lol, jas sum za da se vrati ko sto si bese 2 univerziteti i neka se zatvori se drugo ama nekako cisto sumnjam deka ke saka narodot toa.Sigurno ne ja znaes podobro sostojbata od nie sto tuka ziveeme. Ti moze znaes nekolkumina i isklucoci sekogas ima, ama steta e 10x pogolema otkolku korista od takvite disperzirani studii. Kakvi debili zemaa diplomi a ne znaat ni predmetite da gi nabrojat sto gi polagale toa e strasno
poentata bese sosema drugo, deka ideata ko idea ne bese losa i deka imase i takvi sto probuvaa nesto. evropski na bojo imase losa reputacija ali mozam da ti kazam deka bojo bese vo AUS da ostvari sorabotka so tukasni univerziteti na primer. iako tipot bese idiot za mnogu raboti se trudese poveke od drzavnite. u americki na primer predavaa moj drugari od AUS so doktorati od ovde. znam deka pokraj SK predavaa i na nekolku drugi mesta vo MKD.
loso e sto ti se koncentriras na shlaimot sto zavrsil od X pricini na drzavno. tebe toa te nervira poveke nego studiite. toj sto sakal da nauci i naucil nesto garant ne se zamara da raboti drzavno za 300-400e. cel sistem e los, ne treba voopsto da se obrnuva tolku vnimanie i da se dava plata zavisno od edukacijata nego fokus treba da e sto ustvari znaes da rabotis i kolku si srabotil. mene mi e smesno toa ko i ona odma posle faks magistarski i doktorat bez pritoa da si rabotel eden den u strukata. ovde magistratura se uci ako imas potreba i obicno te prakaat i ti go plakaat toa od rabota. trupanje kadri e cista glupost ama toa e vo mkd se e obratno.