ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
bravo
me intersira za kakov natprevar se raboti
Државни натпреаври во обаста на електро-машинските и сообраќајните училишта. Секоја област од техниката е опфатена. Има голема конкуренција и секој успех е големо задоволство и награда за постигнатиот труд. Голема работа е да се освои место. годинава ќе бидат XXVII по ред мислам....

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
aha oti jas na vremeto odev na natprevari dvizenje na mladite istrazuvaci mislam oti taka bese najcesto pod organizacii na narodnite tehniki od drzavata :D

p.s
e i poleka so tie crvenite taman pocnav da dobivam zeleni i vie pak udrivte so crveni :D btw kolku moze najmnogu vo minus :D

PowerBoY14

Јас Сум Тој и Тој Роден Тогаш и Тогаш
Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Еве ви едно многу аматерско прашање..
Работев со Визуал Бејзик долго време.. Па се префрлив на Це ++
И сеа.. имам проблеми...
Купив една книга за да почнам да го учам тој јазик.. арно ама.. Сите програми кој ги пишувам ми се отвараат во Команд Промт конзола .. Јас сакам да програмирам исто како и во Визуал Бејзикот... то ест со ГУИ ...
То ест Видоус програми .. знаете.. со прозорчина, листи, копчиња....

Фала.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Ако имаш Вижуал Студио 6.0 , тогаш ко ќе креираш нов проект ќе одбереш MFC Application.

За поновиве (ВС 2003 и ВС 2005) не знам дали е исто.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
И сеа.. имам проблеми...
Купив една книга за да почнам да го учам тој јазик.. арно ама.. Сите програми кој ги пишувам ми се отвараат во Команд Промт конзола .. Јас сакам да програмирам исто како и во Визуал Бејзикот... то ест со ГУИ ...

Фала.
cYb3rc0re напиша:
Ако имаш Вижуал Студио 6.0 , тогаш ко ќе креираш нов проект ќе одбереш MFC Application.

За поновиве (ВС 2003 и ВС 2005) не знам дали е исто.
Слично е! Во VS2003/2005 има New Windows Application, наместо MFC Application

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
И сеа.. имам проблеми...

Фала.
VC++ 6.0 нуди програмирање под општа Win32 околина што не би ти го препорачал затоа што ќе дојдеш до граница на лудило и можда некои самоубиствени идеи.
Добар почетнички пристап ти е MFC програмирање. Симни си некаде од нет MFC for dummies и би ти било сосема доволно за старт. Сепак, имај на ум дека програмирањето за разлика од VB6 е сосема различно. Ќе се замараш со ствари коишто си мислел дека и не постојат и како и да е ќе ти опадне некое влакно од главата. Ипак, ќе вреди, верувај.

Ако имаш пак VC++.net тогаш наједноставно, 100% објектно ориентирано програмирање во .net framework-от е Windows CLR Appication. Моќно, брзо, лесно за сфаќање. За најдобар ефект, меѓу брзина и перформанси, пробај да се пренасочиш кон VC#.net и шибај.

PowerBoY14

Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Ќе започнам со VC++ .net дури е време е сега ми треба ваша помош. Едноставно како да започнам... Значи ... Некои Посебни програми кои треба да ги набавам.. Е-книги и така натаму.
Ве молам за помош!!
фала

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Momci imam Turbo Paskal a ne znam da rabotam so nego dajte pomagajte ke vo bidam mnogu blagodaren ako me naucite nesto.pozzzzzzzz:toe:

^рЕтАрДиРаН

error: Invalid Title
Член од
14 август 2007
Мислења
292
Поени од реакции
0
Еве ти линк до туторијали. Се надевам дека ќе ти помогнат.
Изненаден сум што имало уште луѓе заинтересирани имало гуд олд Borland Pascal. Машала.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Momci imam Turbo Paskal a ne znam da rabotam so nego dajte pomagajte ke vo bidam mnogu blagodaren ako me naucite nesto.pozzzzzzzz:toe:
Ne znam dali moze na formov vo ovaa tema da se pastiraat programski kodovi. Eve eden kratok.

Program Prv;
Uses crt;
Var a,b:integer;
const pi=3.1415;
Begin
Writeln('Prv Primer');
Readln;
End.

1 red = ime na programta, sekogas posle program stoi imeto i mora da ima ";"
2 red = ke skoknam oti malce e ponapredno toa.
3 red = promenlivi ili VARijabli. Se zapisuvaat vo toj oblik i imas celi broevi=integer, real=decimalni (realni) char=char :) , string (text), boolean (logicki 1 ili 0)....
4 red = constanti
5 red = pocetok na programata (glaven, izvrsen del)
6 red = naredba za ispis na ekran "Prv Primer" (bez navodnici
7 red = naredba za vnes na podatok od tastatura. Ova ke go svanes koga malce poveke ke naucis. Sluzi za da go vidis rezultataot,m ako go nema nema da vidis nisto, ke treba pak da ja startuvas programata (Ctrl+F9) za da go vidis prethodniot rezultat...za toa potoa :)
8 red = taka zavrsuva sekoja programa vo Pascal i ima ".". posle sekoja naredba imas ";", ako zaboravis compilerot ke ti kaze greska.

P.S> Mnogu ne se zadrzuvaj na Pascal-ot. Fani malce osnova od nego i voopsto za programiranjeto pa "preseli se" na java, c, c++, c#, visual basic t.e. na objektno orientirani jazici (osven c) kade sto imas mnogu moznosti i olesnuvanja..... Ova so go napisav vazi ako sega pocnuvas so programiranje, osven ako ne te interesira kako se programira vo Pascal.

PowerBoY14

Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Ќе започнам со VC++ .net дури е време е сега ми треба ваша помош. Едноставно како да започнам... Значи ... Некои Посебни програми кои треба да ги набавам.. Е-книги и така натаму.
Ве молам за помош!!
фала
Помогнете ве молам!

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
PowerBoY14

Nabavi si Visual Studio 2005 ili edna verzija pred 2005-kata - Visual Studio Enterprise Edition. I ke imas VC++, Visual Basic, ako zemes 2005 ke imas Java..... Znaci edno od "Studjava" nabavi si.
Knigi.....ke ti zavrsi bilo kniga za c++ od internetnajdena na google.
na www.1o1.com imas knigi za kompjuteri...imas za C na hrvatski jazik.
Za drugi knigi imas na forumov dadeno linkovi.

PowerBoY14

Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
PowerBoY14

Nabavi si Visual Studio 2005 ili edna verzija pred 2005-kata - Visual Studio Enterprise Edition. I ke imas VC++, Visual Basic, ako zemes 2005 ke imas Java..... Znaci edno od "Studjava" nabavi si.
Knigi.....ke ti zavrsi bilo kniga za c++ od internetnajdena na google.
na www.1o1.com imas knigi za kompjuteri...imas za C na hrvatski jazik.
Za drugi knigi imas na forumov dadeno linkovi.
Имам Visual Studio 6 и ги имам тие работи.. имам книга за С++ ..
Мене ми треба за VС++.net ...
Едноставно како да започнам..
Помош ве молам!

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Симни го Visual C++ Express 2005.. бесплатен е, го имаш на сајтот на Microsoft. За лекции, пиши "visual c++" на било кој поголем torrent сајт..

PowerBoY14

Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Имам Visual c++ 6 од Visual Studio 6.. Но пак во конзола.. Мене ми треба како да започнам со С++ но Windows програми то ест со GUI...
Во Крајна Линија.. Како што се направени Фајрфоксов, Месенџериве и другиве работи...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom