Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.309
Поени од реакции
1.831
Za vezbanje na mozokot dovolno e sekojdnevno pol saat da igras šah, sudoku ili krstozborki..
Сигурно е корисно тоа, но колку повеќе, толку поубаво, башка има многу различни центрови во мозокот, а меморијата се развива со учењето, има краткорочна и долгорочна меморија, има и нормално својство мозокот да заборава. Во секој случај стариот тип образование во САД, Југославија или Сталинските учебници, генерираа силен кадар, набилдан мозок , со огромен логички потенцијал, ако потпадне на плодна почва може да стане гениј. Не случајно наши стари кадри се ценети на запад, тука се вклучувам и себеси. Но ако да речеме останеш во Македонија, нема фабрика каде да се развиеш, конструираш нешто, остануваш ништо.
Прва етапа е образованието, втор е развој, специјализација во фирмата, добиваш внатрешни информации како се конструира мерцедес, тие детали не се предаваат на факултет, а се внатрешни тајни на фирмата добиени преку многу години труд на многу луѓе, дел заштитени со патентни права.
Ајнштајн ако бил на село и немал услови ќе бил овчар, ако живеел сега во либерално образование, сигурно немало да биде истиот.
Тоа се прости закони, дел зависи од тебе, твој предиспозиции, поголемиот дел зависи од системот, целото образование и после образованието има ли фирми , фабрики, институти каде да се развиеш.

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.968
Поени од реакции
2.256
I nekoj wanna be Kenzo tange ke doagja ke mi rasprava deka murika imala dobar zdravstven sistem.. yeah rajt..
Лешник еден, кога споделувам мислења ги споделувам од искуство и живот во таа земја, не пропаганда што ја конзумираш со години како ништо не чинело. Печалбарски настроени имигранти што не земаат работни позиции со бенефиции и здравствено осигурување после тоа пиштат и плачат дека не чинело здравството и оделе да се лекуваат Куба/Косово/Македонија.

Американското здравство има проблеми, не е совршено, ама дека е лошо, не е.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.963
Поени од реакции
8.619
Методот за учење е тој, затоа у Америка и по запад просперирате, исто како и тие од Кина, Индија, Русија. Мора некој маста да ти ја извади да научиш нешто. Со А,Б,Ц, ништо нема да научиш, само поглуп ќе станеш. Нешто што се дешава моментално низ цел запад.
Очигледно никогаш не си решавал амерички тест со А, Б, В, Ц.

Јас имам решавано и можам да ти кажам дека само ако го знаеш набубан ко на УКИМ материјалот теоретски и не го напрегнеш мозокот т.е. и не знаеш да го примениш пошто професорот не те научил (а во МК студентите се оставени сами на себе). Нема шанси да одговориш точно!

Со македонски А, Б, Ц, тест сигурно ќе бидеш глуп!

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.528
Поени од реакции
4.303
Лешник еден, кога споделувам мислења ги споделувам од искуство и живот во таа земја, не пропаганда што ја конзумираш со години како ништо не чинело. Печалбарски настроени имигранти што не земаат работни позиции со бенефиции и здравствено осигурување после тоа пиштат и плачат дека не чинело здравството и оделе да се лекуваат Куба/Косово/Македонија.

Американското здравство има проблеми, не е совршено, ама дека е лошо, не е.
Ubavo ti kazaa pogore, ti s evodis od tvoe licno iskustvo.. Ja se kladam deka ti si nemal nekoi seriozni problemi, si idel da izvadis krvna slika ili nekoe apce da ti prepisat za nastinka.. Prasaj gibtie so teski bolesti kako im e i kolku pari im trebaat, i kako osiguritelnata kompanija gi zaebuva koga ke vidat smetka so 6 cifri..

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.968
Поени од реакции
2.256
Ubavo ti kazaa pogore, ti s evodis od tvoe licno iskustvo.. Ja se kladam deka ti si nemal nekoi seriozni problemi, si idel da izvadis krvna slika ili nekoe apce da ti prepisat za nastinka.. Prasaj gibtie so teski bolesti kako im e i kolku pari im trebaat, i kako osiguritelnata kompanija gi zaebuva koga ke vidat smetka so 6 cifri..
MS не е голем проблем? Ајде рак на белодробно ткиво, имам познаник моментално што е на третмани, нема видено сметка со 6 цифри, не е тоа голема сметка? А рак на дојка, 3 колешки имаа, ниту една со 6 цифри сметка?

Единствено што немам видено е пресадување на орган, за друго знам и имам видено. Персонално имам одено на доста специјалисти и сум имал оперативен зафат. Повеќе него многу од "експертите" што имаат мислење за Американско здравство.

Ги праша ти колку луѓе умираат додека чекаат на листа во Британија/Канада? Не, тоа не не интересира, не интересира колкава е цената на сметката во Америка кога ќе ти го спасат животот.

Знаеш како се доаѓа до 6 цифрена сметка во УСА?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.963
Поени од реакции
8.619
Сметка од 6 цифри во Америка може да ти дојде ако се шеташ низ Америка и на пример те стрефи нешто и комбето за брза помош те истовари во најблиската болница која не е во сопственост на твојот здравствен фонд. Иначе во друг случај за плански рабоќе здравствената услуга ќе си ја добиеш во соодветната болница на твојот здравствен фонд.

Како космодиск е работава. :icon_mrgr:

Исто како комбето са те истовари во МК кај чичко Жан или Систина и ти ќе си добиеш 5 цифрена сума. Сејм шит.

Kajgana Shop

На врв Bottom