Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Член од
16 октомври 2021
Мислења
722
Поени од реакции
1.627
искрено не верував дека има толку македонци што гзот им го љубат на турциве. Се разочарав што после сто и кусур години откако ги тргнале од овде има луѓе со поданички менталитет кои чекаат господарот да им се врати.
Ne, ne e ljubenje gz taman rabota tuku cisto diskutirame ako gi vidis moite stavovi ovde na temava site se baziraat na toa deka toa sega sto go pravi turcija e sosema zasluzeno i ima apsolutno pravo da go pravi posto neli najcist dvor si napravija bez nekoj od nadvor da go gazi i da go sreduva.

Nikoj ama bas nikoj ne mi odgovori na prasanjeto eve vise 37 strani i pak ke prasam: Sto ke se slucese ako nie bevme vo vakva pozicija kako sto e turcija da branime nacionalni interesi i da dejstvuvame regionalno? Sto ke se slucese da sprecevme nadvoresna vlast kaj nas, da dejstvuvame samostalno i obedineto, e dali ke imase togas placki? ke se pozalese nekoj deka sme mnogu jaki i deka ne zavisime od kaleto ili od nekoj drug? Ja mislam deka duri ovde i ke se velicese takvata politika na drzavata sekojdnevno i ke se svrsuvase po politickata tema na drzavata ovde na forumot. Taman rabota deka sme ljubiteli na turcija tuku celata rabota trgnuva uste od porano odnosno treba da e drzava za primer kako se spravuvaat so vnatresnite neprijateli i kako nie treba da naucime od niv za nie da si go sredime nasiot dvor.

Oni ke si ja teraat nivnata agenda, bez razlika dali bilo erdogan ili nekoj turski petko ili stanko. Ja da sum u takva pozicija i pretsedatel na edna drzvava istoto ke go pravam. Cekaj ova e samo pocetok sega i na kipar koga ke udri ke bide veselo. Tuka inace ima placki na temava posto zamisli bile muslimani, a grcive mama sho ebaa dole na Makedonskiot narod u Egejska, sto rusat crkvi stari 500 godini koi i na najgolemiot del od niv so kirilicno pismo kolku samo da prikrijat i dokazat deka tamu nemalo Makedonci za toa shtama, ni zbor. Ama oni toa go pravele za da ne negiraat oni ne go pravat toa deka ne mrazat taman rabota, pravoslaven bratski narod sme si so niv.
Автоматски споено мислење:

Jas pak se frapirav kolku grkomani i bugarofili imalo tuka ama to e, jbg.
grkomani oti neskafe i more sekoja letna sezona + 3 saata voznja do Solun po shopping i prosetka... neli pravoslaven bratski narod a bugarofili oti bez nivna pomos nema da se vidi toj pust zapad i da se poraboti troa tamu da se izvadi lebot... ne znam sho ne ti e jasno :toe:

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.080
Поени од реакции
4.194
Nisto , legnuvaj druze vreme ti e :facepalm:

Tuku onaka bas me interesirase za so ke praevte muabet so random grk ili bugar nacionalist so rakija i slanina na masa. So pesna ke naracate, so ke mu recis sto si i od kade si, ako padni za toa muabet , a ke padni ? ili ke si ja navednis glata, ke si pokjutis :cautious:
Шо муабет ќе правиме :icon_lol:
Па чим се националисти ќе правиме муабет како да ги сјебеме туркофилите и да ги вратиме отаде анатолија, а за песна јас ќе инсистирам на Марије млада невесто..
Ај сега ти кажи во иста таква хипотетичка ситуацијата што муабет ќе правете со исламист што ќе пиете и која песна ќе ја порачате?

Член од
16 октомври 2021
Мислења
722
Поени од реакции
1.627
Па чим се националисти ќе правиме муабет како да ги сјебеме туркофилите и да ги вратиме отаде анатолија, а за песна јас ќе инсистирам на Марије млада невесто..
Ај сега ти кажи во иста таква хипотетичка ситуацијата што муабет ќе правете со исламист што ќе пиете и која песна ќе ја порачате?
vie ke pravite muabet za sjebuvanje na turkofilite, taman korisna alatka na kraj da ostanes so onaa pogovorkata - Tepaniot tepan, ebaniot eban. Ke ja istepate turcija i posle ovie sto te negiraat koga ke ti se svrtat na tebe ako oni cel Egejski del asimilirale, zosto mislis deka nema da go asimiliraat i Vardarskiot del koga ke im se pruzi taa shansa?

