Патување во времето...

S

smart ass

Гостин
секако но како што кажав тоа подразбира одредена конфигурација како би дошло до таа,како таа машина ке го стори тоа

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Ja sakam da meram kolku si glup...Nemozam da si izmislam moi merki sto bi gi primenuval za da racunam kolku nekoj e glup..mozam..samo sto seto toa e relevantno i se e do toa kako gi gledas rabotite...isto kako vremeto, mozes da go gledas kako reka koja tece, kako ezero koe miruva, da go racunas spored sekundi,saati,godini, spored toa kade e sonceto, kolku prsteni ima isecenoto drvo...toa ne kazuva so sigurnost deka nestoto postoi, nitu deka ne postoi..ti moze go gledas sonceto deka zaoga i vikas aaa, saatot e 7..A ustvari moze racunas samo do kade go svrtelo sonceto svojot krug..ili pak drvoto ima 29 prsteni i vikas aaa, pominale 29 godini od koga se zasadilo drvoto..A ustvari meris kolku porasnalo drvoto..Se e do toa kako gi gledas rabotite..Moze da izmeram kolku si glup, a ustvari meram kolku si pameten ili obratno..moze da izmeram kolu svetlina ima vo sobava, a ustvari meram kolku temnina fali ili obratno.. toa ne znaci deka temninata postoi, znaci deka postoi nedostatok na svetlina koj skrateno go vikame "temnina".Moze da recam deka si "Glup" ili deka ti fali pamet..Ako prostorot i vremeto se relativni nemora da znaci deka i dvete postojat, moze vremeto e samo dimenzija na prostorot so koja merime nekoj del od prostorot..Po logicno e za prostorot deka postoi zatoa sto na nekoj nacin go gledame, a za vremeto kazuvam deka mozno e, NE VIKAM DEKA NE POSTOI, no sto ako e vistina..Se e do toa kako gi gledas rabotite.Spored mene e mozno...
Епа во право си за ова шо го викаш,на пример ко излегол Ајнштајн ја урнал целата наша претстава за шо е то време.

Идеата за едно универзално време шо важи сегде во универзумот е напуштена.Времето е поинакво за секој набљудувач,двајца набљудувачи неможат да бидат согласни за едно единствено време.Ама ова не се забележва во нашето секојдневие,туку се изразва на големи брзини,колку поблиски до брзината на светлината,толку поизразени.

А некои научници се ојдени до таму,шо тврдат дека времето не постои како другите величини,ама дека не е чоечка илузија.

Е

експерт

Гостин
Патување низ времето е возможно само ако патуваш побрзо од времето, а тоа е невозможно. Ајнштајн рекол дека не се патува побрзо од светлината, всушност не се патува побрзо од времето.

Не знам од кај ми текна да треснам ваква глупост :cheeky1:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Патување низ времето е возможно само ако патуваш побрзо од времето, а тоа е невозможно. Ајнштајн рекол дека не се патува побрзо од светлината, всушност не се патува побрзо од времето.

т.е според тебе светлина = време? Интересно, што те наведе на ова размислување?

Е

експерт

Гостин
Не, не сметам дека светлината = време, туку дека брзината на светлината не е проблем да се достигне и нема ништо да се случи, во смисла на патување низ времето. А за да се патува низ времето (што мислам дека не е возможно) треба да се патува во простоот со брзина поголема од брзината на времето.
Можеби звучи како глупост ама наоѓам некоја логика.

S

smart ass

Гостин

аман веќе ко божем само ајнштајн е гениј колку ли ги има...

но ајнштајн докажал дека при поголема брзина времето тече побавно е сега тука е навистина интересно некои научници тврдат дека ако се достигне брзината на светлината времето едноставно ќе престане да тече Т.Е ќе застане онака речено а материјата ќе се анихилира или поточно според равенката како расте брзината расте и масата на телото така оттука неопходно е огромно количество енергија Т.Е сметаат дека материјата ке се трансформира во енергија,ова секако е едната опција но побиена е баш поради постоењето на црните дупки(они привлекуваат гасови на пример а не е евидентна нивна трансформација на енергија),имено тие воопшто не се црни навистина и емитираат Х-Ray и гама рејс туку ги викаат црни бидејки дури и светлината не може да ја избегне моќната гравитациона сила ова укажува на фактот дека достигнување на брзината на светлината теоретски е возможна научници уште сега работат на овакви проекти,имено целта е за одредена единица време пред леталото да се создаде вештачка мини црна дупка која ќе исчезне пред телото да дојде до т.н хоризонт на настани на тој начин че му даде акцелерација на телото еднаква па и поголема од брзината на светлината-ова не е начин за патување низ времето туку само негово успорување.

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Znaci po slengovski kazano ako uspees da patuvas pobrzo od svetlinata automatski ke pristignes pobrzo od svetlinata vo toj daden moment i ke vidis sto se slucuva pred svetlinata da pristigne od toj daden moment vo tvojot fakticki ke ja vidis idninata pred da se sluci :vozbud:

Iskreno jas poise veruvam deka prvo ke izmislat patuvanje vo druga realnost otkolku vo vremeto i mislam deka bermudskiot trijagolnik ima nekakva vrska so toa:vozbud:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Znaci po slengovski kazano ako uspees da patuvas pobrzo od svetlinata automatski ke pristignes pobrzo od svetlinata vo toj daden moment i ke vidis sto se slucuva pred svetlinata da pristigne od toj daden moment vo tvojot fakticki ke ja vidis idninata pred da se sluci :vozbud:
Според ова што го кажа... сите ние патуваме низ времето т.е иднината поконкретно, особено навечер кога нема светлина и возиме со уклучени светла (ако и таа светлина не се рачуна како време... :S) или па општо... доека сме во темнина и не осветлиме пред нас, ние патуваме...

S

smart ass

Гостин

Iskreno jas poise veruvam deka prvo ke izmislat patuvanje vo druga realnost otkolku vo vremeto i mislam deka bermudskiot trijagolnik ima nekakva vrska so toa:vozbud:
од кај де бермудскиот триаголник го замеша.

и ако стасаш пред светлината нема да ја видиш иднината едоставно ке бидеш прво место на х локација нема иднина да гледаш,иднината не е детермин ирана од светлината туку кажав дека како расте брзината времето тече побавно но тоа не е патување низ време.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Па шо ако патуваш со брзина на светлината или побрзо. Големо чудо (големо е се додека не се направи). Не патуваш низ времете. Релативно е. Ај седи на жешка печка 2 минути и до згодна женска 2 минути дали ќе ти биде иста должината на времето !

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
од кај де бермудскиот триаголник го замеша.
Da ne imas nekoja omraza prema bermudskiot trijagolnik, ako imas ke go izbrisam textot so go pisav da ne te nerviram...<навредата е избришана, следен испад и ќе бидеш казнет> samo kazav deka mislam ima vrska bermudskiot trijagolnik zosto smetam deka na toa mesto e iskriven prostorot i ako pratis dokumentarci malce a ne da zboris kako ke ti prdne ke znaes deka nesto se slucuva na toa mesto i ne e samo tuku taka kazano deka isceznuvaat brodovi avioni onaka..tonele zimi ku*ov..I plus kazav ja sto mislam i sto i da kazes nema da mi go smenis mislenjeto, a za toa so patvanjeto pobrzo od svetlinata ne znaci deka ako e temnica e celosna temnica..sekogas ima photoni okolu nas i toa e ustvari svetlinata..se sto gledame e zaradi tie fotoni i sakav da kazam deka ako patuvas pobrzo od tie fotoni ke stignes pred tie da stignat i (SPORED MENE!!!) mislam deka ke vidis vo idninata neznam...

Neznam samo ako eve uspees da patuvas bilo kade vo vremeto idnina, minato..kakvi ke bidat posledicite i za tebe (patuvacot) i za drugite sto ke ostanat vo segasnosta...:vozbud:

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Јас бе нонстоп си патувам во иднината секојдневно секоја минута секоја стотинка арно ама не сум успеал до сега да се вратам ни микро стотинка наназад:toe:така да враќање во иднината момци и девојки заборавете

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Од раѓање сме патници низ времето..........затоа внимателно...поправни испити нема.:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom