ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
fala mn de4ki , zna4i jas bi donesol zaklu4ok od sevo ova , se zapo4nuva so Pascal , koj odprilika go poznavam , potoa HTML i XML i kako shto re4e Macedalien RegEx , a toa bi trebalo da se Regular-Expressions right ? popravete me ako ne sum vo pravo ... :) fala mn pozdrav.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Абе совладај паскал, па оди на C/C++. Па после види што појќе те влечи дали веб програмирање или нешто друго па усмерисе

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
pa mislam deka brzo kje go sovladam Pascal spored ova shto go znam sega za sega , ucev pascal i ona algoritmi nesho taka 1 godina.. mislam deka povekje bi me interesiralo web programiranje , html , xml , java , css... kje vidam ima vreme ... :):) fala mn , pozdrav.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Pasha напиша:
fala mn de4ki , zna4i jas bi donesol zaklu4ok od sevo ova , se zapo4nuva so Pascal , koj odprilika go poznavam , potoa HTML i XML i kako shto re4e Macedalien RegEx , a toa bi trebalo da se Regular-Expressions right ? popravete me ako ne sum vo pravo ... :) fala mn pozdrav.
HTML / XML не ти е баш програмирање ... да.. HTML-то се користи за Web страници и све тоа ... ама чисто за приказ (пошто browser-ите го разбираат) не можеш да напраиш ништо конструктивно со тоа.

Она што ти спомна dex ... за усмерувањето ... у право е... со тоа што.. попаметно би ти било да се решиш прво што ќе работиш ... па од тоа да ти зависи што јазик ќе учиш... пошто .. ако работиш web не ти треба ни Pascal, ни c/c++ ни нешто слично ... за такви ствари постојат PHP, javaScript, ASP,уште подобро ASP.NET (C#, VB.NET)..

А, од друга страна ги имаш C/C++, OPascal и што ти ја знам се друго...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ако сакаш повеќе веб програмирање мој совет ти е да ги совладаш C и C++, многу ти се блиски до JAVA, а и многу добра основа даваат(што зборам основа, па ако ги знаеш нив уствари се можеш да правиш:)).

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
pa jas vekje sum usmeren , web design , Photoshop , imageready , Macromedia , samo ne znam nishto od programiranje za da mozam da pravam vistinski web strani, me razbirate mislam taka , samo ne znam dali da po4nam so java , php , da ne e teshko zato prasuvav , jas ushte od prvo neubo go postaviv prasanjeto ... sry.. trebashe da potenciram na shto mislam.. jas mislev deka ima slicnosti megju java , php .. i pascal , c/c++.. ne znam kolku me razbravte , ama...:):)

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
абе... имаш сличности меѓу сите ... врти - сучи ... една иста ствар е...

со тоа што ... (sorry dex.. ќе ти идам контра малце :) ) ... мислам дека нема потреба да се малтретираш со с/с++, ако работиш php или java... за да работиш с ќе треба да научиш многу ствари коишто не постојат во овие другиве... поинтери на пример, memory-managment &stuff .. као нај-трики ствар

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Па, динамични сајтови(портали) треба да ги искодираш во php, asp...Ама за да ги сватиш нив треба од нешто полесно да почниш. Мислам има курсеви за веб програмери, можеш да ги посетиш

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
eh sega , ne sum do tolku da odam pa kursevi , rano e , mislam da zavrsham srednovo , pa posle , sega onaka kolku da cepkam neshto malku povekje.. ete na primer ovaa stranica http://m.1asphost.com/pasa/Photoshop/ ja napraviv samo so Photoshop , i image ready , samo ja nemam uploadirano novata so povekje efekti , zna4i nishto ne sum koristel od programi za web design...

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ако разбираш добро англиски, основите на PHP се учат за неколку саати. Се' понатаму е надградба на знаењето.

Ако веќе сакаш да се ориентираш кон web, тогаш нема потреба да учиш OOP јазици (C/C++/C#/Delphi..), туку директно совладај ги HTML и CSS (многу важно, без разлика што викаат другите), одлучи се дали ќе работиш PHP (работи на било кој сервер - Linux/Windows) или ASP/ASP.NET (работи само на Windows сервери, кои се најчесто поскапи), и почни со учење.

Мој совет е да не се замараш ни со Java, зашто Java applets се нешто најодвратно што може да му се случи на некој сајт.. и плус, Java = зависност од надворешни компоненти (мора да имаш инсталирано JRE, а не секој има), што значи некомпатибилност со голем број компјутери.

Џаст мај ту сентс..

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Pasha напиша:
a toa bi trebalo da se Regular-Expressions right ? popravete me ako ne sum vo pravo ... :) fala mn pozdrav.
Токму така. Многумина имаат тенденција да ги занемаруваат РегЕкс-ите ама, кога подобро гледам на работите (посебно откако ги научив), не се баш за ставање настрана.

Е сега, кога веќе си ги научил, можеш да се вметнеш во секоја каша а наредната етапа е Структури и Команди. :wink:

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
zna4i mora da po4nam od negde , mislam deka kje zapo4nam so HTML , imam dobra kniga za HTML na srpski, mi ja dade profesorot malku e stara ama mislam deka nema vrska , bi trebalo se da e isto.. a za CSS i PHP kje se obratam kaj nekoi lugje ovde vo bt shto se zanimavaat so profesionalno web dizajniranje , mozev i niv da gi prasam ama pak da vidam i vashe mislenje, blagodaram mn de4ki za izdvoenoto vreme.. koga kje podnau4am neshto kje gi objavam rezultatite...pozdrav

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
HTML можеш да го почниш со некој добар туторијал од интернет. Гуглај Quick Learn HTML и ќе ти излезат тони на туториали :wink:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
За учење на било кој програмски јазик ти треба само желба, време, истрајност, и.. интернет. Баталете книги, се што треба има на интернет.

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Здраво дали има овде со ќе ми помогни некој со DELPHI сакам да направам серверска база на еден компјутер и да ја полнам базата од друг компјутер секако тие два компјутери се поврзани во мрежа. Имам пробано со Interbase ама никако не ми оди ако има некој со ќе ми помогни нека пише

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom