^^GoRiLLaZ^^
Happiness...?
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 5.761
- Поени од реакции
- 8.019
А, да...маjка ти била "германка до 9то колено", тоа беа твоите зборови...за татко ти ништо не кажа...каj и да е, ќе го наjдеш...има доста наши jунаци во 90те години коишто се помогнали да се мешате.Оффф ,еднаш ти го напишав ,ке го повторам- еднаш тап ,цел живот тап.
Ништо не си разбрал за мајка ми и татко ми ,ама се таа . Аjde адио ,имам да гледам сеир ..
Со оглед дека ја поддржуваш Украина во другата тема и сметаш дека има право да се бори, така и ние имаме право да се бориме против ова што ни го прави Бугарија.Нема да имаме никаква иднина ако слепо сме опседнати со минатото како националистите.
This its Balkan!
Kako nie da ve podrzhime KOGA VIE SAMITE NE MOZHETE DA SE SLAGATE, Prvo vie treba da se slagate za da ve podrzhime (protestirame) nie....Не, напротив...ја ќе бев среќен ако албанците застанеа заедно со нас против овој предлог.
Каде је бал нек је маскенбал.Ете од Стевчо Муња баш убава идеа. Да лупнеме сега ние вето на Шведска и Финска за влез во НАТО. Па кога чергарите ке го тргнат ветото за нас во ЕУ ние веднаш ке го тргнеме ветото за Шведска и Финска во НАТО. Па нека му ја мислат Европејците.
Не ми смета самото борење, не ја поддржувам Бугарија во ситуацијава. Ама тие што протестираат не знаат за што се борат кога не го разбираат договорот. И протестиве не ги поддржувам заради што се националистички по природа, а не за бранење на државата како Украина.Со оглед дека ја поддржуваш Украина во другата тема и сметаш дека има право да се бори, така и ние имаме право да се бориме против ова што ни го прави Бугарија.
Затоа што ова што ни го прави Бугарија е истото што и го прави Русија на Украина.
Ниту ти, ниту поддржувачите на Русија од другата тема, гледам дека не го разбирате, затоа што имате блага шизофренија.
Да еве сега Бујар, Славјанка и Таче ќе отидат и ќе ги блокираат Американските интереси за да ги отстварат интересите на Македонија.Ете од Стевчо Муња баш убава идеа. Да лупнеме сега ние вето на Шведска и Финска за влез во НАТО. Па кога чергарите ке го тргнат ветото за нас во ЕУ ние веднаш ке го тргнеме ветото за Шведска и Финска во НАТО. Па нека му ја мислат Европејците.
Губеше време да го составиш цел овој пост што ме мрзи да го читам само за да се оправаш со Шекспирович? Абе ти си за ќутек, не е он.Гледам дека се појавија недоразбирања од еден член за знамето на етничка Македонија и денешново во употреба па затоа накратко ќе ви ја претставам историјата за знамето на независна Република Македонија од 1991 па до ден денес.
(1992-1995)
Прегледај го приврзокот 337914
Откако Македонија стекна независност, во периодот од 1992 до 1995 година, како симбол за знамето се употребувала Ѕвездата од Кутлеш, што довело до масовни протести во Грција, поради наводните „ексклузивни права“ на користење на симболот од грчка страна. Првиот предлог за знаме на Македонија, односно Ѕвездата од Кутлеш, била поднесена до собранието од Тодор Петров на 6 август 1992 година. Денес ова знаме е македонско национално знаме и го користат македонските заедници и организации во Македонија, соседните држави и странство. Официјалниот опис на првото знаме на Македонија гласел:
Знамето на Република Македонија е црвено со златножолто сонце. Сонцето е со осум основни и осум споредни сончеви зраци, благо здебелени во првата половина, наизменично и симетрично наредени околу сончевиот диск. Основните сончеви зраци непосредно се одделуваат од сончевиот диск, а крајната надворешна должина на сите шеснаесет сончеви зраци се поклопува со надворешната периферија на сонцето. Пречникот на сончевиот диск е една седмина од широчината на знамето. Односот на пречникот на сончевиот диск и должината на основниот сончев зрак е еден спрема два, а односот на должината на споредниот и основниот сончев зрак е седум спрема осум. Центарот на сонцето се поклопува со точката во која се сечат дијагоналите на знамето. Односот на широчината и должината на знамето е еден спрема два.
