Пиво

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 267 39,8%
  • Златен даб

Гласови: 185 27,6%
  • Amstel

Гласови: 65 9,7%
  • Heineken

Гласови: 74 11,0%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,9%
  • Beck's

Гласови: 17 2,5%
  • Други

Гласови: 121 18,0%

• Вкупно гласачи
    671

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
Треба да има и за пивава како за храната ако му одма му се пожалиш на келнерот дека е лошо да ти го смени :)

Или како со вина прво една голтка у чаша да видиш дали сакаш па после да ти сипа
Нема да може. Во случајов ќе ти се вадат дека тие не одговараат за тоа затоа што не го произведуваат туку само го служат.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.441
Поени од реакции
58.813
Или како со вина прво една голтка у чаша да видиш дали сакаш па после да ти сипа
Во еден паб ни понудија да пробаме пред да купиме. Точено, секако.
Што е многу океј.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Нема да може. Во случајов ќе ти се вадат дека тие не одговараат за тоа затоа што не го произведуваат туку само го служат.
Друже секој сериозен ресторан ти носи флаша вино и пред да ти сипе во чаша става малку за да пробаш.

Ресторанот не го произведува тоа вино само го служи. Ама нели тоа се манири демек така требало да биде а кај пивото е сипај брате :)))

Иначе е многу полесно кај пиво да го направат истово со пробување (барем со точено пиво)

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
Друже секој сериозен ресторан ти носи флаша вино и пред да ти сипе во чаша става малку за да пробаш.

Ресторанот не го произведува тоа вино само го служи. Ама нели тоа се манири демек така требало да биде а кај пивото е сипај брате :)))

Иначе е многу полесно кај пиво да го направат истово со пробување (барем со точено пиво)
Тоа значи дека сепак културата на пиење е таа што одлучува што може а што не .

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Тоа значи дека сепак културата на пиење е таа што одлучува што може а што не .
Сега ќе се вреѓаме, демек ние сме биле некултурни уживатели на пивото.
Не ти е срам не вреЏаш сите на темава тука. :)

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
Сега ќе се вреѓаме, демек ние сме биле некултурни уживатели на пивото.
Не ти е срам не вреЏаш сите на темава тука. :)
Абе ја ти кажувам како се перцепира културата на пиење пиво во споредба со таа на вино. Ете во Англија каде што бил Дани му дале дегустација пред да нарача. Во останативе 199 држави при ОН чисто се сомневам дека ома вакво нешто.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.851
Поени од реакции
23.203
Абе ја ти кажувам како се перцепира културата на пиење пиво во споредба со таа на вино. Ете во Англија каде што бил Дани му дале дегустација пред да нарача. Во останативе 199 држави при ОН чисто се сомневам дека ома вакво нешто.
На Малта има бар каде нудат 1€ тест пиво во помала количина (5 € е pint).
Прават свое пиво и имаат неколку различни видови. Имаат и како beer tray со 5 така поголеми шотери од сите нивни пива, си бираш од кои сакаш да пробаш. Украинец е газда, добро пиво вади.
Може да ти се погоди и да гледаш како го прави пивото. Казаните му се тука одма до барот.

Screenshot_20241026_021245_Chrome.jpg

Дисклејмер - не е ова слика од тестерите туку веројатно слика од сите пива на понуда. Постирана им е пред година дена...

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.441
Поени од реакции
58.813
преку 20 англиски пробав
Точно 27 пива и вкупна бројка 627.

Јапонско - Sapporo
Австриско - Ottakringer
Америчко - Goose IPA
Велшко - Clwb Tropica
Италијанско - Ichnusa Anima Sarda

Останатите англиски, главно крафт.
Ми се допадна што многу повеќе поштуваат ејл наместо лагери. Нема локал каде што не можеш ејл да најдеш во споредба со тука. Барем точените главно и сешн им беа, со помал процент алкохол (ваљда да не се отрујат од алкохол енглезите) :D

Ќе ги одвојам најдобрите

Burning Sky Arise
Ако треба да одберам едно и да го пијам по втор пат ова ќе е. Мирисот се почувствува уште при отварање на лименката. Многу пивко.

Funny Bone
Од Рединг, 6.5% алкохол ИПА, со тропични ароми.

Neighbourhood '24
Со помош на Untappd го најдов пивово во Винчестер.
Ако најдоброто пиво до сега ми беше со глобален рејтинг од 4.06, ова е со 0.25 подобро т.е. 4.31
Инаку од Track Brewing Company од Манчестер, гледам дека пивара со прилично високи оценки за сите нивни продукти.
Tripe IPA стил, прв пат го пробувам. 10% алкохол и поради тоа го служеа само точено во half pint.
Полесно за пиење него белгиските трипли.

20241101_184555.jpg

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.441
Поени од реакции
58.813

Gesendet von meinem SM-S926B mit Tapatalk
Колку време ми стои во wishlist ова, ради branding-от.
И бев сигурен дека ќе посетам некој паб што го служи, али на лице место не ми се вклопи во рутите.

Добро е?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Колку време ми стои во wishlist ова, ради branding-от.
И бев сигурен дека ќе посетам некој паб што го служи, али на лице место не ми се вклопи во рутите.

Добро е?
Craft Beer е. Али лајт некако по Германски начин. Со Германско правило на чистота без додавка на глупости. Разни сорти слад и хмељ. Блажи малце, како им успеа тоа не знам. Поинаку од што очекував ама не е лошо. Овде го даваа сега за багатела мислам 70цент на лименка распродажба пред тоа беше 2 и кусур Евра така случајно го начекав. Вреди да се проба ама не е пиво за секој дена барем за мене кој е научен на класични пива и вкусови.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Најмногу е затоа што нема воспоставена пракса за такво нешто... Со виното а посебно постари флаширања, можно е да се деси оксидација и непријатни вкусови. Затоа се пробува.

Со комерцијални пива кои се со стандардизиран вкус и квалитет, па и со крафт пива кои обично имаат помал рок, мали се шансите нешто да не е ок. Нормално ако нешто не е ОК дека ќе го рекламираш. Пиво ако не е ок на вкус шансите се дека е расипано, и контаминирано со опасни бактерии.
Автоматски споено мислење:

Кај виното може да има непријатни подвкусови а да не е расипано/опасно, но штом плаќаш толкави цени не смее да не е ок и да не си задоволен.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom