Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Туѓите грешки не оставаат доволно голем импакт врз тебе за да ги сфатиш сериозно.
Односно,не мислиш,додека во твојот живот не ти се појави причина да мислиш.

Член од
11 февруари 2008
Мислења
173
Поени од реакции
17
Дефинитивно повеќе можеме да научиме од сопствените грешки него ли од туѓите.

A

Anck-Su-Namun

Гостин
Колку што можете од своите, можете и од туѓите грешки да научите. Разликата е во тоа што, на ваша кожа повеќе боли, а не дека повеќе ќе научите. Ќе научите и така и така :toe:
Мое мислење.:smir:

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Релативно исто, ако знаеш како.

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Колку што можете од своите, можете и од туѓите грешки да научите. Разликата е во тоа што, на ваша кожа повеќе боли, а не дека повеќе ќе научите. Ќе научите и така и така :toe:
Мое мислење.:smir:
Море остај, кога ќе осетиш на своја кожа, ќе подразмислиш за друг пат. Мада и од други грешки се учи, не викам не:smir:

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Па нема човек што не згрешил у било каква смисла...
Најдобро е да се учи и од своите грешки и од пријателските грешки .... :D :D :cheeky1: :)

OveR..!! This is my destiny..!!!

A

Anck-Su-Namun

Гостин
Море остај, кога ќе осетиш на своја кожа, ќе подразмислиш за друг пат. Мада и од други грешки се учи, не викам не:smir:

Јас не размислувам само кога ќе осетам на своја кожа. Туку и кога се наоѓам во ситуации каде што други згрешиле, за да не згрешам и јас. :smir:

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Финтата на изреката ако воопшто има финта е да бидеш доволно паметен за да учиш од туѓите грешки, а за од своите тоа се подразбира, од своите грешки и онака ќе научиш (што друго ти преостанува).
Предлог-принцип за учење од туѓи грешки (се ставаш во кожата на другиот и размислуваш како би се снашол/би ти било ти да си на неговото место.
Ако и од сопствените грешки не научиш тогаш имаш проблем со паметење. Нема лабаво во животот, суров е. Една грешка-мака тешка.

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Абе поуката како поука арна си е, можеби за туѓи грешки како следниов пример: Мојата најдобра другарка не внимавала и останала трудна. После јас може ќе внимавам (а и не мора да значи). :pos2:
Инаку, мислам дека од туѓите грешки никогаш не може да научиш како кога ќе осетиш на своја кожа, ама ако можете од туѓа, подобро ви е. :pos2:

BoYd

женско сум
Член од
1 февруари 2007
Мислења
707
Поени од реакции
4
Туѓите грешки најчесто се како предупредување,што значи дека не мора да ги сфатиме сериозно.Ама нашите сопствени се лекција што би требало да ја запамтиме.За мене ова не важи секогаш,поготово не во љубовта.Ако се изгорам еднаш,следниот пат сум спремна да ми се случи истото,доколку сметам дека вреди да жртвувам.Сепак,сум донекаде претпазлива и се трудам да учам од сечии грешки.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
уф, мислам дека од сопствените. дур не осетиш на своја кожа, не е исто и со тоа да ти каже некој како/што згрешил и колку оставило тоа последици.
се учи и од туѓите, ама од сопствените највеќе.

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Јас не размислувам само кога ќе осетам на своја кожа. Туку и кога се наоѓам во ситуации каде што други згрешиле, за да не згрешам и јас. :smir:
Сепак не е тоа тоа. Не викам дека не учиш од туѓи грешки, ама подобро ги учиш кога ќе ги доживееш на себе.:smir:

К

Кнез Мишкин

Гостин
Подобро се учи од сопствените грешки, затоа што секој си тера по својот пат, што ќе ми се грешките на другите, воопшто не ми ги треба, ја сум си свој, идам напред со свој разум.., ако некој погрешил за некоја работа, ако не испаднала добро, ако доживеала неуспех некоја негова идеа или слично тоа си е негова грешка, и сега ја не смеам да ја сфатам како демек еј тој згреши шо го стори тоа, не смејам и ја тоа да го направам, можеби и ја ќе доживеам неуспех..тоа е недостиг на храброст...ма што ми е гајле ако некој се заебал негов проблем, ја морам да го сторам тоа што сум си го замисли, без разлика на искуствата што ги доживеале другите ... е тогаш ако згрешам, ќе научам.., ама ќе го доживеам тоа..Јас лично, а не преко некој друг да го присвојувам...:):)

*MC*

Печурче
Член од
26 февруари 2008
Мислења
344
Поени од реакции
0
Дефинитивно повеќе се учи од сопствените грешки. Мене на пример џабе некој ми кажува не прави вака, не прави онака, ти кажувам од лично искуство....Што ќе ми е неговото искуство, кога самата не сум го осетила на своја кожа. Ако е толку лошо, откако ке го искусам ќе се помислам дали и друг пат ќе го повторам тоа. Од грешките се учи. Па не сме во стаклени звонци да не ни се случуваат и лоши работи. :) :icon_roll

Член од
23 март 2008
Мислења
26
Поени од реакции
0
Според мене подобро е да се учи од туѓите грешки за да знаеме што е убаво да правиме а што не..

Kajgana Shop

На врв Bottom