Хах, истава задача ја имав на тест у втора по програмски, и јееј, само јас ја имав решено од цел клас.Да се одреди збирот
1+(1+2)+(1+2+3)+...+(1+2+3+....n)
Подзадача:Одредување на збир на броевите до к;
aj pls da ja resi nekoj zadacava!!!!!!!
Program Mirce;
Var N,A,Suma,Podsuma:intereger;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
For A:=1 to N Do
Begin
Podsuma:=Podsuma+A;
Suma:=Suma+Podsuma;
END;
WriteLn ('Zbirot e ', Suma);
readln;
END.
mi treba so PODFUNKCII ZATOA INACE JA IMAM RESENO TAKAХах, истава задача ја имав на тест у втора по програмски, и јееј, само јас ја имав решено од цел клас.![]()
Чекај, чекај, какви подфункции? Шо всушност треба да праат тие подфункции?mi treba so PODFUNKCII ZATOA INACE JA IMAM RESENO TAKA
epa podfunkcijata ti e odreduvanje na toj podzbir, a posle vo zadacata treba samo da ja povikas funkcijataЧекај, чекај, какви подфункции? Шо всушност треба да праат тие подфункции?
Истава и мене ми треба со while и do знае некој на таков начин да ја реши?Да се одреди збирот
1+(1+2)+(1+2+3)+...+(1+2+3+....n)
Подзадача:Одредување на збир на броевите до к;
aj pls da ja resi nekoj zadacava!!!!!!!
Што е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.epa podfunkcijata ti e odreduvanje na toj podzbir, a posle vo zadacata treba samo da ja povikas funkcijata
znae li nekoj drug da ja resiiiiii???
Program Mirce;
Var N:integer;
function funkcija(N:integer):integer;
var A,Suma,Podsuma:integer;
begin
For A:=1 to N Do
Begin
Podsuma:=Podsuma+A;
Suma:=Suma+Podsuma;
END;
funkcija:=suma;
end;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N));
readln;
END.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:Истава и мене ми треба со while и do знае некој на таков начин да ја реши?
A:=1;
while (A<=N) do
begin
пресметки
inc(A);
end;
falaaaa smao veke me mrzi da tupam glava cel den se ostaiv so zadacive, ne mi ide bas pascal najdobroШто е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:Код:Program Mirce; Var N:integer; function funkcija(N:integer):integer; var A,Suma,Podsuma:integer; begin For A:=1 to N Do Begin Podsuma:=Podsuma+A; Suma:=Suma+Podsuma; END; funkcija:=suma; end; Begin WriteLn ('Vnesete go N'); readln (N); WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N)); readln; END.
Код:A:=1; while (A<=N) do begin пресметки inc(A); end;
фала, успеав некако да ја рашам.Што е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.
Код:Program Mirce; Var N:integer; function funkcija(N:integer):integer; var A,Suma,Podsuma:integer; begin For A:=1 to N Do Begin Podsuma:=Podsuma+A; Suma:=Suma+Podsuma; END; funkcija:=suma; end; Begin WriteLn ('Vnesete go N'); readln (N); WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N)); readln; END.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:
Код:A:=1; while (A<=N) do begin пресметки inc(A); end;
Не сфатив како иде, објасни, па ќе ти ја решам.фала, успеав некако да ја рашам.
дали ја знае некој задачава да ја реши со while i do
Да се пресмета сумата на
S=1/2-2/3+3/4.......(-1)на n*(n-1)/n