Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Кажав, поради историјата. Односно како дошло до сегашната состојба. Фактичката состојба дека постојат македонска нација и јазик не се спорни.
Dada od 1944, pred toa se bilo bugarsko. Ebem ti logika dedo mi bil Bugar celo vreme i edno utro 1944 se razbudil i si rekol Makedonec sum vishe, spored Bugarija :lolzz:. Ponepriznavanje od toa nema:toe:
Автоматски споено мислење:

А Софија , ј

А Софија што вика? Постои ли МПЦ?

бркај работа . Спечали пари , потроши ги на куќа од 5 спрата, и кола од 200000 евра. Син педер и ќерка курва, и умри си задоволен.
Realno MPC ne znam zs ne se prefrlime katolici, pogolema chest ni pravat od pravoslaven svet i kje ni priznavaat crkva i taman togash Bozik kje slavime zaedno so Bugarija i Grcija:)

Последно уредено:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
А Софија , ј

Не си разбрал поентата.
Црква не се признава од држава, туку од другите цркви.
Никоjа православна црква нема признаено постоенето на македонска, црногорска, моравска, баварска, нормандска или тем подобни црковни организации.

Член од
12 јануари 2022
Мислења
706
Поени од реакции
1.396
А Софија , ј

бркај работа . Спечали пари , потроши ги на куќа од 5 спрата, и кола од 200000 евра. Син педер и ќерка курва, и умри си задоволен.
Не разбирам зошто е потребна таква злоба...

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.697
Поени од реакции
3.978
Тоа за авионските линии не е измислена тема. Откопана е. Пред ~10 години постоеше истата. Линијата, не темата. Се укина дека не е исплатлива.
Бугарската startup компаниjа ,,Gullivair,, ќе ги оперира летовите Софија-Скопје.Ке користи авиони ATR -72 и цени на билети до 50 Евра.

Gullivair1.jpg

Gullivair2.jpg

Летовите од Скопје ќе бидат трансфер за нивните нови дестинации Софија-Њу Јорк и Софија-Торонто. Вакви трансферни дестинации ке бидат открити и од Тирана и Солун.

Gullivair стартира летови за Северна Америка во март оваа година со 3 авиони Airbus A 330-200

Gullivair3.jpg

Gullivair4.jpg

Овој пат релацијата може да биде успешна - со кратка пауза ќе лета Скопје - Софија (трансфер) - Њујорк или Торонто.

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/guliver-veroyatno-shte-leti-skopie-prez-sofiya-za-kanada-i-sasht

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.816
Поени од реакции
5.919
Одлично, само чувајте го Гуливер да не залута пак на некое чудно место.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.038
Поени од реакции
1.121
Не се најде некој новинар да ги праша , зашто не признаваат македонски јазик?
Сам ќе си одговорам. Јас зборувам македонски во Софија во хотел, тие таму на англиски ми зборуваат.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.697
Поени од реакции
3.978
Сам ќе си одговорам. Јас зборувам македонски во Софија во хотел, тие таму на англиски ми зборуваат.
А ти на кој јазик очекуваше да ти зборуват?

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2022
Мислења
706
Поени од реакции
1.396
баш истото ми се случи и на мене во белиот хотел до споменикот на Ацо, го заборавив неговото име. Им зборувам бугарски, ми одговараат на англиски:toe:

Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
466
А што дојде тука да оправаш криви дрини? Ти здосади крадење радија и шверцање удирани коли?
Ова е јавен форум, јас не сум должен на никој да објаснувам зошто сум тука. На темава дадов мислење различно од инфантилизмот кој преовладува овде и ја покажав мојата перспектива и како изгледа ова од малку подалеку, од географско, културно и пред се од духовно растојание. Радија, удирани коли и бајати „антибугаризми“ не ме интересираат.

Северна Македонија беше и сеуште е праведно понижена. Да, постои такво нешто како историја и историски факти. Да, секоја нација се обидува да си ја избели својата историја со мали манипулации со наративот, но многу малку правеле вакви перверзии со историјата како академска дисциплина и чесен обид да се истражи минатото какви што се правеле во С.М. Тоа веќе одамна преминало во грев. Кон Бог и човештвото. А за секој грев има последици.

