Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
K

kat.<3

Гостин
Незнам како може да се појави конфузија кај луѓе кои го живеат животот за да Му угодат на Бог и кои ги советуваат оние кои што сакаат да послушаат.

Знам дека има конфузија кај оние кои ја пишувале библијата, и не туку кружете и ти и Мики нон стоп. Дај кажете нешто за ова!
Точно е дека има делови во библијата што можеби не се сложуваат со некои други, но тоа е поради преписите што биле направени, и нели библијата е преведена на мнооогу јазици, сепак тие делови се верни и верникот не издвојува делови од Светото Писмо во кои верува и во кои не верува. Ако верувам во Бог верувам во целото Свето Писмо затоа што тоа е зборот Божји, кога сум вистински христијанин, таков сум во се, не избирам мигови кога да бидам а кога не, тоа и не е вера.

Сепак за ова мислам дека Мики подобро може да ти објасни.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Точно е дека има делови во библијата што можеби не се сложуваат со некои други, но тоа е поради преписите што биле направени, и нели библијата е преведена на мнооогу јазици,
има 408... издвоени од креаторите на сајтов...
сите од англиската/американска верзија на библијата...

сепак тие делови се верни и верникот не издвојува делови од Светото Писмо во кои верува и во кои не верува. Ако верувам во Бог верувам во целото Свето Писмо затоа што тоа е зборот Божји, кога сум вистински христијанин, таков сум во се, не избирам мигови кога да бидам а кога не, тоа и не е вера.

Сепак за ова мислам дека Мики подобро може да ти објасни.
Ама еве... за истото нешто има 2/3/повеќе обајснувања...
Не е логички да веруваш дека сите објаснувања се вистинити кога се различни... тоа е невозможно...:helou:

И ај нека објасни Мики...

Член од
18 декември 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
За вакви слики, во некои религии каменуваат, но,изгледа ти по несакање си дошол во христијанство(во религијата на љубовта према сите), а Таа толерира се, па и оние што ја замразиле без причина,како што го замразиле и нивниот Основател.Но во незе има љубов за сите па и за оние кои што отпаднале.А христијански е да се помолиме за таквите. Оче прости им не знаат што прават.
Упатено до оние кои што ќе се најдат засегнати.
Стар пост ама ме пецна...
Еве прочитајте за колкава љубов станува збор !
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholic_sex_abuse_cases

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики во мојов ум нема никаква конфузија, знам дека се што е од религија е млатење празна слама, туку гледам овие пророциве или како ги викате Матеј итн... Кај нив се појавува конфузија и тие си противречат еден на друг, не јас... :helou:
Со самото тоа што велиш дека кај тебе немало конфузија, веќе си даваш значење на „безконфузен„ па сега, биди шизик и оди до крај и ајде, растолкувај ни ги, нам неупатените, забележаните конфузии во Писмото.

Веќе реков: Светите Оци не си противречат едни на други, туку напротив: се надоврзуваат и надополнуваат еден кон/со друг. Јас ни оддалеку не сум отец, па постов ќе го пишувам спред моето тековно познавање на нештата. Од друга страна, барем мене лично, не ми е познато дека било кој Отец или современ богослов забележал „грешка„ во Писмото и ја квалификувал токму со тој збор-„грешка„. Но, никогаш не се знае: еве, на форумов на пример, се најдоа и такви „грешконаоѓачи„.

Тоа кое ти го нарекувш конфузија, која наводно постои во Писмото, има свое објансување. Најчесто, тие „конфузии„ се оденсуваат на родословите од одредена библиска личност, вклучувајќи го и самиот Христос и Неговиот родослов. Кај дел од библиските родослови, некои личности (генерации) намерно не се споменати, поради нивното недолично однесување или поради нивната блискост со пагана и незнабожци. Исто како и името од антихристот, и нивните имиња не се запишани во Писмото.
Понатаму.
Она кое е привидна конфузија во Писмото, има свое точно разјаснување и дообјаснување, па така, конфузијата отпаѓа после точното толкување на одреден „конфузен„ дел и стих од Писмото, За сите лични „конфузии„ во пристапот кон Писмото, потребно е посочување на конкретна конфузија и нејзино богословско разјаснување.
Понатаму.
Во Писмото, многу е побитно и душоспасително ако се прими духот од Писмото и неговите пораки и негоивата улога во животот од верникот а не впуштање во барање „конфузни„ места во истото, кои можат да бидат објаснети само од силно писмени богослови. И не само тоа: наоѓањето „грешки„, „конфузии„, „портивречности„ и слични категории во Писмото, претставуваат показател на степенот на лично неверување и сомнеж во зборот Божји. Ако зборот Божји се прими со дух и преку Духот Свети, тогаш, со Писмото се е во ред. Ако зборот Божји се прима рационално, ете ти можност за наоѓање „грешки„ во Писмото.

Повели, и понатаму барај конфузии...

Еве, листајќи ја посочената страница со некои 400 прашања, можам да го кажам следното: на некои може да се одговори, на некои тешко или никако. Она ке е битно за спасение на душата, веќе е впишано во Писмото. Она кое е помалку битно или небитно, не е ни споменато или намерно не е споменато во Писмото. Добар дел од тие прашања се најблаго речено, богохулни, па не се вредни ни да се прочитаат а не да се одговорат. „...Дали Исус пиел на крстот?...„-Бог да чува од вакви прашања.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Со самото тоа што велиш дека кај тебе немало конфузија, веќе си даваш значење на „безконфузен„ па сега, биди шизик и оди до крај и ајде, растолкувај ни ги, нам неупатените, забележаните конфузии во Писмото
...............................................................................................................

Повели, и понатаму барај конфузии...
Не ми ги извртувај зборовите...

Реков - Мики во мојов ум нема никаква конфузија, знам дека се што е од религија е млатење празна слама

Кај мене нема конфузија по прашања од религија... напишав зошто.

А од тоа што го кажа сфатив дека слепо веруваш на се што ти доаѓа и го земаш здраво за готово, и не признаваш дека има противречности во библијата... т.е. дури и да има, ако се од господа океј се... :tapp:

Еве, листајќи ја посочената страница со некои 400 прашања, можам да го кажам следното: на некои може да се одговори, на некои тешко или никако. Она ке е битно за спасение на душата, веќе е впишано во Писмото. Она кое е помалку битно или небитно, не е ни споменато или намерно не е споменато во Писмото. Добар дел од тие прашања се најблаго речено, богохулни, па не се вредни ни да се прочитаат а не да се одговорат. „...Дали Исус пиел на крстот?...„-Бог да чува од вакви прашања.
Зарем тоа што го наведов не е важно прашање?
Еве една страна за Мики кој доста добро ја познава Библијата и она што е напишано внатре а и доста често (дури и пречесто) не бомбардира со цитати од неа.

http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html

Се работи за сајт кој обработил 408 податоци кои се наоѓаат во Библијата на повеќе места, и на кои се различно прикажани. Значи иста ситуација, на различно место во Библијата е различно опишана...

Ко за старт еве нешто така поосновно...

Кај им се прикажал Исус на апостолите откако воскреснал за прв пат? (реден број 32)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
..во куќата, во која биле собрани сите Апостоли, (на средба, на молитва), освен Тома...
И сега, веројанто, ќе ја побараш и точната адреса од куќата, така? А можеби и ЕМБ од некој од Апостолите...

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
..во куќата, во која биле собрани сите Апостоли, (на средба, на молитва), освен Тома...
И сега, веројанто, ќе ја побараш и точната адреса од куќата, така? А можеби и ЕМБ од некој од Апостолите...
Матеј не вика така...

Matthew 28:16 напиша:
Then the eleven disciples went away into Galilee, into a mountain where Jesus had appointed them. And when they saw him.
ефф и линк ак не ми вервиш

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„..А вечерта, во истиот ден, првиот од седмицата, кога вратата каде што беа учениците Негови собрани, беше затворена поради страв од Јудејците, дојде Исус, застана насреде и им рече: „Мир вам!„ (Јован, 20.19).

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
„..А вечерта, во истиот ден, првиот од седмицата, кога вратата каде што беа учениците Негови собрани, беше затворена поради страв од Јудејците, дојде Исус, застана насреде и им рече: „Мир вам!„ (Јован, 20.19).
Океј, супер шо напиша шо вика Јован...

На македонски незнам како е точно преводот али ваљда разбираш англиски

Еве шо вика Матеј...

Then the eleven disciples went away into Galilee, into a mountain where Jesus had appointed them. And when they saw him. (Matthew 28:16)

Тоа е проблемот, што Јован вика дека дошол во соба, а Матеј што дошол на планина...

Битно прашање, нели? Неможеш да земаш само она што тебе ти одговара секогаш... ајде, кажи, разреши ја дилемава...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За мене барем, нема дилема. Тековно ја листам книгата „Толкување на евангелието според Апостолот Марко„ од проф. Гроздановски, каде стои дека во денот кога Исус воскресна, сите негови ученици биле собрани во куќата од Апостолот Марко, каде Христос и им се јавил. Во моментов, не ми е познато разјаснувањето на таа привидна противречност, но сигурен сум дека постои објаснување и за тој случај. Штом стапам во контакт со за мене познатите свештеници, ќе се распрашам за точниот одговор.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Го очекувам (се надевам логичното) објаснување.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Б

Бат Елохим

Гостин
Незнам како може да се појави конфузија кај луѓе кои го живеат животот за да Му угодат на Бог и кои ги советуваат оние кои што сакаат да послушаат.

Знам дека има конфузија кај оние кои ја пишувале библијата, и не туку кружете и ти и Мики нон стоп. Дај кажете нешто за ова!
mislam deka promeni vo biblijata se javuvaat zatoa sto sekoj moze da plati i da ja prevede.. i ako isprevrti nekoj stih... ke si napravi svoja crkva i ke si mlati negovi pari :) ne znam dali pomegju originalot i old king james verzijata ima razliki ama sim citala deka taa e edinstvena biblija bez promeni, a so nejziniot prevod nataka pocnuvaat da se menuvaat stihovi.. normalno.. od preveduvacite.
eve edna strana kaj sto citav zosto nekoj crkva ne koristi druga Biblija osven old king james verzijata..
http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html

najvazniot stih sto e smenet od Biblijata, ako moze da se kaze taka... e i stihot kade sto se potvrduva trojstvoto vo 1 jovan 5:7: I trojca se onie sto svedocat na neboto, Tatkoto, Sinot i svetiot Duh, i trojcata se edno....i mnogu drugi dovolno za da ja prevrtat vistinata...(ako si vernik) a ako ne si, dovolno za da stvorat konfuzija...

Атеист си тешко приемчиво ке ти биде .
Site prasanja zasluzuvaat odgovor, ako se postaveni iskreno... :) :smir:
i ako mislime deka gi znaeme odgovorite :) hihihihihih

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Ако не постои вера во бесмртноста на душата тогаш се е дозволено -Достоевски
Ако се е ништо и нема за што да се живее тогаш единствениот логичен заклучок е лудилото ,единствениот излез од овој самоуништувачки свет е лудилото. -цитат од ``Последниот вистински бунт`` најдобрата книга што некогаш ја имам прочитано.

Kajgana Shop

На врв Bottom