Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.695
Поени од реакции
3.974
Тоа е мое мислење, придонес на темава.
Ти како и секој трол, ми постираш статистика, ха, добар обид.
Официална статистика било тролене ,а тресене на зелени е философиja ...:pos:

Член од
23 декември 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
[QUOTE = "Anco, post: 9111401, member: 52627"]
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Take yourself ...
Take Aleksandar, i Samoil, and Misirkov, and Pitu and Jane and Dame, and take Tarculovski and Milenko and Mirka and Durlovski and Chashule. Take both Vankovska and Solza. Take Urko and Gero and Milchin. Take Gruevski, Mickoski, take Lignata, and that homeless Antonio, take Abe and Turundze, and take Apostolski and Kolishevski. And take everything, idiots of modern times, we will be what we feel. We will be Macedonians. Always! Take everything, if your mother-in-law sticks a beautiful Tatar, we will be Macedonians even then ... Take Zajko and the coconut sweet, take Boki 13 and Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre, abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Take everything and gonete se ... And out of anger Goce we do not give it to you, even though it is legal and five armies here, as long as there is at least one Macedonian he is here because that is what it is like in MACEDONIA.
[/ QUOTE]

Great questions i was reading the answers and they surprised me

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.955
Темава се вика Што мислат Македонците за политиката на Бугарија, а 80% од постовите се од Бугари што мислат за македонската нација и јазик.

Секој пат се изненадувам колкави комплекси и фрустрации имаат поради нас :D

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429
Таа дупка не е дупка, тоа црвено е бело и нема друго црвено, немам докази али тв'рдам..
Единствениот начин да го надговорам татарот е да му кладам погрешни реченици коишто не ги рекол и потоа да објаснам дека не е во право.
Немам кажано дека Б'лгарија ги терала македонците да се деклалираат како "Македонци" на влегуванье во УСА и АУС.
Во УСА б'гарите си имале организации, кои им помагале на б'лгарите да добијат побрзо статус и пасош.
УСА имала квоти за народи. Кога се изцрпи БГ квота се користи МК квота..видиш дека списоците се пишани на б'лгарски од една рака..
Чети вестник Македонска трибуна на МПО да видиш какви се "македонците" во УСА е Канада..
На средата на ништото, во Манкито, МИнесота имам видени б'лгари от Штип...имаха си стари б'лгарски книги..ме сакаа во нивна кашта гостин да им бидам..
За Мисирков и как се подпишувал види http://misirkov.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

ОБАЧЕ за вас тие факти не се факти, таа дупка не е дупка, тоа се бугарашки пропаганди...лагите се вистина, фактите се лага..
Кој нас се велит "безсилна злоба и омраза..."
Жална Македониьо
Види вака без многу да се нервираш, осеќам тастатурата ја искрши од нервоза. Јас не ти ставив погрешни реченици туку ти се пикна каде што не ти местото. Али ајде по ред.
Јас му реплицирав на друг член на кој тврдеше дека македонците се измислени таму некаде 1934 г со коминтерната, и му приложив доказ дека некој луѓе многу порано се изјаснувале како македонци порано од неговото тврдење. И не тој туку ти се вмеша да ми кажеш дека тоа е всушност дело на бугарските емигрантски организации во Австралија, САД и Канада и да ми спомнуваш некој квоти ( да не речам тресеш зелени) па уште сега тврдиш дека биле пишани на бугарски иако јас документов што го постирав беше на англиски Statutory Declaration од Австралија. Али ајде да ти веруваме на твојата лага, дај кажи за која година се работи за тие ваши ебани квоти ? Што ако има документи за македонци и пред тие ваши квоти ќе се самобанираш од форумов и нема повеќе да тролаш и тераш пропаганда ?

Сега после лупаш и за МПО, и тука не ви чиста работата, како и секаде и таму влезе бугарската агентура со својата агенда, али како и да е, за оваааа МПО правиме муабет ?

Attachments

Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Се наоѓате на самото дно во ЕУ
Не само сме на дното - до гуша сме во гомна....светлото во тунелот е далеко...но чекорче по чекорче до 20 години ке го стигнеме европскиот стандарт....30% от населението веке го имаат...30% никогаш нема да го имаат..тие ке си останат на дното..
След 20 г. ние ке бидеме 20% помалко - но пак ке си останеме над 4 милиони....и пак ке бидеме 85% от населението...
Каде сте вие во таа "приказна".....след 20 г. ке бидете 40% от МК население и ке станете малцинство во голема друга држава..
Единствениот ви спас како народ е на изток...МК ке ја разпарчат како се разпарчиа србите...

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.764
Поени од реакции
8.522
Истиот есап, да се пишам ли бугарин? Бар на 30% ќе бидам подобар од брат ми! И после кога не испаѓа есапот, Македонците се криви :facepalm:

Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Истиот есап, да се пишам ли бугарин? Бар на 30% ќе бидам подобар од брат ми! И после кога не испаѓа есапот, Македонците се криви :facepalm:
Токму ти си седи каков што си....такви ко тебе не би сакал да се б'лгари.......Има да пати Македонија от синови.....како беше кажал Делчев....
ПС Есап(хесап) македонски сбор ли е или нешто странско, така погосподинско..

M

Macedon1um

Гостин

Прв скандал во Владата на новиот бугарски премиер Кирил Петков – соработници на тајните служби од времето на комунизмот биле ангажирани од шефицата на бугарската дипломатија Теодора Генчовска која доаѓа од партијата на Слави Трифонов – Има таков народ. Информацијата предизвика бурни реакции кај нашиот источен сосед, а Петков најави итни мерки со кои би се спречило именувањето на новите советници во кабинетот на Генчова.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429
Квотите за имиграција во САД се од средината на 19 век..
МПО, која си постирал е:
Не сакам да трујам темава со офф топик ама морам кога имам работа со идиот ко тебе и магаре.
Ти реков дај ми преецизно за квотите, кога како е правено па макар и на бугарски пишувано како што тврдиш а не во средината на 19 век, Иако не разбирам каква врска имаат вашите квоти што ми ги спомнуваш со Statutory Declaration што сум ја постирал.
Друго, те прашав дали таа МПО за која постирав е истата за која ти зборвеше, а истата е, е сега ако е истата како тогаш биле антички а после станаа татари ?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.429
ЗНАМ ТИ ЦЕЛТА - да влеземе во историски офтопик и да ме банират, ама вистината веке ке биде прочетена от неколко стотици лугье..

Човекот от Statutory Declaration се декларирал како Македонец ОК - поединец некаков, нека си биде Македонец..ОБАЧЕ - дали еден човек е вистниски и само глуми "македонец" се гледа от каде доага, какви се му родители и т.н.
Се декларирал "македонец"(негово право), ама корените му какви се?
Имам много другади во тугина и нивните деца, пораснати веке се декларират како белгијци, американци, аустралианци, и т.н., НО со БГ корени.....КОрените си човек не може да мени...А
АКО СИ МЕНИШ КОРЕНИТЕ резултира СУВО ДРВО

ПОсле - човекот Кирил Спиров Карафилов от Цапари е син на Спиро Карафилов - борец за б'лгарска ц'рква и училиште и убиен во Илинденското востание...Ако сега таткото Спиро се јави от мртвите што ке каже - дека не е б'лгарин...

History of Macedonians in Australia
Macedonians have been arriving in Australia since the late 1880s as Pečalba. These Pečalbari (the man in the family) would go and work overseas to earn money then return home with the spoils. This restricted major settlement. The two major waves of early Macedonian immigration, according to Peter Hill, were when in 1924 America implemented tougher immigration policies and in 1936 when the Ioannis Metaxas regime came into power.[11] By 1921 there were 50 Macedonians in Australia, by 1940 this number had reached over 6,000., the majority of whom were from Florina, Kastoria and Bitola. However, before the Second World War, when the Macedonian identity gained a popularity,[12] many Macedonians did not have a strong sense of national identity, but of regional one. The general population pre-WWII commonly considered themselves ethnically as Macedonian Bulgarians or simply as Bulgarians.[13][14][15][16][17][18]
Until then the number of Macedonian immigrants in Australia was negligible.[19]

