријата им трае повеќе.
Исто и ако го земеш со ССД хард диск батеријата треба да трае повеќе и побрз ќе биде.
Со ХП имам различно искуство, еден исто батеријата нешо заебаваше еве еден друг толку години држи коска не ми се верува...
Батериите се нормално потрошен материјал, зависи како го користи а и многу други работи зависат за векот на траење. Не е голема работа нови се купуваат ама нормално чини :). Знам од Dell прогнозираат околу 350-400 циклуси на полнење/празнење. Мој совет за батерија е да доколку се користи на статично место лаптопот да се извади батеријата. Проблемот е кај оние со вградени ,па мора да се отвара лаптопот за да ја извадиш...

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Lap topot vikaat deka ne e preporacliv za vo skut.zatoa sto gree i ke ti zeze na nozete i mislam vikaa moze da ti se izgorat nozete pecenje ili veni dobivanje od cesto taka praenje:))
заборавив за батерија гледај да има поголем капацитет mAh/Wh бројките да бидат високи.
и да биде со повеќе келии, бегај од 3 ќелии, подобрите се 6.

Член од
16 јули 2017
Мислења
108
Поени од реакции
169
Не се разбирам баш, најдов неколку модели по продавниците ама не можам да се одлучам, да ти испратам линкови некако да ги ѕирнеш, нешто вели грешка кај тебе на профилот :confused:

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Не се разбирам баш, најдов неколку модели по продавниците ама не можам да се одлучам, да ти испратам линкови некако да ги ѕирнеш, нешто вели грешка кај тебе на профилот :confused:
Прати како коментар тука.[DOUBLEPOST=1507489752][/DOUBLEPOST]
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=2_24&product_id=225376

ssd 8gb ram i5-6ta generacija

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom