Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
едноставно не вреди...

Со погоре изнесениот „доказ„, само го потврдуваш она кое го велам повеќе пати: најсилниот атеистички „доказ„ против Божјото постоење е напишаната/кажаната негација за Божјото непостоење!

--- надополнето ---

Н
Мики, комплетно ја промашуваш дискусијата. Полека ама сигурно се претвораш во јавна заебанција на овој форум, и на тој начин и правиш мечкина услуга на верата...
Еве Ти една задача за „по дома„ па напни го тоа јааакиот (И-КУ де...) и размислувај за:

1. Совеста
2. Разумноста.
3. Разликувањето добро од зло.
4. Смислата и целта од нашето битисување на Земјава.

Имам уште докази за Божјото постоење, но тие докази се во доменот на духовноста, ама како гледам, не си способен да дискутираш на духовни теми ни кога би отфантазирал за духовните нешта, така да тие докази ќе Ти бидат несватливи а уште помалку прифатливи, наспроти Твојот јаааак (И-Ку де..).

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Во ред, погоре напишаново ќе го сметам за Твој одговор на мое прашање.

Еве уште едно: дали 2+2 се:
1. =3.
2. =4
3. =5

Кој е Твојот одговор? Дали и овде вистината е „релативна„ и „милионска„?
Aјдеееее......сега математика унесе у шемава? Што не ме праша дали 1+1+1=3 или 1?

Те молам Мики, тоа беше беден пример. Математика е статична. Вистината е релативна.

И да, има милиони „вистини“ и сите водат до исто место. До врвот на планината нема да те однесе само една патека. Имаш избор по која сакаш да одиш.

е, за ова е интересно да се види што се знаеме и можеме да перцепираме. Го споредувам со неперцептивните димензии или со сознанието на кромањонецот за атомот, молекулот и ткивото. Можеби сме и ние дел од некој поголем молекул (ова го размислував као средношколец :).
Да, да....се е до перцепцијата....мозокот ќе ти дозволи да видиш и перцепираш само она со кое си запознаен и за кое има a kind of blueprint. We have to re-program our mind.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Со погоре изнесениот „доказ„, само го потврдуваш она кое го велам повеќе пати: најсилниот атеистички „доказ„ против Божјото постоење е напишаната/кажаната негација за Божјото непостоење!

--- надополнето ---

Еве Ти една задача за „по дома„ па напни го тоа јааакиот (И-КУ де...) и размислувај за:

1. Совеста
2. Разумноста.
3. Разликувањето добро од зло.
4. Смислата и целта од нашето битисување на Земјава.

Имам уште докази за Божјото постоење, но тие докази се во доменот на духовноста, ама како гледам, не си способен да дискутираш на духовни теми ни кога би отфантазирал за духовните нешта, така да тие докази ќе Ти бидат несватливи а уште помалку прифатливи, наспроти Твојот јаааак (И-Ку де..).
1. Совест е поврзано со 3. Разликување на добро и зло, па заедно ќе одговарам. Не постои совест, добро и зло во апслутна форма. Тие се секогаш дефинирани во рамките на општествената група, па дури и во рамките на јазичките игри. Како такви, не се дури ни појдовна точка, а камо ли доказ за постоењето на Бог.
2. Разум. Кој знае што ти мислиш под овој поим, но ако се однесува на моќта за логичко заклучување, тоа ни е очигледно стекнато низ историјата. Нашата логика е предметна логика, се базира на А=А и А не е еднакво на Б. Како таква, е чисто светоовна работа.
4. Смислата, бла бла бла. Кој ти вели дека постоењето мора да има смисла? Затоа што ние сакаме да има смисла? Многу и е гајле на природата за нашата потреба за смисла...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Aјдеееее......сега математика унесе у шемава?
Чисто за да Ти посочам дека во целава Вселена, НЕМА МЕСТО за 1024 паралелни вистини, туку само за една. Така, 2+2=4 е единствен точен резултат, аналогно на Црквата Христова која е „...една, Света, соборна и Апостолска...„ затоа што Христос Е Еден, а не двајца, тројца или две илјади и триста осумдесет Христоси. Така, христијани се само оние кои се дел од Црквата Христова а не сите оние поединци, кои од извесна причина а за статистички потреби, се изјасниле за христијани.

Ти текнува?

--- надополнето ---

Вистината е релативна.
Ако висината, како велиш, е релативна, тогаш поимот „вистина„ промени го во „вистини„-така ќе „звучи„ поубедиво.

--- надополнето ---

Не постои совест, добро и зло во апслутна форма. ..
Воа ка DBack да го напишал, но пак се сведува на негирањето како најсилен „доказ„...(ха-ха-ха!).

Ај продолжи, па на крајот ќе Ти преостане да дадеш „логичко„ побивање на самиот себе и да кажеш дека и Ти не постоиш, како што не постои ниту совеста, ниту Бог (Ха-ха-ха!).

--- надополнето ---

4. Смислата, бла бла бла. Кој ти вели дека постоењето мора да има смисла?

Заратустра бе, генијалецу форумџиски со IQ>100,

а дали Ти постоиш? (ха-ха-ха!).

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Чисто за да Ти посочам дека во целава Вселена, НЕМА МЕСТО за 1024 паралелни вистини, туку само за една. Така, 2+2=4 е единствен точен резултат, аналогно на Црквата Христова која е „...една, Света, соборна и Апостолска...„ затоа што Христос Е Еден, а не двајца, тројца или две илјади и триста осумдесет Христоси. Така, христијани се само оние кои се дел од Црквата Христова а не сите оние поединци, кои од извесна причина а за статистички потреби, се изјасниле за христијани.

Ти текнува?
Ако на твојот дух мѕ треба ова уверение за да опстои во овој живот - така треба да биде. За тебе. Терај ја својата вера и не убедувај други дека таа е едина. Секој е различен и си зима свој пат. За секого она што му се дешава и во кое верува или не верува е она што му е потребно.

И Мики, ради вакви луѓе како тебе црквата губи верници. Не знаете да привлечете верници со фино, него со заплашувања. Променете си ја тактиката. Доста со арогнатноста за која ги осудуваш и атеистите.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Заратустра бе, генијалецу форумџиски со IQ>100,

а дали Ти постоиш? (ха-ха-ха!).
Со овој генијален коментар, кој напросто шокира со својата духовитост, штотуку го изгуби статусот на некој со кој било кој разумен член на овој форум би сакал да разговара. Ти кажав еднаш, дискусијата со тебе е корисна колку обидот да се врати пастата за заби назад во тубата...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И Мики, ради вакви луѓе како тебе црквата губи верници.

Црквата не губи верници: да се биде или да не се биде дел од Црквата, тоа е ствар на личен избор.

--- надополнето ---

Не знаете да привлечете верници со фино, него со заплашувања. .
Црквата не привлекува верници со „фино„ ласкање или делење Библии (бесплатно, нормално...). Мене лично, никој во и од Црквата, не ме заплашува, иако сум дел од Црквата веќе 10 г.

--- надополнето ---

Ти кажав еднаш, дискусијата со тебе е корисна колку обидот да се врати пастата за заби назад во тубата...
Заратустра,

еве Ти „една„ од Мене: јас велам дека Ти НЕ ПОСТОИШ! Читај го овој мој јак „доказ„ за Твоето непостоење и размишљај, може ќе Ти текне нешто попладнево, оти денес е убав ден...

Пријатно попладне.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Заратустра,

еве Ти „една„ од Мене: јас велам дека Ти НЕ ПОСТОИШ! Читај го овој мој јак „доказ„ за Твоето непостоење и размишљај, може ќе Ти текне нешто попладнево, оти денес е убав ден...

Пријатно попладне.
Ти, за жал, постоиш...

:toe:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Црквата не губи верници: да се биде или да не се биде дел од Црквата, тоа е ствар на личен избор.

--- надополнето ---

Црквата не привлекува верници со „фино„ ласкање или делење Библии (бесплатно, нормално...). Мене лично, никој во и од Црквата, не ме заплашува, иако сум дел од Црквата веќе 10 г.

--- надополнето ---

Заратустра,

Пријатно попладне.
Идеологијата заплашува Мики, идеологијата - ако не си со мене, против мене си. Во МК може не е до толку увидливо, но на Западов се повеќе луѓе ја напуштаат христијанската вера и преоѓаат во атеисти, агностици, друиди, викани и сл. Нешто што не ги ограничува и не им се заканува.

If your mind cant comprehend the bigger picture - than the way you are, thats exactly where you need to be. For now.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.095
Јас истото се прашував, дури и запрашав еден друг член на форумов. Мислам дека Мики на овој начин се додоворува некому...
Мора да е тоа. Иначе кој нормален, рационален, разумен човек би тресел такви глупости?

Лага е!

Ајде види подетаљно на кои се подгрупи е поделена областа „христијанство„!

Дај биди поубедлив и најди статистичка „вистина„ за тоа како е поделено христијанството! И Исламот не е „едноделен„ но во статистичкиов круг, стои како една целина!
Си викам да се согласам со тебе или не..... Ако е лага тогаш твојата религија губи, ако е вистина испаѓа дека ти си грешка...
Мики, логиката твоја...
Јака Ти е логикава, паша зоти!
...е за никаде.

--- надополнето ---

Во ред, погоре напишаново ќе го сметам за Твој одговор на мое прашање.

Еве уште едно: дали 2+2 се:
1. =3.
2. =4
3. =5

Кој е Твојот одговор? Дали и овде вистината е „релативна„ и „милионска„?
Милионска.
2+3 се:

1. 5
2. корен од 25
3. трети корен од 125
4. 10-5
5. 10 по 5 минус 45

И се така до милион.

--- надополнето ---

Тој може да најде цврст доказ за да го побие твоето тврдење. Ти неможеш да најдеш доказ за да го докажеш постоењето на Бог.
Тоа е разликата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипсисимус.... еве ти го одговорот. Не бил вреден за сецирање.

Статистиката е најголемата лага, според Мики.
Истата таа статистика покажува дека во светот има најголем број Христијани. Логички, според Мики, ова треба да биде најголема лага.

И одговорот на Мики - :pos2:
Темава гласи "Повеќе причини да бидеш атеист", а како што гледам најдобрата причина е:
MIKI1

Форум Џедај

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Милионска.
2+3 се:

1. 5
2. корен од 25
3. трети корен од 125
4. 10-5
5. 10 по 5 минус 45

И се така до милион.

Милион ќе стане ако продолжиш самиот да си поставуваш прашања и на нив да даваш одговори. Моето прашање беше совршено едноставно: колку се 2+2?. Тоа мое прашање, самиот го извртуваш и самиот си даваш одговор, убедувајќи се самиот себе дека си во право, оти јас никаде не напишав:
-колку е корен од 5?
-колку е трет корен од 125?
-колку се раликата од 10-5?
-колку е 10*5-45?

--- надополнето ---

Тој може да најде цврст доказ за да го побие твоето тврдење.

Види, па на ова „никад„ не би се сетил, само што тој „цврст„ доказ секогаш се состои во негирање на моите одговори.
Јака е тоа „цврстина„, ами како!

--- надополнето ---

Ти неможеш да најдеш доказ за да го докажеш постоењето на Бог.
.
Доцниш: докази веќе посочив, но очигледно е дека не си ги прочитал, оти не Ти одговараат, така? Или можеби си избегал од форимов...

А побивањето на тие докази со нивно негирање, е ептен јаааак доказ...

--- надополнето ---

Идеологијата заплашува Мики, идеологијата - ако не си со мене, против мене си.
Идеологијата, т.е. идеологиите, во најголем дел се производ од помрачени човекови умови.
Религијата, мислам на оваа која ја исповедам (нормално...) е од Бога откриена вистина.

Ете ја разликата меѓу идеологиите и религиите.

А тоа што на тој „напреден„ запад, луѓето се откажувале од рисјантвото и станувале ова или она, тоа е процес кој е најавен од Св. Ап. Павле уште пред 2 000 г. Види во Тимотеј, глава 3.

--- надополнето ---

Ти, за жал, постоиш...

Фала и слава на Бога на Небесата и на Земјата! Да, постојам, но само на Твоја жалост.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Моето прашање беше совршено едноставно: колку се 2+2?
Навидум едноставно но не е едноставно
Можни се повеќе точни одговори, ако за тебе 1+1+1=1, можно е:

• 2+2=0
  • 2+2=1
  • 2+2=5
Не секогаш е 4

Доцниш: докази веќе посочив, но очигледно е дека не си ги прочитал, оти не Ти одговараат, така? Или можеби си избегал од форимов...
Ни си посочил докази ни ќе посочиш, бидејќи ги нема, не постојат. ЗА неколку илјади години никој не успеал да најде докази, па Твоето И-ку (АЈ-КЈУ) не е ништо поголемо од просекот на милјардите луѓе кои живееле или живеат на планетава, па ти гледаш доказ а тие не го виделе.

Ако имаше доказ не ќе се викаше вера.
А побивањето на тие докази со нивно негирање, е ептен јаааак доказ...
Ништо подобри или полоши од твоите докази. Сите твои докази се негација на еволуцијата и негација на биг-бенг.

А за авторитетите кои ги спомна претходно, Ти се повикуваш на коекакви авторитети, дури и познати српски адвентисти ти се авторитет.

Идеологијата, т.е. идеологиите, во најголем дел се производ од помрачени човекови умови.
За чудо нешто да се сложам со тебе. Потполно точно.

Религијата како една од најголемите и најстарите иделогии сигурно е дело на напомрачениот и на најизопачениот ум.

Религијата, мислам на оваа која ја исповедам (нормално...) е од Бога откриена вистина.
Да да секако, само твојата е најголема лага во однос на другите лаги.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Навидум едноставно но не е едноставно
Можни се повеќе точни одговори, ако за тебе 1+1+1=1, можно е:

• 2+2=0
  • 2+2=1
  • 2+2=5

Не секогаш е 4
Ето, и ја ќе се надвоврзам на Твојава мудрост: за мене, 2+2 не се 4, туку се 3,856. Не знам како и зашто, ата така ми чинит!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ето, и ја ќе се надвоврзам на Твојава мудрост: за мене, 2+2 не се 4, туку се 3,856. Не знам како и зашто, ата така ми чинит!
Дека така ти чинит, знаеме.... те запознавме

Kajgana Shop

На врв Bottom