Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.490
За вакви работи Вранишковски беше на криво магаре качуван. И он така си имаше свои толкувња за историјата .
Не.
Вранишковски презема конкретни чекори, се отцепуваше и јавно и даде за право на СПЦ.

Не е исто.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.531
Поени од реакции
22.187
Posleden pat koga proveriv Avtokefalnost se dobiva so soglasnost od site pravoslavni crkvi.
Kolku sto znam ili "majka crkva" vo slucajov SPC ili Vselenskata patrijarhija (Carigrad) treba da dadat soglasnost. SPC nema da go napravi ostanuva vtorata varianta. Prasanje e koja e cenata. Neli taka bidno so Ukrainskata pravoslavna crkva.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Kolku sto znam ili "majka crkva" vo slucajov SPC ili Vselenskata patrijarhija (Carigrad) treba da dadat soglasnost. SPC nema da go napravi ostanuva vtorata varianta. Prasanje e koja e cenata. Neli taka bidno so Ukrainskata pravoslavna crkva.
Ne moze da dade Carigrad. Samo sto napravija ogromen raskol poradi ukraina, nema da rizikuvaat so mpc.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Од сиромаштијата во РСМ произлегува љубомора, од љубомората злоба.
Da, taka si e druze, kako proagja vremeto od den vo den, od mesec vo mesec i od godina vo godina primetuvam deka megjucoveckite odnosi znacitelno se vlosuvaat, tolerancija voopsto poveke nepostoi, prijatelstvo, a i ljubov postojat no samo ako se baziraat na nekakov interes i korist. Se e otideno u ku*ac, a i ne e kriv narodot, koga ke vidis kakov e ovoj feudalno-socijalisticki sistem vo koj ziveeme, kade sto od edna strana imas feudalci, multimilioneri, biznismeni, tajkuni, oligarsi, korumpirani i lopovi politicari od site mozni partii koi se borat za vlast, mok, pari i funkcii, a od druga strana imas mizeren narod koj rinta za minimalec vo privatniot sektor, a mizerni se i administrativcite koi so plata maksimum stigaat do nekojsi kobajagi drzaven prosek, a i sto denes na ovaa skapotija moze da si dozvoli i toj administrativec koj raboti na pr. vo skolstvo ili zdravstvo, a zema nekakov si drzaven prosek plata. Srednata klasa ojde kurban skroz na skroz, pa dveste evra plata vo 2005 god. vredea mnogu poveke od 400/500 evra deneska kobajagi neli nekoj drzaven prosek so koj tolku se falat politicarive.

Член од
6 септември 2015
Мислења
61
Поени од реакции
85
Колко на Македонију ву фали некој како Амфилохије за ЦГ или Србију

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Kako bese onaj vicot:
Si bil eden ustas, tatar i tamu odberite nekoj, sekako isti kurac, drugo pakovanje :toe:
Не.
Вранишковски презема конкретни чекори, се отцепуваше и јавно и даде за право на СПЦ.

Не е исто.
Ne izdrza srce bugarsko, pardon junacko.
Tuku daj uste ednas osvezi ni ja memorijata, koj bukvi ti preceja od nasata azbuka , ni bile srbizirani , a od bugarskata taka povekje meki ti bile na jazik, polesno ti bilo za izrazuvanje :cautious:
Автоматски споено мислење:

Мене ми е јасно едно.Секогаш кога разговарам со некој симпатизер на СДС кај него нема никакво чуство за патриотизам за сакање на своето.Едноставно не им е гајле.Уште сонуваат по Југославија.Никогаш оваа држава не ја осетиле како своја.Сега сме во фаза на разнебитисување кое ќе биди споро и мачно.Следува бришење на Македонците од Пиринска Македонија,следни сме ние.Бугарските пасоши се најмалиот проблем.Имаш во државава и многу со швицарски и косовски пасоши,како тоа тие не ти се никаков проблем?
Seriozno ova go prasuvas?
Razlikata pomegju ednite i drugite e nesporedliva. Bukvalno nesporedliva.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.490
Kako bese onaj vicot:
Si bil eden ustas, tatar i tamu odberite nekoj, sekako isti kurac, drugo pakovanje :toe:

Ne izdrza srce bugarsko, pardon junacko.
Tuku daj uste ednas osvezi ni ja memorijata, koj bukvi ti preceja od nasata azbuka , ni bile srbizirani , a od bugarskata taka povekje meki ti bile na jazik, polesno ti bilo za izrazuvanje :cautious:
њ, љ, ќ и ѓ се додадени за да биде послично писмото со српското, а инаку не одговараат баш на нашиот јазик.

Не се тие (другите) букви, за кои збориш, од бугарска азбука, туку од македонско писмо, на кое Македонците пишувле со векови, а исто и Бугарите. Само последните 50-тина години е ова писмо, кое денес го користиме. И јас никогаш не сум викал да се вратиме на старото писмо, само викам да се знае како стојат работите. Да не се залажуваме.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
њ, љ, ќ и ѓ се додадени за да биде послично писмото со српското, а инаку не одговараат баш на нашиот јазик.

