Плински уреди

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Како нема државата ќар мора да зема АРАЧ 18 % ддв башка акцизи како нафтата. Поарно беше кога бевме во турско волку АРАЧ не се земало.
само ддв-то е...
п.с. железара е 44 денари, а нас гас 43... и нас гас не е БЕНЗИНСКА... туку фирма која се бави само со гасови... како месер на пример...

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Нешто до Плимонт, пред некоја недела го корегиравте софтверот за плин на мојата кола(фиат брава) бидејќи потрошувачката се зголеми некаде за 30 %( поради чистење на дифузерот) е до вчера цело време ставав плин и не дозволував да се испразни до крај и мислев дека се е нормализирано. Но вчера ставив 20 литра плин(во колата сеуште имаше плин) бев до Скопје и се вратив назад (вкупно 195 км) и 10 км градска вожња и оппп крај, снема плин. Тоа е некаде 10 литра на отворено, а по автопатот возев со некои си просечни 110 км на час. По логика треба да троши максимум 7 литра. Што е проблемот?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Нешто до Плимонт, пред некоја недела го корегиравте софтверот за плин на мојата кола(фиат брава) бидејќи потрошувачката се зголеми некаде за 30 %( поради чистење на дифузерот) е до вчера цело време ставав плин и не дозволував да се испразни до крај и мислев дека се е нормализирано. Но вчера ставив 20 литра плин(во колата сеуште имаше плин) бев до Скопје и се вратив назад (вкупно 195 км) и 10 км градска вожња и оппп крај, снема плин. Тоа е некаде 10 литра на отворено, а по автопатот возев со некои си просечни 110 км на час. По логика треба да троши максимум 7 литра. Што е проблемот?
За да добиеш просек од 110 км на час треба да возиш некои 150-170 км на час,а при таа брзина нормално да троши толку плин.
BTW Колку кубика е моторот

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
фиат брава... ламда сондата кај нив е жив кур трагеадија... малку да се сјебе и ојде потрошњата до плафон... има другарче мака мачи со нив... на секои 20-30.000 ја мења... те половни, те нови... еднаш кога ке ојде оригиналната ( а си оди брзо) мака ке си мачиш.. а он дознава дека му отишла кога ке очне градска да му троши 20 плин...

како и да е, иди до плимонт, ке ти ја зирне мајсторот таму и ке ти каже...
а и чкртко е во право... за просечни 110 да добеш треба да дигнеш и до 150-160... ако е така го имаш одговорот...

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Ај да бидам појасен, над 120 не ја пуштив колата, значи од 90 до 120 ја возев на автопатот, и предходно со бензин ми трошеше некаде 6,5 литри,па реално е дека со плин треба да троши не повеќе од 7,5

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Ај да бидам појасен, над 120 не ја пуштив колата, значи од 90 до 120 ја возев на автопатот, и предходно со бензин ми трошеше некаде 6,5 литри,па реално е дека со плин треба да троши не повеќе од 7,5

Орданчо, наш совет е, ако со постоечките свеќици возилото поминало повеќе од 20,000 километри, да ги замениш со нови- по каталошки број за твојот Фиат. Потоа измери повторно потрошувачка и ако повторно има отстапување, ќе го посетиш нашиот сервис со возилото за да се направи детално испитување. Во принцип со овие уреди немаме проблем со потрошувачка.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
и јас истото ти го зборам за фиат брава однос на безнин-плин со ламда сондата... боЉка фабричка

ама поевтино ти е ова што ти кажува плимонт... смени свекици, измери, пробај и ако не е во ред пак, тогаш иди кај нив, ке ти удрат дијагностика една...

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Па да ви кажам искрено, некаде над 40 000 имам извозено никакви свеќи немам сменето, да бидам по прецизен од кога ја купив ништо такво немам сменето(има ли врска со тоа потрошњата?)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Па да ви кажам искрено, некаде над 40 000 имам извозено никакви свеќи немам сменето, да бидам по прецизен од кога ја купив ништо такво немам сменето(има ли врска со тоа потрошњата?)
уфффф.... и те како...

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Нема мн врска тоа, штеловај вентили и палење, тоа има повеќе врска отколку свекици.

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
До сега имам градска извозено 60 км со 6 литра, и уште нема титнато тоа свирчето. Малку ме замисли тоа што кога ми ги ставија овие последните 6 литри колата не сакаше да префрли на плин. После 1 км кога притиснав на копчето дури тогаш префрли. После вечерта кога ја запалив, наместо на црвена светеше 1 зелена ламба, а по логика треба околу 10 или над 10 литра плин да има па да свете зелено. Можно ли е да ми се нема истрошено плинот туку едноставно да е лажна тревога и само да префрли на бензин? Еве сега со овие 6 литрашто ги ставив треба некаде да биде истрошено а уште има....

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
До сега имам градска извозено 60 км со 6 литра, и уште нема титнато тоа свирчето. Малку ме замисли тоа што кога ми ги ставија овие последните 6 литри колата не сакаше да префрли на плин. После 1 км кога притиснав на копчето дури тогаш префрли. После вечерта кога ја запалив, наместо на црвена светеше 1 зелена ламба, а по логика треба околу 10 или над 10 литра плин да има па да свете зелено. Можно ли е да ми се нема истрошено плинот туку едноставно да е лажна тревога и само да префрли на бензин? Еве сега со овие 6 литрашто ги ставив треба некаде да биде истрошено а уште има....

Генерално, потрошувачката зависи од повеќе елементи, меѓу кои и вентили и сонда, кои веќе ги спомнаа колегите од форумот. Меѓутоа според нас најдобро е да ги замениш свеќичките, плинот е поосетлив на застарена свеќичка од бензинот, има повисока точка на самозапалување и потребна му е коректна искра за правилно да се запали.
Мерењето на потрошувачката е направено непрецизно. Точно мерење се прави со полнење на резервоарот до крај, потоа се поминува 100-тина км (или 150, 200 - по твој избор) и се дополнува до крај на истата пумпа. Дополнувањето ќе покаже реално колку плин е потрошено за поминатите километри..Потенцираме да се дополни на иста пумпа затоа што плинот е компресибилен гас и важно е полнењето да се направи на пумпа со ист притисок

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
да прашам, Fiat Tempra 1.6 S 1998г има ламбда сонда? и ако има на колку км се менува ?

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Плимонт, имам едно прашање за вас, за предходниот пост што викав дека колата троши многу сега како што гледам откако го ставив тиа плинот дупло извозив што значи дека имало внатре уште плин само што компјутерот не го регистрирал дека постои. Имам сега една друга работа. Откако затопли времето колата побрзо префрла на плин(што е и нормално). Има проблем што понекогаш иако колата сум ја зозел . Окако ќе ја изгасам и после некое време запалам не сака да префрли на плин и колку и да давам гас и колку и да е загреана не сака. Па морам да а изгасам и пак запалам и одма тогаш префрла. Ги проверив свеќите сите се ок.

Kajgana Shop

На врв Bottom