Паскал - Pascal

I

Intex

Гостин
Друже, еве го точното решение, сеа го пробав:

Program Mirce;
Var N,A,D:integer;
B,C:array [1 .. 32167] of integer;
Begin
WriteLn ('Vnesete gi dimenziite na nizata');
readln (N);
For A:=1 to N Do
Begin
WriteLn ('Vnesete ja vrednosta ne elementot');
readln (B[A]);
D:=A;
C[D]:=B[A]
END;
A:=2;
While A<>D Do
Begin
D:=D+1;
WriteLn (B[A-1]);
WriteLn (C[D-1]);
D:=D-2;
END;
readln;
END.
Извини шо излезе вака, ама ова решение овде работи.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Вака, спуштив Турбо Паскал 7.0 сите фајлој се внатре од ко ќе го екстрахирам, арно ама при пуштање на turbo.exe викат дека ми фалел фајлот turbo.tpl(а тука е) и не и при компајлирање ми се јавуват Error 15 file not found (system.TPU). Чаре?
И мене ми го јавува истиот проблем Error 15: file not found (system.TPU) како да имам грешка во дефинирањето нa варијаблите. Ставив друг хард диск со нов виндоус, го симнав паскал 7 и пак не сака. Појма немам што може да му биде :mad:

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
И мене ми го јавува истиот проблем Error 15: file not found (system.TPU) како да имам грешка во дефинирањето нa варијаблите. Ставив друг хард диск со нов виндоус, го симнав паскал 7 и пак не сака. Појма немам што може да му биде :mad:
Симни го од zamunda.net и на мене ми правеше проблеми, тој од таму работи 100%

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Симни го од zamunda.net и на мене ми правеше проблеми, тој од таму работи 100%
Успеав да го средам, но сепак фала :smir:

Да се внесе една низа со n елементи, а потоа од таа низа да се отфрли k-тиот елемент. Еве ја мојата идеја но не сака! Го брише k-тиот член на низата, на негово место го става k+1-тиот член, но на старото место на к+1 повоторно останува к+1. Помош?

Program brisenje;
VAR
a,b:array[1..100] of integer;
n,i,k:integer;
BEGIN
write('Vnesi n: '); readln(n);
for i:=1 to n do
begin
write('a[',i,']=');
readln(a);
end;
write('Vnesi k: '); readln(k);
for i:=k to n-1 do
a[k]:=a[k+1];
for i:=1 to n-1 do
writeln('a[',i,']=',a);
readln;
END.

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Да се напише програма во паскал која ќе внеси трицифрени броеви и ќе ги превртува однопаку
ако може некој да ми каже постапка како да ја решам

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Да се напише програма во паскал која ќе внеси трицифрени броеви и ќе ги превртува однопаку
ако може некој да ми каже постапка како да ја решам
Претпостави дека „n“ е трицифрениот број:

Декларирај променлива „prev“ со вредност 1 за превртниот број;
while се додека n > 0
prev = (prev * 10) + (n mod 10);
n = n div n;
Печати го prev

Ете ја целата постапка. :)

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Претпостави дека „n“ е трицифрениот број:

Декларирај променлива „prev“ со вредност 1 за превртниот број;
while се додека n > 0
prev = (prev * 10) + (n mod 10);
n = n div n;
Печати го prev

Ете ја целата постапка. :)
фала многу

еден авион летнал во а часот и б минути.Летај ц часа и д минути во иса временска зона. Во колку часот слетал авионот?-програма во паскал
ако може некој постапка да напише за посапка како се решава

еден авион летнал во а часот и б минути.Летај ц часа и д минути во иса временска зона. Во колку часот слетал авионот?-програма во паскал

I

Intex

Гостин
фала многу

Внесуваш во колку саат тргнал (саат и време) и колку саати патувал. Се тоа ќе ти се променливи a, b, c, d. Деклари променливи e и f шо ќе се саат и време за моментот коа стигнува авиончето. Ако f> 59 тогаш „е“ да стане еден број повеќе, односно да се смени саатот. Ако пак „е“ е поголемо од 23 да се смени оно во 0. :)

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
да се напише програма која ќе провери дали еден број е прост(со ако,тогаш и инаку)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
да се напише програма која ќе провери дали еден број е прост(со ако,тогаш и инаку)
Значи вака... правиш една функција која ќе содржи фор циклус кој ќе започне од 2 и ќе се повторува се додека е помал од n/2.

Претпостави дека „n“ = 50;
Ако n > 2 тогаш // започнува од 2 зашто секој број е делив со 1
фор „i“ = 2 се додека е помал од n/2 и „i“ ќе се зголемува за 1
ако „n“ модуло „i“ е еднакво на 0
чим бројот „n“ модуло „i“ има остаток 0 тоа значи дека бројот не е прост
доколку фор циклусот измине без „n“ модуло „i“ да е еднакво на 0, тоа значи дека бројот е прост

Ете ти друже објаснување, на тебе станува да го претвориш во код, ако неможеш кажи, ќе ја нареидиме. :)

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Значи вака... правиш една функција која ќе содржи фор циклус кој ќе започне од 2 и ќе се повторува се додека е помал од n/2.

Претпостави дека „n“ = 50;
Ако n > 2 тогаш // започнува од 2 зашто секој број е делив со 1
фор „i“ = 2 се додека е помал од n/2 и „i“ ќе се зголемува за 1
ако „n“ модуло „i“ е еднакво на 0
чим бројот „n“ модуло „i“ има остаток 0 тоа значи дека бројот не е прост
доколку фор циклусот измине без „n“ модуло „i“ да е еднакво на 0, тоа значи дека бројот е прост

Ете ти друже објаснување, на тебе станува да го претвориш во код, ако неможеш кажи, ќе ја нареидиме. :)
се` убо само ова фор ние го немам учено, ми треба на попросто решена и исклучиво само if then i else

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
се` убо само ова фор ние го немам учено, ми треба на попросто решена и исклучиво само if then i else
Хмм... до сега немам сретнато решение кое проверува дали бројот е прост без повторувачки циклус освен да наредиш „рачно“ if и else од 2 до N/2 да проверува дали N%бројот има остаток 0 (замисли N да е 1000... ќе треба 500 иф циклуси да пишуваш).

Евентуално да има некоја фрик формула со Math функција, али чим немаете учено фор циклуси ондак не ми се верува ни дека решението би можеле да го барате во некоја таква Math функција :toe:

Член од
22 август 2009
Мислења
30
Поени од реакции
5
Без for циклус решение може единствено да се имплементира со таканаречените primality tests: http://en.wikipedia.org/wiki/Primality_test, овој метод е далеку побрз но и далеку посложен. Се сложувам со SkyDriver дека единствен едноставен начин без for циклус е да ги пишуваш рачно if-овите со една исправка дека ќе одат до коренот од n:
for i:=2 to trunc(sqrt(n)) do
бидејќи сите делители на бројот освен n/2 се наоѓаат во тој интервал.

Член од
16 декември 2009
Мислења
62
Поени од реакции
3
Ако може да се најде јунак да пише за да се сортираат имиња на ученици по азбучен ред.Фала однапред.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ако може да се најде јунак да пише за да се сортираат имиња на ученици по азбучен ред.Фала однапред.
Вака

Ќе декларираш:
Претпостави дека a[] = низата со имињата
integet i, j, pom, n = должината на низата
Код:
фор циклус, i=1; i<n; i++
    pom = a[i]
    фор циклус j=i; i>0 и a[j-1] > pom; j--
        a[j]=a[j-1];
    a[j] = pom
Бидејки немам паскал компајлер неможам да пробам, али би требало да работи како што треба. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom