Паранормални појави (само плод на нашата психа?)

Дали паранормалните појави се само плод на нашата психа??

• ДА

Гласови: 42 48,8%
  • НЕ

Гласови: 44 51,2%

• Вкупно гласачи
    86
Г

Господ

Гостин
Because it's happening in your head not in actual reality?
Ah,but how do we decide what actual reality means :)
Се што го сметаме за "реалност" е само енергија,субатомски честици кои вибрираат,истото се случува и со мислите,вибрираат,не постои научен доказ за постоење на материја.
Сега,знаеме дека честици кои вибрираат на иста фреквенција се привлекуваат,што може да ни каже дека енергијата која емитуваме со мислите привлекува иста таква енергија од страна.
Што значи,нашите мисли се наша реалност,барем,се стремат да бидат.
Which means,not mumbo jumbo but real science :)

F

Frankie Yale

Гостин
Ah,but how do we decide what actual reality means :)
Се што го сметаме за "реалност" е само енергија,субатомски честици кои вибрираат,истото се случува и со мислите,вибрираат,не постои научен доказ за постоење на материја.
Сега,знаеме дека честици кои вибрираат на иста фреквенција се привлекуваат,што може да ни каже дека енергијата која емитуваме со мислите привлекува иста таква енергија од страна.
Што значи,нашите мисли се наша реалност,барем,се стремат да бидат.
Which means,not mumbo jumbo but real science :)
Pa da, se zavisi kako ke ja definiras realnosta. Ako ides po opstoprifatenata definicija za relanosta togas zamislenite raboti ne se del od nea zosto iako tie postojat vo nasite mislite tie ne postojat vo realnosta so taa dadena forma zatoa imas podelenost na imaginarni i realni raboti, e sega ako ja sfakas realnosta na drug nacin togas zamislenite raboti se del od realnosta samo zosto sme gi zamislile i so toa sme im dale edna forma na postoenje zosto neli realnosta e sirok poim i zavisi kako ja definiras.

--- надополнето ---

Kako mislis ne postoi naucen dokaz za postoenje na materija?

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Под поимот паранормални појави се подразбираат сите појави кои според вас се надвор од нормала,сите необјасниви поими кои ви се случиле и сите привиденија кои све ги имале....
Мене ми се случи да видам постара жена во мојата детска соба(детската соба ја делам со сестрами)на 5 јануари минатата година како ја држи сестра ми за ногата.Замрзнав на место и ми беше страм ова да го кажам но лузните од прстите на ногата на сестра ми не изчезнуваат а се познаваат четири прсти и таа не знае како се здобила.Вечерта кога ја свртив главата на другата страна жената повеќе ја немаше.
Од тој момент мн читам за паранормалните појави и сакам да слушнам ваш коментар ама ве премолувам да бидите сериозни...
Оваа тема намерно ја ставив во филозофија и психологија оти во сите книги што ги најдов пишува дека тоа е само плод на нашата психа....
Што мислите вие??

Дали лузната е јасно исцртана и дали исчезна по некое време, и дали таа лузна се појавила по твоето наводно видување
на таа постара жена?

Член од
16 мај 2011
Мислења
19
Поени од реакции
5
Dali materijata i duhovite postojat(po mene da),bidejki se nevidlivi za nasite oci,i dali mozebi paranormalata e rezultat na fizickite reakci koj sto proizleguva tokmu od tie dva ,ako mozam da gi narecam,fenomeni

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Под поимот паранормални појави се подразбираат сите појави кои според вас се надвор од нормала,сите необјасниви поими кои ви се случиле и сите привиденија кои све ги имале....
Мене ми се случи да видам постара жена во мојата детска соба(детската соба ја делам со сестрами)на 5 јануари минатата година како ја држи сестра ми за ногата.Замрзнав на место и ми беше страм ова да го кажам но лузните од прстите на ногата на сестра ми не изчезнуваат а се познаваат четири прсти и таа не знае како се здобила.Вечерта кога ја свртив главата на другата страна жената повеќе ја немаше.
Од тој момент мн читам за паранормалните појави и сакам да слушнам ваш коментар ама ве премолувам да бидите сериозни...
Оваа тема намерно ја ставив во филозофија и психологија оти во сите книги што ги најдов пишува дека тоа е само плод на нашата психа....
Што мислите вие??
За овде некој да оцени дали случката е плод на твојата потсвест или навистина се случило требаат повеќе детали.

Еве на што мислам: пред некое време еден пријател ми кажа дека кога бил на одмор видел духот на конкретна почината личност. Ми кажа дека дури и го фотографирал.

