Полиција = Јавна безбедност?

Дали чувствувате страв покрај полицајците?

• Да

Гласови: 33 47,1%
  • Не

Гласови: 37 52,9%

• Вкупно гласачи
    70

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Пријателе не ги мешај работите, прво оние што ги гледаш во кола или комбе по 2ца што се тоа ти се вика Патролна дејност. Таа патрола има за задача да патролира на одреден реон и пред се да се грижи за одржување на јавниот ред и мир. Под нарушување на јавен ред и мир може да ти биде пијанчење по паркови, просјачење, комаррот е тука. тепачки, сообраќајни прекршоци итн. Значи патролната дејност е таа да се разрешува некои поситни деликти. Неможеш да очекуваш ти тие полицајци уште ги викаат и позорникари да апсат незнам каков тип на криминалец, за тоа си има друга посебна едицница. Спомнуваш пиштол и беџ несшто тука. За да дојде до употреба на службениот пиштол знаеш ли кои услови треба да се исполнат?! Тоа со пиштолот ич нека не ве плаши. За тоа за казните колку пати се случува(и јас сум сведок на најмалку 5 такви ситуации) и покрај напраен прекршок полицаецот да ве пушти.
Зборев во глобала кои се обврските на џандарите, од сообраќаец, па до специјалец. А да те прашам кај треба да се јавам јас ако ми пука некој под прозор !?

пс. да и мене ме пушти еден џандар на автопат, а сакаше да ме казни зошто едното светло ми било подзамижано. Ама пред да ме пушти ме измалтретира едно 20 минути и си играше курташак. Што го заболе него кај работам јас и дали иам кикирики во кола му мирисало на кикирики и му се пријале!

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.610
Зборев во глобала кои се обврските на џандарите, од сообраќаец, па до специјалец. А да те прашам кај треба да се јавам јас ако ми пука некој под прозор !?
Полиција си пробал? :D 192 брале:smir:

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
e sto mrzam mnogu dzandari so plavi kapi kako pederi tie dzandari tie pederi preku KU*O* mi se dojdeni

loso custvo neznam zaso ne ni mi se prai muabet so niv nit sakam da im kazam zdravo imam tetka policaec so nejze kontaktiram sto po malku i sto po malku za bilo so e i zboram mn mi se odvratni sto doagja do omraza kon niv ne sluzat za ZASTITA sluzat za praenje strav kaj nekoi NO NE KAJ MENE
ALFITE se grupa na lugje koi im se racete odvrzani i mislat boga za muda go fatile samo edno neso ne im teknue
ALFA I DZANDAR E DOK E POD UNIFORMA I POD SLUZBA KOA KE GO NEMA TOA TOJ E ISTO KAKO STO SUM JA....
EDINA RAZLIKA E SO JA NE IM NAPAKOSTUVAM NA DRUGI LUGJE NE PRAVAM DALAVERI NE TASTAM PO NACALNICI I NE LIZAM GZZ

TAA PESNA NE E ZA NISO IZMISLENA ACAB......

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Прашањето беше реторично, прочитај коментар од мене погоре да видиш на мојата комшика што и кажаа кога се јави да пријави дека некој и пука пред прозор.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Го погледна некој видеото освен Таруно или слабо ? Практично го отсликува менталитетот на полицајците у цел свет!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498

пс. да и мене ме пушти еден џандар на автопат, а сакаше да ме казни зошто едното светло ми било подзамижано. Ама пред да ме пушти ме измалтретира едно 20 минути и си играше курташак. Што го заболе него кај работам јас и дали иам кикирики во кола му мирисало на кикирики и му се пријале!
И ова, кај работиш или во мојот случај кај работат твоите им е веќе дифолтно прашање, само гледаат да се изгребат некако. Знам дека има поштени меѓу нив ама повеќето се гадови.

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.610
Прашањето беше реторично, прочитај коментар од мене погоре да видиш на мојата комшика што и кажаа кога се јави да пријави дека некој и пука пред прозор.
Види јасно ми е мене дека у системов ваков како што е не е се розово. За овој случај поради неизвршување на службена должност може да следува санкција. Се пријавува во внатрешна контрола се спроведува истрага и доколку се испостави дека тоа е вистина има санкција, дали тоа кје биде суспензија, зимање на неколку % од платата или нешто сосем друго тоа е работа на внатрешната контрола:D Јас барем за тоа, кога и да сум повикал полиција стално доаѓала за зачудувачки брзо време.

--- надополнето ---

e sto mrzam mnogu dzandari so plavi kapi kako pederi tie dzandari tie pederi preku KU*O* mi se dojdeni

loso custvo neznam zaso ne ni mi se prai muabet so niv nit sakam da im kazam zdravo imam tetka policaec so nejze kontaktiram sto po malku i sto po malku za bilo so e i zboram mn mi se odvratni sto doagja do omraza kon niv ne sluzat za ZASTITA sluzat za praenje strav kaj nekoi NO NE KAJ MENE
ALFITE se grupa na lugje koi im se racete odvrzani i mislat boga za muda go fatile samo edno neso ne im teknue
ALFA I DZANDAR E DOK E POD UNIFORMA I POD SLUZBA KOA KE GO NEMA TOA TOJ E ISTO KAKO STO SUM JA....
EDINA RAZLIKA E SO JA NE IM NAPAKOSTUVAM NA DRUGI LUGJE NE PRAVAM DALAVERI NE TASTAM PO NACALNICI I NE LIZAM GZZ

TAA PESNA NE E ZA NISO IZMISLENA ACAB......
Пријателе а знаеш ти колку криминал е спречен со тие АЛФИ?! Бидејќи секогаш на терен се цивилно многу повеќе се ефикасни од било која друга единица во Македонија, пред се тоа е многу рискантна работа во која што никогаш не се знае што го очекува од другата страна.

--- надополнето ---

И ова, кај работиш или во мојот случај кај работат твоите им е веќе дифолтно прашање, само гледаат да се изгребат некако. Знам дека има поштени меѓу нив ама повеќето се гадови.
Тоа прашање е поставувано претежно од полицајци кои имаат работено во социјализмот каде што да си полицаец било рамно на бог. Си имал многу бенифиции, јадење без пари по кафани итн.

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.413
Поени од реакции
2.546
Ниту страв ниту безбедност...само се пазам шо работам пред нив да не ми пишат казничка

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Се е до командантите т.е. оние кои даваат наредби :) / Тоа што големите криминалци си се поврзани со министрите и слично,не се криви тие што вие ги викате џандиари/полицајци. Тие само слушаат наредби.
Муабетот не е за локалните дебели чичковци со брк наречени полицајци, туку за полицијата како институција. Тоа што полицајците примаат наредби од "погоре", а тие "погоре" се главни чувари на грбот на најголемите криминалци, е главна причина зошто не верувам во полиција.
Полицијата удира само кај што може, а тоа сме ние обичните граѓани.
Во 90% од случаите, Алфите нема да го запрат кремацот пред мене со бели траги на носот, затоа што знаат дека е нечив син, ама мене ќе ме соблечат по гаќи у сред парк, затоа што сум бил сомнителен, т.е. фризурата ми е чудна или панталоните ми се некој број поголеми.

Претпоставувам дека живееш во некоја од централните, мирни населби на градот (ако збориме за СК). Ти кажа и Таруно, ќе ти кажам и јас. Во Чаир има пукање СЕКОЈ ден, било да е престрелка, свадба, сунет, утакмица или било каков повод. Не зборам само за пиштоли, туку и за рафали. Што мислиш, луѓето не пријавуваат? Ако чуеш неколку истрели под балкон (или празнење на цел шаржер АК47), ти не би пријавил? Можеш да пријавуваш дур на прстите не ти остане бојата од копчињата на телефонот, ама полиција пак ќе нема! Ти сам заклучи кои се причините. Само еден пример, кога Косово прогласи независност, овде беше како во хорор филм, барем за нас "малцинството". Живо пиле немаше по улици, затоа што немаше еден е*** џандар во близина. А кога треба да помине некој функционер, пола град го блокираат. Како да го сфатам ова? Дека се тука за граѓаните? Дека се грижат за мојата безбедност? Не, повеќе ми личи дека полицијата е приватна гарда на моќниците и ништо повеќе.
И не, фала. Не ми требаат. Шансите да ме погоди куршум се многу помали отколку шансите да ме малтретираат џандари на секое искачање од влез, кога би ги имало.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Види јасно ми е мене дека у системов ваков како што е не е се розово. За овој случај поради неизвршување на службена должност може да следува санкција. Се пријавува во внатрешна контрола се спроведува истрага и доколку се испостави дека тоа е вистина има санкција, дали тоа кје биде суспензија, зимање на неколку % од платата или нешто сосем друго тоа е работа на внатрешната контрола:D Јас барем за тоа, кога и да сум повикал полиција стално доаѓала за зачудувачки брзо време.
Побрзо ќе попијам куршум во глава, отколку тие од внатрешна контрола да си ги опоменат тие кои од мојот данок земаат плата.

Како што кажа СенСеи џандарите се секаде исти... лесно подмитливи суштества кои манифестираат сила каде што не треба.

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.610
Претпоставувам дека живееш во некоја од централните, мирни населби на градот (ако збориме за СК). Ти кажа и Таруно, ќе ти кажам и јас. Во Чаир има пукање СЕКОЈ ден, било да е престрелка, свадба, сунет, утакмица или било каков повод. Не зборам само за пиштоли, туку и за рафали. Што мислиш, луѓето не пријавуваат? Ако чуеш неколку истрели под балкон (или празнење на цел шаржер АК47), ти не би пријавил? Можеш да пријавуваш дур на прстите не ти остане бојата од копчињата на телефонот, ама полиција пак ќе нема! Ти сам заклучи кои се причините. Само еден пример, кога Косово прогласи независност, овде беше како во хорор филм, барем за нас "малцинството". Живо пиле немаше по улици, затоа што немаше еден е*** џандар во близина. А кога треба да помине некој функционер, пола град го блокираат. Како да го сфатам ова? Дека се тука за граѓаните? Дека се грижат за мојата безбедност? Не, повеќе ми личи дека полицијата е приватна гарда на моќниците и ништо повеќе.
И не, фала. Не ми требаат. Шансите да ме погоди куршум се многу помали отколку шансите да ме малтретираат џандари на секое искачање од влез, кога би ги имало.
Знам знам како е и јас живеев у Чаир до пред некоја година(кај фурната не ми текиња како се викаше) Знам како е таму ситуацијата, сега сум у ново лисиче и полиција доаѓа на секој повик.

S

Shaman

Гостин
Полицијата е тело на организирани службеници за одржување на граѓанскиот ред и јавната безбедност, примена на законот и истражување на криминалот.

Мене лично, коа ќе видам цајкан, без разлика дали сметам дека сум прекршил некој закон, ми е бед. Тапа ми е коа поминувам покрај цајкани, да ги погледнам во очи, да не ги погледнам некако криво - пошо никогаш не ми изгледале непријателски настроени. Нели се тие тука “ставени“ за да го прават животот побезбеден за граѓаните и да влеваат сигурност - а не страв?
Место кога ќе видам цајкан да ми е чиста душата дека ако некој хулаган испадне - тој ќе го спречи, јас мислам дека ќе треба заедно со хулиганот да се браниме од цајканот.

Како и да е, ме сфаќате што зборам.

Како вие се чуствувате кога репрезентативно лице на јавната безбедност е во ваша близина?
Дали сметате дека општо има јавна безбедност кога “лицата на законот“ се низ народот?