Патување во времето...

S

smart ass

Гостин
Da ne imas nekoja omraza prema bermudskiot trijagolnik, ako imas ke go izbrisam textot so go pisav da ne te nerviram...samo kazav deka mislam ima vrska bermudskiot trijagolnik zosto smetam deka na toa mesto e iskriven prostorot i ako pratis dokumentarci malce a ne da zboris kako ke ti prdne ke znaes deka nesto se slucuva na toa mesto i ne e samo tuku taka kazano deka isceznuvaat brodovi avioni onaka..tonele zimi ku*ov..I plus kazav ja sto mislam i sto i da kazes nema da mi go smenis mislenjeto, a za toa so patvanjeto pobrzo od svetlinata ne znaci deka ako e temnica e celosna temnica..sekogas ima photoni okolu nas i toa e ustvari svetlinata..se sto gledame e zaradi tie fotoni i sakav da kazam deka ako patuvas pobrzo od tie fotoni ke stignes pred tie da stignat i (SPORED MENE!!!) mislam deka ke vidis vo idninata neznam...

Neznam samo ako eve uspees da patuvas bilo kade vo vremeto idnina, minato..kakvi ke bidat posledicite i za tebe (patuvacot) i za drugite sto ke ostanat vo segasnosta...:vozbud:
.туку малце документарците ти замешале поими искривеност на простор има само каде што има јака гравитација и поточно е искривеност на простор-време па светлината скршнува така на пример поради гравитацијата на јупитер ние гледаме цвезда која фактички не е на таа локација

Ista ke ti bide dolzinata na vremeto, samo zelbata za sedenje ke ti bide razlicna :) :vozbud:
мене нема да ми биде желбата за седење различна че го земам чупето со мене од седење фајде нема :)

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
.мене нема да ми биде желбата за седење различна че го земам чупето со мене од седење фајде нема :)
Bravo...:bravo:

Da se vratime na temava...

1.Vremeto e 4ta dimenzija (Dokazano e samo prakticno nemoze da se izvede experiment).Toa e dimenzija koja gi spojuva ostanatite 3 dimenzii (dolzina,sirina,visina vo X moment).

2.Vreme e rastojanieto od moment X0 do moment x1 (X0 e momentot koga pocnalo da se slucuva dejstvieto, a X1 momentot koga zavrsilo odredenoto dejstvie).
Primer:X0 = Predmetot so dolzina 5cm sirina 3cm i visina 6cm stoi na parketot;
X1 = Predmetot so dolzina 5cm sirina 3cm i visina 6cm stoi na masata;
Rastojanieto od X0 do X1 pretstavuva vremenski interval (vreme) za koj teloto bilo premesteno.
-So primerov se pokazuva deka so vremeto sme presmetale dejstvo vo X period koj pokazuva kolku e dolga patekata na predmetot vo 4tata dimenzija znaci vremeto e merka za presmetuvanje pateka vo 4tata dimenzija za koja nekoe telo ke se pomesti.

3.Nekoi naucnici smetaat deka Vremeto e iluzorno i sekoj go svaka po sopstvena vizija. Lugeto go presmetuvale vremeto i go presmetuvaat na najrazlicni nacini..preku sonceto, preku denot i nokta, preku odredeni intervali nareceni sekundi, minuti, saati...No seto toa e merka koja ja izmislil covekot za nesto sto nemoze da se vidi i se oseka na najrazlicen nacin zavisno od individuata sto go iskusuva...Preku denot i nokta se gleda ustvari patot na zemjata od X moment do X moment sto ne e sekogas ist tuku e za mili mili mili stotinka ili nekoj vremenski interval pomal ili pogolem zavisno od faktorite sto deluvaat na nea da kruzi...Znaci nie vremeto go odreduvame sprema denot, nokta, i casovnicite..No ako te pratat na nekoe mesto bez svetlina prirodna i bez sredstva za merenje na vremeto ostanuva na tebe kako ke go svatis vremeto i kolku brzo ili sporo ke ti pominuva
Experiment:Dobrovolec pratile vo podzemna pestera bez nisto samo krevet, jadenje i dnevnik za da vodi zabeleski.Vo pesterata kaj sto prestojuval imalo kameri i go sledele strucnjaci celiot period dodeka bil na testot.Posle prviot son, covekot izgubil pretstava za vreme i se orientiral samo preku svoeto svakanje za vremeto.Za 4 dena spiel 9 pati i ja izel hranata sto trebala da mu trae za 10 dena (dorucek,rucek,vecera so 2 ovosja na den).Posle 4tiot den dosle strucnjacite i go iznele na dnevna svetlina.Covekot kazuva deka 1 nedela posle toa mu bila potrebna za da si go vrati standardniot bio ritam...
Znaci dokolku bi nemalo merka za vreme site bi gi pravele svoite potrebi instinktivno i sekoj bi imal svoj poseben bio ritam za koga da jade koga da spie.

4.Sekoj si ima sopstveno vreme i nema nikoj sto deli isto vreme so drug.

Primer:Sedat dvajca drugari na masa vo kafana.Dvajcata sedat na ista masa, vo ista kafana, vo ista segasnost no vo sosema razlicni vreminja.
Edniot ima 36 godini (Covek A) drugiot 51 godina (Covek B).Dvajcata si imaat razlicni vremenski linii zatoa sto koga A se rodil, B bil vise roden i imal 15 godini sto znaci deka zavrsil gradinka, zabaviste, snovno i mozebi nekoja godina vo sredno.A doprva go cekalo da go napravi seto toa i koga ke stigne da gi zavrsi tie stvari i ke bide vo periodot sto e B sega, B veke ke ima 30 godini i ke ima napraveno mnogu drugi nesta.
Patekite sto site gi ziveeme ni se razlicni i site imame sopstvena koja se razlikuva od site drugi po vremenskiot interval i nestata sto gi pravime vo toa rastojanie na vremeto.

5.Patot niz vremeto e vozmozno samo ako postojat dupki (Skrateni Patista)vo vremeto i prostorot koi vodat od moment X1 do moment X2.
Ako zamislime deka patekata po koja se dvizime vo 4tata dimenzija (VREMETO) e kako avtopat koj zaokruzuva edna planina a dupkata vo vremeto i prostorot kako alternativen tunel za koj se stiga pobrzo od drugata strana na planinata (X2) i nie skrsneme vo tunelot togas nie ke bideme na drugata strana od planinata mnogu pobrzo od drugite sto se dvizat po avtopatot samo sto vo nasata vremenska linija nema da bideme ponapred ili ponazad tuku ke bideme vo segasnost na nasata vremenska linija, a vo prednost (IDNINA) za site ostanati so koj sme patuvale prethodno i vo slucajov treba da gi cekame od drugata strana (X2) no pri patuvanje niz taa dupka vo vremeto i prostorot tie veke ke bidat stignati samo postari za razlikata od kaj sto si gi napustil (X1) do kade sto si stignal preku skrateniot pat (X2) zatoa sto vo idnina tie patuvaci ke bile stignati vo toj vremenski moment i da si patuval so niv i da si skratil po "tunelot".Za patuvanje vo minatoto zamislete si mesto tunel, tobogan koj e isto taka na planinata i ako se kacuvas po avtopatot i skrsnes po toboganot toj ke te spusti od mestoto kaj sto si skrsnal (X2) do mestoto na pocetokot ili bezrazlika na nekoj del od avtopatot kade sto zavrsuva toboganot (X1) i fakticki vie ke bidete vo segasnost na svojata vremenska linija no vo zastoj (minato) od drugite vozaci so koj sto ste patuvale i vo slucajov koga patuvate vo minatoto vie ke gi vidite istite "vozaci" samo vo minatoto na nivnite vremenski linii sto togas za niv bile nivna segasnost.:vozbud:

S

smart ass

Гостин
не е времето четврта димензија како тврдиш кога не може да се докаже,примерот ти е само потврда дека е релативно а предметот од подот до масата поминал растојание од на пример 1 метар за некое време зависно од брзината.

понатаму за дупките всушност треба да бидат црвојадини има разлика.

а ке објаснеше подобро со парадоксот на близнаците дека времето тече побавно при поголеми брзини докажано е и со атомски часовник мислам цезиум користи.

инаку има интерпретации и на 8 и на 16 димензионален простор не знам дали си ги видел во секој случај добро напиша освен делот дека втрмето е димензија и црната дупка си ја замешал со парадоксот на близнаците....:helou:

поздрав

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
не е времето четврта димензија како тврдиш кога не може да се докаже,

понатаму за дупките всушност треба да бидат црвојадини има разлика.

во секој случај добро напиша освен делот дека втрмето е димензија и црната дупка си ја замешал со парадоксот на близнаците....:helou:

поздрав
Dokazale deka vremeto e cetvrta dimenzija i vo skolite se uci i ima i ravenka sprema koja dokazuvale. Site tie sto se na matematicko A cetvrta godina ucat za toa, znaci ima ravenka dokazano e na list hartija samo nemoze da se izvede experiment zosto treba pregolema energija.

Kakvi crni dupki i kakvi crni bliznaci :tapp:..Nikoj nejkese da zbori za toa, jas zborev za dupki niz vremeto i prostorot poznati kako wormholes :helou:

Pat niz vremeto

1) Paradoxot:

Za patuvanjeto niz vremeto ima mnogu teorii no vo site tie ima paradox, da ne e toj paradox patuvanjeto niz vremeto ke izgleda mnogu po logicno.Paradoxot se sostoi vo toa na primer ako otides vo minatoto koga dedo ti ja sretnal baba ti za prv pat i go sprecis toj nastan--dali ti ke postois i ako ne togas koj go sprecil toj nastan.Ima mnogu teorii:

1.Koga se vrakas vo vremeto ti se vraka samo sovesta a ne celo fizicko telo, pa taka mozes da se vratis samo do momentot koga si pocnal da imas sovest (Koga si se rodil ili mozebi uste vo stomakot koga si bil) no nemozes poveke od toa.

2.Koga se vrakas vo vremeto i probuvas da go sprecis nastanot se slucuvaat okolnosti da ne uspees kolku i da se trudis (Ili ke zakasnis ili ke te lupne kola ke skrsis nesto) univerzumot sozdava okolnosti da te sprecat za da ne se sluci paradox zosto posledicite bi bile neobjaslivi.Pa moze i zaradi toa samiot univerzum ne dozvoluva pat niz vremeto kolku da spreci bilo kakov paradox.

3.Koga si se vratil vo vremeto i si probal da sprecis dedo ti da se sretne so baba ti TI uspevas no ponataka univerzumot pak gi spojuva i se ide isto ko sto treba.Znaci ke smenis samo nekoj nevazni nastani no ne glavnite sto ti go iskroile zivotot i te napravile takov kakov sto si.

4.Koga se vrakas vo vremeto i sprecuvas dedo ti da ja sretne baba ti moze tvoeto dejstvo vo sprecuvanje na toj nastan doveduva tie da bidat zaedno i ustvari ti si bil faktorot sto gi spoil.Znaci toa veke se imalo deseno uste pred ti da se vratis vo vremeto (Ti od idninata slucajno gi spojuvas dedo ti i baba ti koi go sozdavaat tatko ti koj ja sretnuva majka ti i te sozdava tebe) Prasanjeto tuka e nesto slicno kako so jajceto i kokoskata koj e poprvo sozdaden?

5.Se vrakas vo vremeto, uspevas vo zadacata, gi razdeluvas baba ti i dedo ti, i nisto ne se menja, moze se menja "Vremenskata linija" na tie "baba" i "dedo" i fakticki so toa ti si sozdal paralelna "Vremenska Linija" no tvojata ostanuva ista (Se sretnuvaat baba ti i dedo ti, gi pravat majka ti ili tatko ti koi podocna te pravat tebe, ti rastes i patuvas niz vremeto, sprecuvas da se sretnat baba ti i dedo ti no tie se ustvari baba i dedo na "TI" od taa "Vremenska linija" no ne tvoi, i se si tece normalno.

......
ima uste mnogu teorii no sega ne mi teknuvaat.:vozbud:

2) Butterfly Effect:

Da receme deka NEKAKO se napravila masina i se ovozmozi pat niz vemeto.Ides vo minatoto i pristignuvas na nekoe pole.So samoto gazenje na toa pole ili livada ti gazis vrz da receme semka od drvo koja ja unistuvas so tvoeto gazenje i se sprecuva rastenjeto na drvo na koe vo idnina "Jack" (Nekoe dete) koe zivee vo blizina pravi kukicka na drvoto i si igra so drugarcinjata.Eden den igrajki so drugarot se zatepuvaat gore na kukickata i vo turkanicata drugarot paga i umira.Na Jack mu se menja celiot zivot i stanuva seriski ubica poznat kako "Jack mevosek" i e odgovoren za mnogu ubistva.Zaradi negovite ubistva on e spomnuvan niz javnosta i vo ponovo vreme.Napraven e dokumentarec za nego i tatko ti saka da ide da go gleda.Koga ide da go gleda dokumentarecot vo kino tatko ti ja zapoznava majka ti i po nekoe vreme tie se zaljubuvaat i te pravat TEBE.Ti so samoto stapnuvanje na livadata pravis drasticna promena vo istorijata a da ne receme ako prodolzis da zivees vo toa vreme.Prasanjeto e dali iako stapnes na semkata od drvceto i drvoto ne izrasnuva, Jack ke napravi kukicka na drugo drvo i istoto ke se sluci ili ti nema da bides roden sto doveduva do drugo prasanje KAKO AKO NE SI SE RODIL SI SE VRATIL VO MINATOTO I SI GO SPRECIL SVOETO RAGANJE?:vozbud:

3) Masinata:

eve video koe spored mene najdobro kazuva kakva bi bila vremenskata masina deka ne e masina kako avtomobil vo koj ke si sednes i ajde pisuvas godina i ajdee teraaaaj nakaj 5.11.1582.Videoto isto taka kazuva i za ideata na eden covek i za toa deka moze sme poblisku odkolku sto mislime za da se napravi edna vremenska masina.:vozbud:

S

smart ass

Гостин
парадоксот со близнаците реков или не читаш или не разбираш,лицето а останува на земјата а брат му близнак патува со брзина на светлината 50 години
кога ке дојде на земјата братот А кој останал на земјата ке има 50 години а тој кој патувал со брзина на светлината ке биде 25 години
тоа е парадоксот.јасен сум.

а и дупки во просторвремето пак не ти е јасно па гледам вики ти помогнала Wormholes за нив имаш убаво објаснето овде повели пред да избрзуваш ти кажав мора да има црна дупка за да има црвоточина еве ке ја најдам темата се надевам ќе бидам појасен

и не пиши вакви нелогичности плиз

1.Koga se vrakas vo vremeto ti se vraka samo sovesta a ne celo fizicko telo, pa taka mozes da se vratis samo do momentot koga si pocnal da imas sovest (Koga si se rodil ili mozebi uste vo stomakot koga si bil) no nemozes poveke od toa.
еве разгледај ја оваа тема аво третата страна имаш убаво објаснување

впрочем цела темна е добра

http://forum.kajgana.com//showthread.php?t=41072

S

smart ass

Гостин
Od koe selo si ti be mangupe...TI KE MI KAZUVAS MENE STO E DUPKA STO E "crvlja" ZITI MAJKA...... ALOOOOOO OPRAJ SE MOMCE OPRAJ SE SEKUNDARNO IZLEZI PROSETAJ VIDI KAKO STOJAT RABOTITE..TOA IMETO smart ass DEMEK NESTO POZNAT SI TI FRAERE PO TOA DEKA SI VO PRAVO CELO VREME ILI STO E RABOTAVA...TI KE MI KAZUVAS KE ME POPRAVAS ALOOOOOOOOOOOOOOOO OPRAJ SE..TOA STO GO OSTAVIV KO KOMENTAR BESE ZA DRUGITE STO GI INTERESIRA I STO NE NAOGAAT GRESKI VO TOA SEKOJ STO KE PISE, NEMAS NI SVOJ STAV OD TOA STO GI BRKAS GRESKITE SAMO GLEDAS NEKOJ NELOGICNOSTI STO TI SE TEBE NELOGICNI I GI KOMENTIRAS..TEMAVA E PATUVANJE VO VREMETO!!!!!!!!!!!! NE JADENJE BUREK ZA KOMENTARI..I TE MOLAM SLEDEN PAT NE KOMENTIRAJ ZA MENE!!AKO IMAS NESTO DA DODADES DODAJ NE MI GO KOMENTIRAJ MOETO MISLENJE !!!!!!! :vozbud:

со оглед на фактот дека си почетник форумџија нема да пријавам лошо мислење инаку да знаеш дека ние овде дискутираме и ти пишуваш за другите НО И ЈАС така да без нервози

ова се твоите теории
1) Paradoxot:

Za patuvanjeto niz vremeto ima mnogu teorii no vo site tie ima paradox, da ne e toj paradox patuvanjeto niz vremeto ke izgleda mnogu po logicno.Paradoxot se sostoi vo toa na primer ako otides vo minatoto koga dedo ti ja sretnal baba ti za prv pat i go sprecis toj nastan--dali ti ke postois i ako ne togas koj go sprecil toj nastan.Ima mnogu teorii:

2.Koga se vrakas vo vremeto i probuvas da go sprecis nastanot se slucuvaat okolnosti da ne uspees kolku i da se trudis (Ili ke zakasnis ili ke te lupne kola ke skrsis nesto) univerzumot sozdava okolnosti da te sprecat za da ne se sluci paradox zosto posledicite bi bile neobjaslivi.Pa moze i zaradi toa samiot univerzum ne dozvoluva pat niz vremeto kolku da spreci bilo kakov paradox.

3.Koga si se vratil vo vremeto i si probal da sprecis dedo ti da se sretne so baba ti TI uspevas no ponataka univerzumot pak gi spojuva i se ide isto ko sto treba.Znaci ke smenis samo nekoj nevazni nastani no ne glavnite sto ti go iskroile zivotot i te napravile takov kakov sto si.

4.Koga se vrakas vo vremeto i sprecuvas dedo ti da ja sretne baba ti moze tvoeto dejstvo vo sprecuvanje na toj nastan doveduva tie da bidat zaedno i ustvari ti si bil faktorot sto gi spoil.Znaci toa veke se imalo deseno uste pred ti da se vratis vo vremeto (Ti od idninata slucajno gi spojuvas dedo ti i baba ti koi go sozdavaat tatko ti koj ja sretnuva majka ti i te sozdava tebe) Prasanjeto tuka e nesto slicno kako so jajceto i kokoskata koj e poprvo sozdaden?

5.Se vrakas vo vremeto, uspevas vo zadacata, gi razdeluvas baba ti i dedo ti, i nisto ne se menja, moze se menja "Vremenskata linija" na tie "baba" i "dedo" i fakticki so toa ti si sozdal paralelna "Vremenska Linija" no tvojata ostanuva ista (Se sretnuvaat baba ti i dedo ti, gi pravat majka ti ili tatko ti koi podocna te pravat tebe, ti rastes i patuvas niz vremeto, sprecuvas da se sretnat baba ti i dedo ti no tie se ustvari baba i dedo na "TI" od taa "Vremenska linija" no ne tvoi, i se si tece normalno.

......
ima uste mnogu teorii no sega ne mi teknuvaat
многу контрадикторности па во интерес на вистината дискутираме по твојава теорија ќе испадне дека мојот прапрапра пра внук средил тато и мама да се земат.

поздрав и би те замолил друг пат да не користиш таков речник навистина не личи.:smir:

еве би те замолил препрочитај се па форумџиите ќе оценат.:helou:

Јас бе нонстоп си патувам во иднината секојдневно секоја минута секоја стотинка арно ама не сум успеал до сега да се вратам ни микро стотинка наназад:toe:така да враќање во иднината момци и девојки заборавете
можеш со мозокот да патуваш но со телото никако согласно теоријата.

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Znaci cim uste vakvo svakanje imas za ova licno SE OTKAZUVAM OD TEMAVA i pisuvajte sto znaete me boli ku*ot koga znaci davam primer deka praprapra pra vnukot se vratil vo minatoto i napravil nesto sto dovelo do toa da se zemat majka ti i tatko ti TI MI VIKAS KO TOA DA SUM KAZAL DEKA BAS NA TEBE TI SE SLUCILO....PRIIIMEER!!!!!! dadov za da mozam da go objasnam paradoksot...:vozbud:

S

smart ass

Гостин
ама не разбираш тоа не е познатиот парадокс на ајнштајн согласно теоријата на релативитетот прочитај ја погоре.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Znaci cim uste vakvo svakanje imas za ova licno SE OTKAZUVAM OD TEMAVA i pisuvajte sto znaete me boli ku*ot koga znaci davam primer deka praprapra pra vnukot se vratil vo minatoto i napravil nesto sto dovelo do toa da se zemat majka ti i tatko ti TI MI VIKAS KO TOA DA SUM KAZAL DEKA BAS NA TEBE TI SE SLUCILO....PRIIIMEER!!!!!! dadov za da mozam da go objasnam paradoksot...:vozbud:
Dejan-Deni, ќе ни биде задоволство да ги читаме и понатаму твоите постови на темава.
Смарт ес, не напињај.

The Healer

Исцелителот
Член од
19 февруари 2009
Мислења
139
Поени од реакции
7
Ама, во право е Дени. Прво тој си го кажа своето мислење и тоа како тој го замислува, а исто така и цело време го потенцира тоа дека тоа е само негово мислење, а Smart Ass, баш се прави цело време „смарт ес“ и се труди нешто да докаже, а уствари нема везе... Поентата е што Дени цело време постува аргументи и факти, засновани на одредени теории(за кои и самиот кажува дека не мора да се точни и дека така тој така ги сфаќа работите), а дечкото само негира што и да му се каже... Иначе поентата на Дени е многу позаснована на Наука од колку таа на „Смарт Ес“... Остај го човекот да се доискаже на раат и ако ништо друго, потруди се да го разбереш (јез да тешко ти оди, ко што гледам)... :/

S

smart ass

Гостин
:toe:
некој употребува засновани аргументи некој си пише прикаски јас до сега се што сум пишувал е првенствено вложен труд,второ имам познавање од физиката така да.....

Ама, во право е Дени. Прво тој си го кажа своето мислење и тоа како тој го замислува, а исто така и цело време го потенцира тоа дека тоа е само негово мислење, а Smart Ass, баш се прави цело време „смарт ес“ и се труди нешто да докаже, а уствари нема везе... Поентата е што Дени цело време постува аргументи и факти, засновани на одредени теории(за кои и самиот кажува дека не мора да се точни и дека така тој така ги сфаќа работите), а дечкото само негира што и да му се каже... Иначе поентата на Дени е многу позаснована на Наука од колку таа на „Смарт Ес“... Остај го човекот да се доискаже на раат и ако ништо друго, потруди се да го разбереш (јез да тешко ти оди, ко што гледам)... :/
овој последниот болд некако е провокативен...друг пат имај предвид

јас само се трудам да дообјаснам конкретно ми беше за парадоксот,

пази сега што напиша постува аргументи а самиот кажува дека не се точни=тоа не се аргументи како прво

продолжете ја дискусијата немам намера да се трошам објаснувајќи каде можам помагам каде сум погрешно разбран ај гив ит ап...:smir:

Dejan-Deni, ќе ни биде задоволство да ги читаме и понатаму твоите постови на темава.
Смарт ес, не напињај.
решено.:smir:

The Healer

Исцелителот
Член од
19 февруари 2009
Мислења
139
Поени од реакции
7
Прво, треба да научиш да го слушаш соговорникот. Второ, не делуваш како да имаш познанства од физиката. Трето, темава во глобала се базира на теории кои во пракса се уште не се докажани и не се знае дали се точно. Теориски ако се движиш со брзина блиска до светлината ќе го успориш времето за надворешноста, односно некој страничен набљудувач „Х“, а паралелно за тебе времето би течело нормално. Сепак математички ти можеш да поставиш тело во пет димензии... Пример: (2, 3, 4,5 ,6) ; (1, 6, 5, 3, 2); (2, 3, 3, 1, 1); (2, 2, 1, 6, 7); (9, 7, 3, 2, 1), ама сепак со ова не докажувам дека во реалноста постојат пет димензии, иако математички можат да се престават. Сепак, како што кажа Дени во меѓу време (Последниве сто години) се појаваат антитези како не постоење на времето и различно сваќање за времето, како такво, ако воопшто постои, нели? А исто така додека теоријата не се докаже со експеримент, таа не се зема за точна. Така да има секогаш место за филозофија во ваквите разговори и поради самото тоа дека си во подсектор на „Мистерија“, односно дека темава се смета за научно не докажана и секој има право да си остави свое мислење. Така да... Најбитно од сево ова е да научиш да слушаш. После доаѓа сè друго.

Иначе за „последниот болд“, поентата ми беше дека не треба само да маваш со глава у ѕид и да не прифаќаш ништо што ќе ти се каже. Човекот добри работи напиша и само малце треба да размислиш за да увидиш дека и неговата идеја е возможна, највеќе ради тоа што и самата теорија на Ајнштајн не звучи логично ако ја читаш површински... Пази, таа кажува дека: Δt е различно од Δt', каде што Δt' се одвива во околина која што се движи со брзина на светлината. Дали ова звучи логички? Нормално дека не... Тоа кажува дека 3s = 9,5 s при различни услови... Но тоа што не звучи логично не значи дека не е возможно. Сè уште, како цивилизација, не знаеме ништо во врска со ова така да не треба да се правиш до толку „смарт ес“ во врска со тоа... Тоа е тоа... Извини ако те провоцирам, али не ми е тоа поентата... Поентата е да сфатиш дека не секогаш си ти во право, дури и тогаш кога можеби си убеден во тоа.

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Ubavo kazano Healer fala na poddrskata, celta mi e da kazam sto mislam da gi dadam teoriite i argumentite sto gi znam i da diskutirame za niv, pa drug da dade drugi pa da gi sporedime pa da vidime sto kako i da bide interesno so toa sto ke se ucat mnogu novi raboti sto ne sme gi znaele a nekoj drug gi znael ili imal procitano za niv.Site go svakame vremeto najrazlicno pa zborot mi e ako za nesto sekoj si ima svoja sopstvena pretstava ne so sigurnost tocna, togas ima sansa toa nesto da ne e taka kako sto sme si go zamislile pa taka i za logicnoto..moze ne e se taka logicno kako na nas sto ni e logicno zatoa sto kako i da e mora da imame nekoja greska vo naukata sto ne ogranicuva da go sogledame univerzumot kakov e navistina..sto ne sprecuva da go sogledame pocetokot na sve okolu nas..zatoa spored mene site treba da gi otvorime mozocite bar malce poveke i da pocneme da razmisluvame na drugo nivo i so druga frekfencija...mislam deka moze da prodolzime so temava zatoa sto ne vredi da se unisti zaradi nekoe nedorazbiranje,temava e spored mene edna od po interesnite i mnogu me interesira da znam kakvi teorii imate drugite za nea. :vozbud:

Член од
1 септември 2009
Мислења
166
Поени од реакции
56
Time travel - not possible
Time viewing (gledanje na minatoto) - why not
Time viewing (pregleduvanje na mozni varijanti na idninata) - isto taka why not

Не можеш да одиш во минатото и да смениш нешто, затоа што најверојатно ќе се самоуништиш.

Можеби може да се прескочи во некоја точка во иднината (двајцата браќа од приказната на Ајнштајн), но бидејќи нема да можеш да се вратиш назад и тоа знаење да го искористиш тоа станува малку бесмислено. А тој speed limit кој што Ајнштајн го ставил на универзумот се повеќе и повеќе ми изгледа смешен :) која е поентата на целата смисла на светов кога тоа стварно би било така ?!? :tapp: се прашувам дали Господ во тој случај дели казни за пребрзо возење :pos2:

S

smart ass

Гостин
е добро имало некој кој го разбрал парадоксот со близнаците:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom