Патолошката потреба на нетуркиските источнобалкански народи по секоја цена да се идентификувaат како огурски (туркиски) Бугари

Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
1713562643542.png
1713562719392.png
1713562762197.png
1713562775691.png
Maps of Indo-European progression in Central Asia - Map 3 c.3000 BC
The Indo-Europeans of the Pontic-Caspian steppe began to migrate out of their core territory around 3000 BC, based on estimates of language division, with many going west.
Those who remained behind - the Homeland IEs - either remained there permanently (such as today's Ossetians) or migrated eastwards - the East IEs who eventually integrated themselves into the Oxus Civilisation and then supplied those migrants which entered India and Iran.


1713562855830.png
1713562895895.png
1713562925474.png
1713562968514.png
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
1713697046248.png

Јамна Kултура

Исто така Култура на јамни погребувања.
Исто така Култура на окер погребувања.
Исто така Древнојамна култура.
Доцно Бакарно Доба - Рано Бронзено Доба.
Датирање: 36-23 век п.н.е.
Се протегала на територијата од Јужен Урал на исток до Днестар на запад, од Предкавказје на југ до регионот на Средна Волга на север.

Јамната Култура била претежно номадска, со елементи на земјоделство во близина на реките и во некои населби.

Антрополошки, населението на Јамната Култура се карактеризира со изразито кавказоидни (европеидни) карактеристики.

Карактеристично обележје на Јамната Култура е погребувањето на мртвите во јами под могили, положени на грб, со свиткани колена. Телата биле посипувани со окер. Погребувањата во могилите биле повеќекратни и често се случувале во различни периоди. Откриени се и погребувања на животни (крави, свињи, овци, кози и коњи), што е типично за индоевропејците.

Јамната Култура потекнува од Хвалинската Култура во средниот тек на Волга и од Културата Средни Стог во средниот тек на реката Днепар, а исто така е генетски поврзана со Културата на левкасти пехари. Јамната Култура се заменува со Полтавската Култура. На запад, Јамната Култура се заменува со Културата на катакомбите. На исток - со Андроновската и Срубната.

Jамнаја Култура е поврзана со доцните Прaиндоевропејци во рамките на Kурганската хипотеза на Марија Гимбутас. Според поддржувачите на оваа хипотеза, областа на Јамната Култура е територија на ширење на пра-индо-европскиот јазик во доцниот европски период, заедно со претходната култура на Средни Стог. Некои научници го поврзуваат населението на Јамната Култура со раните Индо-Иранци.

1713699176243.png

Постојат три периоди во развојот на Јамната Култура.

• Прва (рана) етапа (прва половина - средина на III милениум п.н.е.). Низ целата територија на Јамната Култура, еднолични погребувања со скелети положени на грб и посипани со окер, ориентирани со главите кон исток, садови со зашилено и тркалезно дно со висок врат, врежани, убодни и втиснати орнаменти, украси изработени од школки и коски, камените производи (вклучувајќи ги и зооморфните) се широко распространети со речиси целосно отсуство на метал. Населбите се привремени кампови за сточарите. Веќе во Раната фаза, одделни групи племиња од Јамната Култура продреле во Подунавјето и Балканскиот Полуостров.

• Втора етапа (3. - почеток на 4. четвртина од 3. милениум п.н.е.). Се појавуваат локални варијанти. Во Црноморските степи, заедно со знаците од раната фаза, на нивните страни се појавуваат погреби со глави ориентирани кон запад, садови во облик на јајце со низок врат, саксии со рамно дно, украси со врвца и бакарни предмети (ножеви, шила). На запад, поединечни племиња од Јамната Култура станале седентарни и создале постојани населби (населба Михајловское, Скала Каменоломња и други на Долен Днепар).

• Трета етапа (крај на III - почеток на 2 милениум п.н.е.). Локалните разлики растат: архаичните ритуални карактеристики и опрема се зачувани само во Волшко-Уралската варијанта. На запад има проширени погребувања со скелети, не секогаш покриени со окер, со нестабилна ориентација кон кардиналните точки, јами со рабови, гробни могили без могили, керамика со рамно дно. Се појавиле големи бакарни предмети (секири во облик на клин, копачи) и специфични комплекси на накит од коски со иглички слични на чекан и колички со полни тркала. До крајот на третата фаза, растот на локалните карактеристики и ширењето на новите култури (главно Културата на катакомбите) довеле до исчезнување на Јамната Култура.

1713700664854.png
1713700242043.png
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
Како што рековме:

1714398881869.png

Продолжуваме:

1714398939451.png
1714398994370.png
1714399067785.png
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
1714504009250.png
1714504065618.png

1714504162882.png
Maps of Indo-European progression in Central Asia - Map 1 c.6000 BC
The northern edge of the Caucasus Mountains between the Black Sea and the Caspian Sea is the most probable homeland for the proto-Indo-Europeans, cut off as they would have been from their fellow Eurasiatic speakers (one branch of the post-glacial Nostratic language group).
These other Eurasiatic speakers would have occupied large tracts of territory themselves, probably including the main inland regions between the two seas.

1714504267858.png
1714504300122.png
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
1714834391073.png
1714834513370.png
1714834412714.png
Maps of Indo-European progression in Central Asia - Map 2 c.4000 BC
The initial expansion of Indo-Europeans took place around 4000 BC, with one group heading southwards towards Anatolia and northern Mesopotamia.
The eastern route down the shores of the Caspian Sea used here is conjectural - they might just have easily used the western route down the Black Sea coast - but it's likely that the coastline offered the safest migratory route, travelling with horses and families and avoiding hostile populations inland.
The main body expanded into the Pontic-Caspian steppe, a vast stretch of plains to the north of the Black Sea and Caspian Sea. The South IEs probably remained in touch with their northern kin until around 3500 BC.

1714834480998.png
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.941
Поени од реакции
8.440
1715025863872.png
1715025897342.png
1715025952468.png

1715025987292.png
Maps of Indo-European progression in Central Asia - Map 3 c.3000 BC
The Indo-Europeans of the Pontic-Caspian steppe began to migrate out of their core territory around 3000 BC, based on estimates of language division, with many going west.
Those who remained behind - the Homeland IEs - either remained there permanently (such as today's Ossetians) or migrated eastwards - the East IEs who eventually integrated themselves into the Oxus Civilisation and then supplied those migrants which entered India and Iran.

1715026083517.png
1715026108133.png
 

Kajgana Shop

На врв Bottom