Политички случувања во Израел

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.972
Поени од реакции
6.449
Хезболах игра на карта на изнуда на копнена офанзива од страна на ИДФ, тоа се покажа како добитна комбинација во 2006 кога Израел за прв пат потфрли во однос на зацртаните цели.
Ионака не можат многу да сторат против модерни авиони со прецизна муниција и остали современи гаџети. Но на терен, имајќи наводно барем 150К потенцијални борци и јатаци, ќе биде многу тешко за Израел да воспостави контрола над Јужен Либан.

Инаку постои наратив дека арапите цело време отварале војни вс. Израел но да видиме...
Прва војна - 1947/1948 агресори се арапите.
Втора војна - 1956 агресори се евреите
Трета војна - 1967 агресори се евреите
Четврта војна - 1968/69/70 аггресори се евреите
Петта војна - 1973 агресори се арапите
Шеста војна - 1982 агресори се евреите
Седма војна - 2006 агресори се евреите
Осма војна - 2023/24 агресори беа арапите.
Тука се и едеп куп помали сукоби како интифадите и рандом израелси напади наречени mowing the lawn.

Голема грешка за ИДФ би било праќање на копнени сили во јужен Либан. Сиот тој регион е преплавен со фортификации, тунели, асиметрична инфраструктура така што не им треба втор фронт.
Она што е шокантно е како тоа скоро година дена на територија колку од Центар до Драчево израелците сеуште не можат да го уништат Хамас (?!). Јас мислев дека акцијата ќе трае 3-4 недели за кои ИДФ кој има спец-единици за урбана борба ќе го уништи Хамас. Во ред тунели но колку одат во должина? На запад од Газа е медитеран, на Југ Египет, на Север и исток Израел, нема којзнае каква можност за маневрирање. Или има нешто што ние не го знаеме.

П.С. Полека малку со теориите на заговор зад кои стоеле евреи. И тие си бараат место под сонцето како и сите етноси по свет, во случајов етно-религиозна групација. Нема докази дека Евреи го контролираат светот.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.823
Поени од реакции
36.858
„Глупости“ не е некој аргумент, знаеш? :)
Што е неточно во тоа дека и Израел и Косово по потреба служат за правење проблеми и раздор во своите региони, и двата ентитета имаат куп полузамрзнати судири/проблеми, огнови што тлеат и кога ќе затреба се распламтуваат.
Врска нема, и не знам како доаѓаш до таков заклучок. Околностите како е настанат Израел се целосно различни од тоа како е настанато Косово. Ситуацијата на Блискиот Исток нема никаква споредба со ситуацијата на Балканот со Косово. Ниту пак Израел го почна срањево.

Праиш страшни ментални гимнастики на темава, за да објасниш работи кои се очигледни ама не ти се поклапаат во равенката.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Што е Ротшилд? Кинез да не е случајно? Или Индиец е можда? Што е чудно Евреј да помогне во формирање на Еврејска држава ?
Eврејска олигархија... Гледаат пред се свои лични интереси. Не им е некој проблем кога сонародниците им гинат, се додека плановите им се остваруваат. Како и да е, еден од тие планови е Израел. И Израел, освен желбата за формирање на еврејска држава - за таквите како Ротшилд има и многу попрактична функција во тој регион толку богат со фосилни горива.

Таму каде што ти гледаш само национализам и родољубие, истовремено ги затвараш очите за алчноста и манипулациите со ресурсите од кои зависи моќта и проектирањето на моќ на оваа планета.

Многу земји ја имаат истата функција, како на пример Јужна Кореја, Јапонија, Тајван.... Тоа никаде не го имам оспорено.
Слични примери се, донекаде да, ама воедно и многу различни. Имено, Јапонија, Ј. Кореја и Тајван нема да престанат да постојат еднаш кога САД неизбежно ќе отидат таму каде што идат сите империи. Ј. Кореја додуше ќе стане само Кореја, Тајван ќе биде Тајван по хонгконгшки рецепт, итн, ама нема да престанат да постојат... Но Израел и Косово... Буквално ќе ги снема. Затоа што буквално служат за раздор, за разделување (и владеење), и функционираат само со грб позади нив, САД. Без САД? Ќе ги снема. Па и покрај тоа што Израел има нуклеарки, тие муслите таму толку им се накрвени што ништо нема да помогне. И пази, не е дека мене тоа ми се допаѓа. Да е до мене јас олигархијата би ја помножил со нула а на обичните луѓе не им мислам ништо лошо.

Ова сега со Хезболах?
Па САД не престанаа со испораки на оружје и муниција. Што ќе правеа Израел без САД? И ова досега се само Хезболах и Хамас. Што со целиот тој регион? Колку фактори има таму што се заречени да ги уништат Израел? Сите нив ќе ги бомбардираат со нуклеарки? Прво и прво Израел оваа агресија што ја има, ја има само благодарение на САД, кои па се целосно под контрола на олигархијата и нивните дипстејт механизми.

Војната со Хезболах е навистина импресивна по учинокот. Брутални се Евреите, воени злосторства прават како да нема санкции од меѓународни институции (што реално и нема, освен за малите држави што не се вазали на САД), но во секој случај имаат способна војска и разузнавање. Сега е јасно дека сите комуникации во Либан се под нивна целосна контрола. Ги следеле со години главните фигури на Хезболах, буквално се знаеле што се случува со нив... И ако Либан им е под толкава контрола, ти сеуште мислиш дека Газа не е? Дека она со муџите навистина им промакнало без да немаат поим дека ќе има напад од онолкав обем, со илјадници учесници? Ниеднаш за целата оваа година не ти засмрде таа работа?

Само ти укажувам дека не си објективен. Не ги гледаш работиве реално.
За крај само примети дека во сите овие муабети не можеш да демантираш ништо од суштинскиве поенти на темава. Постојано се вртиш за историјата и за споредни моменти.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.651
Поени од реакции
11.769
Ако е ова точно, @Sussaro ќе испадни во право за бабушов

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Ахмед Мухамед Фахд, лидерот на Хамас во Сирија, го прости Господ.

Сочувство до неговите оплакани фанови на форумов.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.873
Поени од реакции
4.998
Многу ги преценив овие Хезболах. Сигурно имаат еврејски шпиони во највисоките кругови штом знаеле каде се наоѓа тој.
И тоа како имаат...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.157
Поени од реакции
22.728
Не знам зошто Евреите не го убија Башар, веројатно не успеале или го отпишале мислејќи дека прашање на време е кога исламистите ќе го убијат додека после 2015 има заштита од виша сила. Мислам дека се каат поради тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Овие па Арапиве колку се луди, jeс да се Сунити овие ама... :facepalm:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Nemoj da gi narekuvas kozojebi..Ke gi navredis custvata na edna grupa luge ovde....
Автоматски споено мислење:

Лажеш, безочно. Јас сакам Трамп да победи, најди еден пост каде имам пишано дека ја поддржувам Камала, ќе го избришам профилов. Ако не ти избриши го? Бива ли? Само тоа знаете, да подметнувате работи, ама нече мочи. Ајде ако си маж прифати го предизвикот, цитирај мое мислење каде ја поддржувам КамИла, и ќе си го избришам профилот и нема ни пост да пишам повеќе, а ако не најдиш, ти да го сториш тоа? Ајде да видиме колкав маж си.....

@Bafra ajde mashkoooo ajde ne cimi... Ke brisis ili ke bidis pi*ka?

@Bafra sta je bre, pojeo si jezik jebote????
Голем к ако го избришеш, пак ќе направиш нов, а не би се изненадил и веќе да ти е спремен. Да си го платил со пари ај да верувам дека губиш нешто, вака може само да си добитен со бришењето, секако си форумски кловн

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Чим навиваш за Хезболах, да не сакаш да те наречам крстоносец?
Повторно пак лажеш, а тоа го правиш кога немаш никакви аргументи... Муабетот со тебе беше зашто Израел е формиран, без разлика дал е Аргентина, Палестина, Мадагаскар или што ти ја знам кој друг предлог бил. Се посра, па сега дај да не видат. Смрдиш, џабе ти е.

Самите религиозни евреи биле против создавање држава Израел. Затоа Јамајка си преќуте на прашањето зашто евреите се исмејувале, а ти бидејќи си неинформиран, пак напиша ретардиран пост.
Тоа го пишувало и во нивните религиозни книги, затоа имаш рабини со вакви изјави
Prague (Czechoslovakian Rabbi and pivotal medieval Jewish leader, 1525-1609) writes that a Jew should rather give up his life than attempt to end exile by conquering the Holy Land. (Netzach Yisroel, 24)
Rabbi Samson Raphael Hirsch (German Jewish leader 1808 - 1888), "During the reign of Hadrian when the uprising led by Bar Kochba proved a disastrous error, it became essential that the Jewish people be reminded for all times of an important essential fact, namely that [the people of] Israel must never again attempt to restore its national independence by its own power; it was to entrust its future as a nation solely to Divine Providence:" (Hirsch Siddur, 1965: p.703)
Again Rabbi Hirsch writes, "We mourn over that which brought about that destruction [of the Temple] we take to heart the harshness we have encountered in our years of wandering as the chastisement of a father, imposed on us for our improvement, and we mourn the lack of observance of Torah which that ruin has brought about. . . This destruction obliges us to allow our longing for the far away land to express itself only in mourning, in wishing and hoping; and only through the honest fulfillment of all Jewish duties to await the realization of this hope. But it forbids us to strive for the reunion or possession of the land by any but spiritual means." (Horeb, 1981: p.461)
Our Sages say G-d imposed three vows when he sent Israel into the wilderness:
(1) that the children of Israel shall never seek to reestablish their nation by themselves;
(2) that they never be disloyal to the nations which have given them shelter;
(3) that these nations shall not oppress them excessively
The Three Oaths is the popular name for a midrash found in the Talmud,[1] which relates that God adjured three oaths upon the world. Two of the oaths pertain to the Jewish people, and one of the oaths pertains to the other nations of the world. The Jews for their part were sworn not to forcefully reclaim the Land of Israel and not to rebel against the other nations, and the other nations in their turn were sworn not to subjugate the Jews excessively.
Според религиозните евреи, за да формираат своја држава, мора првин месијата да дојде.

Според зионистите, Евреите мора да се вратат во својата татковина, пред второто доаѓање на месијата.

Имаш, за да дојде нивниот месија мора 2/3 од евреите да бидат уништени:

Израел како тргнале, ќе навлечат многу држави во војна, па ништо чудно да се исполни тоа 2/3, ама во таков случај ни другите (христијани, муслимани, атеисти) нема да се поштедени.

Според тебе и овој е непријател на евреите:

Ти си многу неинформирано човече, за разлика од Јамајка. Слаб обид да го имитираш затоа ќути и учи од него. Гледај како намерно нафрла зборчиња како рептили, рамна земја, теории на заговор, иако во меѓувреме последиците од заговорот сите ги чувствуваме, а и уште полоши работи не очекуваат.
Не може да е теорија ако има пишани докази, документирани изјави и буквално се остварува тоа што го изјавиле зионистите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
1) Нетанјаху ветил договор за прекин на огнот со Либан доколку Иран не го нападне Израел
2) Западот преговарал со Иран да не се одмаздува на Израел, во спротивно нема прекин на огнот
3) Иран му кажал на Насралах дека ќе има прекин на огнот и дека тој е безбеден
4) Насралах отишол на голем состанок со команданти, вклучително и Иранците, кои сите мислеле дека се безбедни, веројатно за да разговараат за договорот за прекин на огнот
5) Израел го напаѓа состанокот со 80 бункер-разбијачки бомби, убивајќи ги топтан сите

Еве како функционира „договарањето“ со Израел и со САД. Измами и лаги на сите нивоа на преговарање. Просто неверојатно е колку наивни излегуваат сите што имаат работа со нив. На сите им е јасно дека ќе ги излажат, ама сепак преговараат и биваат излажани... Но и тоа мора да има крај. Се помалку веројатно е дека во следните прилики некој ќе им поверува било што.

Еве цела нишка за ова:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.998
Поени од реакции
24.456
Епа чим е така значи Иран не нападнал после тој од Хамас оти му обеќале прекин на огнот. Ама сега после ова со Насралах и пејџерите, готово, крај, ги преминаа сите граници, нема веќе мистер најс гај, 100% ќе напаѓаат и ништо на светот нема да ги спречи, тек сега ќе ја видиме полната моќ на Хезболах и Иран.

Kajgana Shop

На врв Bottom