Не се тие (другите) букви, за кои збориш, од бугарска азбука, туку од македонско писмо, на кое Македонците пишувле со векови, а исто и Бугарите. Само последните 50-тина години е ова писмо, кое денес го користиме. И јас никогаш не сум викал да се вратиме на старото писмо, само викам да се знае како стојат работите. Да не се залажуваме.
Mene mi se sosem ok, i govorno i pisano.
Toa izgleda do dijalektot ke da e. Ne za djabe veleskiot, prilepskiot, bitolskiot i lerinskiot govor e zemen za osnova na literaturniot, a ne toa bљuvotinite od dijalekt kako skopskiot na primer. Ili povraќаnicite ako ti e polesno.
P.s bas me interesira povraќа kako bi go napisal po tvoe. Ili Biљаna, ili Ѓorѓи :cautious:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Јас незнам, кога веќе и така државата е западно ориентирана. Нели може со Ватикан да склопат некакво признавање, и да ја претворат МПЦ во католичка црква, пошто да бидеме реални, од православниот свет ниедна држава не не ебе 2%, а и кога сме под западна сфера на влијание, кад тад ќе ни наметнат славење на божиќ на 25ти секако. И така цела работа со црквиве е политика, ама за разлика од државната политика каде освен ЕУ се нема друга алтернатива, овде барем може да им се покаже среден прст на Бугарија, Србија, Грција, Русија.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.500
Зошто ви е воопшто гајле дали некој ни признава нешто или не. Мислам комуњариве уште од 91 ја почнаа таа приказна "Ете не признаа" и буквално направија патологија кај народот. Зошто би му било на некој гајле дали МПЦ е признаена од СПЦ, БПЦ, ГПЦ, (?)ПЦ.

Повеќе е поразителен фактот дека МПЦ во овие 30 години не направи ништо за културното и општественото развивање на Македонија, ниту пак помогна околу каков било социјален проблем. МПЦ си гради деловни простории и ги претвора манастирите во хотели али сеуште нема создадено едно сиропиталиште, нема отворено ниту една библиотека, нема отворено ниту едно црковно училиште, нема никаква организација за помош на сиромашните и зголемување на само-одржливоста на руралните региони за да не се иселува населението. Немаат печатница која ќе печати дела од Македонски интерес и во Македонија но и во странство.

Не одржуваат јавни трибини и не ги користат црковните миси за да зборуваат за огромната епидемија со опоиди, алкохолизам и особено комарство. Немаат кажано ништо за намалувањето на наталитет, не зборуваат за стапката на разводи и неуспешни бракови. Немаат кажано збор околу огромниот проблем на 30+ годишни жени кои се и неомажени и немаат деца кој страшно ќе се одрази во иднината. Па на Водици при спуштање на крстот во водата они истото го прават пред реклама од Зегин. Има ли поголем срам од тоа.

На кратко не прават ништо. Проблемот на Македонија и сите нејзини институции не е околу нивното признавање, проблемот ни е дека не се работи. Класично југословенско комуњарско функционирање, каде не се бараат решенија туку се бараат господари да ти дадат наредби.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Би сакал и Вранишковски да е МПЦ автокефална, ама под индиректна српска контрола, со српска доктрина и со него како главен. Партеније сака МПЦ да а автокефална, ама нејзините верници да се осознаени Блгари...
Со сигурност знаеш тоа или проектираш? Партениј е Македонец. Да сакаше осознаени Блгари ќе се залагаше Бугарите и бугарофилите да се декларираат како такви, а Бигорскиот манастир е против тоа.

Која е потребата од постоење на МПЦ во двата случаи , стварно не ми е јасно.
Колку цркви имаат Грците? :D
Шала на страна, барем тие што се внатре во МПЦ структурите и да делат бугарофилни историски ставови се едни од најголемите заговорници за македонска државност и нација. На крајот од краиштата ако ти смета што е Партениј смета дека Македонците и Бугарите некогаш биле дел од еден поголем бугарски етнос, тогаш навистина не знам како не ви сметаат Даме Груев, Јане, Гоце, Миладинови, Шапкарев и реда други кои се качени на пиедестал од страна на Македонците.

Ако ти се исти поединци што веруваат дека се антички Македонци, со тие што зад нив имаат држави и служби, тогаш стварно не знам што да им праиме....
Зад Партениј стои некоја служба?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Зошто би му било на некој гајле дали МПЦ е признаена од СПЦ, БПЦ, ГПЦ, (?)ПЦ.
Poradi sobornosta, toa e ubava rabota.
Momentalno e kompleksno i tesko za resavanje, bez volja da se sedne na dijalog.
Od druga strana, na isto ramniste sme so RPC, koja e vo raskol so Carigrad.
Vo sekoj slucaj, losho e ova rascepkuvanjeto na pravoslavieto. Koj prv pocna so nacionalni crkvi e kriv :)

Kajgana Shop

На врв Bottom