Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
-Секако дека има научници кои се теисти, односно припадници на некоја од светските религии. Тоа не значи дека веруваат во машкото ребро како далечен потомок на нивната жена.

Вербата во Бог не е синоним за верба во интелегентен дизајн.
Eve go problemot, problemot koj sto sekogas se pojavuva vo vakvi diskusii i radi koj ja 15 pati se povtoruvav , da ne ja mesame religijata, zosto taa ne e uslov za da se veruva deka postoi Gospod ( ja taka si go narekuvam vie kako sakate narecete go ) , iako nekoj mi se potsmevase i velese deka redam biseri.
Se dodeka za nekoj od nas pretstava i slika za Gospod e Gjorgji Kolozov vo beli pizami nema sansi da se razbirame.
Druze ti mi vikas da se prifati deka postoi Gospod ne e sinonim za toa da se prifati deka postoi inteligenten dizajn. Ne se slozuvam, zosto?
Ajde vaka da ti gi objasnam moite gledista so moj recnik nezavisno od toa sto naukata podrazbira pod nekoj koncept ili zbor.
Da prifatam deka postoi inteligeneten dizajn ( sto i go prifakam ) za mene znaci da prifatam deka postoi uslovno kazano red vo haosot, i se vo univerzumot e konstruirano besprekorno precizno i tocno. A sto stoi zad toj dizajn, koj go kroi toj dizajn? Toa za mene e Gospod, bez razlika na Negovata priroda, ja ednostavno go prifakam Nego kako edno inteligentno " bitie " koe sto e potpisano na dizajnot, koe sto ne se sozdava a sozdava se, koe sto e nadvor od ramkite na dimenzijata na naseto vreme i voopsto ne se zamaram okolu toa kako izgleda i sto e vsusnost.

Не не се согласувам, зошто? Па бидејќи идејата и енергијата (материјата) се неразделни и директно поврзани една со друга. Проблемот што се јавува е кое од кое ултимативно потекнува. Сега малку ќе ти го образложам ова попластично за да можеш подобро да ме разбереш. Имено еве најблиску до тоа што можеме да дојдеме дали прва е идејата или материјата е можноста за постоење на господ. Јас како човек кој се занимава со природни науки неможам да кажам дали идејата или енергијата е прва бидејќи за да можам тоа да го кажам мора да имам експериментален доказ, но исто така мојата струка ми овозможува да изберам која хипотеза да ја земам како почетна точка за моето истражување, бидејќи не знам дали знаеш ама некогаш во намерно се проверува дали тоа што хипотетички не би функционирало дали навистина не функционира. Затоа иако неможам да кажам што е прво со сигурност, јас тргнувам од хипотезата дека идејата потекнува од енергијата (материјата) . - ова беше за да ти е јасно на кој став сум јас и зошто. Е сега бидејќи уште не знаеме од каде потекнува енергијата (материјата) односно нејзините својства, се поставува можноста да господ е товрителот на енергијата (материјата). Хипотетички гледано оваа проблематика има две моќности, имено или тој господ е битие кое исто така се состои од енергија (материја) кој поседува одредени интелектуални и фичички можи кои му овозможуваат да создаде енергија и да и даде такви својства какви што денес ги познаваме, или пак дека е способен на енергијата која е неменлива и за него да и дава определини својства (поради својствата на енергијата се создава материја и се што е околу нас какои самите нас).
Другата можност е дека господ е идејно битие кое има моќ со својот интелект, преку само неговата идеја за постоење на енергија со овие својства кои ги познаваме истата и да ја створи.

Инаку факт е дека идејата може да потекнува од енергијата (материјата), доказ за ова сме самите ние бидејќи сме битиа изградени од енергија (материја) а создаваме идеи. Од друга страна пак сеуште не е експериментално докажано дек од идејата може да создаде енергија (материја) или во најмала рака да и даде на веќе постоечката енергија други својства.

А и кварк ако не е тајна може да ми кажеш колку години имаш.
Odlicno kazano, no baci sto ako postoi i "nesto" sto ne bi bilo ni ideja ni energija. Ako prifatime deka idejata i energijata se kategorii-koncepti-poimi koi sto naogaat svoe "pribeziste" vo nasata realnost, nasiot univerzum, nasata dimenzija, naseto vreme, toa "nesto" bi bilo nad se, vsusnost nadvor i nezavizno od se..... sekako tesko deka eksperimentalno ke go dokazas ova... :)

p.s. baci 22 god. :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Odlicno kazano, no baci sto ako postoi i "nesto" sto ne bi bilo ni ideja ni energija. Ako prifatime deka idejata i energijata se kategorii-koncepti-poimi koi sto naogaat svoe "pribeziste" vo nasata realnost, nasiot univerzum, nasata dimenzija, naseto vreme, toa "nesto" bi bilo nad se, vsusnost nadvor i nezavizno od se..... sekako tesko deka eksperimentalno ke go dokazas ova... :)

p.s. baci 22 god. :)

Стрпи се па и ти, се во свое време, од кајзнаеш може со подеталноот проучување на енергијата и разбирање на простор-време континиумот ќе дознаеме дека постојат и други работи и нешто што досега не ни биле познати. До тогаш остануваме на енергијата.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Стрпи се па и ти, се во свое време, од кајзнаеш може со подеталноот проучување на енергијата и разбирање на простор-време континиумот ќе дознаеме дека постојат и други работи и нешто што досега не ни биле познати. До тогаш остануваме на енергијата.
E pa ok togas cim taka vikas, a ja na taa energija i dodavam intelegencija i si go narekuvam Gospod, moze? :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
E pa ok togas cim taka vikas, a ja na taa energija i dodavam intelegencija i si go narekuvam Gospod, moze? :)
Како неможе, и ти самиот си висококонцентрирана енергија која покажува одредено ниво на интелегенција.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Како неможе, и ти самиот си висококонцентрирана енергија која покажува одредено ниво на интелегенција.
Ok togas da go redefiniram Gospod, beskonecno visokokoncentrirana energija so beskonecno visoko nivo na intelegencija...

C

Cool Hand Luke

Гостин
Ok togas da go redefiniram Gospod, beskonecno visokokoncentrirana energija so beskonecno visoko nivo na intelegencija...
Прашање е само дали е свесен за себеси. Ако не е, не значи дека е инфериорен во однос на нас, а можно е да е непоимливо свесен за нас, како што сме ние во однос на животните.

И тоа како постои, уште поневеројатно би ми било кога не би постоел. Лично. Друга работа е што немам верба во него. Можеби премногу очекувам од него, како во една прикаска, он да ми ја врзе камилата. :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од Бога се очекува милост, пред се. Но, Христос вели: „..најпрво барајте го Царството Небесно а се друго ќе ви се придодаде и преумножи...„ така да грижата Божја е малку поширока и не се сведува сам на спасение туку и на помош Божја и во световново живеење.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Тогаш тој не би можеш да има дефинирани граници и да се одвои од ништо друго што претставува како посебен енергетски односно интелектуален ентитет, со други зборови ако така го дефинираш тоа би значело дека ние сме дел од господ или подобро кажано го сочинуваме него. Но пак овој начин на нефиниција пак многу се приближува до можноста дека енергијата одсекогаш постоела исто како простор време континиумот, кои само се во еден бесконечен циклус на ширење и колабирање, Разликата е во тоа што кај оваа можност истото не покажува една единствена интелегенција и затоа процесите се одвиваат чисто пора својствата на енергијата.
Ама како што гледаш тука веќе се удира на границите на познатото, и постои можност да има друго после енергијата и континиумот простор време, нешто каде што физичките законитости се тотално различни. Ноормално откривањето на такво нешто би одговорило многу прашања, ама на жалост не иде се така глатко и брзо, па останува да видиме, и да опстанеме како поплација за да го откриеме тоа евентуално нешто.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Тогаш тој не би можеш да има дефинирани граници и да се одвои од ништо друго што претставува како посебен енергетски односно интелектуален ентитет, со други зборови ако така го дефинираш тоа би значело дека ние сме дел од господ или подобро кажано го сочинуваме него. Но пак овој начин на нефиниција пак многу се приближува до можноста дека енергијата одсекогаш постоела исто како простор време континиумот, кои само се во еден бесконечен циклус на ширење и колабирање, Разликата е во тоа што кај оваа можност истото не покажува една единствена интелегенција и затоа процесите се одвиваат чисто пора својствата на енергијата.
Ама како што гледаш тука веќе се удира на границите на познатото, и постои можност да има друго после енергијата и континиумот простор време, нешто каде што физичките законитости се тотално различни. Ноормално откривањето на такво нешто би одговорило многу прашања, ама на жалост не иде се така глатко и брзо, па останува да видиме, и да опстанеме како поплација за да го откриеме тоа евентуално нешто.
Jas licno smetam ( samo smetam zosto toa mi e pologicno, ne velam deka toa e dokazano, ) deka "Toj" e nesto razlicno i od energija i od ideja , barem vo vakva forma i pretstava kakva sto imame nie za idejata i energijata ( iako seuste celosno ja nemame sfateno energijata ). No sekako postoi moznost da e i "inteligentna" energija so nepoznata priroda, vid na energija koja za nas e nepoznata, beskonecno visokokoncentrirana takva edna energija, za koja sto ne znaeme sto bi se slucuvalo vo edni takvi uslovi ( licno veruvam deka tesko i deka nekogas ke doznaeme ), i dali nie toa stanje bi mozele da go sfatime sa nasite zakoni i nasata veke izgradena logika...
Okolu boldiranoto. Samo edna mala digresija vo vid na prasanje : Baci dali prirodnite broevi se beskonecni? :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Прашање е само дали е свесен за себеси. Ако не е, не значи дека е инфериорен во однос на нас, а можно е да е непоимливо свесен за нас, како што сме ние во однос на животните.
Mnogu dobro zabelezano. Jas mislam deka e svesen za sebesi, zosto samo na toj nacin bi bilo logicno moeto veruvanje vo negovoto postoenje, i vo negovata beskonecna intelegencija i mok, ako ne bese taka "Toj" voopsto ne ke bese razlicen od da receme materijata ili energijata, znaci ke mozevme da kazeme deka samata energija e Gospod.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Okolu boldiranoto. Samo edna mala digresija vo vid na prasanje : Baci dali prirodnite broevi se beskonecni? :)
Да множеството на природни броеви е бесконечно.
И веќе кога спомна природно, следствено на нашава дискусија, во случај да постои господ тогаш и тој би бил природен бидејќи нема нешто надприродно има само разбрана и неразбрана природа односно природни процеси.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Да множеството на природни броеви е бесконечно.
И веќе кога спомна природно, следствено на нашава дискусија, во случај да постои господ тогаш и тој би бил природен бидејќи нема нешто надприродно има само разбрана и неразбрана природа односно природни процеси.
Ok, mnozestvoto na prirodnite broevi go spomnav samo kako digresija za nasata diskusija, kolku da se sfati deka iako nesto e beskonecno moze da ima i nadvor od nea nesto. Ne moras da ja prisvojuvas pridavkata i da ja vmetnes pred predmetot na nasata diskusija.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ok, mnozestvoto na prirodnite broevi go spomnav samo kako digresija za nasata diskusija, kolku da se sfati deka iako nesto e beskonecno moze da ima i nadvor od nea nesto. Ne moras da ja prisvojuvas pridavkata i da ja vmetnes pred predmetot na nasata diskusija.
Па да де, јасно е тоа дека покрај нешто бесконечно може да има нешто друго паралелно бесконечно или пак дека тоа бесконечно што го познаваме е подмножество на други бесконечно множество. Како што природните броеви (бесконечно множество) е подмножество на реалните броеви (бесконечно множество).
Со други зборови еве да речеме дека енергијата е бесконечна, тоа не значи дека таа истата не е дел од исто така нешто бесконечно. Како и да е не е лесно да се совлада и разбере одликата бесконечно. Имај на ум дека некои неможејќи да ја прифатат можноста за бесконечност на нештата, веруваат дека постои господ кој е почеток и крај на нештата.
За придавката природно, јас малку поинаку си ја дефинирам таа придавка така да немој да се збуниш и погрешно да го интерпретираш тоа што во претходниот пост го пуштив.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Па да де, јасно е тоа дека покрај нешто бесконечно може да има нешто друго паралелно бесконечно или пак дека тоа бесконечно што го познаваме е подмножество на други бесконечно множество. Како што природните броеви (бесконечно множество) е подмножество на реалните броеви (бесконечно множество).
Со други зборови еве да речеме дека енергијата е бесконечна, тоа не значи дека таа истата не е дел од исто така нешто бесконечно. Како и да е не е лесно да се совлада и разбере одликата бесконечно. Имај на ум дека некои неможејќи да ја прифатат можноста за бесконечност на нештата, веруваат дека постои господ кој е почеток и крај на нештата.
За придавката природно, јас малку поинаку си ја дефинирам таа придавка така да немој да се збуниш и погрешно да го интерпретираш тоа што во претходниот пост го пуштив.
Da de, bas poradi toa ne mislis li deka ako go definirame Gospod kako beskonecno visok koncentrat na nekoj vid energija toa ne mora da znaci deka "toj" ne moze da se pretstavi kako poseben ergetsko-intelegenten entitet i deka ne mora da znaci deka i nie sme del od nego ili go socinuvame nego.
Jas veruvam vo postoenjeto na Gospod od sosema drugi pricini, ne bidejki ne mozam da ja prifatam moznosta za beskonecnost, zosto so samoto prifakanje na Gospod jas ja prifakam beskonecnosta, koga vikam deka toj ima beskonecna mok i inteligencija.

Kajgana Shop

На врв Bottom