Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Абе на погрешно место го праќате, каков гипс, каква трауматологија, не е тој за таму.
Не ние не го праќаме, ниту го знаеме кој е, туку ова паметување на нас да им го продава на типови како тој со репликата на бугарскиот новинар "сакаш да пошљакам", кои се при крај со трпение, такви ќе го пратат на Трауматологија.

Член од
3 март 2021
Мислења
584
Поени од реакции
1.001
Не сум кажал дека треба да им биде одземено правото на протест. За тие што протестираат за работи кои не им се допаѓаат ОД договорот, алал нека им е. Јас само се жалам за оние кои протестираат поради националната пропаганда околу договорот дека е напад кон македонскиот јазик и идентитет, што воопшто не е точно.
Абе бугар ај не мастрљај ташаци цел ден ај гитла од тука

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.702
Поени од реакции
26.601
Со оглед дека ја поддржуваш Украина во другата тема и сметаш дека има право да се бори, така и ние имаме право да се бориме против ова што ни го прави Бугарија.

Затоа што ова што ни го прави Бугарија е истото што и го прави Русија на Украина.

Ниту ти, ниту поддржувачите на Русија од другата тема, гледам дека не го разбирате, затоа што имате блага шизофренија.
Сериозен си дека ова што го напиша, цитираниот ќе го сфати и разбере ?

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Добро луѓе уште трошите енергија со аргументирање со овој Shakespear, навистина не ве разбирам.
И јас предложувам да не трошите енергија. Над ваше ниво сум во аргументирање. :motorce:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Не сум кажал дека треба да им биде одземено правото на протест. За тие што протестираат за работи кои не им се допаѓаат ОД договорот, алал нека им е. Јас само се жалам за оние кои протестираат поради националистичката пропаганда околу договорот дека е напад кон македонскиот јазик и идентитет, што воопшто не е точно.
Апсолутно е напад на македонскиот јазик и идентитет. Тоа е и целта на Бугарија.

Види да ти објаснам.

Значи секој национален идентитет се заснова на некоја голема борба или војна во која победила нацијата. Наша таква победа е втора светска војна во која вака или така, се најдовме на правата страна и ја победивме фашистичка Бугарија.

Таа победа е ОСНОВА НА НАШИОТ ИДЕНТИТЕТ.

Бугарија сега сака да го уништи тоа, да се заборави нејзиното фашистичко минато и да ни го потпикни со ЕУ куртон. Ако успее во тоа, автоматски нема да има македонска нација пред 1945 година, ниту македонски јазик.

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.225
Поени од реакции
661
Во борбата со балистите на 27 април 1943 година во Ново Село, Гостиварско, биле заробени десет македонски партизани. Тие набрзо биле префрлени во затворот во Тирана каде што на 17 мај 1943 година италијанските фашисти обесиле шестмина од нив: Илија Антевски - Смок, Душко Поповиќ, Христо Оџаклиевски, Раде Угриновски, Драги Тодоровски и Трифко Андоновски. Истиот ден, Околискиот комитет на Комунистичката партија на Албанија за Тирана организирал масовни демонстрации на кои излегле илјадници жители на Тирана.

Леток на Комунистичката партија на Албанија, 1943 (marxists.org)

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
договорот дека е напад кон македонскиот јазик и идентитет, што воопшто не е точно.
Во ред, за тебе сонцето од Кутлеш е нездрав ултранационалистички израз на поединци кои полуделе по некаква антика со која немале никаква врска додека македонскиот јазик и идентитет не се нападнати од ((потенцијален) ова нека биде во заграда, лично верувам дека веќе е потпишан од северномакедонските удба-циашки говна) меѓународен договор според кој ќе треба да се дефинира северномакедонска нација која користи северномакедонски јазик кодифициран врз основа на западно-бугарски дијалекти.

Што се за тебе "ненападнатите" македонски јазик и македонски идентитет тогаш? Како би ги опишал, во 4-5 реченици?
Дополнување, како го замислуваш "ненапаѓањето" на придавката "македонски" кога истото веќе е и во пракса кога бројни установи и институции под државна капа станаа" национални" наместо "македонски"?

Член од
26 декември 2020
Мислења
119
Поени од реакции
268
Излезете блокирајте некоја улица, од 13 до 14 било каде не мора на одредени локации што се шират по интернет.
Со негативни коментари на излет и со препукување на форум со педери ништо нема да се постигне.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Kako nie da ve podrzhime KOGA VIE SAMITE NE MOZHETE DA SE SLAGATE, Prvo vie treba da se slagate za da ve podrzhime (protestirame) nie....
Ние не ни очекуваме поддршка од вас. Вие сиве овие претходни години бевте најголеми пријатели со Грците (кои патем се најголеми непријатели на Албанците) и активно работевте против интересите во полза на нивните позиции. Секој отпор према Грција вашиот политички естаблишмент се закануваше со војна, а имаше и неколку дестабилизирачки случаи, Бродец 2007, Скопска Црна Гора 2010, видеоснимки со групи во црни униформи и оружје во Кумановско, убиства Смилковско езеро. Сега истото го правите и со Бугарија.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Апсолутно е напад на македонскиот јазик и идентитет. Тоа е и целта на Бугарија.

