Паранормални појави (само плод на нашата психа?)

Дали паранормалните појави се само плод на нашата психа??

• ДА

Гласови: 42 48,8%
  • НЕ

Гласови: 44 51,2%

• Вкупно гласачи
    86
Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
AAх Рејмонд Муди..човекот е нешто како Никола Тесла во современата наука
Еве документарец напрвен по книгата за која ти зборуваш (кој нема можност да ја прочита а сака да знае нешто за оваа тематика, нека го види филмот.
http://topdocumentaryfilms.com/life-after-life/
Талбот, за кого спомнав погоре, соработувал со докторов и го спомнува него во книгата.
Докторов (ако не сум ги заборавил бројкиве) испитувал околу 4000 случаи на клиничка смрт...
и што е најбитно (што ги руши сите претпоставки дека тоа се мозочни халуцинации) тие појави се случуваат во моменти кога нема отчитување на ЕЕГ, што би се рекло, мозокот е тотално неактивен....
Повеќе, кој сака нека го гледа видеото, или нека ги прочита книгите, Life after life, или/и Холографски Универзум
Ah. da da, Jas so nego prvo se sretnav preku knigata na Serafim Rouz, -Dusata posle smrtta, pa rekov deka moram da ja najdam onaa na Mudi zatoa sto golem broj slucai se spomeneti od tamu. Knigata onlajn loso izdanie ja najdov na srpski na scrbid ama ne e za citanje nekako..ne znam dali ja ima vo nas prevod?
Dokumentarecov e dobar, ke go gledam.
Inaku mnogu e dobro toa sto se od strana na naukata praveni ovie istrazuvanja, da bese poinaku vednas ke se javese somnevanje i ke se govorese za besmislici...

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Ah. da da, Jas so nego prvo se sretnav preku knigata na Serafim Rouz, -Dusata posle smrtta, pa rekov deka moram da ja najdam onaa na Mudi zatoa sto golem broj slucai se spomeneti od tamu. Knigata onlajn loso izdanie ja najdov na srpski na scrbid ama ne e za citanje nekako..ne znam dali ja ima vo nas prevod?
Dokumentarecov e dobar, ke go gledam.
Inaku mnogu e dobro toa sto se od strana na naukata praveni ovie istrazuvanja, da bese poinaku vednas ke se javese somnevanje i ke se govorese za besmislici...
Па всушност науката и баш не зборува многу за ова..молчи..затоа што и нема што да каже. Кога се има докази за нешто, вообичаена пракса на "ортодоксната наука" е да молчи.
Сепак неколку познати научници како Дејвид Бом (квантен физичар, ученик на Ајнштајн), и Карл Прибрам (познат неурохируг, психолог и психијатар), се обидуваат преку холографската теорија за Универзумот (инаку ова го има објаснето и во Ведите) да дадат објаснување за функционирањето на Светот, Универзумот, и секако паранормалните појави како што е клиничката смрт.

Член од
13 ноември 2011
Мислења
53
Поени од реакции
20
znaete se vo zivotot si ima svoja cel.sekoj e preodreden da pravi nesto.imase edno prasanje zosto odredeni gi gledaat tie raboti i jas se prasuvam toa zosto jas gi cuvstvuvam tie raboyi.od dete sum gi imal tie problemi pa dosega.samo bevme tinejgeri ne gi svakavme seriozno.sega e se poubedlivo taka da ne moze da se ignorira.kolku ida sakam.znaci sigurno nekoj se potrudil odozgora.znaci da pojasnam jas gi otkrivam tie raboti i se trudam da se vratat od kade sto dosle.dosega dobro odi ne se zalam ako imate nekoja informacija za nekakva opsednatost kuka ili bilo sto ve zamoluvam da mi kazete nekoja informacija.da ja istrazam podetalno.pozdrav do site sto veruvaat vo vakvi raboti i do tie sto ne veruvaat.znaci knigite se dobri za informacii ali reralnosta e sosema poinakva.pozz uste ednas.

B

Borg_Drone

Гостин
Јас дур не видам нешто, не верувам.Паранормалните појави може и да се плод на нашата психа; замисла некоја на наша неостварена желба или пак загуба во овој случај на некоја личност која се крие (односно е потисната) во несвесниот дел од човековата психа.
И не сум психолог, однапред се дистанцирам од тоа дека говорам од гледна точка на психолог.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Јас дур не видам нешто, не верувам.Паранормалните појави може и да се плод на нашата психа; замисла некоја на наша неостварена желба или пак загуба во овој случај на некоја личност која се крие (односно е потисната) во несвесниот дел од човековата психа.
И не сум психолог, однапред се дистанцирам од тоа дека говорам од гледна точка на психолог.
duh!

As in duuuuh, не дух. (pun intended)

Проблемот е во тoa што тие неостварени желби & загуби induced привиденија.. се материјализираат пред твоите очи, ergo веруваш во тоа што го гледаш. Што тогаш? Кој да ти објасни дека не си објективен. Дека во твоите очи си видел розев дух со две глави, а во очите на другите си шизофреничен.

Без тврди чуства, ама многу ми се допаѓа делот каде објасни дека не си психолог. :X3:

B

Borg_Drone

Гостин
duh!

As in duuuuh, не дух. (pun intended)

Проблемот е во тoa што тие неостварени желби & загуби induced привиденија.. се материјализираат пред твоите очи, ergo веруваш во тоа што го гледаш. Што тогаш? Кој да ти објасни дека не си објективен. Дека во твоите очи си видел розев дух со две глави, а во очите на другите си шизофреничен.

Без тврди чуства, ама многу ми се допаѓа делот каде објасни дека не си психолог. :X3:
:)
Вот
јас барем пишувам искрено и колку што гледам не сум единствениот на темава што се изјасни дека не е психолог затоа не ги насочувај работите како што тебе ти одговараат, колку што гледам и другите (што веруваат во ова) се изјаснија дека не се компетенти да се изјаснат по ова прашање поконкретно зошто го немаат потребното знаење, така да кога веќе ме цитираш мене поради тоа редно е и другите да ги ставиш во иста група во ред?За другото си во право, погрешно се изразив, утро е сепак.Ова што го пишуваш (подвлеченово со црно) ти стои, на место е, но мислев на нешто друго во случајов, еве поцврсти докази ако може поточно да се изразам а не холограми од време траење од пет секунди.
Голема е веројатноста, тие „паранормални појави“ да се плод на нашата психа така што ти на пр. кога ќе доживееш загуба на некого, желбата да го видиш истиот тој е многу голема и помоќна од моќта на свеста дури и кога таа работи со „полна пареа“; односно работи на тоа да се потисне целосно таа желба во несвесниот дел на нашата психа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
:)
Вот
јас барем пишувам искрено и колку што гледам не сум единствениот на темава што се изјасни дека не е психолог затоа не ги насочувај работите како што тебе ти одговараат, колку што гледам и другите (што веруваат во ова) се изјаснија дека не се компетенти да се изјаснат по ова прашање поконкретно зошто го немаат потребното знаење, така да кога веќе ме цитираш мене поради тоа редно е и другите да ги ставиш во иста група во ред?За другото си во право, погрешно се изразив, утро е сепак.Ова што го пишуваш (подвлеченово со црно) ти стои, на место е, мислам на нешто друго во случајов, еве поцврсти докази ако може поточно да се изразам а не холограми од време траење од пет секунди.
Голема е веројатноста, тие „паранормални појави“ да се плод на нашата психа така што ти на пр. кога ќе доживееш загуба на некого, желбата да го видиш истиот тој е многу голема и помоќна од моќта на свеста дури и кога таа работи со „полна пареа“; односно работи на тоа да се потисне целосно таа желба во несвесниот дел на нашата психа.Слично како што е со соновите случај.
Да сакав да те навредам ќе се изнасмеав моронски или напишев нешто невкусно што ќе резултираше со бан од тема или некоја слична примитивна превентива. Мене ми беше само симпатичен моментот, затоа и цуцибуцимуци смајли ставив и напоменав дека го пишам тоа без некоја позадинска агенда со навредлива конотација. :)

Никој не е доволно компетентен овде да го најде "злосторникот". Да, можеби oдреден тип, лабилни луѓе кои изгубиле некој или се патолошки фантазери се повеќе подложни на трипови.. пак сум нечуствителен, ајде - на "паранормалните појави" но несмееме да се ограничиме само кон нив и нивно дијагностицирање оти има уште неколку милиони тврдења од луѓе кои вкусиле нешто паранормално, а црно-на-бело се океј, значи без изгубена личност што би резултирало во доживување илузии (n.)*, односно гледање на истата изгубена личност поради преголема желба и слично клише дијагнози.

* псих. измама на сетилата предизвикана од деформирано примање на впечатоци од реалноста;
* фиг. неоснована надеж, неостварлива фантазија самоизмама, привид, привидност, залажување, измама, вообразба, заблуда, мечта, фикција, замисла, план, недостижен идеал.

B

Borg_Drone

Гостин
Да сакав да те навредам ќе се изнасмеав моронски или напишев нешто невкусно што ќе резултираше со бан од тема или некоја слична примитивна превентива. Мене ми беше само симпатичен моментот, затоа и цуцибуцимуци смајли ставив и напоменав дека го пишам тоа без некоја позадинска агенда со навредлива конотација. :)

Никој не е доволно компетентен овде да го најде "злосторникот". Да, можеби oдреден тип, лабилни луѓе кои изгубиле некој или се патолошки фантазери се повеќе подложни на трипови.. пак сум нечуствителен, ајде - на "паранормалните појави" но несмееме да се ограничиме само кон нив и нивно дијагностицирање оти има уште неколку милиони тврдења од луѓе кои вкусиле нешто паранормално, а црно-на-бело се океј, значи без изгубена личност што би резултирало во илузии (n.)*, односно гледање на истата изгубена личност поради преголема желба и слично клише дијагнози.

* псих. измама на сетилата предизвикана од деформирано примање на впечатоци од реалноста;
* фиг. неоснована надеж, неостварлива фантазија самоизмама, привид, привидност, залажување, измама, вообразба, заблуда, мечта, фикција, замисла, план, недостижен идеал.
Не бе па ти, таман работа знам дека не сакаше да ме навредиш можеби делувам со коментарот како навреден во случајов но не е така, само посочив дека треба и другите да се стават во иста група.Се е во ред, не мислам дека си ме навредил или нешто...Во врска со темата:
јас еве лично се повикувам на Фројд, и он говори подетално за ова во книгата „Тотем и табу“.Еве што поконкретно говори Фројд за примитивните луѓе кои тој ги истражувал:
-Она што ние, сосема слично на примитивниот човек, го проектираме во надворешната реалност, одвај дека мое да биде нешто друго освен сфаќање на состојбата во која еден предмет е примен од нашите сетила и е присутен во свеста, покрај која постои и некоја друга состојба во која е тоа латентно, но може повторно да се појави како коегзистенција на претставата и на сеќавањата, или пренесено во поопшти значење, егзистенција на несвесните душевни процеси покрај свесните.Би можело да се рече дека „духот“ на некое лице или на некој предмет, во крајната анализа е моќ за сеќавање и за претставување на објектите кога тој предмет или лице се отстранети од свесното набљудување.
-Духовите и демоните не се ништо друго освен како што веќе е споменато на друго место, проекции на сетилните пoттици на примитивниот човек.

Сигмунд Фројд, Тотем и табу

Сите се повикуваат на некакви документарни, јас еве лично се повикувам на Фројд и на моја лична случка малку смешно може ќе делува ама ти кажувам нешто што ми се случи на мене и го помнам тоа но не е причина тоа да верувам јас во духови.На пример уште се сеќавам пред десет години кога загубив близок од својата фамилија јас кај баба ми на пр. го видов тој „дух“ на загубената личност и траеше доста краток момент.После тоа, истиот дух јас никогаш не го видов повторно.Или пак тоа било реакција на мојата огромна желба која се криела во несвесното и дошла во судир со свесниот дел на човековата психа, но свесниот дел од што бил немоќен да реагира дошла во краток контакт таа желба со свесниот дел и мене ми се појавил тој „холограм“.

Јас во повеќето документарни филмови за вакви паранормални појави не гледам ништо друго освен обид за правење пари.
Инаку не се согласувам целосно со некои тврдења на Фројд, но тоа во друга тема.За ова што го говори на пр. се согласувам целосно.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Не би го земал безусловно напишаното од Фројд како апсолутна вистина. Не е коегзистирање ако не е латентно "натприродното" штом фрекфентно се судира со реалноста каква што ја познаваме. Би го класифицирал како перманентно психичко нарушување, дека кога веќе губиш некој си во друга состојба и таа треба да постои тогаш и само тогаш. Својствено за состојбата се сличните проекции поради емоционалните ролеркостери кои таа ги приредува и како што реков резултираат со тие поназад спомнати проекции и привиди, или тоа што си го доживеал ти. Ама како и кај тебе, системот после одреден временски интервал треба да ја лоадира "нормалната" состојба која ја возиме. Сите тие душевни процеси се продукт на страдањето и болката од немилиот настан и треба да се претопат сами со помош на вградениот coping механизам. Паралелно постење на двете состојби не е коегзистенција, туку веќе тоа е трета состојба и е нарушување.

Туку, осеќам дека ипак сме на иста страна. Но што со тие сведоци на паранормалното без немили случки кои би им ја срушиле реалноста и нивната перцепција кон истата? Средно вековна жена на пат кон дома тврди дека видела дух, во традиционалната смисла на зборот. Рандом дух.

Glitch? Грешка во матриксот? Од кај чија страна, буквално другата страна, или проблемот е више софтверски/хардверски кај жената, мозок/очи/перцепција?

Јас гледам филмови со паранормални појави, обид за пари можеби да. Ама arrrr, јас сум пират. Failing that, кога не профитираат од мене, си дозволувам еднаш неделно trash horror. Слабост ми се. :)

B

Borg_Drone

Гостин
Не би го земал безусловно напишаното од Фројд како апсолутна вистина. Не е коегзистирање ако не е латентно "натприродното" штом фрекфентно се судира со реалноста каква што ја познаваме. Би го класифицирал како перманентно психичко нарушување, дека кога веќе губиш некој си во друга состојба и таа треба да постои тогаш и само тогаш. Својствено за состојбата се сличните проекции поради емоционалните ролеркостери кои таа ги приредува и како што реков резултираат со тие поназад спомнати проекции и привиди, или тоа што си го доживеал ти. Ама како и кај тебе, системот после одреден временски интервал треба да ја лоадира "нормалната" состојба која ја возиме. Сите тие душевни процеси се продукт на страдањето и болката од немилиот настан и треба да се претопат сами со помош на вградениот coping механизам. Паралелно постење на двете состојби не е коегзистенција, туку веќе тоа е трета состојба и е нарушување.

Туку, осеќам дека ипак сме на иста страна. Но што со тие сведоци на паранормалното без немили случки кои би им ја срушиле реалноста и нивната перцепција кон истата? Средно вековна жена на пат кон дома тврди дека видела дух, во традиционалната смисла на зборот. Рандом дух.

Glitch? Грешка во матриксот? Од кај чија страна, буквално другата страна, или проблемот е више софтверски/хардверски кај жената, мозок/очи/перцепција?

Јас гледам филмови со паранормални појави, обид за пари можеби да. Ама arrrr, јас сум пират. Failing that, кога не профитираат од мене, си дозволувам еднаш неделно trash horror. Слабост ми се. :)
Фројд и тоа го објаснува, и појавата на духови како проекција не ја сведува само на психичко нарушување (зошто во делот со загубата Фројд го објаснува судирот меѓу Надјас и Тоа во човековата психа и како резултат на тој судир и настануваат според него неврозите кај луѓето).Фројд повеќе објаснува за ова во делот за табуата, односно за „светиот“ страв од некаква паранормална појава (во овој случај демони и духови) и притоа има објаснето со примери од секојдневниот живот на примитивните племиња во Австралија, Нов Зеланд па и во Африка.Но, за тоа можеби нареден пат.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Па да во главном може да му се случи на секој човек особено на некој што верува во такви работи,преукопиран со некоја работа и стресот кој често доведува до ваква појава!!Прво дали ја имаш прашано сестра ти од каде и е таа рана како ја добила,сепак треба да дејствува физичка сила или хемија за да и направи нешто такво.Како се чуствуваше во моментот дали беше поспана,изморена или претходно си била под некој стрес,можеби си сонувала,како реагираше сестра ти во тој момент дали она беше свесна...Јас не верувам во паранормални појави според мене тоа е во потсвеста на човековиот разум и неговите сфаќања.Дали би сакала да ми раскажеш повеќе и да посочиш повеќе детали за да можам да ти објаснам поконкретно за што станува збор.За се има објаснување!!!
--- надополнето: 17 април 2012 во 16:37 ---
За духовите читав дека се заробени помеѓу овој и оној свет и дека се премногу осамени и сакаат да предизвикаат внимание ама пошо ми звучеше како детса приказна почнав да верувам дека се само плод на нашата психа
Духови ах тие... Знаете има една изрека "Kога ѓаволот немал друга работа си ги тепал децата",тоа се само измислици обично се случуваат на трето лице што генерално води кон невистина у превод СРАЊЕ!!
--- надополнето: 17 април 2012 во 17:11 ---
Hmm.. da e nasata psiha , nema drugite da gi gleda , neli ? Ili zaedno halucinirame ?

predmeti nema da letat da se del od nasata psiha , neli ?

jebi ga , nikoj ne znae , a i rano e da se doznae ..
A kaj letale predmeti, epa toa e toa "letale predmeti", a ne "letaa predmeti"!!
--- надополнето: 17 април 2012 во 17:13 ---
Па всушност науката и баш не зборува многу за ова..молчи..затоа што и нема што да каже. Кога се има докази за нешто, вообичаена пракса на "ортодоксната наука" е да молчи.
Сепак неколку познати научници како Дејвид Бом (квантен физичар, ученик на Ајнштајн), и Карл Прибрам (познат неурохируг, психолог и психијатар), се обидуваат преку холографската теорија за Универзумот (инаку ова го има објаснето и во Ведите) да дадат објаснување за функционирањето на Светот, Универзумот, и секако паранормалните појави како што е клиничката смрт.
A зошто клиничката смрт ја вбројуваш во паранормални појави??

Kajgana Shop

На врв Bottom