Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Види го ти Христијанството колку било погрешно.
Врти сучи, ти па водата на своја воденица си ја тераш.
Ај сеа, откако "ја разоткри најпогрешната религија", предложи им ја најбољата, што не го гледа господ во никоја форма и што ни дава 77 девици откако ќе рокнеме миљон невини луѓе у воздух!
Znaev deka ke bidam pogresno razbran, ama.....
Iako ne i e mestoto vo ovaa tema, sepak ke kazam kako sto i sum kazal na nekolku navrati vo drugi temi, go prifakam Hristijanstvoto kako Bozja religija ( bez razlika na moeto ubeduvanje deka denesnoto Hristijanstvo e modificirana verzija na originalnoto) i Isus kako Bozji pratenik ( prorok ) , ama nikogas nema da prifatam deka Isus e Gospod. I nemam voopsto namera sega da sporam i predlagam koja religija e najdobra, kako sto i prethodno kazav toa e licen izbor, a i temata ne e za toa.

Функцијата на мојот пост не беше да ги поистоветам вистинските толкувачи на Исламот со малоумните, туку да го подсетам господинот Кварк дека нема да успее "да ја протне на мала врата" својата религија како еманципирана и демек теолошки совршена (на атеисти, lol), преку плукање по Христијанството.
Nemam voopsto namera da ja protnam niza mala vrata mojata religija kako najemancipirana preku plukanje po Hristijantsvoto, Hristijanstvoto isto taka e moja religija a i Isus moj prorok, toa e dolznost koja sto proizleguva od toa sto se deklariram kako musliman ( vernik ) i sledbenik na Islamot.
Sepak uste ednas ke napomenam, ne e temata za toa , i daj da ne ja upropastime.

maca_

untouchable
Член од
23 октомври 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
jas si veruvam samo vo to so go gledam,a gospod ili neso slicno nemam videno,taka da ....

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
E pa ajde cim taka da napisam citati od niv.
Лесно е да googlas на религиозни сајтови и да правиш copy-paste работи без навистина да знаеш што е кажано.
Linde и Penrose ги цитираш вон контекст. Davies ти го потврдив. Planck до пола. Чим Ross, Denton и Hoyle почнале со креационизам/интелегентени дизајн, не се занимаваат со наука. Самото тоа што цитираш креационисти е погрешно. Greenstein го googlav и тој е креационист. Penzias исто го googlav, за него сеуште немам став.

Нема везе... го модифицирав мојот коментар во „ниеден асален научник“ за да јас не бидам сватен вон контекст :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Лесно е да googlas на религиозни сајтови и да правиш copy-paste работи без навистина да знаеш што е кажано.
Linde и Penrose ги цитираш вон контекст. Davies ти го потврдив. Planck до пола. Чим Ross, Denton и Hoyle почнале со креационизам/интелегентени дизајн, не се занимаваат со наука. Самото тоа што цитираш креационисти е погрешно. Greenstein го googlav и тој е креационист. Penzias исто го googlav, за него сеуште немам став.

Нема везе... го модифицирав мојот коментар во „ниеден асален научник“ за да јас не бидам сватен вон контекст :)
Eeee u redu togas :), sekako deka ne mi bese namerata da tvrdam deka ne postoi naucnik koj go otfrla inteligentnoto sozdavanje na unirezumot, tuku deka dosta eminentni naucnici se pobornici na taa ideja. Bez razlika na kraj se razbravme :)
No ne mi e jasno zosto tvrdis deka go citiram von kontekst Penrose?

C

Cool Hand Luke

Гостин
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.
Да речеме дека имаш домашен миленик кученце, те гледа, те слуша, те сака, се радува, но дали ЗНАЕ дека ти постоиш? Тешко да знае, поради умствениот капацитет. И ти затоа веруваш дека не постоиш? :)
Чисто и јас да се јавам тука. :smir: Позз

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Eeee u redu togas :), sekako deka ne mi bese namerata da tvrdam deka ne postoi naucnik koj go otfrla inteligentnoto sozdavanje na unirezumot, tuku deka dosta eminentni naucnici se pobornici na taa ideja. Bez razlika na kraj se razbravme :)
No ne mi e jasno zosto tvrdis deka go citiram von kontekst Penrose?
Како можност сеуште постои и никогаш никој прав научник нема да отфрли нешто што не е докажано 100%. Но мора да имаш на ум дека истите тие научници не го ни докажуваат постоењето на интелегентен дизајн, само верувам дека за некој што не се бави со наука малку тешко е да се свари како може ниту да се отфрла а ниту да се потврдува нешто.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Како можност сеуште постои и никогаш никој прав научник нема да отфрли нешто што не е докажано 100%. Но мора да имаш на ум дека истите тие научници не го ни докажуваат постоењето на интелегентен дизајн, само верувам дека за некој што не се бави со наука малку тешко е да се свари како може ниту да се отфрла а ниту да се потврдува нешто.
Ajde be, stvarno? Vikas deka tesko mozam da svaram a?
Ama daj ziti mene kazi kaj toa ja rekov deka nekoj naucnik DOKAZAL nesto , vo vrska so temava koja ja diskutirame. Se sto rekov bese, nivni tvrdenja i mislenja ( napisav i citati okolu tie mislenja ), dokaz nikako. E sega kolku se relevantni mislenjata na odredeni naucnici e druga stvar...

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ama daj ziti mene kazi kaj toa ja rekov deka nekoj naucnik DOKAZAL nesto , vo vrska so temava koja ja diskutirame. Se sto rekov bese, nivni tvrdenja i mislenja ( napisav i citati okolu tie mislenja ), dokaz nikako. E sega kolku se relevantni mislenjata na odredeni naucnici e druga stvar...
На човек што чиј систем на вредности е заоснован преку верата, не можеш да му докажеш дека тоа во што верува не постои. Самата вера не е заснована на докази, туку едноставно на верба.

Верата може само да се изгуби. Не може да се побие.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
На човек што чиј систем на вредности е заоснован преку верата, не можеш да му докажеш дека тоа во што верува не постои. Самата вера не е заснована на докази, туку едноставно на верба.

Imas pravo, samo sto pak ke povtoram, vo temava ne se zboruva za religioznosta i verbata na nekoj covek, tuku za postoenjeto ili nepostoenjeto na Gospod. Gospod ili postoi ili ne postoi, edno ke da, bez razlika koj vo sto kako veruva, i na sto e zasnovan negoviot sistem na vrednosti. Ne mora da si religiozen za da mislis deka postoi Gospod.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Imas pravo, samo sto pak ke povtoram, vo temava ne se zboruva za religioznosta i verbata na nekoj covek, tuku za postoenjeto ili nepostoenjeto na Gospod. Gospod ili postoi ili ne postoi, edno ke da, bez razlika koj vo sto kako veruva, i na sto e zasnovan negoviot sistem na vrednosti. Ne mora da si religiozen za da mislis deka postoi Gospod.
И немора да веруваш во господ за да ги делиш истите односно сличните вредности како тој што верува во господ.

Точно затоа што никаде не рече дека докажал е зошто јас го напишав постот бидејќи секогаш мора да се каже и другата страна за да се добие објективната слика за тоа што го кажуваш.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
И немора да веруваш во господ за да ги делиш истите односно сличните вредности како тој што верува во господ.
Se slozuvam

Точно затоа што никаде не рече дека докажал е зошто јас го напишав постот бидејќи секогаш мора да се каже и другата страна за да се добие објективната слика за тоа што го кажуваш.
Tocno, no zatoa ti si tuka, ili pa nekoj drug, da ja pokaze i drugata strana od eventualnata vistina, nikoj toa ne ti go zabranuva. Jas sum pobornik i podrzuvac na tezata deka Gospod postoi ( od prosta pricina sto toa mi e pologicno , batali i religija i se, iako priznavam deka isto taka sum i religiozen ), i se obiduvam da ja branam taa teza. Nisto cudno, nisto nelegitimno.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

:bravo:

Разбира се...
Така, Вие кои верувате,одржувајте ја верата, оти и таа е склона кон падови. Светиот Дух ја дели својата благодат кон верните, но повремено се повлекува и со тоа ја испитува нашата вера.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Imalo interesen narod na ovoj forumov. Ako za verata vo koja veruvame i spored koja ziveeme ako nema dokazi, togas nisto ne sme napravile, mislam samo svrti se oklou tebe i vidi kolku sozdanija, sami postanale od nisto ili majkata priroda gi sozdala :pos2: . Probajte da razgovarate so nekoj covek od Crkva pas da vidite kako dejstvuva blagodata Bozja, vrz site luge samo koi saka da ja prifati i da potvrdi deka postoi.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ako za verata vo koja veruvame i spored koja ziveeme ako nema dokazi, togas nisto ne sme napravile, mislam samo svrti se oklou tebe i vidi kolku sozdanija, sami postanale od nisto ili majkata priroda gi sozdala :pos2: .
-Доказ не е чувството на Господ/Исус/Алах итн. во душата.
-Доказ не е збирка на раскази, пардон божествени вдаховненија, кои се безброј пати препишувани и селективно ставени во книга наречена Библија.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ako za verata vo koja veruvame i spored koja ziveeme ako nema dokazi, togas nisto ne sme napravile
И одново необјасниви реченици.Ко да читаш хиероглифи.
Или па воа е нова стратегија:Пишуј неразбирливо,за никој да неможе да разбере и да реплицира на тоа:pos2:.
mislam samo svrti se oklou tebe i vidi kolku sozdanija, sami postanale od nisto ili majkata priroda gi sozdala :pos2:
Па,коа ќе се завртам околу себе,гледам претежно работи кои ги создал човекот,али добро,живеам у центар.Како и да е,кога излегувам надвор од град,гледам работи создадени од природата.
Ај објасни кај да барам работи создадени од Господ?
Probajte da razgovarate so nekoj covek od Crkva pas da vidite kako dejstvuva blagodata Bozja,
Да,свештените лица(оние вистинските),делуваат многу позитивно.Имаат убава аура.
Но исто и некои од моите другари,или рандом луѓе кои сум ги сретнал(повеќето атеисти),ја поседуваат истата енергија и имаат способност да ти дадат мир низ разговор.Значи,човечка особина,ништо повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom