ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Напишано од Integer
Листи со структури, поврзување на две листи пример а={1,2} и б={3,4 } се две влезни листи во append(), на излезот на append() треба да имаме а={1,2,3,4 }каде што б ќе покажува на NULL.

Еве ти ја процедурата за спојување на 2 листи, без да се наруши сортираноста во C
Код:
jazel *spoi(jazel *p, jazel *q)
 {
 jazel *r, *s;
 if(p->info < q->info)
 {
 s=r=p;
 p=p->sledi;
 }
 else
 {
 s=r=q;
 q=q->sledi;
 }
 while(p!=NULL && q!=NULL)
 { 
 if(p->info < q->info)
 {
 r->sledi=p;
 r=p;
 p=p->sledi;
 }
 else
 {
 r->sledi=q;
 r=q;
 q=q->sledi;
 }
 }
 if(p!=NULL) r->sledi=p;
 else r->sledi=q;
 return(s);
 }

D

DJ_DEXTER

Гостин
Јас работам Visual Basic 6.0, и се снаоѓам со HTML.

Член од
14 јуни 2006
Мислења
28
Поени од реакции
0
Java, C, Python, C#, ASP, PHP, JavaScript, Prolog, ML, Scheme, R...

So toa sto ne e bitno koj e jazikot... dokolku se znae teorijata za programiranje, jazikot e samo alatka... se uci za 2 nedeli.

Член од
9 јуни 2006
Мислења
66
Поени од реакции
0
Програмер сум у php,Visual C++,Visual Basic , Pascal и сеа пробувам Cold Fusion - кој има некои проблеми јас сум расположен да помагам :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Нешто од Perl :

use locale;
use strict;
my (@tags, @formes, $ligne, $i, $y);
$i=0;
open (<IN>, ">tagged-text.tag");
while ($ligne=<IN>)
{
chomp $ligne;
if ($ligne=~/^.*\t(.*)\t(.*)\t.*$/)
{
push (@formes, $1);
push (@tags, $2);
}
for ($i=0; $i<=$#tags; $i++)
{
if ($tags[$i]=~/NOM.*/ and $tags[$i+1]=~/ADJ.*/ and $tags[$i+2]=~/ADJ.*/)
print $forme[$i],", ",$forme[$i+1],", ",$forme[$i+2],"\n";
}
}
close (<IN>);

На испит го стокмив програмчево и многу е ефикасно за автоматски третман на конструкци ИМЕНКА+ИМЕНКА+ПРИДАВКА во тагиран текст во TreeTagger. :music3:

Член од
12 ноември 2005
Мислења
396
Поени од реакции
8
Дали некој е слушнал за Makumba и знае што е тоа ?? или дали ја користи ?? (Прашувам чисто информативно)

Член од
8 јули 2006
Мислења
1
Поени од реакции
0
Добредојдов... Од денес имате и Visual Studio (најмногу VBasic) програмер. Сакам за почеток да донирам едно малечко програмче, и тоа бесплатно. Се работи за организатор на време изработен во ВБ 6.0 (Сервис пак 6). Згодна работа за дремачи пред компјутер ...

Gilipter напиша:
Програмер сум у php,Visual C++,Visual Basic , Pascal и сеа пробувам Cold Fusion - кој има некои проблеми јас сум расположен да помагам :)
Дали се разбираш од работа со ком порти? Конкретно потребна ми е помош околу комуникација со Панасоник централа преку Бејзик 6.0

AlexanderGreat напиша:
Java, C, Python, C#, ASP, PHP, JavaScript, Prolog, ML, Scheme, R...

So toa sto ne e bitno koj e jazikot... dokolku se znae teorijata za programiranje, jazikot e samo alatka... se uci za 2 nedeli.
Многу Јако .... :)

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Ајде програмери

Мислам дека во Македониа има многу програмери. Па време и да почниме да се помагаме. Јас во моментов работам Delphi па ако има некој кој се разбира многу delphi c++ java или некој програмски јазик или сака да научи нешто нека пиши. И јас имам многу прашања за Delphi па програмери повелете.

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
super tema.. samo jas ne znam nishto od programiranje , osven neshto shto u4ev na u4ilishte vo Pascal , ama ne mnogu.. pa baram nekoj sovet so shto da po4nam prvo , mislam so koj programski jazik.. pozdrav

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Знаеш, пред да отвориш нова тема, обичај е да провериш дали веќе постои истата. Мал совет за во иднина..

[Едитирано од FortunE: Линкот е избришан затоа што ги споив двете теми.]

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
dobro , ama bi mozelo da mi odgovorite na prasanjeto ve molam... so koj programski jazik da po4nam.. :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Perl - поарно нема. Во секој случај, претходно снабди се со добри познавања на RegEx оти се универзални за секој јазик. И уште нешто : не се трескај од земја додека не ги поминеш поедноставните јазици како HTML или XML. wink:

Член од
14 јуни 2006
Мислења
28
Поени од реакции
0
Pasha напиша:
dobro , ama bi mozelo da mi odgovorite na prasanjeto ve molam... so koj programski jazik da po4nam.. :)
So Java, Python, C++ ili C# --- ovie se "object oriented", sto tebe ne ti znaci mnogu vo momentov i praksa pokazala deka e mnogu polesno da ja naucis teorijata preku nekoj od ovie, nego da pocnes so C...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
За почетници во програмирање најдобар е pascal, бар замене најразбирлив е кодот. 8 одд бев ко првпат се сретнав со него, и за брзо време го совладав.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
deXterche напиша:
За почетници во програмирање најдобар е pascal, бар замене најразбирлив е кодот. 8 одд бев ко првпат се сретнав со него, и за брзо време го совладав.
Begin
Да... се согласувам... Pascal-от највеќе личи на пуко зборење англиски.. така да.. најлесно ќе се снајде почетник. Башка... има перспектива... ќе го совладаш Pascalot, па продолжуваш на Object Pascal (да не речам Delphi.... а ќе речам :) )
End :motor: :poss:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom