Ne sakam da ti ja urnam nadezta, ama novite generacii se desentizirani od realniot svet.
Konceptite kako patriotizam, rodoljubie se pomalku bitni od popularnost na socijalni mrezi i licna sueta kaj makedoncite.
Stereotipot iznesen vo 2014-2015 godina kaj makedoncite deka patriotizamot e seljacka i zaostanata osobina uste se reflektira na socijalni mrezi a mozes da primetis i tuka na forumov.
Slika so znameto na kutlesh e predmet na potsmevanje na primer, dodeka kaj shiptarskite tiktokovi, instagrami, slika so golema albanija sobira iljadnici lajkovi.
Prosecen makedonski tinejdzer poprvo bi stavil nekoi stranski socijalni dvizenja kako Black Lives Matter, odkolku slika so makedonski simboli.
Јасно ми е тоа мене, не се менува преку ноќ. И не ми беше целта само патриотизмот, ја лично знамето со кутлеш ни сум го прикажувал некаде, ни па мислам да го ставам некаде. Не дека ми е срам или пак страв, која е целта од тоа?
Половина од тие луѓе што го постираат тоа знаме го постираат чисто онака од глумење патриотизам а добар дел зошто така им кажале од партија(чест на исклучоци). Јас тие работи горе што ги спомнав немаа допирни точки со оној патриотизам кои ни се нудеше досега, патриотизмот е многу поголема работа од веење знаме.
Но се согласувам дека младината е заспана за сите работи, имаме студенти кои единствена цел им е пиење кафе, доаѓање тука на работа 3 месеци, правење пари за после да можат да си го платат тоа кафе шо ќе го пијат цела година(не судам и и ја сум тука, и тоа не е лошо што младите луѓе работат, но што размислувањето им е ставено на 0, доаѓаат тука и освен сликите на инстаграм не извлекуваат никаква поука од овде)
Во секоја од другите држави, еве нека се и соседните за оние работи кои беа направени пред 3, 4 години први кои ќе излезеа на улица ќе беа студентите, додека овде излегуваа пензионерите.
Сепак ова се тешки времиња за Македонците, а во минатото тешките времиња создале луѓе како Ченто и како многумина млади луѓе кои живееле како сега, сиромашен живот и губење на националната свест, дали ќе се повтори тоа пак, не знам, иако се времињата многу, многу поразлични од тогаш останува да се надеваме за подобра иднина.