Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.454
Поени од реакции
9.157
Многу ми е жал за ваквите ко тебе искрено, напатени душички.
@Darling нестрпливо те чека, дај опушти се не се срами и насмеј и се.
Вака така го гршиш мразот, еден ден фала ќе ми кажеш.

A

Avenger99

Гостин
@Darling нестрпливо те чека, дај опушти се не се срами и насмеј и се.
Знам дека многу сакаш да се вратиш во Македоничкава наша, ама нешто во себе, не ти дава, не те пушта да се вратиш овде да живееш меѓу своите. Ај, ќе се пензионираш таму, па пак ќе ни дојдеш тука назад, нестрпливи сме :love::love:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.454
Поени од реакции
9.157
Знам дека многу сакаш да се вратиш во Македоничкава наша, ама нешто во себе, не ти дава, не те пушта да се вратиш овде да живееш меѓу своите. Ај, ќе се пензионираш таму, па пак ќе ни дојдеш тука назад, нестрпливи сме :love::love:
А и се насмеа на @Darling ? или уште срце те стега, ајде пополека, ќе те биде и тебе, тука сум јас да помогнам, ќе те носам јас ко дете за раче, не каса таа, само насмеј и се.

A

Avenger99

Гостин
А и се насмеа на @Darling ? или уште срце те стега, ајде пополека, ќе те биде и тебе, тука сум јас да помогнам, ќе те носам јас ко дете за раче, не каса таа, само насмеј и се.
Пост нема да не стропаш некоја глупост, она и ќе напише нешто асално, ама ти си непоправлив, ама сепак те сакаме, гастарбајтерите ми се омилени :love:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.492
Поени од реакции
87.397
Видете го срцепаталниот пост на Павле Полче по повод 19 години од Срамковниот договор... :icon_lol: ДУИ е лоша партија, иако се гласав се што посакаа, ги бранев нивните жени во Собранието од Македонските националисти, ние сме прогресивни Македонци, samo ljubof lugjenca.

И потоа на некои Апасиев не ви чинел, немал речник... еве јас уште жалам што пред една недела во Собранието не им влезе вака на пратениците.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.454
Поени од реакции
9.157
Пост нема да не стропаш некоја глупост, она и ќе напише нешто асално, ама ти си непоправлив, ама сепак те сакаме, гастарбајтерите ми се омилени :love:
ооо па ти многу се опушти, видиш пополека го победуваш срамот, ќе треба и пијачка да частиш, ептен ми е ќеиф што ти помогнав, се надевам ќе бидеш поактивен во иднина, гледаш и сам, не болело, само диши длабоко и напред.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.645
Вие што пишувате како тоа немало патриотизам и родољубие кај македонците , за каков патриотизам и родољубие зборувате? Платонска љубов кон дражавата каде што ти ја сакаш а таа не?Каде што се раѓаш во семејство каде што еден од членовите е стечаец продукт на криминално приватизираните фирми?Каде што истата таа фирма му должи 10плати кои што се добиени на суд но не се исплатени ни пак некогаш ќе се исплатат , но затоа ако имаш некој долг ти државата тука е да ти ги пушти извршителите да ти блокираат сметки и слично.Каде што уште како дете на училиште си класно поделен од останатите деца од партиско богатата мафија кои што се сосила форсирани од нашиот ретардиран образовен систем? Каде што родителите стечајци одвај нашле работа во некоја приватна фирма на која на чело е некој човекојадец воедно поврзан со куртоните што се на власт па им дава плата под минималната или минимална плата , каде што немаат никаква безбедност на работното место , каде што можат да се повредат на работно место па газдата нема да одговара дека не следел мерки за безбедност бидејќи е поврзан со истите куртони со кои што си делат тендери?Во услови каде што работиш во такви фирми па земаш кредити со ретардирани камати за да успееш да си го прераниш семејството , заглавуваш во долгови , од тешката физичка работа па и од самите нервози што неможеш да закрпиш од месец до месец , се нервираш стекнуваш хипертензија и други полоши болести , па не дај боже да имаш некој посериозен проблем да треба да се влечкаш во болници , каде што болниците 90% се распаѓаат кои што се нереновирани од времето на Југославија , каде што има неквалитетно вработен кадар по партиска линија кои што воглавно кур ги боли дали ќе живееш или ќе умреш , во здраство каде што ќе мора да бараш врски(ЕЈ ВРСКИ) за да не те шуткаат по доктори и шалтери и да те лекуваат како човек , каде што истите тие доктори од тоа што се необразовани со купени дипломи можат да ти направат поголем проблем место да те излечат?И ако некако твоите успеале да те пуштат на факултет , па бидејќи имаат ниски примања приморан си да седиш во студентските домови кои што се исто така во мизерна состојба каде што срамота е животно да оставиш да седи во нив камоли па човек , студент.Каде што на факултет си пречекан од корумпираните професори кои колку и да учиш нема да те положат доколку не ги поткупиш , па си заглавен во бесконечна јамка бидејќи немаш пари да го направиш истото? Каде што пола друштво и фамилија некако успеале да заминат од државава бидејќи овде е неиздржливо? Каде што како македонец си граѓанин од трет ред во своја држава?

За патриотизам правевме муабет?

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
Ne sakam da ti ja urnam nadezta, ama novite generacii se desentizirani od realniot svet.
Konceptite kako patriotizam, rodoljubie se pomalku bitni od popularnost na socijalni mrezi i licna sueta kaj makedoncite.
Stereotipot iznesen vo 2014-2015 godina kaj makedoncite deka patriotizamot e seljacka i zaostanata osobina uste se reflektira na socijalni mrezi a mozes da primetis i tuka na forumov.
Slika so znameto na kutlesh e predmet na potsmevanje na primer, dodeka kaj shiptarskite tiktokovi, instagrami, slika so golema albanija sobira iljadnici lajkovi.
Prosecen makedonski tinejdzer poprvo bi stavil nekoi stranski socijalni dvizenja kako Black Lives Matter, odkolku slika so makedonski simboli.
Јасно ми е тоа мене, не се менува преку ноќ. И не ми беше целта само патриотизмот, ја лично знамето со кутлеш ни сум го прикажувал некаде, ни па мислам да го ставам некаде. Не дека ми е срам или пак страв, која е целта од тоа?
Половина од тие луѓе што го постираат тоа знаме го постираат чисто онака од глумење патриотизам а добар дел зошто така им кажале од партија(чест на исклучоци). Јас тие работи горе што ги спомнав немаа допирни точки со оној патриотизам кои ни се нудеше досега, патриотизмот е многу поголема работа од веење знаме.

Но се согласувам дека младината е заспана за сите работи, имаме студенти кои единствена цел им е пиење кафе, доаѓање тука на работа 3 месеци, правење пари за после да можат да си го платат тоа кафе шо ќе го пијат цела година(не судам и и ја сум тука, и тоа не е лошо што младите луѓе работат, но што размислувањето им е ставено на 0, доаѓаат тука и освен сликите на инстаграм не извлекуваат никаква поука од овде)

Во секоја од другите држави, еве нека се и соседните за оние работи кои беа направени пред 3, 4 години први кои ќе излезеа на улица ќе беа студентите, додека овде излегуваа пензионерите.

Сепак ова се тешки времиња за Македонците, а во минатото тешките времиња создале луѓе како Ченто и како многумина млади луѓе кои живееле како сега, сиромашен живот и губење на националната свест, дали ќе се повтори тоа пак, не знам, иако се времињата многу, многу поразлични од тогаш останува да се надеваме за подобра иднина.

Последно уредено:

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.831
Поени од реакции
17.469
Добро а сте се прашале зошто е главно мотото "Учи за да не работиш?". Зошто во социјализмот ова мото не било главно? Па затоа што немало газди крвопијци. Ок има газди секоја им чест, ама многумина гледаат само да го искористат работникот. И ве молам некој спомна Германија и Јапонија, не само менталитетот и државата им е спејс шатл за нашава вукојебина.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Добро а сте се прашале зошто е главно мотото "Учи за да не работиш?". Зошто во социјализмот ова мото не било главно? Па затоа што немало газди крвопијци. Ок има газди секоја им чест, ама многумина гледаат само да го искористат работникот. И ве молам некој спомна Германија и Јапонија, не само менталитетот и државата им е спејс шатл за нашава вукојебина.
Ти како родител треба да го учиш детето што полесно да помине во животот....по линија на помал отпор. Никако не смееш да го учиш да р'мба,да биде добар и сите тие други глупости. Така да ова учи за да не работиш е добро....иако кај мене не се исплатеше. :D Како ни биди паметен па помини полесно во животот.
Ми требаа 10 год. за да се репрограмирам од сите глупоштии што ми ги наметнале моите како морал и кодекси на понашање.
Затоа: be like water my friend!

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.206
Поени од реакции
30.400
@Taker koga ke ja zamenis kolektivnata odgovornost kon tvoeto maalo, naselba, grad, drzava, so profiterski prioriteti na licen sebichen plan go dobivash toa sho go napisa.
Denes kasno e da postoi patriotizam umre toa so prespa.
Zatoa nema ni da gi setime dvojazicni banknoti, himni, i se drugo oti neli, sho ke mi e patriotizam, nema leb od toa.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
Јас мислам дека ова мото е баш останото од тоа време.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Посоодветен термин на тоа ,,учи за да не работиш" денес би било ''зачлени се во партија за да не работиш" ама буквално. Оти некогаш се рачунало оти со учење и знаење можеш да си го подобриш материјалниот и општествен статус, условно кажано да дојдеш до некоја помалку трудовоинтензивна работна позиција. Сега можеш да ја живееш таа социјалистичка утопија само ако си го дадеш газот под кирија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom