Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.622
Поени од реакции
31.470
[B]АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА Е НАЈСТАРАТА ВЕРА НА СВЕТОТ[/B][IMG]

napishano od ateist na 12 juni 2010

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
e vnuchko vaka stojat rabotite ., od mnogu chitanje ochite ti otekle pa ochigledno deka si propushtil deka ., budizmot ., osho., lao ce ., ne mi se nepoznati tuku bash naprotiv., a kolku mi se poznati rabotite samo jas znam bidejki vi serviram tolkun kolku shto zasluzhuvate da bidete udostoeni so dozirani postovi., ako neznaesh shto znachi da se bide polnokrven hristijanin togash ni ti samiot ne znaesh ni shto si ni koj si., tuku bilka koja vegetira i opstojuva samo kako obezlicheno sushtestvo., svedeno samo na chista negacija na se okolu sebe pa vo kontinuitet i na smisebe., ako si zabelezhal celo vreme izbegnuvam nekoi zborovi shto ne mi se svojstveni ., no sega........pa zar ne osekash deka celo vreme se vrtite vo krug obiduvajki se da si ja dofatite opashkata., i malku da ja koregiram---------------., ateistot gubi samo edna rabota no mnogu vredna., so tek na vreme ke se setish na ovie zborovi., barem ako bidesh poshten sprema samiot sebe., a za toa deka jas sum nashol da kazhuvam shto e ateizam veruvaj vnuchko imam mnogu poveke od tebe da kazhuvam shto e shto.,...i aj veke pochni vreme ed da ja upotrebish zvechkata.....pozdrav:coffee:
Е синко синко, кога го губиш тлото под земја тогаш си и безобразен. Барем да изразеше почит кон годините што ги имам. Но шо ке прајш, таква е младинава денес. Не секого ословувам синко, само оние кои ги чуствувам дека се благонадежни и за кои има надеж, Но сум ја згрешил проценката. За тебе синко, тешко дека има надеж.

Секакви христијани сум чул дека има, православни, католици, протестанти (од илјадници типови и подтипоци) ама за овие „polnokrvni hristijani“ првпат слушам. Веројатно некоја најнова секта сте.

Тоа што си прочитал некое книгиче од Ошо, не те прави ни помалку верник, ни повеќе начитан, ни помудар. Едноставно си тоа што си, самото твое име кажува. Додека не почнеш да го користиш она што природата и еволуцијата ти го дала, самостојно без позајмени фрази и погрешни црковни дефиниции за она што е надвор од црквата (која и да е, па макар и твојата полнокрвна христијанскја црква), се дотогаш не си она, за што имаш генетски предиспозиции. Си многу подолу на скалата.

Веруваш во прикаски кои ти ги раскажале твоите родители, твоите дедовци баби, и така ти е тебе најлесно, нема потреба да истражуваш, да побараш решенија да размениш идеи. А впрочем и чуму ти е тоа. За да бидеш верник, сето тоа ти е непотребно.

Еден убав ден да, ќе се сетам на твоите зборови, но верувај и ти ќе се сетиш, ќе си поставиш многу прашања, дали сето тоа во кое некогаш си верувал, не било изгубено време. Кога ќе научиш што е Атеист и зошто не верува во твоите имагинарни пријателчиња, дојди повели ќе дискутираме за Атеизам, дотогаш е беспредметно со тебе да се расправа за теми кои што воопшто не ти се познати.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА Е НАЈСТАРАТА ВЕРА НА СВЕТОТ

napishano od ateist na 12 juni 2010
Вера е силно верување во Бог или во доктрините на некоја религија, базирано на спиритуални наговестувања, наместо на доказ. Имаш и дефиниции. Да не се заебаваме сеа.

Оттука, тврдењето погоре е бесмислено (без оглед дали е буквално или фигуративно), поради тоа што атеизмот не е систем на верувања, не е организирана религија, нема ритуали, нема догми, традиции, песни и трансвеститска гардероба. Атеизмот е тврдење. Тоа е состојба на свест.

Вера ти е потребна за нешто што нема објаснување, за нешто што не постојат докази. Тврдење никако не може да биде Вера.

Ако сакаш да научиш, па во иднина да не постираш вакви утки, бујрум на линков.[/IMG][/quote][/quote]
--- надополнето: Sep 6, 2011 12:24 PM ---
А ова со синот и со колењето, не ти се прочитува или ти е срам да одговориш? ...мислам, вака, како полнокрвен христијанин, нели?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА Е НАЈСТАРАТА ВЕРА НА СВЕТОТ

napishano od ateist na 12 juni 2010[/IMG]
Веројатно ти како Полнокрвен Христијанин, претпоставувам македонец правиш разлика помеѓу Ateist и Атеист, тоа се 2 различни имиња.
А камо и да си го прочитал што пишува во тој пост што си го посочил

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Помалку причини да бидеш атеист...

Одлично Антоние. Ова ти се вика на прилепски „сам си го кладе“ или во фудалски жаргон, автогол.

Само потврда какви гнасни верници има и причина дури и ти да престанеш да си верник.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Помалку причини да бидеш атеист...

Не знам дал си се збунил или не си разбрал...

Ова се постови од радикални малоумни верници (амерички протестанти, most probably) против атеистите во САД (јака им душа на последниве со вакви сограѓани).

Ова е, според мене, причина да не бидеш кретен-верник.

Тоа ли мислеше?

А

Антоние

Гостин
Одлично Антоние. Ова ти се вика на прилепски „сам си го кладе“ или во фудалски жаргон, автогол.

Само потврда какви гнасни верници има и причина дури и ти да престанеш да си верник.
Не ми е поентата да го свртам муабетот на мене, али ако толку те интересираат моите религиски ставови, овие два мои поста се доволни:

http://forum.kajgana.com/threads/Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои.3406/page-67#post-665344

http://forum.kajgana.com/threads/Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои.3406/page-120#post-666147

поздрав

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво одиш во екстреми, намерно или не твое си е.
Второ ако има шанса тогаш некој ти ја дал. ;)
Трето ако е единствена тури и пепел одма потроши ја....
Рипни во Вардар, или измисли си нешто покреативно :)
Не постои, и не може да постои смисла во еден живот.
Крај на сите приказни околу животот и неговата смисла.
Може да се лажеш и милијарда години, ама пак ќе дојдеш до мојава констатација биди сигурен.
За тоа како, и што да се направи е друга тема, ама прво да се расчисти околу ова треба.
Конечно го препознав твојот карактер:
;)

А

Антоние

Гостин
Не знам дал си се збунил или не си разбрал...

Ова се постови од радикални малоумни верници (амерички протестанти, most probably) против атеистите во САД (јака им душа на последниве со вакви сограѓани).

Ова е, според мене, причина да не бидеш кретен-верник.

Тоа ли мислеше?
that awkward moment when you're being ironic and nobody gets it.

:(

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ми е поентата да го свртам муабетот на мене, али ако толку те интересираат моите религиски ставови, овие два мои поста се доволни:

http://forum.kajgana.com/threads/Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои.3406/page-67#post-665344

http://forum.kajgana.com/threads/Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои.3406/page-120#post-666147

поздрав
Сори друже ама ако имаше друга поента во сликава, требаше да кажеш, вака изгледа ко верник да дал аргументи (тоа единствено им останува како аргумент), :D

П:С: Сега јасно, извини друже, поздрав

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
that awkward moment when you're being ironic and nobody gets it.

:(
Ех, џеби га, другарче... За успешна иронија ваљда треба некоја поконзистентна и поконкретна активност на темиве... Искрено, јас ова го сфатив како „Ех, ал сум се истрчал без да прочитам внимателно’... а тоа било сарказам... Ето ти сеа...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не е точно. Атеизмот не е тврдење кое бара научен доказ. Атеизмот не се обидува да даде одговор на прашањето „Зошто сме тука“ или „Кој не ставил тука“.

Атеизмот единствено ги порекнува антропоморфните човекови фантазии именувани како Бог или божество. За таквите фантазии не постои рационална основа во овој рационален универзум во кој живееме.

Не е точно ниту дека науката не тврди невозможност. Невозможно е да ти се падне 6-ка, ако вртиш петка-глава. Невозможно е човек кој е мртов три дена да оживее (ткивата веќе се распаѓаат). Невозможно е од кутија во која има црни и бели топчиња да извлечеш црвено.

И уште нешто што опако си го утнал во својот пост: Сите закони не може да бидат заменети со нови. Ова е сопка на која паѓаат повеќето верници (не дека тврдам дека си еден од нив). Законите на универзумот, гравитација, планетарни движења, термодинамика, Њутн, Бојл, Џул... се непроменливи. Тие го дефинираат универзумот каков што е.

Религиите, во своето непознавање на универзумот, инфантилно тврдат дека само во одредени инстанци овие закони престануваат да важат, за потоа повторно да се воспостават. Никој не е директен сведок за ова, а сите веруваат дека е тоа можно.

Не е можно.
--- надополнето: Sep 6, 2011 12:02 PM ---

Нешто што можеби не си го помислила до сега.

1. Ако си атеист, тоа не значи дека не си спиритуална. Не значи дека не се прашуваш што е сето ова, зошто е и како да го направиш најдобро што можеш.

2. Ако си атеист единствено ги порекнуваш од човекот креираните претстави (Богови и божества со човечки карактеристики) за таа „виша сила“ на која, еве, не можеш да и' го фатиш крајот.

Јас сум атеист и подеднакво ме возбудувааат и откачуваат менталните и спиритуални лавиринти на човековиот ум и свест... ама тоа не значи дека морам да ги именувам како Кришна, Јахве или Шива, па да им се клањам, плашам или да ги дарувам.
Па така луѓе просветлете ме. Можеби сум нешто за што и самата не сум свесна. Затоа се извинив на Атеистите, кога реков дека не знам што точно е тоа. (За мене Атеист претставуваше некој што не верува во Бог и за него постои само тоа што може да го види со свои очи).

Kajgana Shop

На врв Bottom