Darling
High Value
- Член од
- 5 јуни 2009
- Мислења
- 14.171
- Поени од реакции
- 30.336
Posleden pat koga proveriv Avtokefalnost se dobiva so soglasnost od site pravoslavni crkvi.Партениј е дел од МПЦ и се бори таа да добие автокефалност
Posleden pat koga proveriv Avtokefalnost se dobiva so soglasnost od site pravoslavni crkvi.Партениј е дел од МПЦ и се бори таа да добие автокефалност
Не.За вакви работи Вранишковски беше на криво магаре качуван. И он така си имаше свои толкувња за историјата .
Kolku sto znam ili "majka crkva" vo slucajov SPC ili Vselenskata patrijarhija (Carigrad) treba da dadat soglasnost. SPC nema da go napravi ostanuva vtorata varianta. Prasanje e koja e cenata. Neli taka bidno so Ukrainskata pravoslavna crkva.Posleden pat koga proveriv Avtokefalnost se dobiva so soglasnost od site pravoslavni crkvi.
Ne moze da dade Carigrad. Samo sto napravija ogromen raskol poradi ukraina, nema da rizikuvaat so mpc.Kolku sto znam ili "majka crkva" vo slucajov SPC ili Vselenskata patrijarhija (Carigrad) treba da dadat soglasnost. SPC nema da go napravi ostanuva vtorata varianta. Prasanje e koja e cenata. Neli taka bidno so Ukrainskata pravoslavna crkva.
Da, taka si e druze, kako proagja vremeto od den vo den, od mesec vo mesec i od godina vo godina primetuvam deka megjucoveckite odnosi znacitelno se vlosuvaat, tolerancija voopsto poveke nepostoi, prijatelstvo, a i ljubov postojat no samo ako se baziraat na nekakov interes i korist. Se e otideno u ku*ac, a i ne e kriv narodot, koga ke vidis kakov e ovoj feudalno-socijalisticki sistem vo koj ziveeme, kade sto od edna strana imas feudalci, multimilioneri, biznismeni, tajkuni, oligarsi, korumpirani i lopovi politicari od site mozni partii koi se borat za vlast, mok, pari i funkcii, a od druga strana imas mizeren narod koj rinta za minimalec vo privatniot sektor, a mizerni se i administrativcite koi so plata maksimum stigaat do nekojsi kobajagi drzaven prosek, a i sto denes na ovaa skapotija moze da si dozvoli i toj administrativec koj raboti na pr. vo skolstvo ili zdravstvo, a zema nekakov si drzaven prosek plata. Srednata klasa ojde kurban skroz na skroz, pa dveste evra plata vo 2005 god. vredea mnogu poveke od 400/500 evra deneska kobajagi neli nekoj drzaven prosek so koj tolku se falat politicarive.Од сиромаштијата во РСМ произлегува љубомора, од љубомората злоба.
Ne izdrza srce bugarsko, pardon junacko.Не.
Вранишковски презема конкретни чекори, се отцепуваше и јавно и даде за право на СПЦ.
Не е исто.
Seriozno ova go prasuvas?Мене ми е јасно едно.Секогаш кога разговарам со некој симпатизер на СДС кај него нема никакво чуство за патриотизам за сакање на своето.Едноставно не им е гајле.Уште сонуваат по Југославија.Никогаш оваа држава не ја осетиле како своја.Сега сме во фаза на разнебитисување кое ќе биди споро и мачно.Следува бришење на Македонците од Пиринска Македонија,следни сме ние.Бугарските пасоши се најмалиот проблем.Имаш во државава и многу со швицарски и косовски пасоши,како тоа тие не ти се никаков проблем?
њ, љ, ќ и ѓ се додадени за да биде послично писмото со српското, а инаку не одговараат баш на нашиот јазик.Kako bese onaj vicot:
Si bil eden ustas, tatar i tamu odberite nekoj, sekako isti kurac, drugo pakovanje
Ne izdrza srce bugarsko, pardon junacko.
Tuku daj uste ednas osvezi ni ja memorijata, koj bukvi ti preceja od nasata azbuka , ni bile srbizirani , a od bugarskata taka povekje meki ti bile na jazik, polesno ti bilo za izrazuvanje
Mene mi se sosem ok, i govorno i pisano.њ, љ, ќ и ѓ се додадени за да биде послично писмото со српското, а инаку не одговараат баш на нашиот јазик.
Не се тие (другите) букви, за кои збориш, од бугарска азбука, туку од македонско писмо, на кое Македонците пишувле со векови, а исто и Бугарите. Само последните 50-тина години е ова писмо, кое денес го користиме. И јас никогаш не сум викал да се вратиме на старото писмо, само викам да се знае како стојат работите. Да не се залажуваме.
A povraќа .@мкд владе Билјана и Георги.
Јас незнам, кога веќе и така државата е западно ориентирана. Нели може со Ватикан да склопат некакво признавање, и да ја претворат МПЦ во католичка црква, пошто да бидеме реални, од православниот свет ниедна држава не не ебе 2%, а и кога сме под западна сфера на влијание, кад тад ќе ни наметнат славење на божиќ на 25ти секако. И така цела работа со црквиве е политика, ама за разлика од државната политика каде освен ЕУ се нема друга алтернатива, овде барем може да им се покаже среден прст на Бугарија, Србија, Грција, Русија.Kolku sto znam ili "majka crkva" vo slucajov SPC ili Vselenskata patrijarhija (Carigrad) treba da dadat soglasnost. SPC nema da go napravi ostanuva vtorata varianta. Prasanje e koja e cenata. Neli taka bidno so Ukrainskata pravoslavna crkva.
Со сигурност знаеш тоа или проектираш? Партениј е Македонец. Да сакаше осознаени Блгари ќе се залагаше Бугарите и бугарофилите да се декларираат како такви, а Бигорскиот манастир е против тоа.Би сакал и Вранишковски да е МПЦ автокефална, ама под индиректна српска контрола, со српска доктрина и со него како главен. Партеније сака МПЦ да а автокефална, ама нејзините верници да се осознаени Блгари...
Колку цркви имаат Грците?Која е потребата од постоење на МПЦ во двата случаи , стварно не ми е јасно.
Зад Партениј стои некоја служба?Ако ти се исти поединци што веруваат дека се антички Македонци, со тие што зад нив имаат држави и служби, тогаш стварно не знам што да им праиме....
Poradi sobornosta, toa e ubava rabota.Зошто би му било на некој гајле дали МПЦ е признаена од СПЦ, БПЦ, ГПЦ, (?)ПЦ.