И до овде изгледа дека се работи за којзнае каква паранормална појава која е поткрепена со цврст доказ - фотка. Ама одиме понатаму.

Подоцна во муабетот како што го потпрашував разбрав дека тој всушност не видел дух туку почуствувал присуство на некаков ентитет (го полазиле морници). Продолжувајки да го потпрашувам ми кажа дека разбрал оти се работи за духот на таа личност само и само бидејќи предтоа мислел на таа личност.

До овде сфаќаме дека тој ниту видел дух ниту пак знаел дека се работи за таа личност. Од некоја причина го полазиле морници (којзнае можеби било студено времето) и од некаква си причина мислел на таа личност (што секому му се случува понекогаш да мисли на некоја почината личност). Е сега јасно е дека тој не видел дух, ама што е со фотографијата на духот, зарем тоа не е цврст доказ?

Му побарав да ја видам фотографијата, ми ја покажа но на неа немаше никаков дух. Тоа што тој го нарекуваше дух беше еден мал орб кој најлогично е дека настанал поради рефлексија.

Претпоставувам јасно е што сакав да кажам со муабетот. Треба да се појасни какви белези има на ногата на сестра ти? Ако под белег подразбираш црвенило тогаш не е ли можно тоа да е поради претходно случајно чешање на ногата (или алергија)? Исто местото кадешто си ја видел жената доколку е затемнето/со различна длабочина/со некаков рељеф зарем не е можно да се работи за оптичка илузија?

П

Пепси_

Гостин
За овде некој да оцени дали случката е плод на твојата потсвест или навистина се случило требаат повеќе детали.

Еве на што мислам: пред некое време еден пријател ми кажа дека кога бил на одмор видел духот на конкретна почината личност. Ми кажа дека дури и го фотографирал.

И до овде изгледа дека се работи за којзнае каква паранормална појава која е поткрепена со цврст доказ - фотка. Ама одиме понатаму.

Подоцна во муабетот како што го потпрашував разбрав дека тој всушност не видел дух туку почуствувал присуство на некаков ентитет (го полазиле морници). Продолжувајки да го потпрашувам ми кажа дека разбрал оти се работи за духот на таа личност само и само бидејќи предтоа мислел на таа личност.

До овде сфаќаме дека тој ниту видел дух ниту пак знаел дека се работи за таа личност. Од некоја причина го полазиле морници (којзнае можеби било студено времето) и од некаква си причина мислел на таа личност (што секому му се случува понекогаш да мисли на некоја почината личност). Е сега јасно е дека тој не видел дух, ама што е со фотографијата на духот, зарем тоа не е цврст доказ?

Му побарав да ја видам фотографијата, ми ја покажа но на неа немаше никаков дух. Тоа што тој го нарекуваше дух беше еден мал орб кој најлогично е дека настанал поради рефлексија.

Претпоставувам јасно е што сакав да кажам со муабетот. Треба да се појасни какви белези има на ногата на сестра ти? Ако под белег подразбираш црвенило тогаш не е ли можно тоа да е поради претходно случајно чешање на ногата (или алергија)? Исто местото кадешто си ја видел жената доколку е затемнето/со различна длабочина/со некаков рељеф зарем не е можно да се работи за оптичка илузија?

А каков аргумент имаш за тоа како е можно да се поклопиле моментите/времето кога тој тоа го видел и кога на сестра му и се појавиле тие белези ? малце чудно зарем не ? Не ја читам многу темата бидејќи и не верувам во вакви работи.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
А каков аргумент имаш за тоа како е можно да се поклопиле моментите/времето кога тој тоа го видел и кога на сестра му и се појавиле тие белези ? малце чудно зарем не ? Не ја читам многу темата бидејќи и не верувам во вакви работи.
Сестра му не обрнувајки многу внимание на тоа дента си ја расчешала (или си ја изгребала од нешто) ногата и си оставила гребаници на неа. Си легнала да спие. Колегата форумџија исто така легнал да спие во истата соба. Случајно се свртел кон сестра му и на ептен слабата светлина ги забележал белезите на ногата на сестра му. Тие белези на таа слаба светлина му заличеле на рака. Потсвесно мозокот, којшто и бил поспан (не функционирал оптимално) во тоа време за да си го објасни тоа што мисли дека го гледа си поиграл со него и рељефот на јорганот му заличел на глава на стара жена. Сето тоа се случило, многу брзо, за неколку секунди. Колегата форумџија поради таа брзина на случувањата, поради слбата осветленост, поради поспаноста, послабото фокусирање на очите и шокот не можел рационално да размисли и да си објасни што гледа, го обзел страв (поради тој страв уште толку си вообразил дека тоа е некоја стара жена/баба рога) и се свртел на другата страна. Утре дента кога ја погледнал ногата на сестра му ги видел белезите. За него логично било дека белезите на ногата од сестра му се од жената, но всушност белезите не биле последица, туку причина тој да си проектира непостоечка жена во главата.

Не велам дека сигурно било вака. Ова е една хипотеза, која не мора да е точна, ама сепак има логика.

O

Orion.

Гостин
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3044607.stm

Од зорите на човештвото па се до ден денешен НЕМА ниту еден научен доказ во прилог на постоење на духови, напротив доказите кои наулниците ги наведуваат како причини зошто на луѓето им се присторува дека гледаат духови се доста веродостојни.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.134
Поени од реакции
25.667
Без да навлегувам во тоа дали паранормалните појави се вистинити или не, би ги охрабрил тие што мислат дека тоа се глупости да си купат такви прочуени опседнати домови, ги даваат за ефтина пара а некои се на атрактивни локации, идеални цени за скептици, и нека поживеат таму некоја година. Вин-вин ситуација ем се тоа ти е во глава и не постои ем плати малку земи многу. Бидете храбри и докажете им на претходните 5-6-х сопственици дека се само параноични токмаци.

Од правен аспект има еден познат судски спор во САД Стамбовски (купувач на куќа) версус Екли (продавач), каде што првиот на крај ја добива тужбата дека не бил информиран дека куќата е опседната. Државниот Врховен Суд на крајот донесува одлука дека без оглед на тоа дали постојат духови или не, информацијата дали куќата е опседната или не мора да му се достави на купувачот.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stambovsky_v._Ackley

http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/105356

Па сега кој има муда нека повели.

Н

нихилист

Гостин
Без да навлегувам во тоа дали паранормалните појави се вистинити или не, би ги охрабрил тие што мислат дека тоа се глупости да си купат такви прочуени опседнати домови, ги даваат за ефтина пара а некои се на атрактивни локации, идеални цени за скептици, и нека поживеат таму некоја година. Вин-вин ситуација ем се тоа ти е во глава и не постои ем плати малку земи многу. Бидете храбри и докажете им на претходните 5-6-х сопственици дека се само параноични токмаци.
Ти сериозен си за ова или? Ова ли е крунскиот аргумент за паранормалното, купете куќа и "тестирајте" ја да ве видам? :facepalm:

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.134
Поени од реакции
25.667
Ти сериозен си за ова или? Ова ли е крунскиот аргумент за паранормалното, купете куќа и "тестирајте" ја да ве видам? :facepalm:
Ти Стирнер сериозно имаш дислексија, мал диоптер или не се разбираш во хумор.
]Без да навлегувам во тоа дали паранормалните појави се вистинити или не
Во случај тоа карикатурните окалки да ти се со мал диоптер, ако друго нешто е со мал диоптер не можам да помогнам или еве ќе пробам малце. Ако може да му се верува во тоа што сум го читал и гледал за ваквите случаеви добар дел од ваквите случаеви луѓето лажат. Дали за после да си ја продадат приказната и да наплатат, дали за да ги има на телевизија не е битно. Еден дел може и да се ненормални. Ама еден дел се испитувани од психолози и се оценети како нормални. Следствено на тоа научниците бараат други одгвори односно-Не е ненормален а гледа духови, што е работава? Теориите се обично физичко-хемиски де јаглероди диоксиди, пропани, бутани, де живееле блиску до далноводи па протокот на струја имало влијание, де електромагнетни зрачења, де подземни води итн, реков во тоа нема да навлегувам. Муабетот е дека одма се најдоа паметни со психијатриски дијагнози и со категоризации, па чим се толку паметни нека си поигра кортексот со нив малце па да видам како ќе коментираат после. Не може да се луди сите што ваквите типови на куќи ги продаваат по багателни цени. Ама јасно ми е, тебе учителот те учел да отфрлаш се, промислено-непромислено, мање-више битно.

Н

нихилист

Гостин
Ти Стирнер сериозно имаш дислексија, мал диоптер или не се разбираш во хумор.

Во случај тоа карикатурните окалки да ти се со мал диоптер, ако друго нешто е со мал диоптер не можам да помогнам или еве ќе пробам малце. Ако може да му се верува во тоа што сум го читал и гледал за ваквите случаеви добар дел од ваквите случаеви луѓето лажат. Дали за после да си ја продадат приказната и да наплатат, дали за да ги има на телевизија не е битно. Еден дел може и да се ненормални. Ама еден дел се испитувани од психолози и се оценети како нормални. Следствено на тоа научниците бараат други одгвори односно-Не е ненормален а гледа духови, што е работава? Теориите се обично физичко-хемиски де јаглероди диоксиди, пропани, бутани, де живееле блиску до далноводи па протокот на струја имало влијание, де електромагнетни зрачења, де подземни води итн, реков во тоа нема да навлегувам. Муабетот е дека одма се најдоа паметни со психијатриски дијагнози и со категоризации, па чим се толку паметни нека си поигра кортексот со нив малце па да видам како ќе коментираат после. Не може да се луди сите што ваквите типови на куќи ги продаваат по багателни цени. Ама јасно ми е, тебе учителот те учел да отфрлаш се, промислено-непромислено, мање-више битно.
Ш, другар...ш.

Самиот кажа дека најголемиот дел се невистинити (јас би рекол сите) и дека за секоја наводно паранормална појава има научно објаснување кое ВООПШТО не е натприродно. Настрана тоа што нема докази за паранормалното, самиот концепт е сулуд ако воопшто имаш размислувано за него.

Прво, претполага постоење на душа како одделен ентитет кој го напушта човековото тело по смртта и според некоја за нас сеуште непозната причина, не може да мрдне од простор од 200-300 квадрата, па заради тоа трола (да, тоа е вистинскиот збор овде) луѓе кои се тотално неповрзани со неговата грозоморна судбина. Зошто нели, таков е прологот во сите хорор филмчиња што си ги изгледал. А можеби има нешто против бизнисот со недвижнини, којзнае. Исто така, потребен и морален дуализам за да го објасниш нивното однесување (лоши души, добри души)... и ред други квази-филозофски глупости.

Најверојатно е и потребна некаква врста на задгробен живот, зошто во спротивно би требало да има паранормални инциденти по секоја смрт, а не само изолирани т.е измислени инциденти. Па така, некои души одат на подобар живот, а некои остануваат да тролаат рандом будали.

Мислам, срамота е возрасен човек да верува во вакви работи.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.134
Поени од реакции
25.667
Ш, другар...ш.

Самиот кажа дека најголемиот дел се невистинити (јас би рекол сите) и дека за секоја наводно паранормална појава има научно објаснување кое ВООПШТО не е натприродно. Настрана тоа што нема докази за паранормалното, самиот концепт е сулуд ако воопшто имаш размислувано за него.

Прво, претполага постоење на душа како одделен ентитет кој го напушта човековото тело по смртта и според некоја за нас сеуште непозната причина, не може да мрдне од простор од 200-300 квадрата, па заради тоа трола (да, тоа е вистинскиот збор овде) луѓе кои се тотално неповрзани со неговата грозоморна судбина. Зошто нели, таков е прологот во сите хорор филмчиња што си ги изгледал. А можеби има нешто против бизнисот со недвижнини, којзнае. Исто така, потребен и морален дуализам за да го објасниш нивното однесување (лоши души, добри души)... и ред други квази-филозофски глупости.

Најверојатно е и потребна некаква врста на задгробен живот, зошто во спротивно би требало да има паранормални инциденти по секоја смрт, а не само изолирани измислени инциденти. Па така, некои души одат во на "бољи живот", а некои остануваат да не зезаат.

Мислам, срамота е возрасен човек да верува во вакви работи.
Морам да ти признаам дека одлично пробуваш да го спинуваш муабетот за да тече водата накај тебе а да ме навлечеш мене во некакв си дебата. Јас за разлика од тебе нема да вртам како што Охридски таксист врти туристи и ќе бидам многу поконкретен.

1. Не кажав дека верувам во такви работи напротив кажав дека нема да навлегувам во тоа, напишав дури и зашто го напишав постот, нити пак ги отфрлив теориите кои научно се обидуваат да го објаснат феноменот. Според тоа нема потреба да објаснувам никакви морални дуалзими.

2. Ти си се летна и правиш обиди за спин за да се покриеш. Добар ама неуспешен обид синко.

3. Тоа Ш на фамилијарна софра другар.

Н

нихилист

Гостин
Празен пост. Толку напиша, а ништо не кажа... Ни поддржува, ни порекнува.

Види дете, ај оди постирај на друг подфорум, не знам, земи објаснувај им на 15 годишни цури како да ги средат проблемите со дечкото од 8мо, зошто очигледно не те бива за вакви теми.

Поздрав.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Што мислите вие??
Brat normalen si i ne e od tvojata psiha ;)Jas licno imam videno duhovi..ama aj da bev samo jas toj so gi videl pa da kazam deka mi se pricinilo ili neshto..ama drugar na pola metro od mene i on gi vide i dvajcata u isto vreme izreagiravme!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom