Ми го тепаат детето две други деца. Детето ми има 8 години, тие две деца имаат 15 години. Одам да му кажам на комшијата, он ми вика деца се комшија, се праи наудрен (државна политика). Следниот пат кога го истепаа, му се качив дома и на вратата колку што ме држеше сила со клоци почнав да мавам. Се мислеше дали да отвори, му беше страв, ама на крај собра сила и отвори, кога отвори го фатив за гуша и го стиснав убаво (Израел). Веќе тие деца го заобиколуваа моето дете, на одреден радиус.
Многу луѓе во поствоениот период (2001-2015), од другата страна на Вардар, ми се правеа паметни за соживот. Луѓе кои во животот немале никаков контакт со тоа племе. Многу е лесно да се правиш паметен, кога воопшто немаш никакви сериозни контакти со такво племе. Првиот пат моите предци ги избркале од Албанија, вториот пат од Кичево и третиот пат мене од Чаир. Да сме се понашале како Израел, нема да се десело тоа. Гледам многу луѓе кои растеле меѓу нив, го делат истото мислење со мене.
На крајот на краиштата иако од политичка гледна точка никогаш не сум го сакал Биби, што кажа Биби што не е точно. На база на приказни попут оваа што ја пропагира Бафра, во ОН последните 10тина години се донесени заклучоци кои се против Израел. Тоа не го прави Израел сличен на Албанците, туку сличен на Македонија. Разликата помеѓу Израел и Македонија е само во тоа што дијаспората на Израел и тоа како се грижи за матичната држава, а внатре во државата и тоа како се захвални за тоа. А нашата дијаспора тука во Македонија е масовно исмејувана и се користат разни пропагандни методи за да диференцијацијата биде уште подлабока. Немора да мрднеш од форумов за да го видиш тоа.
Реакцијата на Израел е природна. Прокламцијата на Амин ал Хусеини (муслимански браќа) за уништување на Евреите и нивната држава од 1948, сеуште е на сила. Никад не ја запреле. Во државни доктрини на неколку муслимански земји е да се уништи Еврејската држава. Тоа не е нешто што се крие, тоа е нешто што јавно се кажува, нешто со кое што тие што го кажуваат се гордеат. Јас само незнам зошто Иран застанува на страната на своите непријатели.
Што би направил ти да си на местото на Биби?