The general population pre-WWII commonly considered themselves ethnically as Macedonian Bulgarians or simply as Bulgarians.
Автоматски споено мислење:

Тази
Македонска патриотична организација „Александ'р Велики“
си е била БГ организација на б'лгари от Македонија.
Кај виде дека биле антички?
Еве ти за сите МПО во САД и КанадаПрегледај го приврзокот 317400Прегледај го приврзокот 317401Прегледај го приврзокот 317402
Зошто да ми биде целта да влеземе оф топик кога ти цело време си оф топик ?
Човекот од Statutory Declaration што се декларирал како Македонец не е поединец, тука е твојот проблем и на сите други татари, што не сакате да ја видите жирафата, а таа е пред вас исправена. Факт е дека има еден куп записи изјави за македонци што вие не сакате да ги видите, ете има и посебна тема за тоа ама тебе те страв да ја отвориш, еве читај https://forum.kajgana.com/threads/Што-мислат-Македонците-за-политиката-на-Бугарија.110442/page-261#post-9496388 да не ти постирам јас поединачно.

Тоа што си го пшостирал за Историјата на Македонците во Аустралија нема ни да го коментирам, не вреди да се замарам со зелени глупости, прво биле 50 после не знам колку, абе колку биле толку не ми сери што не е за серење.

Македонска патриотична организација „Александ'р Велики“ била бугарска, стварно ? Не биле антички, може не биле, јас онака симболично го пишав тоа ама ти си магаре за да разбериш, јбг што да ти правам ?
Како и да е, ама зошто некој татари регистрирале организаја по име Александ'р Велики ?
Друго
таа не била Македонска патриотична организација, него првично била Македонска политичка организација, во која се инфилтрираат бугарските агенти и го неметнуваат пробугарското влијание со пробугарски елементи како тебе (одроден македонец ) за во одреден момент ја преземаат организацијата и ја тераат својата пропаганда.

Macedonian American Society “Alexander the Great” тоа го има јасно изјавено

the Macedonian American Society “Alexander the Great” (Ohio, USA, 1938) Macedonian Patriotic Organization (MPO) is the oldest organization of Americans and Canadians of Macedonian descent in North America. It was founded in Fort Wayne, Indiana, USA in 1922, by immigrants originating mainly from Greek Macedonia. It was originally called the Macedonian Political Organization but changed its name to the current in 1952. Everyone should be fully aware, that this organization was taken over by a Pro-Bulgarian wing in some periods of it’s existence, therefore everyone should be very careful, when reading MPO documents or statements of their members.

А пази ти ми даваш линкови од 1940 год, сериозен си ?

Член од
19 февруари 2011
Мислења
627
Поени од реакции
774
ЗНАМ ТИ ЦЕЛТА - да влеземе во историски офтопик и да ме банират, ама вистината веке ке биде прочетена от неколко стотици лугье..

Човекот от Statutory Declaration се декларирал како Македонец ОК - поединец некаков, нека си биде Македонец..ОБАЧЕ - дали еден човек е вистниски и само глуми "македонец" се гледа от каде доага, какви се му родители и т.н.
Имам много другади во тугина и нивните деца, пораснати веке се декларират како белгијци, американци, аустралианци, и т.н., НО со БГ корени.....КОрените си човек не може да мени...А
Е какви се де? Зависи колку длабоко ќе ги бараш корените, а ти копаш до таму до каде ти одговара. како ви одговара така и терате еднаш е важно кој како се декларира а втор пат какво му е потеклото? Првата бугарска држава дали имала во својот состав само бугари или и други народи(етнос)? Во 9 век се христијанизираат бугарите што не значи и сите жители во таа држава бидејќи голем дел си се веќе христијани, и го зема јазикот на небугарите по етнос за официјален така стануваат сите бугари ама се однесува за бугари како нација(во денешна смисла) што значи бугари се само затоа што живеат во бугарската држава. Е сега интересно е ако во 11 век го поставиш истото ова прашање “да бугари се декларираат ама какви им се корените“ Е таму да ги бараш корените а не таму каде тебе ти одговара.