So musliman Makedonec sto tema ke zboram? Ke zboram za drzavnoto ureduvanje, za nacionalnite interesi i red drugi raboti... Kako mislis ti deka Rusija e takva drzava kako sega so azijci so kadirovci koi patem ovie muslimani ama ete deklarirani Rusi, si ja sakaat drzavata (dali primorano ili ne) zatoa se Rusite tamu kaj sto se i ne im pisnuva nikoj. Imaat narod sto se deklarira kako Ruski bez razlika na verata, pa samo 26 milioni muslimani ima tamu koi se deklariraat kako Rusi. Sto ovie ne zasluzuvaat da si ja sakaat drzavata, islamisti se treba da se utepaat? Ne razbiram.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
САД си е супер, освен големите градови каде што Демократско педофилските организации прават се за да обичниот човек не може да има оружје. Во останатиот дел на Америка и те како е безбедно, 2риот Амандман е златна работа.
САД има многу предности, но и свои сериозни проблеми. Огромната нееднаквост, високата стапка на насилство со огнено оружје, здравствениот систем кој е достапен само за оние со длабок џеб, и постојаната политичка поларизација се реални предизвици. Иако Вториот амандман е важен за многу Американци, статистиката покажува дека слободниот пристап до оружје често доведува до трагедии и масовни убиства. Секоја земја има свои предности и недостатоци..

Член од
11 октомври 2024
Мислења
418
Поени од реакции
742
Спасен Силјановски на свадба кај потомци на турски иселеници од Македонија во Измир, Турција. Не се ова Торбеши. Да нема забуни. Овие луѓе ништо не ги врзува за Македонија, освен турското потекло на родителите, а погледнете со каква почит играат оро.

Прашајте тур оператори колку Турци доаѓаат секоја година во Македонија да видат од кај им е потеклото на прадедовците, бабите, татковците за разлика од таа македонска дијаспора што цигла не залепиле во Македонија и доаѓаат само кога чувствуваат потреба да ти се исерат у животот.

Последно уредено:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Нема врска ова што го споделив со темата, но ете, Палчо беше голем христијанин, го знам и од порано, но видовме што направи. И Аркан во времето на Милошевиќ беше голем христијанин, а колеше луѓе во Босна и Хрватска. Брејвик, исто така, беше голем христијанин, па застрела куп луѓе. Историјата јасно покажала дека оние кои се претставуваат како големи верници и фанатици, често вршат најголеми злосторства.

Типичен пример, како шлаг на тортата, можат да бидат и коментарите овде, полни со омраза и непријателство. А ниту една вера, барем колку што јас знам, не повикува на насилство и убиства. Ова го велам за сите, без разлика дали се православни или муслимани. Оној кој премногу се истакнува како „голем верник“ најчесто крие нешто гнасно зад таа маска. :tapp:

Член од
11 октомври 2024
Мислења
418
Поени од реакции
742
Нема врска ова што го споделив со темата, но ете, Палчо беше голем христијанин, го знам и од порано, но видовме што направи. И Аркан во времето на Милошевиќ беше голем христијанин, а колеше луѓе во Босна и Хрватска. Брејвик, исто така, беше голем христијанин, па застрела куп луѓе. Историјата јасно покажала дека оние кои се претставуваат како големи верници и фанатици, често вршат најголеми злосторства.

Типичен пример, како шлаг на тортата, можат да бидат и коментарите овде, полни со омраза и непријателство. А ниту една вера, барем колку што јас знам, не повикува на насилство и убиства. Ова го велам за сите, без разлика дали се православни или муслимани. Оној кој премногу се истакнува како „голем верник“ најчесто крие нешто гнасно зад таа маска. :tapp:

Ma Македонците немаат врска со христијанство. Кај повеќето е само некој вид семејна традиција и ништо повеќе. У живот не виделе Библија, а не пак да се придржуваат до некои начела на истата. Живот без дела е како глава без мозок. Затоа и толку им сметаат Турците и муслиманите во Македониј, пошто муслиманите имаат принципи и вредности до кои се држат.

Патем и љубоморни се зашто Турци се успешни и ги бива у живот.

Последно уредено:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Ma Македонците немаат врска со христијанство. Кај повеќето е само некој вид семејна традиција и ништо повеќе. У живот не виделе Библија, а не пак да се придржуваат до некои начела на истата. Живот без дела е како глава без мозок. Затоа и толку им сметаат Турците и муслиманите во Македониј, пошто муслиманите имаат принципи и вредности до кои се држат.

Патем и љубоморни се зашто Турци се успешни и ги бива у живот.
Сакам да бидам реален и објективен. Има и Турци и други муслимани што често знаат да ме изнервираат, особено кога ќе почнат да скокаат како да разбираат сè за верата, а всушност само повторуваат фрази што ги чуле. Сум влегувал во расправии и со едните и со другите, бидејќи гледам дека фанатизмот не е својствен само за една група.

Како што реков и претходно, од двата табора без разлика дали се православни или муслимани, секој што се претставува како „голем верник“ и се кити со верата како со орден, обично крие нешто зад тоа. Зад екстремната религиозност често се крие лицемерие, насилство или нешто уште полошо. Верата треба да биде личен патоказ и духовен водич, а не алатка за надмудрување, осудување или криење на сопствените недостатоци. :toe:

Член од
12 август 2024
Мислења
285
Поени од реакции
744
Poentata mi e deka ic kurot ne treba da te boli za tamu nekoj Ermenci, posebno ako ne si Ermenec.
Ako vekje go tupis, tupi go za site, ne bidi licemeren :toe:
Ако читаш што пишуваме ќе видиш дека нема никакви жалопојки. Твојте другари негираат историски факти дека османлиите не правеле геноцид. Реалноста е дека имаат напраавено геноцид врз ерменците, убивале се друго и никој никаде не видил добро од нив и последиците ги трпиме 100 години и уште ќе ги трпиме. Не се дискутира тука моралност туку историја. Тоа е дискусијата, мене не ме боли курот за геноцид пред 100 години ама факт е дека се случил, а турциве тука е трагикомично да гинчиташ. Де архивот отомански да се чита биле релевантни, ама пописите не биле релевентни зашто бројките не им осговараат. Така да ти го тупиш за некакви лицемерија и морализирања кога реално никој не пишува за некакво жалење. Еве мое жалење е што 1913та кога ја имале посилната рака Србија, Бугарија и Грција или 1918та Антантата не ги намавале низ Мраморно Море и да се расчисти за век и векови со нив од Европа. Турчин да сум и јас ќе го релатевизирам генеоцидот врз ерменците и грците, религиски чиста држава си направиле и скоро етнички чиста и нив им одговарало. Тоа што убиле над милион ерменци и неколку стотина илјади грци е факт.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.285
Поени од реакции
5.546
Затоа и толку им сметаат Турците и муслиманите во Македониј, пошто муслиманите имаат принципи и вредности до кои се држат.
Де наведи пар принципи до кои се држат...притоа, мислам на возвишени морално-етички принципи, кои творат дела, не на проста општочовечка сентименталност.

Благодарам...

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.207
Поени од реакции
2.720
САД има многу предности, но и свои сериозни проблеми. Огромната нееднаквост, високата стапка на насилство со огнено оружје, здравствениот систем кој е достапен само за оние со длабок џеб, и постојаната политичка поларизација се реални предизвици. Иако Вториот амандман е важен за многу Американци, статистиката покажува дека слободниот пристап до оружје често доведува до трагедии и масовни убиства. Секоја земја има свои предности и недостатоци..
Вон тема ќе биди за да полемизираме, ама за многу од работиве не знаеш што зборуваш.

• Хаха
Reactions: oon

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.547
Поени од реакции
24.388
Da da, da nema greska. Ke kjutis ko misir koga ke padni za toa muabet, posebno ako si na nivni teren.
Oti hipoteticka, redovno si sedam so Makedonci od druga religija, ne sum zatucan ko vas. Mozam da pravam muabet za sto sakam, ist narod sme, nema ni potreba da kjutam okolu toa koj sum, sto sum. Ista istorija imame, ist jazik zborame, ist narod sme. Muzika ehee izbor kolku sakas. Ete Bitola moj roden kraj, Rozo moja ...

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Има премногу говор на омраза од неколкумина овде што трескаат глупости со своите коментари и тоа без факти. Од тоа што го гледам, или овие коментари се пишувани од една-две личности со дупли акаунти, се со цел да се врши некаква пропаганда, или, во спротивно, ова претставува сериозен психолошки проблем и показател за недоволно образование.

На крајот, работата е многу проста и едноставна: Не прави на другите нешто што не би сакал тебе да ти го направат. Не прави зло, не мисли лошо за другите, бидејќи животот е како бумеранг, сè што ќе испратиш, ќе ти се врати назад.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.549
Поени од реакции
85.145
На крајот, работата е многу проста и едноставна: Не прави на другите нешто што не би сакал тебе да ти го направат. Не прави зло, не мисли лошо за другите, бидејќи животот е како бумеранг, сè што ќе испратиш, ќе ти се врати назад.
Иди било каде на интернет кај што се пишува за Смилковско и види ги коментарите на сите муслимани.
Без исклучок, нема ниту еден кој оди во правец на - греота е што убија каурчиња, деца се тоа, нека гнијат у затвор починителите. Сите муслимански коментари се во правец на - не се знае кој ги убил, невини се овие.

Иди и провери.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Иди било каде на интернет кај што се пишува за Смилковско и види ги коментарите на сите муслимани.
Без исклучок, нема ниту еден кој оди во правец на - греота е што убија каурчиња, деца се тоа, нека гнијат у затвор починителите. Сите муслимански коментари се во правец на - не се знае кој ги убил, невини се овие.

Иди и провери.
:(

Kajgana Shop

На врв Bottom