Quark
brr,brr...zbrc
- Член од
- 12 март 2008
- Мислења
- 3.489
- Поени од реакции
- 156
Eve go problemot, problemot koj sto sekogas se pojavuva vo vakvi diskusii i radi koj ja 15 pati se povtoruvav , da ne ja mesame religijata, zosto taa ne e uslov za da se veruva deka postoi Gospod ( ja taka si go narekuvam vie kako sakate narecete go ) , iako nekoj mi se potsmevase i velese deka redam biseri.-Секако дека има научници кои се теисти, односно припадници на некоја од светските религии. Тоа не значи дека веруваат во машкото ребро како далечен потомок на нивната жена.
Вербата во Бог не е синоним за верба во интелегентен дизајн.
Se dodeka za nekoj od nas pretstava i slika za Gospod e Gjorgji Kolozov vo beli pizami nema sansi da se razbirame.
Druze ti mi vikas da se prifati deka postoi Gospod ne e sinonim za toa da se prifati deka postoi inteligenten dizajn. Ne se slozuvam, zosto?
Ajde vaka da ti gi objasnam moite gledista so moj recnik nezavisno od toa sto naukata podrazbira pod nekoj koncept ili zbor.
Da prifatam deka postoi inteligeneten dizajn ( sto i go prifakam ) za mene znaci da prifatam deka postoi uslovno kazano red vo haosot, i se vo univerzumot e konstruirano besprekorno precizno i tocno. A sto stoi zad toj dizajn, koj go kroi toj dizajn? Toa za mene e Gospod, bez razlika na Negovata priroda, ja ednostavno go prifakam Nego kako edno inteligentno " bitie " koe sto e potpisano na dizajnot, koe sto ne se sozdava a sozdava se, koe sto e nadvor od ramkite na dimenzijata na naseto vreme i voopsto ne se zamaram okolu toa kako izgleda i sto e vsusnost.
Odlicno kazano, no baci sto ako postoi i "nesto" sto ne bi bilo ni ideja ni energija. Ako prifatime deka idejata i energijata se kategorii-koncepti-poimi koi sto naogaat svoe "pribeziste" vo nasata realnost, nasiot univerzum, nasata dimenzija, naseto vreme, toa "nesto" bi bilo nad se, vsusnost nadvor i nezavizno od se..... sekako tesko deka eksperimentalno ke go dokazas ova...Не не се согласувам, зошто? Па бидејќи идејата и енергијата (материјата) се неразделни и директно поврзани една со друга. Проблемот што се јавува е кое од кое ултимативно потекнува. Сега малку ќе ти го образложам ова попластично за да можеш подобро да ме разбереш. Имено еве најблиску до тоа што можеме да дојдеме дали прва е идејата или материјата е можноста за постоење на господ. Јас како човек кој се занимава со природни науки неможам да кажам дали идејата или енергијата е прва бидејќи за да можам тоа да го кажам мора да имам експериментален доказ, но исто така мојата струка ми овозможува да изберам која хипотеза да ја земам како почетна точка за моето истражување, бидејќи не знам дали знаеш ама некогаш во намерно се проверува дали тоа што хипотетички не би функционирало дали навистина не функционира. Затоа иако неможам да кажам што е прво со сигурност, јас тргнувам од хипотезата дека идејата потекнува од енергијата (материјата) . - ова беше за да ти е јасно на кој став сум јас и зошто. Е сега бидејќи уште не знаеме од каде потекнува енергијата (материјата) односно нејзините својства, се поставува можноста да господ е товрителот на енергијата (материјата). Хипотетички гледано оваа проблематика има две моќности, имено или тој господ е битие кое исто така се состои од енергија (материја) кој поседува одредени интелектуални и фичички можи кои му овозможуваат да создаде енергија и да и даде такви својства какви што денес ги познаваме, или пак дека е способен на енергијата која е неменлива и за него да и дава определини својства (поради својствата на енергијата се создава материја и се што е околу нас какои самите нас).
Другата можност е дека господ е идејно битие кое има моќ со својот интелект, преку само неговата идеја за постоење на енергија со овие својства кои ги познаваме истата и да ја створи.
Инаку факт е дека идејата може да потекнува од енергијата (материјата), доказ за ова сме самите ние бидејќи сме битиа изградени од енергија (материја) а создаваме идеи. Од друга страна пак сеуште не е експериментално докажано дек од идејата може да создаде енергија (материја) или во најмала рака да и даде на веќе постоечката енергија други својства.
А и кварк ако не е тајна може да ми кажеш колку години имаш.

p.s. baci 22 god.