Не збори глупости, да не живееш таму кај што живееш ќе мислев дека не си прошетала подалеку од Ресен.ragazza напиша:Ах , фискална сметка во Веро , Тедико и што ти знам јас таму.
Пазар си е пазар , нигде во светот нема сметка на пазар. Не сакам и лично не ми треба , обожавам она :
Абе чичо дај две банки поефтино ќе ти земам 2 кила , сакам жив пазар и ценкање , има шмек во то . Скроз не битна е сметката .
Перл, дали на тој класичен пазар со тезги кај тебе, повеќе од две третини од тезгите продаваат шверцувана роба која спаѓа во сосема друга категорија на производи, која ни случајно не е прехрамбени артикли, а уште помалку земјоделски производи?pearl напиша:Не бе Мистик, вистина е. Дури и кај мене на пазар не даваат фискална. Збориме за класичен пазар, со тезги.
Kaj нас пазарите се се, само класичен пазар не. И никој не рече дека земјодлеците ќе се фискализираат, аман, а вие цело време ги сожалувате нив.ragazza напиша:Муабетот е за класичен пазар , и нигде кај што сум била не ми давале сметка за овош или зеленчук .
Азија , Америка , Европа сегде кешираш само , пошто за ситни суми се работи.
А за то дека Мк има шврец роба на пазар то е беќе друг муабет и не соспаѓа во класичен пазар. Битола го имат решено то , пазарот сие пазар а под Веро има земјиште кај што го викаат Бугарите и таму има се и сешто од шверц , кој сака си оди кој не не .
Nikoj pearl, nikade ne go prijavuva celiot promet...ni onie debelo fiskaliziranite, pa duri ni onie od mastabot na GE ili GM....!!pearl напиша:Не. Најчесто продаваат земјоделски производи, нешто кашкавали, по некое пате, пејстри, продаваат и рачно изработени сувенири. Те разбирам јас што сакаш да кажеш. Со мојот пост само се осврнав на фактот дека и тука нема насекаде фискални, оставено е на искреноста на самите продавачи да го пријават прометот кој го прават. А сигурна сум дека има и некои кои не го пријавуваат целиот, барем не оној што се плаќа во кеш. Ама генерално повеќето (да не речам сите, пошто е нереално) си ги плаќаат давачките.
he,he.....ako pravnata drzava pocnuva da se sreduva na tezgite po pazarite ( baska sto tuka nema sto da se pravi muabet so pazardziite ,tuku so toj sto gi renta tezgite....,ako ne e toj nekoj veke nekoja sveta krava) i onie koi na kartonska kutija prodavaat sverc....togas se otislo po gavolite...., a najinteresni mi se onie dzevadzii koi nikogas realno ne dosle vo situacija da moraat da zarabotat , vo bukvalen smisol..... parce leb.....Многу нормално дека е неопходна фискализација на пазарџиите. Настрана ефтина сентименталност, лични "трогателни" приказни, убавина и традиција на ценкање и сл...Тоа се трговци кои мораат да ги подмират своите обврски кон државата. Како никој не ги жали малите трговски претпријатија, а сите сочуствуваат со пазарџиите?
И како никој не го гледа фактот дека тоа се често шверцери и препродавачи, кои далеку од тоа дека патат за парче леб?
Сакаме правна држава? Е тогаш ни пазарџиите не можат да бидат исклучок.
Правната држава се средува во сите сегменти, без исклучок. Тоа е правилно средување. Инаку, секогаш ќе има фаци кои во зависност од тоа како им одговара ќе викаат: "Ако правната држава се средува од ..." и никогаш нема да биде средена, секогаш секој ќе дава различни приоритети на "средување".he,he.....ako pravnata drzava pocnuva da se sreduva na tezgite po pazarite
Точно, само што нашата “правна“ држава не средува во сите сегменти...Правната држава се средува во сите сегменти, без исклучок. Тоа е правилно средување. Инаку, секогаш ќе има фаци кои во зависност од тоа како им одговара ќе викаат: "Ако правната држава се средува од ..." и никогаш нема да биде средена, секогаш секој ќе дава различни приоритети на "средување".