Палачинки

Unknown Artist

I reject your reality and substitute my own.
Член од
16 ноември 2007
Мислења
322
Поени од реакции
15
Палачинки... со еурокрем најчесто, а ако нема у моментот може и мармалад од јагоди.

А најбоља варијанта се фламбирани палачинки (со џин), во сос од портокал...
...со сладолед од ванила, попрскано со дробени/мелени лешници.
Лудило! :vozbud:

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.733
Поени од реакции
11.609
Ги јадам најмногу со еурокрем

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Najvkusnoto nesto palacinki so aerokrem i banani mmmmmmm

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ги сакам благи со еурокрем и банани и солени со кашкавал, салама и друг зеленчук.Обожавам палачинки.

lozar_kavadarci

ФЕНИ ШАМПИОНИ 2007/08
Член од
10 јануари 2008
Мислења
817
Поени од реакции
2
Палачинки со фил од ванила

За крем
- 500 мл млеко
- 100 гр шеќер
- 1 пудинг од ванила
- 100 гр мелени ореви
- 2 ванилини шеќери
- 50 гр путер
- 50 гр шеќер во прав

за тесто
- 250 гр брашно
- 1 јајце
- 3 дл вода

Во тенџере ставаме 1/2 литар млеко, а во мензурата ставаме 1 децилитар. Тенџерето го ставаме на оган. Во млекото додаваме 100 гр шеќер, промешуваме и оставаме да зоврие. Во меѓувреме во мензурата со млеко додаваме пудинг и промешуваме. Во садот за матење ставаме 1,5 дл. вода. Кршиме едно јајце, го ставаме во садот и матиме со миксер. Потоа кон смесата го додаваме брашното и продолжуваме да матиме со миксерот.
Откако млекото ке зоврие, смесата за пудинг полека ја истураме во тенџерето и непрекинато матиме со жица за матење на тивок оган. Кога смесата ќе се згусне, го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Го оставаме пудингот да се излади. Потоа тавата на која ќе ги пржиме палачинките ја премачкуваме со масло за јадење. Кога тавата доволно ќе се загрее, смесата за палачинки ја истураме во неа. Откако палачинката ќе се испече од една страна, ја превртуваме да се испече и од другата страна. Кога ќе се испече и од другата страна, палачинката ја ставаме на една чинија. Истото го правиме додека не ја потрошиме смесата за палачинки.
Откако пудингот ќе се излади го истураме во сад за матење. Додаваме 50 гр. путер и со миксер матиме смесата да се соедини. Потоа ги додаваме мелените ореви. Матиме со миксер. Кога филот е готов, започнуваме со филувањето на палачинките. Од филот нанесуваме на палачинката и го размачкуваме на една половина од неа. Најпрво ја превиткуваме на половина, а потоа и на четвртина. Филуваните палачинки ги редиме на чинијата.

Фала за рецептот,пробав да ги направам малку загореа ама супер беа

lozar_kavadarci

ФЕНИ ШАМПИОНИ 2007/08
Член од
10 јануари 2008
Мислења
817
Поени од реакции
2
И јас,некња пак си напраив како на бич палачинките,испаднаа супер

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
благи со секаков мармалад (кајсии, сливи, јагоди, дренки), со крем, банана и кокос, само со крем, со мед и ореви, со суво овошје.

солени со сирење, со павлака и кашкавал, некогаш и шампињони.

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Кај ја видов темава, сеа ќе ги сањам.Инаку најмногу ги сакам со сирење,овчо, и најчесто така ги јадам само.Последната ја јадам блага, со мармалад или крем.Уфффф

Член од
21 јануари 2008
Мислења
2.782
Поени од реакции
33
палачинките со еурокрем се најбољи ..

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
ммммммммм обожавам палачинки со крем и банани, со шлаг и чоколаден прелив...........мммммммммммммммммммммммммм.прсти да си излижеш:pos2:

А

Ајсшутер

Гостин
Најдобриот десерт палачинки најмногу ги сакам со многу еурокрем,шлаг и банана мххм

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Правам и солени, во зима со шунка кашкавал и павлака, и малку у рерна, а во лето сирење, кашкавал, домат, и марула.
Благи, строго со еурокрем, понекогаш и бисквити со тоа, ама ме умира толку благо. Баба ми најубаво ми ги правеше-само шеќерче дур се топли, и најубави ми беа.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.881
Поени од реакции
11.596
Со аерокрем, попожелно со црното :pos: партали

Член од
30 јуни 2008
Мислења
136
Поени од реакции
3
Palacinki so luk

imas veke podgotveno pala4inki kako i site drugi pala4inki so se pravat
ali da go kazam sosot: se secka edna glavica luk sitno i se stava vo malo tav4e da se potprzi i koga veke ke se vcrvi se dodava pola casa voda i sol i se ceka da zovrie pa se trga od ogan. Potoa gotovite pala4inki se potopuvaat vo ovaa smesa i taka se jadat,a moze i so vaka podgotvenite pala4inki da si zemete i sirenje . mn dobra rabota go obozavam jadenjevo

poso mrazam blagi pala4inki :)

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.072
Поени од реакции
2.413
Уф кај ја видов темава сега ми се сојаде. Инаку најмногу ги сакам со слатко од сливи, просто неодоливо... ммм

Kajgana Shop

На врв Bottom