(1995-денес)
Прегледај го приврзокот 337913
Официјалниот опис на знамето според Законот на Македонија е следен:
Знамето на Република Македонија е црвено со златно-жолто сонце. Сонцето е со осум сончеви зраци кои се простираат од сончевиот диск со проширување до рабовите на знамето. Сончевите зраци се вркстуваат по дијагонала, хоризонтала и вертикала. Пречникот на сончевиот диск е една седмина од должината на знамето. Центарот на сонцето се поклопува со точката во која се сечат дијагоналите на знамето. Односот на ширината и должината на знамето е 1:2.
Интересна е историјата на создавањето на знамето во денешна употреба.
Процесот на усвојување и промена на државното знаме на Македонија започнал во 1995 година. Летото, тогашната Влада на Македонија го задолжила Мирослав Грчев да подготви идејни решенија за ново знаме и нов грб на државата. Така, за еден месец, Грчев изготвил по 12 дизајни за знаме и грб на Македонија, каде знамињата се делеле на: знамиња со златен диск на црвена основа, знамиња со златен диск кој излегува од границите на знамето, знамиња со златни дискови и триаголни зраци и знамиња со златни дискови и со златни краци на целата основа. При изработка на знамето, Мирослав Грчев морал да внимава на двата критериума поставени од Владата на Македонија:
По поднесувањето на сите 12 дизајна на знамиња и исто толку грбови, Собранието воопшто не расправало за грбот, иако тоа било во план, а како ново знаме се зел последниот предлог на Грчев, односно дизајнот каде сончевите зраци се на целата површина на знамето. Интересно е тоа што во оригиналниот дизајн немало одделување на зраците од дискот, туку тоа било отпосле сменето во Собранието. За таа промена, Мирослав Грчев вели дека не е во согласност со графичките, естетските и ликовните правила.
- знамето да ги има истите бои како и претходните македонски знамиња, односно крвава црвена и златно жолта, и
- знамето да го има сонцето како единствена апликација.
Предлозите се следниве:
Прегледај го приврзокот 337917
Прегледај го приврзокот 337918
Прегледај го приврзокот 337919
Прегледај го приврзокот 337921
Прегледај го приврзокот 337922
Прегледај го приврзокот 337923
Прегледај го приврзокот 337924
Прегледај го приврзокот 337925
Прегледај го приврзокот 337926
Прегледај го приврзокот 337927 (последен)
Од сиве овие предлози, сите се одбиени освен последниот предлог кој е модифициран да има додатен црвен круг околу дискот.
Прегледај го приврзокот 337913
Море, има и прави фашисти во тие што ја бранат УкраинаНе ми смета самото борење, не ја поддржувам Бугарија во ситуацијава. Ама тие што протестираат не знаат за што се борат кога не го разбираат договорот. И протестиве не ги поддржувам заради што се националистички по природа, а не за бранење на државата како Украина.
Ваљда не збори за мене бидејќи јас немам никакви недоразбирања околу знамето. Знам дека ни било официјално едно време, ама денес е прераснато во знамето на македонскиот национализам, антиквичарство и ВМРОпство.Губеше време да го составиш цел овој пост што ме мрзи да го читам само за да се оправаш со Шекспирович? Абе ти си за ќутек, не е он.
Не е за да се оправа со Шеки, или било кој платен куртон. Туку за сите луѓе што читаат, да видат дека овакви платеници сеат тука само пропаганда. Овака со аргументи бришат под со нив и со нивната пропаганда, со што се јакне македонското чувство и луѓето кои читаат добиваат мотивација да излезат од апатијата.Губеше време да го составиш цел овој пост што ме мрзи да го читам само за да се оправаш со Шекспирович? Абе ти си за ќутек, не е он.
Не мора тие. Нека излези Мицко и нека побара од власта да стави вето а ако не стават вето ВМРО нема да гласа за ратификација на договорот во нашиот парламент.Да еве сега Бујар, Славјанка и Таче ќе отидат и ќе ги блокираат Американските интереси за да ги отстварат интересите на Македонија.
Не сум кажал дека треба да им биде одземено правото на протест. За тие што протестираат за работи кои не им се допаѓаат ОД договорот, алал нека им е. Јас само се жалам за оние кои протестираат поради националистичката пропаганда околу договорот дека е напад кон македонскиот јазик и идентитет, што воопшто не е точно.Море, има и прави фашисти во тие што ја бранат Украина
Нормално е тоа, секакви луѓе има. Тоа што повеќе различни групи на луѓе се сплотени во една цел, не значи дека сите се исти. Овај муабет ти е ист како на Јамајка дека сите Украинци се фашисти.