Сите ние бевме индоктринирани со таквата „историја“ како мали но некои никогаш не ја надраснаа, „историја“ која беше напишана во време кога С.М. беше дел од СФРЈ и тогаш немаше дипломатски последици. Епа сега има. Истата е некомпатибилна со светската а особено со историјата на некои соседни држави. Тука е конфликтот и дилемата:
„Историјата“ и „идентитетот“ или дипломатијата и светот?
С.М. не може да си дозволи отровните пропаганди од минатото да ја водат денешната политика. Што видовме за тие 30 години „независност“ и трули идеологии со изминат рок?
Стагнација и пропаѓање. Крадење и корупција. Ненадминлива клетост. Масовно иселеништво.
Најмизерната држава во Европа. Најзагадениот воздух во Европа. Најевтината држава во Европа, односно држава со најнисок стандард на живот. Во топ 5 најбедни држави во Европа, БДП по жител на ниво на Албанија и околу пола од тоа на Бугарија. Во топ 5 најниски просечни плати во Европа. Во топ 5 најкорумпирани држави во Европа. Во топ 5 највисока смртност од Ковид. А ќе заборавев замалку, најлошото здравство и најлошото образование во Европа.

Доста со тоа суперлативите. Дрината ви е ептен крива и јас и да сакам не можам да ја оправам. Вие можете да плукате по бугарчињава овде до смрт ама тоа нема да го смени фактот дека државчулево ви смрди и сега е време да наведнете глава, да засукате ракави и да зачистите малку. Тогаш можеби ќе имате причина за некаква гордост. Сега заслужувате само понижување. Толку од мене на темава.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.478
Поени од реакции
4.642
баш истото ми се случи и на мене во белиот хотел до споменикот на Ацо, го заборавив неговото име. Им зборувам бугарски, ми одговараат на англиски:toe:
Па не разбираат бугарски де.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Ова е јавен форум, јас не сум должен на никој да објаснувам зошто сум тука. На темава дадов мислење различно од инфантилизмот кој преовладува овде и ја покажав мојата перспектива и како изгледа ова од малку подалеку, од географско, културно и пред се од духовно растојание. Радија, удирани коли и бајати „антибугаризми“ не ме интересираат.

Северна Македонија беше и сеуште е праведно понижена. Да, постои такво нешто како историја и историски факти. Да, секоја нација се обидува да си ја избели својата историја со мали манипулации со наративот, но многу малку правеле вакви перверзии со историјата како академска дисциплина и чесен обид да се истражи минатото какви што се правеле во С.М. Тоа веќе одамна преминало во грев. Кон Бог и човештвото. А за секој грев има последици.

Сите ние бевме индоктринирани со таквата „историја“ како мали но некои никогаш не ја надраснаа, „историја“ која беше напишана во време кога С.М. беше дел од СФРЈ и тогаш немаше дипломатски последици. Епа сега има. Истата е некомпатибилна со светската а особено со историјата на некои соседни држави. Тука е конфликтот и дилемата:
„Историјата“ и „идентитетот“ или дипломатијата и светот?
С.М. не може да си дозволи отровните пропаганди од минатото да ја водат денешната политика. Што видовме за тие 30 години „независност“ и трули идеологии со изминат рок?
Стагнација и пропаѓање. Крадење и корупција. Ненадминлива клетост. Масовно иселеништво.
Најмизерната држава во Европа. Најзагадениот воздух во Европа. Најевтината држава во Европа, односно држава со најнисок стандард на живот. Во топ 5 најбедни држави во Европа, БДП по жител на ниво на Албанија и околу пола од тоа на Бугарија. Во топ 5 најниски просечни плати во Европа. Во топ 5 најкорумпирани држави во Европа. Во топ 5 највисока смртност од Ковид. А ќе заборавев замалку, најлошото здравство и најлошото образование во Европа.

Доста со тоа суперлативите. Дрината ви е ептен крива и јас и да сакам не можам да ја оправам. Вие можете да плукате по бугарчињава овде до смрт ама тоа нема да го смени фактот дека државчулево ви смрди и сега е време да наведнете глава, да засукате ракави и да зачистите малку. Тогаш можеби ќе имате причина за некаква гордост. Сега заслужувате само понижување. Толку од мене на темава.
More glupav eden, drzavicheto od kaj si more ebate izrodot ti eb. mater!

Kajgana Shop

На врв Bottom