Ај објасни ја колку е логична прецепцијата според тебе дека во 1920 македонските бугари да се гордеат со Александар Македонски и си ја нарекуваат организацијата според него а не според вашиот хан Кубер( од кого наводно водат потекло македонците) а 100 години покасно да не го симнувате подолу од Аце педерот?

Последно уредено:
Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Темава се вика Што мислат Македонците за политиката на Бугарија, а 80% од постовите се од Бугари што мислат за македонската нација и јазик.

Секој пат се изненадувам колкави комплекси и фрустрации имаат поради нас :D
Brat toa go vikam odamna, duri im pishav kje vi napravam grupa shto mislat Bugarite za svojata politika kon Makedonija pa da pishat tamu. Tuka samo trujat :oftopik:

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
:oftopik:

ПОсле - човекот Кирил Спиров Карафилов от Цапари е син на Спиро Карафилов - борец за б'лгарска ц'рква и училиште и убиен во Илинденското востание...Ако сега таткото Спиро се јави от мртвите што ке каже - дека не е б'лгарин...

History of Macedonians in Australia
Macedonians have been arriving in Australia since the late 1880s as Pečalba. These Pečalbari (the man in the family) would go and work overseas to earn money then return home with the spoils. This restricted major settlement. The two major waves of early Macedonian immigration, according to Peter Hill, were when in 1924 America implemented tougher immigration policies and in 1936 when the Ioannis Metaxas regime came into power.[11] By 1921 there were 50 Macedonians in Australia, by 1940 this number had reached over 6,000., the majority of whom were from Florina, Kastoria and Bitola. However, before the Second World War, when the Macedonian identity gained a popularity,[12] many Macedonians did not have a strong sense of national identity, but of regional one. The general population pre-WWII commonly considered themselves ethnically as Macedonian Bulgarians or simply as Bulgarians.[13][14][15][16][17][18]
Until then the number of Macedonian immigrants in Australia was negligible.[19]

The general population pre-WWII commonly considered themselves ethnically as Macedonian Bulgarians or simply as Bulgarians.

Тази
Македонска патриотична организација „Александ'р Велики“
си е била БГ организација на б'лгари от Македонија.
Кај виде дека биле антички?
Еве ти за сите МПО во САД и КанадаПрегледај го приврзокот 317400Прегледај го приврзокот 317401Прегледај го приврзокот 317402
Abe care kolku si ti zaguben nemash pojma. Ti posakuvam se najubavo po shto mozok nemash. Celo vreme si
Ај објасни ми како дедо ми и Баба ми од двете страни родени 1913-1935 секогаш се сметаа за Македонеци?
Brat zaguben e skros vrska nema od zivotot. Ne znam nekoj lugje tuka vikaat odroden Makedonec. Koj znae shto e tuka moze i Albanec da e i da ne trola tuka na Bugarski . Celo vreme e :oftopik: i ne znam kako nekoj go banira. Celta mu bila da go chitale “Makedoncite” i ko kje ja razberele vistinata da se”Opametele”. Glup konj ne znam od tolku gluposti pishenje kako ne go baniraa dosega. Ko shto pishesh tuka imav srekja dedo mi koj pochina pred 2 dena na 91 godina da go prasham za Bugarite. Mojot del duri i vo WW2 ne bil “administratorski” a Italijanski. Nemashe loshi spomeni od Italijancite ic duri eden od niv ostanal i posle WW2 i se ozenil za nekoja od nashite, duri go kriele od partizanite posle. Posle period so zenasi odat Italija i imaat potomci koi i denes idat vo seloto. Sega za Bugarite vikashe doshle ednash i im iskrale se shto mozele da zemat. Nemashe ama ich nikakvo mislenje za niv i samo od losho polosho. Maka mi e shto drugiot dedo pochinal pred da se rodam i so nego kje imav mnogu povishe da zboram po taa tema po shto em postar a i povishe kontakti imal so Bugarite a i tatko mi ne pravel mnogu muabet po taa tema so nego, po shto normalno go bolel k…shto mislele Bugarite dur bil ziv dedo mi. Sega temava e za NAS da pishime shto mislime za Bugarskata politika a ne nekoj KONJ da trola tuka celo vreme oftopic.

Kajgana Shop

На врв Bottom