ПРЕДБРАЧЕН ДОГОВОР !

Член од
23 март 2011
Мислења
1.166
Поени од реакции
1.042
Јас не знам за твое искуство и не можам да коментирам, но да, ако живееш во брачна/вонбрачна заедница СТЕКНАТОТО во тој период се дели, не само твое - и нејзино исто.

Не знам која генерација си, моја доста има што имаат вонбрачно деца и гледам дека океј функционираат, макар живеат заедно, па истиов закон ќе се однесува и на нив ако се разделат.

Причини зошто некој некого ќе остави има многу, работи кои ти ги сметаш за нормални, јас може да ги сметам за ненормални и така да се вртиме во круг.

Важно е со партнерката да си на иста страна и во ист правец да гледате, на друго тури пепел.
Се согласувам. За се треба двајца.
Генерациски незнам ,мош тука негде, ажа верувај,жените си мислат децата се само нивни ,и љубоморни ако си ги сакат татковците.
Темата е за делбата. Нека се дели се шо е стекнато у брак а не цел живот да ти уништи се

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
Ти не правиш разлика, бидејќи е обратно :D Издршка во одредени (со истиот закон утврдени) случаеви може да бара било кој од брачните партнери кои се разведуваат и нема врска воопшто со имање и немање на дете. Односно, и да немаат деца, издршка може да бара едниот, повторно, во определени со закон случаеви и во најдолго траење од 5 години.

Алиментацијата е за ДЕТЕТО и се плаќа на родителот (мајка или татко) кај кого живее детето. Може детето и никогаш да не го види, ПАК Е ДОЛЖЕН/ДОЛЖНА да плаќа за него, затоа што го направил/а. Еве и еден прост пример: јас и некој Трајко правиме дете, Трајко не ни сака да има дете, ама го направил. Може и да се буни дека не го направил. Суд наложува ДНК анализа, се докажува дека е Трајко таткото. Не мора да го гледа, алиментација ќе плаќа. Ни врска, ни брак, ни бутур за оваа ситуација е неважна.

За последното, еве не знам како да ти објаснам поинаку, може јас и ти сега да склучиме каков сакаш договор на нотар. Ако се коси со постоечки закон, ништовен е. Твоите „совети“ во воведниот пост едноставно не можеш да ги уредиш со договор на нотар, затоа што се уредени веќе со закон. Што упатува дека сериозно немаш поима што зборуваш.

Законот за семејство не разликува мајка или татко, ЦСР НОСИ ОДЛУКА. Најчесто во македонското општество, мајката е примарно таа која се грижи за детето, затоа и најчесто таа го добива примарното старателство. И не знам зошто не би го добила ако татко му не знае ни што јаде тоа дете, ни пелена како се менува, ни на што е алергично - како е поспособен да се грижи тогаш?

Нормални луѓе не одат да делат старателство на суд - се договараат меѓусебно. Ама пошто тоа е поретко него лотарија за Америка, јебига.
Ретко е зошто нема законска можност за договор. Сите договори на два зрели сопружници се вонзаконски.
Автоматски споено мислење:

Генерациски незнам ,мош тука негде, ажа верувај,жените си мислат децата се само нивни ,и љубоморни ако си ги сакат татковците.
Темата е за делбата. Нека се дели се шо е стекнато у брак а не цел живот да ти уништи се
точно, сите жени мислат дека децата се само нивни. и преку нив уценуваат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Па предмет на делба е само она што е стекнато во брак, не може никој да ти земе ништо што си стекнал пред брак, потоа наследство или подарок. Само заработеното се дели - важи за двајцата, не само на мажот, и нејзиното се дели.

Ретко е зошто нема законска можност за договор. Сите договори на два зрели сопружници се вонзаконски.

точно, сите жени мислат дека децата се само нивни. и преку нив уценуваат.
Ехеее, колку мажи уценуваат, посебно ако е невработена жената - ќе ти го земам детето (со тие зборови - ќе ТИ го земам детето) - затоа што знаат што најмногу ја боли, па детето го користат како алатка за манипулација со жената.
Не дека нема вакви жени, гомна има кај двата пола.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Па предмет на делба е само она што е стекнато во брак, не може никој да ти земе ништо што си стекнал пред брак, потоа наследство или подарок. Само заработеното се дели - важи за двајцата, не само на мажот, и нејзиното се дели.

Ехеее, колку мажи уценуваат, посебно ако е невработена жената - ќе ти го земам детето (со тие зборови - ќе ТИ го земам детето) - затоа што знаат што најмногу ја боли, па детето го користат како алатка за манипулација со жената.
Сум била сведок и на закани на уште неродено дете дека би ми го зеле доколку сме го имале, хахах замисли а камоли па да го имаш, со такви, и тоа не еден, неколку ми имаат тоа речено. Демек ако не си послушна и не ми одиш по гс ќе ти земам дете. Тоа злобните мажиња знаат кај да гаѓаат во болна точка, а ги има многу. Очи треба добро отварање со кој се ствараат деца.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.075
Сум била сведок и на закани на уште неродено дете дека би ми го зеле доколку сме го имале, хахах замисли а камоли па да го имаш, со такви, и тоа не еден, неколку ми имаат тоа речено. Демек ако не си послушна и не ми одиш по гс ќе ти земам дете. Тоа злобните мажиња знаат кај да гаѓаат во болна точка, а ги има многу. Очи треба добро отварање со кој се ствараат деца.
Немам видено злобни мажиња, после 38 години на оваа планета. Сум видел со мои очи 4 злобни женчиња што има ги зедоа децата и со сета сила се бореа да не им овозможат татковците да ги видат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Немам видено злобни мажиња, после 38 години на оваа планета. Сум видел со мои очи 4 злобни женчиња што има ги зедоа децата и со сета сила се бореа да не им овозможат татковците да ги видат.
Ма какви злобни мажиња, сите сте срциња срцкасти :D
Кај се чуло и видело злобен маж, па и насилен?! Нема шанса, шпекулации!

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.075
Ма какви злобни мажиња, сите сте срциња срцкасти :D
Кај се чуло и видело злобен маж, па и насилен?! Нема шанса, шпекулации!
Репликата е за конкретно за деца, не мешај други работи. Ако немаш да придонесиш на муабетот, не мора да реплицираш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Репликата е за конкретно за деца, не мешај други работи. Ако немаш да придонесиш на муабетот, не мора да реплицираш.
Конкретно за деца е, добро позната закана од машка страна према жена, посебно ако е невработена - оди си и ќе ТИ го земам детето.
Ене така на другарка се пењавеше мажјакот, дури не ни проба да е татко, а не на суд старателство да бара. Го заболе лево маде за детето, целта беше неа да ја контролира. Е гадно се заеба, јебига. А не му го брани детето, он неа ја сака уствари ;)

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.075
Конкретно за деца е, добро позната закана од машка страна према жена, посебно ако е невработена - оди си и ќе ТИ го земам детето.
Ене така на другарка се пењавеше мажјакот, дури не ни проба да е татко, а не на суд старателство да бара. Го заболе лево маде за детето, целта беше неа да ја контролира. Е гадно се заеба, јебига. А не му го брани детето, он неа ја сака уствари ;)
Добро позната изгледа во Феминистички кругови, или лажеш и измислуваш. Не те верувам тебе. Жените ангелчина, на мрафка не газеле, леле сироти.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Добро позната изгледа во Феминистички кругови, или лажеш и измислуваш. Не те верувам тебе. Жените ангелчина, на мрафка не газеле, леле сироти.
Не верувам да сум добро позната, не сум јавна личност. ;)

Ако јас измислувам, измислуваш и ти, измислуваме и сите, форум е :D

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.075
Не верувам да сум добро позната, не сум јавна личност. ;)

Ако јас измислувам, измислуваш и ти, измислуваме и сите, форум е :D
Веста бе гла, не ти. Ти беше таа што тврдеше некажување на информација дека е искреност. Затоа не верувам збор што ќе кажиш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Веста бе гла, не ти. Ти беше таа што тврдеше некажување на информација дека е искреност. Затоа не верувам збор што ќе кажиш.
Па кој те тера да ми веруваш? Моево постоење не е за тебе да ти задоволам љубопитност.

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136

во две години работа, на ниту еден маж не му е доверено дете.

Kajgana Shop

На врв Bottom