ПРЕДБРАЧЕН ДОГОВОР !

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
Ne, ne e taka ednostavno.
Inaku, akcentot ne e na "firma" , tuku na doverba ili sigurnost.

Toa sto postoi pravna nedorecenost ili dupka vo zakonot sto se kosi so osnovni moralni normi ne e pricina da se opravduvame so "sodaprajme, takov e zakonot" i da ne barame pravedno resenie.
Poveketo od nas znaat slucaj koga se odelo na doverba (ljubov, neli...), pa posle x godini, bile osteteni. Posto lugeto, za zal, mozat i da se smenat...

Zasto tebe, primer, bi ti smetalo da potpises dogovor koj bi bil praveden?
Автоматски споено мислење:

Pisav hipoteticki primer pred nekoj post. Zasto mazot da gi deli parite koi gi imal od prethodno? Dali e pravedno?

Drug, realen primer od prijatel. Se zeni pred 15 god so zena cij tatko ima mala firma. Toj se vklucuva vo rabotata. Poslednite 10 god raboti isklucivo toj, i isklucivo so negov angazman ja razviva solidno. Znaci, veke se kupuvaat dukani, kamion, vozila,se gradi magacin...
Lani se razveduva. Da imalo potpisano bilo kakov dogovor bi imal nekakva finansiska satisfakcija, sto e moralno ispravno, ama vaka, posto se e na ime na tatkoto, toj ostanuva so prst vo usta...
Pravedno?
Па затоа што не е праведно ни мажот, ни жената да ги дели парите од претходно, законот ти вика дека од претходно секој си го има своето. Ако тебе ти се на црно парите заработени, не ти е жената крива, ни државата, како да ти кажам?
Ако ги имаш пред брак, и имаш потекло на истите (збориме за сума од барем 50 000 евра) не може никој да ти ги земе.
Ништо претходно заработено не е предмет на делба. Во брак сè е заедничко (што се стекнува) - значи не се жени ако не ти чини.

За реалниот пример праведно е, можеш 20 години да работиш кај било кој газда, немаш право на неговата фирма. Можеш да си 30 години извршен директор во една фирма, и понатаму не е твоја, работиш за некој. Ако сакаш да не е така - отвори своја, кој по ѓаволите те тера за друг да работиш ако си веќе способен за сам да можеш?

И да, познавам куп жени кои биле и се оштетени, затоа секоја ја советувам да не инвестира во ништо што не гласи (и) на нејзино име. Знам од личен живот многу жени што се заебале, во куќа на свекор имало втор кат карабина, таа се задолжува, нејзините и' даваат пари за да се оправи тој кат, на крај цврц Милојко, иди па докажи.

I so najdobriot drugar od detstvo da napravis zaednicka firma, pak e normalno (i preporaclivo) da napravis pismen dogovor kade ke gi definiras site prava i obvrski

Ne sum siguren deka e taka.
Inaku, znam slucaj vo familija kade na mazot mu dojdoa pogolemi pari, gi investira vo nekolku stana a so zenata (15 god vo brak) potpisa nekoj dogovor ( se preku advokat) deka vo slucaj na razvod, taa nema da bara nisto (ili se otkazuva) od tie stanovi.
Прво е важно ПОТЕКЛОТО на парите. После, ако се заработени, може да плаче со документот или да ја уценува. Да се надеваме дека нема да и' погреши, да не плаче после по судови како е неправеден животот.

Imav i jas bivsa koleska sto ova otvoreno go kazuvase. Se omazi, zakaci dobra prilika, dete i posle 1 godina se razvede... Edino sto nejze ne ja interesirase nisto imot da zeme, samo dete i alimentacija...
Алиментација во Македонија ретко е над 5 000 денари. Дури е срамота да плачете колку давате за детето што сте го направиле. Ако мислите дека со тие пари може да се чува дете, плус за сама себе да ги користи, сменете си го дилерот.

Затоа постои опција за сама со себе да имаш дете (постои и за мажи, со сурогат, ама поскапо ви доаѓа), што мене ми е зацртано да го терам здравје ако не бидне другото, што го преферирам.

Тоа што вас не ви е јасно е дека брак се склучува и се разведува, родител си засекогаш. Независно дали си во брак или не, на детето си му должен. Ако не сакаш, не го прави побогу.

Последно уредено:
Член од
12 март 2024
Мислења
143
Поени од реакции
244
Затоа постои опција за сама со себе да имаш дете (постои и за мажи, со сурогат, ама поскапо ви доаѓа), што мене ми е зацртано да го терам здравје ако не бидне другото, што го преферирам.
Сега и ова е дозволено? (болдираното)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
Сега и ова е дозволено? (болдираното)
Во Македонија не знам детали (кај нас е регулирано да е бесплатно исклучиво) - но сигурно постои начин, си купуваш јајце клетка и братучетка ти од љубов ти позајмува матка. :toe:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Za normalnite zheni e tokmu taka. Ama kaj da se najdat takvi na deneshnicana ili podobro receni poretki i od dijamanti se. Barem vo Ex Yu.
Na zapad e druga prikazna.
Posledno shto slushnav denovive. Dvajca brajcha Makedonci edniot zema Makedonka od Germanija i eve 5 god super im e brakot.
Drugiot zema Makedonka od Makedonija, za 1 1/2 godina se razvedeni, deteto shtotuku go rodila mu go ostavila i pobegnala. Vo prevod doshla samo za dokumenti.

I barem od toa shto sum slushnal do sega vo 99% za rastureni brakovi barem vo germanija na Makedonski familli krivci bile zhenite, prokurvani, materijalistki za dokumenti, gladni za pari...
Абе ако тој бил салам немало од Австралија, Америка, Германија.... да иде ваму со стројници да го женат. Тоа се обично торковци кои неможат да просперираат во средината каде живеат и идат овде на женење, мислат овде народот трева паси. Ке им товарат овдешниве некоја ороспија која овде никој не ја зема и ај со среќа, таа ке замине у странство и после ке му кидне на дебилот...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.970
Поени од реакции
7.616
Абе ако тој бил салам немало од Австралија, Америка, Германија.... да иде ваму со стројници да го женат. Тоа се обично торковци кои неможат да просперираат во средината каде живеат и идат овде на женење, мислат овде народот трева паси. Ке им товарат овдешниве некоја ороспија која овде никој не ја зема и ај со среќа, таа ке замине у странство и после ке му кидне на дебилот...
Deckito e daleku od debil!
A i sami se zapoznaa vo Germanija. Dorichnata beshe na 2-3 meseci kako studentka na rabota. Raboteshe vo Burger King.
Ednostavno prefrigano kopile shto duri i sopstvenoto dete si go napushti.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Sluchka od denes,
Gazda na Hotel, 50 Kujchi, 10 dujkani i neznam ushte kolku Gradezhno zemjishte, 3 firmi i milioni na Banka 71 godina i zhena
od Ex YU so sega 38 godini. I zamislete "Kolku" si go saka. Pred mene dvajca ebachi i se javija.
I i vikam kako so Gazdava. Se smee i vika barem Ljubov imame.

A drugarka isto EX YU i e shto vrabotena kaj nejze vika, aj si odam kaj mojot Schatzi!
I vikam kaj raboti schatziot, mi vika Penzija e ima 76 godini a taa 40
E toa se vika iskren Brak :D
Леле прикаскиве ко за 4 год дете. Кај таков богаташ па уше и од бившите екс ју. Ај кажи си ја вистината се запознале на работа во Бургер кинг или на каса.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.383
Поени од реакции
24.531
Deckito e daleku od debil!
A i sami se zapoznaa vo Germanija. Dorichnata beshe na 2-3 meseci kako studentka na rabota. Raboteshe vo Burger King.
Ednostavno prefrigano kopile shto duri i sopstvenoto dete si go napushti.
takvi imaat trustovi i cuda i se spremni, znaat kako se da sokrijat.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.970
Поени од реакции
7.616
Леле прикаскиве ко за 4 год дете. Кај таков богаташ па уше и од бившите екс ју. Ај кажи си ја вистината се запознале на работа во Бургер кинг или на каса.
Mizhebi za tebe e prikazna za mene e vistina od vcera shto ja dozhiveav. I toa stariot vika, Schatzi ( 15cm povisoka od nego) wo bist duuuu. :pos:
A cerka mu od predhodna zhena 30g

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.492
Поени од реакции
26.044
Алиментацијата е за детето, не за мајка му.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање, ама не и' плаќал ништо на неа, на сопственото дете му плаќал и престанал да му плаќа.
Мајката е голддигерот што сака преку леб погача, не е детето.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање.

Нема потреба од склопување на брак во институција ако не им верувате на идните сопружници.. зошто тогаш ги жените, чим пред да склопите брак сомневате дека ќе ве заебе?
Затоа што законите вас ве штитат а не нас.
Ке си земете некој, или ќе го поебете поштено преку закони и развод или непоштено со бегалка и глумење жртва.

Вие ако го оставите добивате повеќе,тој ако ве остави вие добивате се. Вин - вин.
Обратен да е законот вие ќе барате предбрачни договори и за секое несогласување нема да се заканувате со развод.

Фирма и брак е две различни работи, не ја жени многу едностсвно.
Прегледај го приврзокот 433762
Шубо релативизирање.

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
Мајката е голддигерот што сака преку леб погача, не е детето.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање.

Затоа што законите вас ве штитат а не нас.
Ке си земете некој, или ќе го поебете поштено преку закони и развод или непоштено со бегалка и глумење жртва.

Вие ако го оставите добивате повеќе,тој ако ве остави вие добивате се. Вин - вин.
Обратен да е законот вие ќе барате предбрачни договори и за секое несогласување нема да се заканувате со развод.

Шубо релативизирање.
А го прочита законот или така сакаш да си правиш муабети на памет? :D

Прво тие што имаат голд, не се глупи на свое име да го ставаат, ич не ги мисли. Ти кажав колку е просечна алиментација, еве ти пошто знаеш како, објасни ни како со тие пари се чува дете.

Уствари не знаеш, туку нормално, жените мора да се голддигерите за голдот кој уствари е фиктивен :D

Македонскиот закон за семејство не разликува маж или жена, еднакво нè третира. Жените добиваат најчесто старателство од една проста причина која само и само од македонскиот маж зависи: почнете да се грижите за своите деца! Сè додека тапшате со "една е мајка", и во пракса така и се понашате, ЦСР ќе се согласува со вас.

Ама немој после плачки.

П.С. Мајката (или таткото) кој и да има старателство, не може да бара "преку леб - погача". Точно е утврдено како се одредува алиментација, не е произволно.

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
Во кој апсолутно не се регулира и не може да се регулира ништо од тоа што ти е воведниот пост на темата :D
како купуваат луѓе еден од друг автомобили ако договор не може да регулира ништо?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
како купуваат луѓе еден од друг автомобили ако договор не може да регулира ништо?
Затоа што со закон е предвидено коли да купуваат со нотарски договор :D
Законот за семејство такво нешто не предвидува ;)

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
Алиментацијата е за детето, не за мајка му.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање, ама не и' плаќал ништо на неа, на сопственото дете му плаќал и престанал да му плаќа.

А јас знам за случај (исто во странство) наш, по наш памет на дојчландерка и' напрајл дете и мислел така ќе си пројде, со днк со сВе го тужеше, па ај што плаќа алиментација, требаше и по дома на жена му да објасни што направил.
не правиш разлика меѓу алиментација и издршка. Издршката е за детето, алиментацијата за мајката. Но да ја разгледаме и издршката, зошто човек би плаќал за сопствени деца ( без разлика мајка или татко ) ако не може да ги види кога сака? ако се негови / нејзини би требало да може да ги види кога ќе посакаат тие и тој/таа. Како може личност да плаќа цена за гледање со сопствени деца? Знаеш како се викаат личности кои го се продаваат за тарифа и со нив „видувањето “ е ограничено со време???
значи не постојат договори за уредување на односи меѓу две возрасни лица освен за коли?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
не правиш разлика меѓу алиментација и издршка. Издршката е за детето, алиментацијата за мајката. Но да ја разгледаме и издршката, зошто човек би плаќал за сопствени деца ( без разлика мајка или татко ) ако не може да ги види кога сака? ако се негови / нејзини би требало да може да ги види кога ќе посакаат тие и тој/таа. Како може личност да плаќа цена за гледање со сопствени деца? Знаеш како се викаат личности кои го се продаваат за тарифа и со нив „видувањето “ е ограничено со време???

значи не постојат договори за уредување на односи меѓу две возрасни лица освен за коли?
Ти не правиш разлика, бидејќи е обратно :D Издршка во одредени (со истиот закон утврдени) случаеви може да бара било кој од брачните партнери кои се разведуваат и нема врска воопшто со имање и немање на дете. Односно, и да немаат деца, издршка може да бара едниот, повторно, во определени со закон случаеви и во најдолго траење од 5 години.

Алиментацијата е за ДЕТЕТО и се плаќа на родителот (мајка или татко) кај кого живее детето. Може детето и никогаш да не го види, ПАК Е ДОЛЖЕН/ДОЛЖНА да плаќа за него, затоа што го направил/а. Еве и еден прост пример: јас и некој Трајко правиме дете, Трајко не ни сака да има дете, ама го направил. Може и да се буни дека не го направил. Суд наложува ДНК анализа, се докажува дека е Трајко таткото. Не мора да го гледа, алиментација ќе плаќа. Ни врска, ни брак, ни бутур за оваа ситуација е неважна.

За последното, еве не знам како да ти објаснам поинаку, може јас и ти сега да склучиме каков сакаш договор на нотар. Ако се коси со постоечки закон, ништовен е. Твоите „совети“ во воведниот пост едноставно не можеш да ги уредиш со договор на нотар, затоа што се уредени веќе со закон. Што упатува дека сериозно немаш поима што зборуваш.

Законот за семејство не разликува мајка или татко, ЦСР НОСИ ОДЛУКА. Најчесто во македонското општество, мајката е примарно таа која се грижи за детето, затоа и најчесто таа го добива примарното старателство. И не знам зошто не би го добила ако татко му не знае ни што јаде тоа дете, ни пелена како се менува, ни на што е алергично - како е поспособен да се грижи тогаш?

Нормални луѓе не одат да делат старателство на суд - се договараат меѓусебно. Ама пошто тоа е поретко него лотарија за Америка, јебига.

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
Па затоа што не е праведно ни мажот, ни жената да ги дели парите од претходно, законот ти вика дека од претходно секој си го има своето. Ако тебе ти се на црно парите заработени, не ти е жената крива, ...
И што е битно како му се заработени парите на мажот ако (во примерот) со сигурност знаеме дека му се од пред брак. Демек, ако му се на црно, жената има морално право да му ги земе?
Што е шмизлата, УЈП?
И да, познавам куп жени кои биле и се оштетени, затоа секоја ја советувам да не инвестира во ништо што не гласи (и) на нејзино име. Знам од личен живот многу жени што се заебале, во куќа на свекор имало втор кат карабина, таа се задолжува, нејзините и' даваат пари...
Неколку пати самата пишуваш дека “таков е законот...тоа е тоа...ако не ти чини, не се жени...“ и во потполност оправдуваш дека е исправно жената да му земе половина пари, иако знаме дека не допринела за нив.
АМА...
Кога се работи за женска страна, тогаш не само што оправдуваш, туку и советуваш? Зашто да не инвестира жената? Апропо твојот муабет, зашто се мажи ако не му верува?

Лицемерие, душо, лицемерие...левел про...

Kajgana Shop

На врв Bottom