Види да ти објаснам.

Значи секој национален идентитет се заснова на некоја голема борба или војна во која победила нацијата. Наша таква победа е втора светска војна во која вака или така, се најдовме на правата страна и ја победивме фашистичка Бугарија.

Таа победа е ОСНОВА НА НАШИОТ ИДЕНТИТЕТ.

Бугарија сега сака да го уништи тоа, да се заборави нејзиното фашистичко минато и да ни го потпикни со ЕУ куртон. Ако успее во тоа, автоматски нема да има македонска нација пред 1945 година, ниту македонски јазик.
Има посебна клаузула во договорот дека нашиот јазик ќе биде признаен од ЕУ како македонски јазик ако влеземе (освен Бугарија). Па нема никаква врска ова.
Не гледам како е основа на нашиот идентитет. Фактички ништо историско не е битно за нашиот идентитет, тоа само историчари и националисти го фермаат. 95% од Македонците ти гарантирам дека пред ветото не ни се СЕЌАВАА дека го учеле ова со фашистичка Бугарија во школо.
Идентитетот на просечниот човек е формиран главно од културата на државата, односно од сегашноста. Историчари и националисти го преценуваат знаењето на просечниот државјанин за неговата историја - јас би рекол дека историјата има само околу 5% удел во државниот идентитет.
Меѓу другото, што е со другите земји околу нас? Дали тие предаваат за фашистичка Бугарија (стварно не знам)? Ако е да, тогаш тоа што нас ќе ни го сменат нема да има никакво влијание бидејќи на светска стаза, Бугарија веќе ја гледаат како фашистичка во минатото. Ако не, и ова само кај нас се предава, тогаш на светска стаза не можеме ништо бидејќи светската историја не ги гледала како фашисти. И ова пак ми потврдува дека оваа концесија е потполно незначајна и во двете случаи.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Море, има и прави фашисти во тие што ја бранат Украина :pos:

Нормално е тоа, секакви луѓе има. Тоа што повеќе различни групи на луѓе се сплотени во една цел, не значи дека сите се исти. Овај муабет ти е ист како на Јамајка дека сите Украинци се фашисти.
Абе море педерче едно старо, кога сум рекол дека сите Украинци се фашисти? Не се ни 5% фашисти, ама проблемот е што тое 5% се сите згрижени од државата и се во безбедносните структури…. Ама ти си толку едно педерче расипано што ете на буљашот ме ставаш у лош контекст иако еден лош збор немам речено за тебе.

педер!!!!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.537
Поени од реакции
24.874
Има посебна клаузула во договорот дека нашиот јазик ќе биде признаен од ЕУ како македонски јазик ако влеземе (освен Бугарија). Па нема никаква врска ова.
Не гледам како е основа на нашиот идентитет. Фактички ништо историско не е битно за нашиот идентитет, тоа само историчари и националисти го фермаат. 95% од Македонците ти гарантирам дека пред ветото не ни се СЕЌАВАА дека го учеле ова со фашистичка Бугарија во школо.
Идентитетот на просечниот човек е формиран главно од културата на државата, односно од сегашноста. Историчари и националисти го преценуваат знаењето на просечниот државјанин за неговата историја - јас би рекол дека историјата има само околу 5% удел во државниот идентитет.
Меѓу другото, што е со другите земји околу нас? Дали тие предаваат за фашистичка Бугарија (стварно не знам)? Ако е да, тогаш тоа што нас ќе ни го сменат нема да има никакво влијание бидејќи на светска стаза, Бугарија веќе ја гледаат ко била фашистичка. Ако не, и ова само кај нас се предава, тогаш на светска стаза не можеме ништо бидејќи светската историја не ги гледала како фашисти. И ова пак ми потврдува дека оваа концесија е потполно незначајна и во двете случаи.
dosta be glup... koga nisto ne znaes sto voopsto pisuvas. sto mislis kako se tretira bugarskata okupacija i trebenjeto na srbskite i grckite evrei od strana na doticnite... da si bil ziv ti togas i tebe u treblinka ke te pratele na tusiranje...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
И јас предложувам да не трошите енергија. Над ваше ниво сум во аргументирање. :motorce:
Трошење Енергија? Разговор со тебе од прилика наликува како газење на бубашваба, чисто случајно, без намера. Попразноглаво суштество од тебе не постои. Парамециум е сложен организам за тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom