Пробај со nested if then...се` убо само ова фор ние го немам учено, ми треба на попросто решена и исклучиво само if then i else
Не бе друже, обични фор циклуси се, само незнам дали во паскал ќе можеш како што ти објаснив... Кликни тука и кај делот „Comparison of algorithms“ имаш табела со познатите алгоритми за сортирање, побарај алгоритам конкретно за паскал (на гугл: Pascal imeto_na_algoritmot). Со сите тие алгоритми можеш да сортираш, само јас тој што ти го кажав (Insertion sort) се смета за најефикасен.Многу напредно ова бе друже,ако моеш со почетнички јазик да го напишеш.:smir:
ке ми даде ли некој некоја мала програма за во паскал да ја направам? благодарам однапред.
Не бе друже, обични фор циклуси се, само незнам дали во паскал ќе можеш како што ти објаснив... Кликни тука и кај делот „Comparison of algorithms“ имаш табела со познатите алгоритми за сортирање, побарај алгоритам конкретно за паскал (на гугл: Pascal imeto_na_algoritmot). Со сите тие алгоритми можеш да сортираш, само јас тој што ти го кажав (Insertion sort) се смета за најефикасен.
Треба само на почетокот да внесеш услов бројот на елементите на векторот да биде соодветен за квадратна матрица; проверуваш дали коренот е цел број, ако е, тогаш ги читаш како поле; доколку не е тогаш имаш коментар: „од зададениот вектор не може да се формира квадратна матрица...“Да се генерира матрица од даден вектор. Векторот ќе ни биде еднодимензионалната низа, а матрицата ќе биде квадратна, во зависност колку елементи ќе има векторот.
Доколку некој разбира што се бара и смета дека може да го реши ова чудо, ќе му бидам благодарен :smir:
program Fibonachi_do_N_clenovi; {Fibonaci niza do n-ti clen}
uses crt;
var
a:array[1..10000]of integer;
i,n,:integer;
begin
clrscr; textcolor(10);
writeln('Nizata na Fibonachi do n-ti clen:');
Write('n='); readln(n);
a[1]:=1; a[2]:=1;
a[3]:=a[1]+a[2];
for i:=4 to n do
a[i]:=a[i-1]+a[i-2];
for i:=1 to n do
begin
if (i mod 4<>0) then
Write('a[',i,']=',a[i],' ')
else begin
Write('a[',i,']=',a[i],' ');
writeln;
end;
end;
readln;
end.
aj ако може некој да ја реши задачава:
Код:Во дадена матрица а11 а12 а13 а21 а22 а23 а31 а32 а33 да се напише во следниов редоследн (во вид на полжав): а11 а12 а13 а23 а33 а32 а31 а21 а22
Begin Acce;
VAR a[1..100,1..100] of integer;
i,j,n,k: integer;
BEGIN
Write('Br. na redici: ');
Readln(n);
Write('Br. nа koloni: ');
Readln(k);
for j:=1 to k do
Begin
Write('a[',i,',',j,']= ');
Readln(a[i,j]);
End;
if (i mod 2 <> 0) then
Begin
for j:=1 to k do
Write(a[i,j]:3);
End;
else
Begin
for j:=k downto 1 do
Write(a[i,j]:3);
End;
Readln;
END.
А да не не е така?Бидејќи немам моментално pascal задачава ја пишував на слепо. Значи гледаш дека кога индексот i (првиот) е непарен, индексот j (вториот) расте, а кога i е парно, тогаш j опаѓа. Задачава има ваква конструкција, а може нанекои места да сум направил мали грешки :smir:Код:Begin Acce; VAR a[1..100,1..100] of integer; i,j,n,k: integer; BEGIN Write('Br. na redici: '); Readln(n); Write('Br. nа koloni: '); Readln(k); for i:=1 to n do for j:=1 to k do Begin Write('a[',i,',',j,']= '); Readln(a[i,j]); End; for i:=1 to n do if (i mod 2 <> 0) then Begin for j:=1 to k do Write(a[i,j]:3); End; else Begin for j:=k downto 1 do Write(a[i,j]:3); End; Readln; END.
Ау ова било покомплицирано бе хаха ај ем сори :smir:А да не не е така?
Зашто тогаш, ако i е непарно ј расте, а низата иде
а33 а32 а31...